ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 2019 - Κυριακή 2 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2019
ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΔΗΜΟΥΣ
Πλούσια δράση στην Ικαρία μέχρι την τελευταία στιγμή για να επανεκλέξει ο λαός την αγωνιστική δημοτική αρχή

Το πλατύ κάλεσμα συστράτευσης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» φτάνει σε κάθε γωνιά του νησιού

Ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Ν. Λαρδάς κατά τη διάρκεια εξόρμησης
Ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Ν. Λαρδάς κατά τη διάρκεια εξόρμησης
Μέχρι την τελευταία στιγμή και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι κομμουνιστές της Ικαρίας και μαζί τους άνθρωποι αγωνιστές, προοδευτικοί, ακόμα και από άλλους συνδυασμούς, δίνουν τη μάχη από γειτονιά σε γειτονιά και από χωριό σε χωριό μεταφέροντας το κάλεσμα, ανεξάρτητα από την επιλογή του καθενός στον πρώτο γύρο των εκλογών, αυτή την Κυριακή στη κάλπη να ρίξουν μαζικά και με αποφασιστικότητα το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Να αναδείξουν και πάλι δήμαρχο κομμουνιστή, τον Νίκο Λαρδά, για να συνεχίσει ο δήμος να είναι στήριγμα στον λαϊκό αγώνα και όχι χειροκροτητής της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Στη διάρκεια της πλούσιας δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε κάθε χωριό, σε τόπους δουλειάς, παντού, με περιοδείες, μαζικές εξορμήσεις, άνθρωπο τον άνθρωπο, αναδεικνύεται ότι μπροστά στην κάλπη της Κυριακής αλλά και σε εκείνη των βουλευτικών εκλογών κριτήριο ψήφου του ικαριώτικου λαού θα πρέπει να είναι η καθημερινότητά του, τα όνειρα και οι ανάγκες του, η αγωνία για το καλό της ζωής του και των παιδιών του. Δίνοντας την κατάλληλη απάντηση στα κόμματα και τους συνδυασμούς τους που του μαυρίζουν τη ζωή, που θυσιάζουν κάθε ανάγκη του για να μετράνε κέρδη οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον τουρισμό, συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο.

Μέχρι και την ώρα της κάλπης έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μαζικές περιοδείες στο Νοσοκομείο του Αγ. Κηρύκου, στα χωριά Καραβόσταμο και Ράχες, στο λιμάνι του Ευδήλου, σε εμπορικά σημεία του νησιού, σε καταστήματα του επισιτισμού - τουρισμού, ενώ παράλληλα ήταν σε εξέλιξη και η μάχη της διακίνησης του ψηφοδελτίου.

Αγώνας για τα λαϊκά συμφέροντα

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο τιμόνι της διοίκησης του δήμου της Ικαρίας, όπως έχει αποδείξει, στέκεται στο πλευρό των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, αποκαλύπτει και δίνει μάχες απέναντι σ' αυτήν την πολιτική, που προκαλεί, εντείνει και αναπαράγει όλα τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας για τον ικαριώτικο λαό.

Τέτοια προβλήματα είναι οι τραγικές ελλείψεις και η συνεχής εμπορευματοποίηση της Υγείας, που γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνες για τα λαϊκά στρώματα στη λεγόμενη «άγονη γραμμή», σε συνδυασμό με τη ραγδαία υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα απορρίμματα, οι τεράστιες ελλείψεις του δήμου σε προσωπικό και μέσα, οι επιπτώσεις από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Σε αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική, το κράτος και το ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει στην Τοπική Διοίκηση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» δίνει τη μάχη ως δημοτική αρχή από τη θέση της αντιπολίτευσης στην πολιτική τους, που ευθύνεται για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, και όχι από θέση στήριξης και υλοποίησης αυτής της πολιτικής, προβάλλοντας και στηρίζοντας διεκδικήσεις που φέρουν τη σφραγίδα του λαϊκού κινήματος, σωματείων και φορέων του νησιού.

