ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Αρχίζει σήμερα η συζήτηση στη Βουλή

Σήμερα αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, αφού χτες, μετά την ψήφισή του στο σύνολο με ονομαστική ψηφοφορία, κατατέθηκε στο προεδρείο της Βουλής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το σχετικό αίτημα.

Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε στο σύνολό του από 151 βουλευτές (150 της ΝΔ και ο Κ. Κουκοδήμος) και καταψηφίστηκε από 146 βουλευτές του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ. Απουσίασε από τη ΝΔ, λόγω αδιαθεσίας, ο Μ. Εβερτ, από το ΠΑΣΟΚ ο Α. Χατζηοσμάν και από το ΛΑΟΣ ο Β. Αποστολάτος.

Στην πανομοιότυπη αίτηση των κομμάτων ζητείται σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος και το άρθρο 116 του κανονισμού της Βουλής «η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο "Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης" που ψηφίστηκε στις 21 Μάρτη».

Η συζήτηση θα αρχίσει σήμερα το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί αύριο στις 11 το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται ότι για να εγκριθεί η πρόταση πρέπει να την υπερψηφίσουν 180 βουλευτές.

ΠΑΣΟΚ
Νέα πρόσωπα για την προώθηση αντιλαϊκών θέσεων

Με νέα πρόσωπα σε ζητήματα επικοινωνίας και κεκαλυμμένη την ίδια πολιτική σε ό,τι αφορά το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων στρωμάτων, προσπαθεί το ΠΑΣΟΚ να υφαρπάξει εκ νέου λαϊκές ψήφους για να ξανακυβερνήσει στο γνωστό ευρωενωσιακό πλαίσιο.

Κατ' αρχάς με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, ορίστηκαν εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου η Μαρία Καρακλιούμη, υπεύθυνος για τα διεθνή ΜΜΕ και ως προς τις δραστηριότητες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Δημήτρης Δρούτσας. Ακόμα γενικός διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ορίστηκε ο Νίκος Αθανασάκης, γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας ο Παύλος Γερουλάνος και γραμματέας του τομέα Τύπου και ΜΜΕ ο Γιώργος Ελενόπουλος.

Εξάλλου, συνεδρίασε για πρώτη φορά με τη νέα του σύνθεση το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στη Λάρισα, για να δείξει ότι, τάχα, το κόμμα βρίσκεται «κοντά στην περιφέρεια». Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση, το όργανο συζήτησε «τις συνθήκες απόγνωσης που επικρατούν στην ελληνική ύπαιθρο», «την αλματώδη αύξηση του κόστους παραγωγής» κλπ. Εταξε δε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα εντείνει την παρουσία του στον αγροτικό κόσμο προκειμένου να αγωνιστεί μαζί του για το δικαίωμα επιβίωσης και για τις δυνατότητές του να ζήσει και να ευημερήσει στον τόπο του».

Μετά από αίτημα του Γ. Παπανδρέου συναντάται σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρέσβη.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
«Ναι» στο ΠΑΣΟΚ «όχι» στους διατελέσαντες υπουργούς του!

Ορθάνοιχτη την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ για μελλοντική συνεργασία άφησε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οπως είπε, η φιλοδοξία να γίνει ο ΣΥΝ «επίκεντρο μιας μεγάλης αριστερής παράταξης» ικανής «να αλλάξει δραστικά την πορεία της χώρας», στη βάση ενός «εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου», δεν μπορεί να πραγματωθεί μόνο απ' τον ΣΥΝ. Χρειάζεται «όσο το δυνατόν ευρύτερες δυνάμεις» (...) «δυνάμεις απ' τον σοσιαλιστικό χώρο», αποκλείοντας μόνο «το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε όλα αυτά τα χρόνια τις τύχες της χώρας». Δηλαδή, όσους διατέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τους οποίους - υπενθυμίζουμε - απέκλεισε ήδη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, από το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο του κόμματός του.

Μάλιστα, για την προώθηση του σχεδίου τους, μιας πρότασης που εξαντλείται στη διαχείριση (αναδιανομή του πλούτου, όπως ειπώθηκε), ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε και το λαό να ...βάλει πλάτη. Επικαλούμενος την ανάγκη «ενός μαζικού κοινωνικού κινήματος που θα απαντάει στις πιέσεις των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων». Με τα οποία συμφέροντα ούτε λόγος για σύγκρουση και ανατροπή τους.

Αίσθηση, όχι ωστόσο θετική, προκάλεσε η αναφορά του προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, στο πλαίσιο των εργασιών της ΚΠΕ του κόμματος, στην επίθεση που, όπως ισχυρίστηκε, δέχεται το κόμμα του και ο ίδιος προσωπικά από τα ΜΜΕ, κάνοντας μάλιστα λόγο για «κατακρεούργημα». Μια εκτίμηση που συγκρούεται μετωπικά με την πραγματικότητα της σκανδαλώδους εύνοιας και προβολής που απολαμβάνουν τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ.

