ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Ρεκόρ 11 δισ. για τις εισηγμένες

Κάθε ρεκόρ έσπασαν τόσο τα καθαρά κέρδη όσο και τα διανεμόμενα μερίσματα για τους μεγαλομετόχους των 300 εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων. Οπως προκύπτει από τα οριστικά πλέον στοιχεία για το 2007 που επεξεργάζεται η «Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ», το σύνολο των επιχειρηματικών κερδών την προηγούμενη χρονιά, φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 11,3 δισ. ευρώ (από 8,14 δισ. ευρώ για το 2006 ) με το ποσοστό αύξησης να διαμορφώνεται σε 39%! Απομένει η δημοσιοποίηση του ισολογισμού μιας ακόμη εταιρείας, που εμφανίζει ζημιά, μετά το οποίο η συνολική κερδοφορία αναμένεται στα 11 δισ. ευρώ. Ρεκόρ έσπασαν και τα μερίσματα που θα δοθούν από τις εισηγμένες ΑΕ, τα οποία ξεπερνούν τα 5,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 47% των καθαρών κερδών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για φέτος (2008) αναμένεται νέος γύρος συγχωνεύσεων - εξαγορών που θα τροφοδοτηθεί και από την αναμενόμενη πτώση του ποσοστού κέρδους, ειδικά για ορισμένους κλάδους όπως τηλεπικοινωνίες και πληροφορική.

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ
«Κατά κεφαλήν» έφτασε τα 19.194 ευρώ (!)

Ανευ πρακτικής σημασίας για τα λαϊκά νοικοκυριά τα στοιχεία της Στατιστικής για τη συνεχή αύξηση του ΑΕΠ

Ο πλούτος της χώρας και το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεγαλώνουν, η μισή οικονομική δραστηριότητα της χώρας πραγματοποιείται στην Αττική, ενώ η γεωργική παραγωγή συνεχίζει να μειώνεται (το 2006, σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, ανήλθε μόλις στο 3,7% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, έναντι συμμετοχής 24,2% της βιομηχανικής παραγωγής και 72% της συμμετοχής του τριτογενούς τομέα). Αυτή η εικόνα προκύπτει για την οικονομική δραστηριότητα κατά την περίοδο 2004 - 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ από 16.745 ευρώ το 2004, το 2005 ανήλθε στα 17.887 ευρώ (αύξηση 6,8%) και το 2006 στα 19.194 ευρώ (αύξηση 7,3%). Με βάση τη στατιστική καταγραφή των μέσων όρων, η Ελλάδα είναι μια ευημερούσα χώρα... Είναι όμως γνωστό ότι η παρακολούθηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μπορεί να δείχνει τις τάσεις που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα, την ίδια στιγμή όμως όχι μόνο δεν παρακολουθεί, αλλά στην ουσία συγκαλύπτει, την κατανομή του παραγόμενου προϊόντος - πλούτου ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις και ομάδες. Το ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι πήραν πέρσι «αυξήσεις» 70 λεπτών και ότι επιχειρήσεις - τράπεζες και μεγάλοι κεφαλαιούχοι καρπώθηκαν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι από το παραγόμενο προϊόν - κάτι που φαίνεται και από τα στοιχεία για την κερδοφορία του 2007- δεν αποτυπώνεται στην καταγραφή του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας. Στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αττική, όπου το 2006 διαμορφώθηκε στα 26.212 ευρώ, ακολουθεί η Στερεά Ελλάδα με 20.645 ευρώ, το Ν. Αιγαίο με 18.475 ευρώ, η Πελοπόννησος με 17.204 ευρώ. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ηπειρος με 13.373 ευρώ, η Αν. Μακεδονία - Θράκη με 12.506 ευρώ και η Δ. Ελλάδα 11.548 ευρώ.

Γεωγραφικά, η μισή οικονομική δραστηριότητα της χώρας πραγματοποιείται στην Αττική, η οποία συμμετείχε στο ΑΕΠ με ποσοστό 47,6% το 2004, με 48,8% το 2005 και με 49,2% το 2006. Μακρά στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κεντρική Μακεδονία με συμμετοχή περί το 14% του ΑΕΠ, ενώ οι λοιπές περιφέρειες συμμετέχουν με μονοψήφια ποσοστά.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Ας όψεται η πολιτική λιτότητας...

Στοιχεία δημοσκοπικής έρευνας αποκαλύπτουν αυτό, που ...όλοι μας γνωρίζουμε για τα δάνεια των τραπεζών

Η αναγκαστική προσφυγή στις τράπεζες για χιλιάδες νοικοκυριά εξαιτίας των αδιεξόδων που δημιουργεί η πολιτική λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων ωθεί όλο και περισσότερους στα ταμεία των τραπεζών για διαφόρων ειδών δάνεια. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι πιο πολλοί γνωρίζουν ότι η ...«ανακούφιση» θα είναι μόνο προσωρινή, ενώ μακροπρόθεσμα ο δανεισμός γεννά περισσότερα προβλήματα από αυτά που «λύνει». Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή η εταιρεία «GPO», τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν χτες στη διάρκεια σχετικής ημερίδας.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα από τους ερωτηθέντες που μετείχαν στο δείγμα της έρευνας:

  • Το 36,1% των ερωτηθέντων έχει πάρει κάποιο τραπεζικό δάνειο. Από αυτούς οι 8 στους 10 απάντησαν ότι ήταν «αρκετά» έως «πολύ μεγάλη» η ανάγκη να προσφύγουν στο δανεισμό.
  • Οι 4 στους 10 έχουν πιστωτική κάρτα.
  • Το 70% περίπου έχει την άποψη ότι οι τράπεζες λειτουργούν ασύδοτα, χωρίς κανέναν έλεγχο από την πολιτεία και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
  • Οι 8 στους 10 εκτιμούν ότι οι τράπεζες πιέζουν τους καταναλωτές για την αποπληρωμή των δανείων τους.

