ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Η «δημοσιονομική χαλάρωση» δεν αφορά το λαό

Οπως επιβεβαιώνουν Κομισιόν και καπιταλιστικοί «οίκοι», συνοδεύεται με ένταση των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων

Από την προχτεσινή συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ στο Παρίσι
Από την προχτεσινή συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ στο Παρίσι
Στον απόηχο της φιέστας που έστησαν την Τρίτη στο Παρίσι οι υπουργοί Εργασίας της Γερμανίας και της Γαλλίας, για να παρουσιάσουν μέτρα που θα τονώσουν την απασχόληση και θα μειώσουν την ανεργία των νέων, η Eurostat δημοσιοποίησε χτες τα στοιχεία της επίσημης ανεργίας για τον μήνα Απρίλη, οπότε κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στην Ευρωζώνη, φτάνοντας το 12,2% (από 12,1% τον Μάρτη).

Τον Απρίλη, 95.000 επιπλέον άνεργοι προστέθηκαν στις λίστες, που αριθμούν πλέον επίσημα 19,4 εκατομμύρια άτομα χωρίς εργασία, με την πραγματικότητα να ξεπερνάει κατά πολύ τη στατιστική καταγραφή. Οι επίσημα άνεργοι είναι 1,64 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος και σ' αυτούς συμπεριλαμβάνονται 3,6 εκατ. νέοι κάτω από 25 ετών, γεγονός που σημαίνει πως η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 24,4%.

Η Ελλάδα και η Ισπανία συνεχίζουν να είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη ανεργία (27% και 26,8% αντίστοιχα, με ποσοστά 62,5% και 56,4%, σε ό,τι αφορά τους νέους). Στην ΕΕ των 27 κρατών - μελών, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 11% τον Απρίλη με άλλα 104.000 άτομα να εντάσσονται στους καταλόγους των ανέργων, που συνολικά φτάνουν τα 26,6 εκατομμύρια.

Στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μετά τη Γερμανία, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σε ιστορικό ρεκόρ τον Απρίλη, ενώ στην Ιταλία ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 36 ετών, με το 40% των νέων να μην έχει δουλειά. Η ανεργία, γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, έχει εκτοξευθεί σε συνθήκες κρίσης, με την τεράστια καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων.

Οι αστικές κυβερνήσεις προσπαθούν να τη διαχειριστούν με τρόπο τέτοιο που να εμποδίζει την ένταξη των ανέργων στην ταξική πάλη, να τους κατευθύνει στα μονοπώλια σαν φτηνή εργατική δύναμη και να τους αξιοποιεί σαν μοχλό πίεσης για συνολικές ανατροπές στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Σ' αυτές τις βασικές κατευθύνσεις είναι προσαρμοσμένα όλα τα προγράμματα που ανακοίνωσαν τις τελευταίας μέρες η Κομισιόν, οι υπουργοί Εργασίας Γαλλίας - Γερμανίας και η κυβέρνηση στην Ελλάδα.

«Χαλάρωση» με ...ένταση των μέτρων

Στα απόνερα της προχτεσινής συνάντησης Μέρκελ - Ολάντ στο Παρίσι, και τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν δήλωσε χτες «έκπληκτος» για το γεγονός ότι η Γαλλία επέκρινε την Κομισιόν, επειδή συνέστησε μεταρρυθμίσεις.

Μετά τη διετή παράταση, που πήρε από την Κομισιόν για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3%, ο Γάλλος Πρόεδρος είχε πει την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας, αλλά αυτό που θα αποφασίσει πώς θα τις εφαρμόσει είναι η Γαλλία και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εθεσε, μάλιστα, ζήτημα «κυριαρχικών δικαιωμάτων», για να κρύψει ότι αυτά είναι ούτως ή άλλως συνειδητά εκχωρημένα από την αστική τάξη της κάθε χώρας στα διακρατικά όργανα της ΕΕ, προκειμένου να υπηρετηθεί το γενικό συμφέρον των μονοπωλίων της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Στη μεταξύ τους συνάντηση, που επιβεβαίωσε τις κλιμακούμενες αντιθέσεις ανάμεσα στις δύο καπιταλιστικές οικονομίες, Ολάντ και Μέρκελ πρότειναν, επίσης, να διορίσει η Ευρωζώνη έναν «αποκλειστικής απασχόλησης» πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, ο οποίος θα συγκαλεί περισσότερες Συνόδους για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.

