ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Ψήφισμα με προτάσεις υπέρ των λαϊκών νοικοκυριών

Ολοκληρώθηκε χτες το συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στο συνέδριό της, που ολοκληρώθηκε χτες στα Γιάννενα, δεν μπήκε καν στη διαδικασία να ζητήσει την πλήρη χρηματοδότηση της λειτουργίας των δήμων, στην οποία περιλαμβάνονται και βασικές δομές (όπως παιδικοί σταθμοί και «Βοήθεια στο Σπίτι») που απειλούνται με κατάρρευση. Αντίθετα, συντάχθηκε με την κυβερνητική άποψη, όπως εκφράστηκε εμμέσως πλην σαφώς από τον υπουργό Εσωτερικών, Ευ. Στυλιανίδη, ότι δεν προβλέπεται κρατική χρηματοδότηση για τις παραπάνω δομές, οι οποίες κατά συνέπεια θα λειτουργούν όσο χρηματοδοτούνται ως προγράμματα από το ΕΣΠΑ. Ενδεικτικό δε της στάσης που κρατούν οι αιρετοί, με πρωτεργάτη την ΚΕΔΕ, είναι ότι σε διπλανή αίθουσα από αυτή του συνεδρίου, έγινε από εκπροσώπους πέντε ελληνικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η παρουσίαση των αναπτυξιακών «ευκαιριών» του Jessica. Ενημερώθηκαν, δηλαδή, οι αιρετοί πως θα αναθέσουν τις αστικές αναπλάσεις στο κεφάλαιο... και θα πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες.

Το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Με την επισήμανση ότι «θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας για την αποκάλυψη του ρόλου του αστικού κράτους, των θεσμών του και της ΕΕ, για την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας των εργαζομένων, με τα φτωχά στρώματα της πόλης και του χωριού, στο δόμο της διεκδίκησης μέτρων που ανακουφίζουν τους εργαζόμενους και τη λαϊκή οικογένεια», οι σύμβουλοι του ΚΚΕ, με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κατέθεσαν ξεχωριστό ψήφισμα.

Σε αυτό, ανάμεσα σε άλλα, υπογραμμίζεται:

«Ο εργατόκοσμος, τα φτωχά στρώματα της πόλης και του χωριού, οι άνεργοι και οι γυναίκες είναι ανάγκη να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να ανακόψουν την αντιλαϊκή επίθεση και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις αντεπίθεσης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να ανοίξουν το δρόμο για τη δική τους εξουσία, που θα οργανώσει την οικονομία στη βάση των δικών τους αναγκών.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, καλούμε τους εργαζόμενους των Δήμων και τα λαϊκά στρώματα γενικότερα, που έχουν ανάγκη όλων αυτών των υπηρεσιών, ενιαία και συντονισμένα να οργανώσουν την πάλη για να απαιτήσουμε άμεσα μέτρα ανακούφισης, σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Διεκδικούμε επείγοντα μέτρα για:

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
  • Οχι στο κλείσιμο δομών - υπηρεσιών των Δήμων, αλλά διεύρυνσή τους.
  • Καμία απόλυση εργαζομένων στους δήμους. Οχι στην κατάργηση οργανικών θέσεων. Ανανέωση όλων των συμβάσεων και μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
  • Αμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών, με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών και άλλων τελών.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία στις υπηρεσίες και τα έργα των Δήμων. Καμία ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων, στους υδάτινους πόρους, στις ΑΠΕ - στην Ενέργεια γενικά - σε Εκπαίδευση, Υγεία, Πρόνοια, Αθληση, στον Πολιτισμό.
  • Γενναία χρηματοδότηση για τους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς. Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των γονιών στη νέα περίοδο. Κατάργηση των τροφείων. Δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή.
  • Πρόγραμμα δημιουργίας νέων σύγχρονων δημόσιων, βρεφονηπιακών σταθμών, με επαρκή στελέχωση και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή για την πανελλαδική κάλυψη όλων των αναγκών.
  • Αμεση και πλήρη λειτουργία όλων των Δημοτικών Ιατρείων και εργαστηρίων με απολύτως δωρεάν παροχή των υπηρεσιών σε όλους και ιδιαίτερα σε άπορους, ανασφάλιστους, μετανάστες και στις οικογένειές τους. Δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών. Λήψη μέτρων για τη Δημόσια Υγεία.
  • Κρατική χρηματοδότηση για τη δωρεάν λειτουργία κατασκηνώσεων το καλοκαίρι για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
  • Ενίσχυση και διεύρυνση των κοινωνικών δομών (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, κλπ.) με υπηρεσίες αποκλειστικά χρηματοδοτούμενες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που να καλύπτουν όλους δωρεάν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αξιοποιώντας και τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να ιδρυθούν και νέα και να λειτουργήσουν στα πλαίσια ενός δημόσιου συστήματος με δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για τη δημιουργική απασχόληση όλων των παιδιών και αυτών με αναπηρία».
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά κέντρα κ.λπ.
  • Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ή άλλων πόρων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, έργα διαχείρισης αποβλήτων, αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας».
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη Φούχτελ

«Η επίσκεψη στην Κοζάνη του υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας και εντεταλμένου της Μέρκελ για την προώθηση της "ελληνογερμανικής συνεργασίας" κ. Φούχτελ σηματοδοτεί ένταση των προσπαθειών για την προώθηση των οικονομικών συμπράξεων στην Τοπική Διοίκηση, ιδιαίτερα στον "πολλά υποσχόμενο" για το κεφάλαιο τομέα των απορριμμάτων».