Στον αντίποδα, ο υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό «Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής», που έβαλε τη μάσκα του «ανεξάρτητου», υποστηρίζεται από τη ΝΔ και στελέχη των άλλων αστικών κομμάτων. Είναι δηλαδή - τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» - πλήρως εξαρτημένος από την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, που σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις, αφαίμαξη του λιγοστού λαϊκού εισοδήματος με χαράτσια, αύξηση ανταποδοτικών τελών, αντεργατικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων στο δήμο, και πάει λέγοντας.

Ο υποψήφιος δήμαρχος του παραπάνω συνδυασμού, Ν. Καλαμπόγιας (πριν ήταν ο Χρ. Σταυρινάδης), τάχθηκε απροκάλυπτα με την πολιτική αυτή. Είναι χαρακτηριστική η στάση που πήρε απέναντι στους αγώνες των κατοίκων του νησιού για να καλυφθούν οι τραγικές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας της Ικαρίας, τις οποίες το υπουργείο Υγείας προσπαθούσε να «καλύψει» μεταφέροντας εκεί αγροτικούς γιατρούς, κλείνοντας αγροτικά ιατρεία και αφήνοντας ολόκληρα χωριά απομακρυσμένα από το νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας, χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΑ (Οκτώβρης 2016) καλούσε τους κατοίκους να αποδεχτούν αυτήν την κατάσταση: Ελεγε ότι «οι αγροτικοί γιατροί των αγροτικών ιατρείων Μαγγανίτη και Ραχών υπάγονται στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου και από το νόμο είναι υποχρεωμένοι να εφημερεύουν στο Κέντρο Υγείας», δήλωνε προκλητικά ότι οι εφημερίες τους στο Κέντρο Υγείας «εμπλουτίζουν την εμπειρία του γιατρού», ενώ απειλούσε και εκβίαζε τους κατοίκους ότι αν συνεχίσουν να διεκδικούν, το Κέντρο Υγείας «απειλείται με κατάρρευση».

Παρόμοια ήταν η στάση του συνδυασμού αυτού και απέναντι στη μάχη που έδινε η δημοτική αρχή για πρόσληψη εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, κόντρα στο νόμο Σκουρλέτη που απαγόρευε κάτι τέτοιο, αφού έβαζε ως όρο την αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Αντί να αντιδράσει στο νόμο και την κυβέρνηση, η ΠΕΑ τούς «κάλυπτε», δείχνοντας ως υπεύθυνη τη δημοτική αρχή. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος συνδυασμός, δηλαδή η ΠΕΑ, ως διοίκηση του δήμου την περίοδο 2010 - 2014, με τη στήριξη τότε των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., είχε περάσει κάθε αντιλαϊκό μέτρο, ενώ ακόμα και ο Οργανισμός του δήμου, που έφτιαξε, δεν επέτρεπε προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή εργασία. Επεδίωξε δε να καλλιεργήσει την αντίληψη ότι για να κάνει ο δήμος ακόμα και τα στοιχειώδη, θα πρέπει ο λαός να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη διοίκηση του δήμου έχει δείξει έμπρακτα ότι έχει βασικό, σταθερό προσανατολισμό τη στήριξη της νεολαίας. Στήριξε τους αγώνες της νεολαίας του νησιού για σύγχρονες, δωρεάν αθλητικές εγκαταστάσεις, και το έργο που κατάφεραν είναι αξιοζήλευτο. Με γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου στα οποία γίνονται αγώνες εθνικής κατηγορίας. Υπάρχουν δύο μεγάλα γήπεδα μπάσκετ, γήπεδα 5x5, δύο μεγάλα γήπεδα ποδοσφαίρου ενώ ετοιμάζεται και τρίτο, κλειστά γυμναστήρια κ.ο.κ. Εγκαταστάσεις που όχι μόνο είναι δωρεάν και χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά σύμφωνα με τους αθλητικούς συλλόγους του νησιού, αναλογικά με τον πληθυσμό, σε άλλα νησιά είναι «άπιαστο όνειρο».

