ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ανοιχτός ο δρόμος για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Συγχαρητήρια στο λαό που στενάζει έδωσε προκλητικά, χτες, ο Γ. Ντάισελμπλουμ

Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σημαίνει μέτρα χωρίς τέλος για το λαό. Αυτό επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ
Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σημαίνει μέτρα χωρίς τέλος για το λαό. Αυτό επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ
Ορθάνοιχτο παραμένει το ενδεχόμενο για νέα μέτρα, ύψους τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ τη διετία 2015 - 2016, ενώ ανάλογες προβλέψεις υπάρχουν και για το 2014, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει το θέμα του νέου «κουρέματος» του ελληνικού κρατικού χρέους. Αυτό άφησε να εννοηθεί στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε αισιόδοξος ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα κινηθεί με θετικούς ρυθμούς, με το λαό εξαθλιωμένο, και είπε ότι ήδη υπάρχουν σημάδια αλλαγής του κλίματος στην οικονομία. Σημείωσε χωρίς περιστροφές ότι «είναι κρίσιμο να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» χάριν της ανταγωνιστικότητας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Προκαλώντας τη λαϊκή οικογένεια που στενάζει, είπε ότι σέβεται «τις δύσκολες περιστάσεις στην Ελλάδα» και έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και το λαό (!) για την επιμονή τους στην υλοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία χαρακτήρισε «αναπόφευκτα».

Σε ερώτηση του «Ρ» για το εάν τα μέτρα της διετίας 2015 - 2016 θα ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ (όπως προβλέπει η Εκθεση εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), ή στο 2,2%, όπως ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, και περιορίστηκε να απαντήσει ότι αυτό που ενδιαφέρει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η ορθή εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος έως το 2014.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς, αρχής γενόμενης από εφέτος και συν τω χρόνω τα πλεονάσματα θα γίνονται μεγαλύτερα (1,5% του ΑΕΠ το 2014, 3% του ΑΕΠ το 2015, 4,5% του ΑΕΠ το 20165, και στο επίπεδο αυτό θα σταθεροποιηθούν για τα επόμενα χρόνια έως το 2022).

Στην κατεύθυνση αυτή, η συγκυβέρνηση πρόκειται να ψηφίσει μέσα στον Ιούνη το νέο χαράτσι στα ακίνητα, με στόχο να αντλεί κάθε χρόνο 3,1 δισ. ευρώ φόρους, χωρίς να αποκλείεται και η λήψη νέων μέτρων για το 2014, αν εκτιμηθεί ότι τα νούμερα δε βγαίνουν... Σίγουρες, ωστόσο, θα πρέπει να θεωρούνται νέες παρεμβάσεις για τη διετία 2015 - 2016, τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ, τόσο στο σκέλος των εσόδων (νέοι φόροι), όσο και στο σκέλος των δαπανών (νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων), ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και το σχέδιο για την απόλυση 15.000 δημόσιων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014, με συνέχεια τα επόμενα χρόνια.

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ απέφυγε να πει περισσότερα και για το ενδεχόμενο να γίνει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όπως προσδοκά η συγκυβέρνηση. Σε σχετική ερώτηση, περιορίστηκε να απαντήσει ότι το θέμα αυτό θα εξεταστεί τον Απρίλη του 2014, με την προϋπόθεση ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα υλοποιείται με συνέπεια.

Συνάντηση με Σαμαρά - Βενιζέλο

Νωρίτερα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ συναντήθηκε με τον Αν. Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η πορεία του δημοσιονομικού προγράμματος της συγκυβέρνησης, η υλοποίηση των «διαρθρωτικών» ανατροπών καθώς και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Μετά τη συνάντηση, ακολούθησε γεύμα στο οποίο παρακάθισαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Δεν παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης.

Σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσουν προσδοκίες στο λαό, ο Ευ. Βενιζέλος και ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξαν ότι στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα «προγράμματα ανεργίας», καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ανέφερε στον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ πως «οι αντοχές της κοινωνίας έχουν φτάσει στο όριό τους και ότι πρέπει να διασφαλιστεί όχι μόνο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και η βιωσιμότητα του προγράμματος προσαρμογής».

Ο ίδιος είπε ότι «ο ΦΠΑ στην εστίαση και το χαράτσι ήταν μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, τα οποία τώρα πρέπει να εγκαταλειφθούν και να αντικατασταθούν». Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «δεν έγινε συζήτηση για μείωση του κρατικού χρέους».

«ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ» ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Συντηρούν τον καυγά με κομματικές σκοπιμότητες

Αντεγκλήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μετά την κατάθεση διαφορετικών προτάσεων νόμου

Νέα επεισόδια προστέθηκαν χτες στην αντιπαράθεση μεταξύ των εταίρων της συγκυβέρνησης για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νόμο, με όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης να προσπαθούν να συγκαλύψουν το αντιδραστικό περιεχόμενο των προτάσεων νόμου που έχουν καταθέσει στη Βουλή.

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν από κοινού το νομοσχέδιο που είχε συντάξει ο Α. Ρουπακιώτης και απέρριψε η ΝΔ, ενώ η τελευταία κατέθεσε νομοσχέδιο με τέσσερις προσθήκες στο ισχύον νομικό πλαίσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει δική του πρόταση νόμου από Δευτέρα.

Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σε σχόλιό του, χαρακτηρίζει «ακατανόητη και αντιφατική τη στάση της ΝΔ», κάνει λόγο για «κρίση» στους κόλπους της συγκυβέρνησης γύρω από το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» και αναφέρει ότι είναι «επιτακτική προτεραιότητα η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων». Ταυτόχρονα, όμως, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι «το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει συνεπώς στο ρόλο του ως εγγυητής της κυβερνητικής σταθερότητας».

Σχολιάζοντας την απόφαση της ΝΔ να προχωρήσει σε δική της πρόταση νόμου, κάνει λόγο «για απίστευτες προχειρότητες», που θέτουν «πολύ σοβαρά ζητήματα σεβασμού του Συντάγματος και του κράτους δικαίου». Υποστηρίζει ακόμα ότι «η ΝΔ εγκλωβίστηκε στην άρνησή της να συμφωνήσει σε μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία, με το πολιτικό επιχείρημα ότι δεν εναρμονίζεται με τους εκλογικούς στόχους της η μετωπική σύγκρουση με την ΧΑ».

Η Ιπποκράτους αναφέρει ότι η στάση της ΝΔ «προκάλεσε εσωτερική σύγκρουση στην κυβερνητική πλειοψηφία», απειλεί ότι δε θα δεχτεί να συζητηθεί πρώτα η πρόταση της ΝΔ «που κατατέθηκε δεύτερη» και υποστηρίζει πως «η ΝΔ πρέπει να αντιληφθεί ότι η ομαλή εξέλιξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στο αντιρατσιστικό είναι προϋπόθεση για την ομαλή προώθηση του συνολικού νομοθετικού έργου της κυβέρνησης και την αποτελεσματική συνεργασία των ΚΟ των τριών κομμάτων».

Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η πρόταση της ΝΔ για τροποποίηση του αντιρατσιστικού νόμου του 1979 ουσιαστικά εισάγει νέο νόμο» και υποστηρίζει ότι «υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ της πρότασης της ΝΔ και της νομοθετικής πρότασης του υπουργείου Δικαιοσύνης», την οποία κατέθεσαν από κοινού το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, με συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», κάλεσε σε συνεννόηση τα κόμματα που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Υπάρχει και η εμπειρία των άλλων χωρών της Ευρώπης, δηλαδή οι καλές πρακτικές και νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να συνεννοηθούν (...) Εκτιμώ ότι το κεκτημένο που υπάρχει σε άλλες χώρες, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να συμπληρωθεί ο νόμος».

Η ίδια αποκάλυψε ότι το νομοθέτημα υπηρετεί βαθύτερες στοχεύσεις, λέγοντας με νόημα ότι «ένας τέτοιος νόμος, μία τέτοια παρέμβαση, δεν συμβαίνει επ' ευκαιρία, επειδή υπάρχει το μόρφωμα της "Χρυσής Αυγής" αυτή τη στιγμή».

ΚΚΕ
Κυβέρνηση - ΕΕ προκαλούν το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συνέντευξη του προέδρου του Γιούρογκρουπ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του προέδρου του Γιούρογκρουπ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας: Η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί, γιατί πάνω σε αυτή χτίζεται η καπιταλιστική ανάκαμψη, την οποία αποθεώνουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Οταν η Ευρωπαϊκή Ενωση, το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί τους μιλούν για "ανταγωνιστικότητα" και "στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων", για το λαό σημαίνει άγρια μέτρα σε βάρος του».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