«Με εκπλήσσει πώς η Γαλλία τη μια ημέρα επισημαίνει την ανάγκη για οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης και την άλλη επικρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις βάσιμες συστάσεις της», τόνισε ο Ο. Ρεν, στη διάρκεια σεμιναρίου στο Ελσίνκι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις συστάσεις της προς τις χώρες της ΕΕ, την Τετάρτη, κάλεσε τη Γαλλία να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και να μειώσει το κόστος εργασίας σε αντάλλαγμα για τη διετή παράταση υλοποίησης των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο Ρεν τόνισε, με νόημα, ότι περιμένει οι χώρες στις οποίες δόθηκε παράταση «να χρησιμοποιήσουν το διάστημα αυτό αποτελεσματικά για την ενίσχυση της οικονομίας και της απασχόλησης», δείχνοντας ανάγλυφα ότι η «χαλάρωση» στη δημοσιονομική προσαρμογή, σημαίνει ένταση των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων.

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και η Fitch, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «η σύσταση της Κομισιόν να δοθεί σε πέντε χώρες της Ευρωζώνης επιπλέον χρόνος για να μειώσουν τα ελλείμματά τους, αναγνωρίζει ότι οι προηγούμενοι στόχοι για τα ελλείμματα ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξοι σε ένα περιβάλλον βαθιάς ύφεσης και υψηλής ανεργίας». Διαπιστώνει, δηλαδή, ότι η «χαλάρωση» στη δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαστική για την Ευρωζώνη, εξαιτίας της μεγάλης απόκλισης από τους αρχικούς στόχους που προκάλεσε η βαθιά κρίση.

Ο Fitch σημειώνει με νόημα ότι «η χαλάρωση του ρυθμού επιβολής της δημοσιονομικής λιτότητας δεν θα είναι επαρκής για να προάγει μια ευρεία και βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, χωρίς να επιτευχθεί παράλληλα πρόοδος στο μέτωπο της τραπεζικής ένωσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσει τη δυνατότητα ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στις οικονομίες της περιοχής».

Δηλαδή, η χαλάρωση συνοδεύεται με ένταση των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων, των ιδιωτικοποιήσεων και όλων των άλλων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Τέλος, ο οίκος σημειώνει πως οι αξιολογήσεις του για τις οικονομίες της Ευρωζώνης, ενσωματώνουν ήδη χαμηλότερους στόχους για μειώσεις ελλειμμάτων από εκείνους που είχαν τεθεί παλαιότερα, «ούτως ώστε να αντικατοπτρίζουν τις υποτονικές οικονομικές προοπτικές».

Συνεδρίασε για τη δόση το ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ συνεδρίασε χτες για να συζητήσει την έκθεση προόδου του ελληνικού προγράμματος που συνέταξε το κλιμάκιο του Ταμείου στην Αθήνα. Το ΔΝΤ αποφάσισε την έγκριση της δόσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που είναι η συμμετοχή του στο δάνειο προς την Ελλάδα. Στην έκθεση αξιολόγησης σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, αλλά χρειάζεται να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις καπιταλιστικές δηλαδή αναδιαρθρώσεις.

Σε άλλη του έκθεση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρετίζει την ποσοτική και ποιοτική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, σημειώνοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη στη χώρα κερδίζει έδαφος, εξαιτίας των μέτρων που πήρε η Κεντρική Τράπεζα (διπλασιασμό του όγκου των κρατικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της) και τα οποία ισοδυναμούν με κόψιμο νέου χρήματος.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «η επιτυχία των νέων πολιτικών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση των φιλόδοξων δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ τα δυνητικά οφέλη από ένα πλήρες πακέτο μεταρρυθμίσεων θα είναι μεγάλα και δεν θα ωφελήσουν μόνον την Ιαπωνία, αλλά και την παγκόσμια οικονομία». Το ΔΝΤ αποσαφηνίζει πως δε θεωρεί την τρέχουσα υποτίμηση του γιεν ως προβληματική και ξεκαθαρίζει πως μεσοπρόθεσμα η νομισματική ισοτιμία και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα μετακινηθούν σε επίπεδα που είναι ευρέως συμβατά με τα θεμελιώδη.


ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αναβαθμίζεται η Τουρκία μέσω Τουρκμενιστάν

Υπέγραψε συμφωνία για διοχέτευση μέρους του τουρκμενικού αερίου στην Ευρώπη

Να αναβαθμίσει τη θέση της στους ανταγωνισμούς για τους δρόμους Ενέργειας και να πλασάρει σε καλύτερη θέση τα δικά της σχέδια χάραξης των αγωγών προς την Ευρώπη, επιχειρεί η Τουρκία, υπογράφοντας συμφωνία - πλαίσιο με το Τουρκμενιστάν, για τη μεταφορά στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους, φυσικού αερίου από την πρώην σοβιετική δημοκρατία. Η συμφωνία υπογράφτηκε στην Ασγκαμπάτ, πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, μεταξύ του Τούρκου προέδρου Α. Γκιουλ και του ομολόγου του Κ. Μπερντιμουχαμέντοφ.

Το Τουρκμενιστάν είναι η πέμπτη χώρα παγκόσμια με τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου. Παράγει περίπου 70 δισ. κ.μ. το χρόνο, από τα οποία τα 2/3 τα δίνει στην «Gazprom». Παράλληλα, κατασκευάζει αγωγό προς την Κίνα και την έχει προσεγγίσει η κατασκευαστική κοινοπραξία του αγωγού «Nabucco» για να συμμετέχει στο έργο της κατασκευής του. «Για το Τουρκμενιστάν, η πρόσβαση στο δρόμο προς τη Δύση είναι πολύ σημαντική και καταλήξαμε σε συμφωνία για να συνεργαστούμε», είπε μετά τη συμφωνία ο Α. Γκιουλ, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Το Τουρκμενιστάν επιδιώκει να αναδιατάξει τους αγωγούς και τις εξαγωγές του, διεξάγοντας συνομιλίες και με τους Ευρωπαίους, για την κατασκευή ενός αγωγού στην Κασπία για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Το έργο αυτό προκαλεί την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία επικαλείται για να το μπλοκάρει το «αδιευκρίνιστο» ακόμα καθεστώς της Κασπίας.

Ο συγκεκριμένος αγωγός προβλέπεται να αποτελέσει μέρος του μεγαλύτερου έργου του «ενεργειακού διαδρόμου του νότου», του οποίου το σημαντικότερο έργο είναι ο αγωγός «Nabucco», που θα συνδέει την Τουρκία με την Αυστρία, μέσω της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας. O «Nabucco» είναι ανταγωνιστής του TAP σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν και η τύχη τους θα κριθεί σε λίγες μέρες, με απόφαση της κοινοπραξίας που ελέγχει το αζέρικο κοίτασμα φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ 2.

Οπως όλα δείχνουν, η Τουρκία σπεύδει να καπαρώσει τη μεταφορά μέρους του τουρκμένικου αερίου προς την Ευρώπη, διεκδικώντας να πρωταγωνιστήσει στα σχέδια των αγωγών του Νότιου διαδρόμου. Να σημειωθεί ακόμα ότι οι Ρώσοι έγκαιρα είχαν πει ότι κανένας αγωγός από το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί να εξασφαλίσει επάρκεια στην τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο, αν δεν «πέσουν» σ' αυτόν και ποσότητες από το τουρκμενικό αέριο. Υπενθυμίζεται τέλος ότι το τούρκικο δίκτυο των αγωγών θα αποτελέσει μέρος είτε του TAP, είτε του «Nabucco», ανεξάρτητα από το ποιος θα κατασκευαστεί τελικά.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org