Τα παραπάνω σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ, με αφορμή την παρουσία του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας στην περιοχή και τη συμμετοχή του σε σύσκεψη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, συνοδεία Γερμανών επιχειρηματιών.

Η ΤΟ Κοζάνης του ΚΚΕ προσθέτει ότι η επίσκεψη Φούχτελ: «Σηματοδοτεί επίσης την ένταση των προσπαθειών για την προώθηση προγραμμάτων υπερεκμετάλλευσης των ανέργων, των νέων στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται μέσω της προώθησης αυτού του είδους ελληνογερμανικής συνεργασίας θα στηρίζεται στην τζάμπα δουλειά των εργατών, στις κρατικές ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο. Θα είναι ανάπτυξη για το μεγάλο κεφάλαιο, όχι για τον εργαζόμενο λαό».

Προχωρά η ιδιωτικοποίηση διαχείρισης απορριμμάτων

Motion Team

Ακάθεκτη προχωρά η συγκυβέρνηση στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, που θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανακύκλωση, αλλά και στις λαϊκές οικογένειες που θα υποχρεωθούν να πληρώνουν ακόμη πιο ακριβά δημοτικά τέλη καθαριότητας. Προχτές, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την επιλογή του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης που θα αναλάβει το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων για την Αχαΐα. Οι έξι υποψήφιοι όμιλοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συνεχίζουν στη Β' φάση του διαγωνισμού είναι οι εξής: 1. ARCHIRODON Group NV - INTRAKAT - ENVITEC. 2. ΕΡΕΤΒΟ - ΔΟΜΟΣΠΟΡT - ΕΓΝΩΝ. 3. J&P ΑΒΑΞ - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ. 4. ΜΕΤΚΑ - Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης. 5. ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - ΗΛΕΚΤΩΡ. 6. ΤΟΞΟΤΗΣ.

Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι υπόλοιποι 10 διαγωνισμοί ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων ανά την Ελλάδα. Ειδικότερα:

  • Πελοπόννησος: Βρίσκεται στην τελική φάση και μέσα στον Ιούλη θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων.
  • Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Σέρρες: Μέσα στον Ιούνη ή Ιούλη αναμένεται να κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές οι υποψήφιοι.
  • Αττική: Αναμένεται μέσα στο Ιούνη να ολοκληρωθεί η προεπιλογή και στα τέσσερα έργα. Εχει ολοκληρωθεί για το πρώτο της περιοχής Γραμματικού.
  • Ηπειρος: Εχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον επτά όμιλοι και μέσα στον Ιούνη αναμένεται να ολοκληρωθεί η προεπιλογή.
  • Δυτική Μακεδονία: Εχουν υποβληθεί τρεις δεσμευτικές προσφορές.
  • Κέρκυρα: Αναμένεται η έναρξη διαγωνισμού μέσα στον Ιούνη.
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ, μετά από τηλεφώνημα στην Αστυνομία, τόσο η 13χρονη (για την οποία είχε ενεργοποιηθεί το «amber alert» όσο και ο 23χρονος που κατηγορείται για την αρπαγή της. Η 13χρονη, υπενθυμίζεται πως είχε φύγει την περασμένη Κυριακή από το σπίτι της στα Σπάτα, προκειμένου - σύμφωνα με πληροφορίες - να συναντηθεί με τον 23χρονο που είχε γνωρίσει μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Μετά από έρευνα της Αστυνομίας και με τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας της από το μεσημέρι της Πέμπτης, εντοπίστηκε η ανήλικη στην περιοχή Λουτρά Ελευθερών στην Καβάλα, ενώ χτες το μεσημέρι βρέθηκε και ο 23χρονος. Πληροφορίες ανέφεραν πως η 13χρονη είπε στους αστυνομικούς πως πήγε στην Καβάλα με τη θέλησή της.

ΑΝΑΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΟΠΛΟΦΟΡΙΑΣ. Συγκεκριμένα, τριμελής επιτροπή της Αστυνομίας, εκτός από τις τυπικές προϋποθέσεις θα ελέγχει την άρτια γνώση χειρισμού του όπλου από το πρόσωπο το οποίο έχει κριθεί, όπως και τη γνώση των κανόνων μεταφοράς, φύλαξης και αποθήκευσης του όπλου. Θα γίνει επανέλεγχος των αδειών οπλοφορίας που έχουν χορηγηθεί. Για την προαναφερθείσα εξέταση, η οποία θα επαναλαμβάνεται ανά τριετία, θα θεσπιστεί η καταβολή παραβόλου υπέρ του Δημοσίου.

Κρούσματα ψώρας σε κρατούμενους

Κρούσματα ψώρας σε αλλοδαπούς κρατούμενους στο αστυνομικό τμήμα Μαρκοπούλου, καταγγέλλει με χτεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Είναι γνωστό πως στα κρατητήρια της Αστυνομίας στοιβάζονται χιλιάδες μετανάστες, θύματα των επιχειρήσεων - «σκούπα», προκειμένου να απελαθούν. Ο συνωστισμός των κρατουμένων έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας σε πολλούς από αυτούς με κυρίαρχα τα κρούσματα ψώρας και φυματίωσης.

Η ΠΟΑΣΥ «επανειλημμένα έχει επισημάνει και τονίσει τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν σε κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών εξαιτίας της μακροχρόνιας κράτησης κυρίως υπό απέλαση αλλοδαπών, καθώς και τους κινδύνους που δημιουργούνται τόσο για τους συναδέλφους όσο και για τους κρατουμένους, καταστάσεις που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