Ενα είναι το δίλημμα για τον ικαριώτικο λαό

Για όλα αυτά, η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή αναφέρει ότι «το δίλημμα που μπαίνει μπροστά στην κάλπη είναι: Θα συνεχιστεί η θετική πορεία δίπλα στο λαό του νησιού, πορεία με αποτελέσματα για τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, ή θα γυρίσουμε πίσω σε δήμαρχο αδιάφορο, υπερασπιστή της αντιλαϊκής πολιτικής, υποστηρικτή αυτών που μαυρίζουν τη ζωή μας;

Σ' αυτό το δίλημμα καλείται να απαντήσει κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος, που για διάφορους λόγους επέλεξε κάτι διαφορετικό στον πρώτο γύρο και έχει επιφυλάξεις ή επιμέρους διαφωνίες.

Κριτήριο είναι η καθημερινότητά μας, τα όνειρα και οι ανάγκες μας, η αγωνία μας για το καλό της ζωής των οικογενειών της Ικαρίας.

Οι εκλεγμένοι με το συνδυασμό του Νίκου Λαρδά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ικαρίας είναι αποδεδειγμένα δύναμη σταθερή, εγγύηση για να δυναμώνουν η διεκδίκηση και ο αγώνας για όσα μας αξίζουν.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμπόγιας Νίκος, που εμφανίζεται ως ανεξάρτητος, δεν λέει την αλήθεια. Υποστηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία. Επομένως ο δήθεν ανεξάρτητος είναι εξαρτημένος από την αντιλαϊκή πολιτικής της ΝΔ, που σε προτεραιότητα βάζει:

Τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων.

Υποστηρίζει την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος.

Υποστηρίζει τη φορολόγηση των δημοτών.

Την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου και γενικότερα των υποδομών.

Την Κυριακή 2 Ιούνη έχουμε κριτήριο την πρόοδο και το καλό του λαού της Ικαρίας.

Γιατί Αγωνιστής Δήμαρχος στην Ικαρία σημαίνει ότι:

Θα έχουμε μια δημοτική αρχή που θα ενώνει το λαό στον κοινό αγώνα για μια αξιοπρεπή ζωή.

Θα μπαίνει μπροστά στον αγώνα για τα συμφέροντά μας.

Δεν θα είναι χειροκροτητής της αντιλαϊκής πολιτικής που από κοινού εφαρμόζουν ΕΕ - κυβερνήσεις, θα την αντιπαλεύει, θα την αποκαλύπτει στο λαό της Ικαρίας.

Θα βάζει φρένο στις κατασχέσεις σπιτιών λαϊκών οικογενειών.

Θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του δήμου.

Θα συνεχίσει να υποστηρίζει την προσπάθεια υπεράσπισης του ορεινού όγκου της Ικαρίας από την επίθεση που έχει εξαπολύσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με στόχο την τελική εκχώρηση στο ΤΑΥΠΕΔ, βάζοντας εμπόδια στους επικίνδυνους ενεργειακούς σχεδιασμούς που φουντώνουν το τελευταίο διάστημα.

Θα παλεύει για να αναπτυχθούν οι δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, με αναβάθμιση του Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας.

Θα παλεύει για καθημερινή, ασφαλή και φθηνή συγκοινωνία με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Θα παλεύει για τα δικαιώματα της νεολαίας στην εργασία, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό».

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Καμία ψήφος χαμένη! Εξασφαλίζουμε τη μετακίνηση στο νησί μέχρι την τελευταία στιγμή

Με σύνθημα «Ούτε μία ψήφος χαμένη» στη μάχη για την επανεκλογή της δημοτικής αρχής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Ικαρία, με υποψήφιο δήμαρχο τον Νίκο Λαρδά, μετακινούνται ετεροδημότες στο νησί για να συμμετάσχουν στον β' γύρο.

Μέχρι την τελευταία στιγμή οι ετεροδημότες καλούνται να εξασφαλίσουν τη μετακίνησή τους με πλοίο και με αεροπλάνο.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση οι ετεροδημότες μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών, στα γραφεία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241), στα τηλέφωνα 210.5282.527, 210.5282.535.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