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνώντες επιχειρούν να απενοχοποιήσουν την πολιτική τους - η οποία και αποτελεί την κύρια αιτία που καθιστά χιλιάδες εργαζόμενους ομήρους της τραπεζικής ασυδοσίας και των κερδοσκοπικών τους πρακτικών - και μεταθέτουν την ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους. Σ' αυτό το πλαίσιο, χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας, μιλώντας στη διάρκεια της ημερίδας, ισχυρίστηκε ότι «οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά θα πρέπει να αποφεύγουν τον υπερδανεισμό προγραμματίζοντας σωστά και υπεύθυνα τις δυνατότητες που έχουν για εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους», ενώ ο γενικός γραμματέας καταναλωτή Γ. Οικονόμου μίλησε για «ικανότητα του καταναλωτή να μπορεί να ιεραρχεί τις προτεραιότητές του και να ...χαλιναγωγεί τις επιθυμίες του»!

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Με τη ρομφαία των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Τα διαπιστευτήρια των κυβερνώντων προς τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου αναγκαστικά πηγαίνουν «πακέτο» με την επίδειξη πυγμής προς το λαϊκό κίνημα και την επιβολή όλο και πιο αντιλαϊκών - αντιδραστικών μέτρων και πολιτικών. Το απέδειξε για μια ακόμα φορά χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποίησε περιοδικό οικονομικού περιεχομένου. Ο Γ. Αλογοσκούφης έδωσε και πάλι διαβεβαιώσεις ότι οι καταστροφικές για τους εργαζόμενους μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν, προσθέτοντας ότι «ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται πολιτικό κόστος, το αναλαμβάνουμε»! Ο υπουργός βεβαίως δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την πρόσφατη συμφωνία ΣΕΒ - ΓΣΕΕ για την επαίσχυντη Συλλογική Σύμβαση, ενώ με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί για την παράδοση του ΟΤΕ στη «Deutsche Telecom» έκανε λόγο για «φοβικά σύνδρομα» που εκδηλώνονται όταν γίνεται μια μεγάλη αποκρατικοποίηση.

Σε μια περίοδο κατά την οποία ευρύτερα στρώματα των εργαζομένων αντιδρούν, κινητοποιούνται και αμφισβητούν βασικές πλευρές της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, ο Γ. Αλογοσκούφης έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση «προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», επανέφερε τα ιδεολογήματα των μονόδρομων μέσα στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί «αναγκαστικά» η ελληνική οικονομία και σημείωσε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει - και ούτε κανείς σκέπτεται πια, εκτός από κάποιους λίγους - να είναι μια προστατευόμενη οικονομία». Για να μη μένει μάλιστα καμιά αμφιβολία, υποστήριξε ότι «η ελληνική οικονομία είναι πλέον πλήρως ανοιχτή στο διεθνή ανταγωνισμό, μετά την ένταξη στην ΕΟΚ και την ΟΝΕ και τις νέες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης που κυριαρχούν σήμερα...». Αναφερόμενος στις ...εντυπωσιακές εξαγωγικές επιδόσεις του «ελληνικού» κεφαλαίου ζήτησε να «προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις. Να ξεπερνούμε τις αγκυλώσεις του χθες. Να διαβλέπουμε τις νέες τάσεις που δημιουργούνται»!

Ειδικά για τον ΟΤΕ μίλησε για «στρατηγική συμμαχία με τον σημαντικότερο ίσως ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό». Ανέφερε επίσης ότι έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις με την «Deutsche Telecom» για την υπογραφή συμφωνίας μετόχων, που θα εξασφαλίσει ένα ισορροπημένο και αποτελεσματικό διοικητικό σχήμα...

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
Ανεβαίνει ο πήχης της φοροαφαίμαξης

Πρόσθετα φορολογικά βάρη πάνω στα αγροτικά εισοδήματα του 2007 (που θα δηλωθούν με τις φετινές δηλώσεις) προβλέπει σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω τα τεκμαρτά αγροτικά εισοδήματα. Συγκεκριμένα, παρά τη συρρίκνωση των αγροτικών εισοδημάτων (από την άνοδο του κόστους παραγωγής και τη μείωση των τιμών πώλησης αγροτικών προϊόντων για την πλειοψηφία των παραγωγών), η κυβέρνηση προχώρησε σε αυθαίρετες αυξήσεις των λεγόμενων «αντικειμενικών γεωργικών εισοδημάτων» πάνω στα οποία εφαρμόζονται οι ισχύοντες φορολογικοί συντελεστές.

Με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, τα γεωργικά εισοδήματα του 2007 θεωρούνται αυξημένα σε ποσοστό 4% σε σύγκριση με το 2006. Μεγάλες επιβαρύνσεις, που φτάνουν μέχρι και 60%, προβλέπονται για τα πουλερικά, ενώ για τη μεγάλη γκάμα των αγροτικών προϊόντων οι ανατιμήσεις διαμορφώνονται στο 3%.

  • Στις 9 Απρίλη, αρχίζουν να εκπνέουν οι καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των αγροτών μετά την ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.
  • Παράταση μέχρι και τις 18 Απρίλη δόθηκε και για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (έντυπα Ε9) που έληγε χτες 31 Μάρτη.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