Ο Αλ. Τσίπρας παραπονέθηκε για «πυρά ενάντια στον Συνασπισμό, ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ», τους οποίους και «κατακρεουργούν» (!), προαναγγέλλοντας «ακόμα πιο σκληρή επίθεση». Απέδωσε δε τις επιθέσεις στις αντιστάσεις ενός συστήματος που καταρρέει οσονούπω...

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ θυμήθηκε να προσάψει ευθύνες στην ΠΑΣΚΕ και στη ΔΑΚΕ, όχι όμως και στο κόμμα του, που έχει επιλέξει τις παρατάξεις αυτές για συμμάχους, λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα για να μην επαναληφθούν ξανά συμφωνίες ντροπής όπως αυτή που προκλητικά υπογράφηκε από τις ηγεσίες της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ».

Κατά τα λοιπά, στα οργανωτικά ζητήματα με τα οποία καταπιάστηκε η ΚΠΕ ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι «συνεχίζουμε να λειτουργούμε με τη νοοτροπία και τη λογική την προσυνεδριακή». Επισήμανε ένα κλίμα φοβίας και καχυποψίας σε κάθε σκέψη καινοτομίας, συμπληρώνοντας σε ό,τι αφορά στη συγκρότηση της Εκτελεστικής Γραμματείας: «Δεν περίμενα ότι θα χρειαστούν 5 βδομάδες και να μην μπορούμε να καταλήξουμε στη σύνθεσή της. Ούτε κι εγώ συμφωνώ με τον αριθμό, όμως προκειμένου να κρατιέται αυτό το θέμα πίσω, να βγει ένα 25μελές όργανο και να τελειώνουμε».

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΕ - ΗΠΑ
Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τη σχετική σύμβαση

Κ. Αλυσανδράκης: Οι μεταφορές πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένες

Με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση κύρωσε χτες στη Βουλή σύμβαση ανάμεσα την ΕΕ και τις ΗΠΑ σχετικά με τις αεροπορικές μεταφορές.

Καταψηφίζοντας τη σύμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης υπογράμμισε ότι για το ΚΚΕ οι μεταφορές πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένες και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι σύμφωνο με τη συμφωνία αυτή, η οποία στηρίζεται στην απελευθέρωση της αγοράς, στον ανταγωνισμό και στον αποκλεισμό κρατικών επιδοτήσεων. Κατήγγειλε ότι η λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς θα ευνοήσει τη συγκέντρωση κεφαλαίου, η οποία θα οδηγήσει στη συγχώνευση και τη δημιουργία τριών - τεσσάρων μεγάλων ομίλων που θα καλύπτουν την αεροπορική επικοινωνία ΗΠΑ - ΕΕ και το πιθανότερο είναι να εξαφανιστεί οποιαδήποτε ελληνική παρουσία σε αυτές τις μεταφορές.

Ο Κ. Αλυσανδράκης επισήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει το θέμα της αεροπορικής ασφάλειας ως μηχανισμό καταστολής και έτσι στην υπό έγκριση συμφωνία υπάρχει σχετικό άρθρο που προβλέπει ότι «κάθε μέρος θα ανταποκρίνεται θετικά σε κάθε αίτημα του άλλου μέρους για τη λήψη ειδικών μέτρων ασφαλείας προς αντιμετώπιση συγκεκριμένης απειλής». Αυτό, είπε, πρακτικά σημαίνει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλουν στις πτήσεις που ξεκινούν ή καταλήγουν στη χώρα τους να υπάρχουν ένοπλοι αστυνομικοί.

Ο υπουργός Μεταφορών ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο εγκρίθηκε ομόφωνα, για να πάρει την απάντηση από τον Κ. Αλυσανδράκη ότι στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο μόνος που μίλησε από την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ήταν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, ο οποίος τάχθηκε κατά της συμφωνίας. Υπενθύμισε δε ότι η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι μια συνομοσπονδιακή Ομάδα, δεν έχει ενιαία στάση σε όλα τα ζητήματα και η στάση κάποιων μελών της δε δεσμεύει τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας.

Με τη «συμμαχική λογική»

Ακριβώς τα ίδια «επιχειρήματα» που εδώ και μήνες «πιπιλίζει» η Ντ. Μπακογιάννη στο αυτί των Αμερικανών αξιωματούχων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αναμάσησε ο Γ. Παπανδρέου στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες με τον Αμερικανό πρέσβη και φρόντισε να διαφημίσει για προφανείς λόγους. Τι είπε δηλαδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Ντ. Σπέκχαρντ, που, ειρήσθω εν παρόδω, είχε καλέσει και στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ; Το εξής ένα ότι «η Ελλάδα έχει αντεπεξέλθει σε κάθε περίπτωση στις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμμαχίας και των διμερών σχέσεων», αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα και τη λειτουργία της βάσης της Σούδας(!). Στη βάση αυτής της «αμοιβαιότητας» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «η Ελλάδα περιμένει το σεβασμό των θέσεων και συμφερόντων της και από τις ΗΠΑ», επικαλούμενος επιπλέον το ρόλο της Ελλάδας «ως αξιόπιστου και εποικοδομητικού παράγοντα στην επίτευξη σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή μας». Προφανώς, υπενθυμίζει και τον ενεργό ρόλο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στους βομβαρδισμούς και τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