ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Εύθραυστη εκεχειρία με φόντο τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών

Σύροι στρατιώτες στην περιοχή κοντά στο Χαλέπι
Σύροι στρατιώτες στην περιοχή κοντά στο Χαλέπι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την τήρηση της συμφωνίας παύσης πυρός σε γενικές γραμμές, χτες, για τρίτο 24ωρο, παρά περιστασιακές συγκρούσεις και μεμονωμένα περιστατικά, επιβεβαίωσαν χτες με δηλώσεις τους ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με φόντο το ξεδίπλωμα συνεχιζόμενων σχεδίων διάφορων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την «επόμενη μέρα» μετά την εκπνοή ή κατάρρευση του έτσι και αλλιώς προσωρινού συμβιβασμού. Το ίδιο διάστημα, η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, εξακολουθεί να προωθεί, με κάθε τρόπο και αφορμή, τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, επιβεβαιώνοντας ότι την Κυριακή το τουρκικό πυροβολικό έβαλε κατά θέσεων (όπως η ίδια ανακοίνωσε) τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο συριακό έδαφος, βορείως της επαρχίας Χαλέπι.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, δεν είχε τόσο η κοινή «θέση» των Μπαν Κι Μουν και Γενς Στόλτενμπεργκ όσο οι παρατηρήσεις που έκανε ο τελευταίος χτες, στο πλαίσιο επίσκεψης που έκανε στο Κουβέιτ. Ο γγ του ΝΑΤΟ ενώ αρχικά αναφέρθηκε στη γενική τήρηση της συμφωνίας παύσης πυρός στη Συρία, στη συνέχεια έσπευσε να εκφράσει «έντονη ανησυχία» για τη «σημαντική ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων» στη Συρία και στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, παρατηρώντας την αύξηση ρωσικών χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Παρ' όλα αυτά, υποστήριξε ότι (επί του παρόντος...) δεν υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης ΝΑΤΟικών χερσαίων δυνάμεων στο συριακό έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, στις δηλώσεις αυτές αντανακλάστηκε για πολλοστή φορά η συνεχιζόμενη ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Από την άλλη, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έλεγξε επτά παραβιάσεις της συμφωνίας το τελευταίο 24ωρο, διαψεύδοντας ότι έγιναν από κυβερνητικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν από την Ακτή Ελεφαντοστού, όπου βρέθηκε χτες στο πλαίσιο μίνι περιοδείας στη Δυτική Αφρική, έσπευσε επίσης να διαπιστώσει τήρηση της συμφωνίας παύσης πυρός στη Συρία, αλλά και να εκφράσει την «ελπίδα» ότι η εύθραυστη συμφωνία «θα επεκταθεί και στο υπόλοιπο συριακό έδαφος».

Νίκες του συριακού στρατού στο Χαλέπι

Πάντως, δυνάμεις του συριακού στρατού κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο στρατηγικής σημασίας δρόμου στην βόρεια πόλη Χαλέπι, έπειτα από νίκες που κατήγαγαν κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Αντίθετα, πιο επιφυλακτικός σε σχέση με την τήρηση της συμφωνίας παύσης πυρός στη Συρία εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό, που ζήτησε από τον γγ του ΟΗΕ στη Γενεύη την άμεση σύγκληση της Δύναμης Κρούσης για την «εκεχειρία» στη Συρία, η οποία (σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα προγραμματίστηκε να συναντηθεί αργότερα χτες βράδυ). Ο Ερό επικαλέστηκε πληροφορίες που ανέφεραν «αεροπορικές επιδρομές κατά μετριοπαθών» αντικαθεστωτικών ομάδων.

Ρωσική πρόταση για ομοσπονδοποίηση της Συρίας

Αίσθηση χτες στη Μόσχα προκάλεσαν και οι δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σε σχέση με τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις στη Συρία. Είπε ότι η Συρία θα μπορούσε να γίνει ομοσπονδιακό κράτος, «αν, ως αποτέλεσμα συνομιλιών, διαβουλεύσεων και συζητήσεων για τη μελλοντική κρατική τάξη της Συρίας ... [οι συμμετέχοντες στις ενδοσυριακές συνομιλίες] καταλήξουν στην άποψη ότι αυτό το (ομοσπονδιακό) μοντέλο θα λειτουργήσει, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο σκοπός της διατήρησης της Συρίας ως ενός ενιαίου, κοσμικού, ανεξάρτητου και κυρίαρχου έθνους». Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίπτωση ομοσπονδοποίησης της Συρίας δεν είχε αποκλείσει τον περασμένο Σεπτέμβρη σε συνέντευξή του ούτε ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Ο Ριάμπκοφ είπε πως η Μόσχα δεν θα αντιταχθεί επίσης σε «οποιοδήποτε άλλο μοντέλο για τη Συρία, δεδομένου ότι δεν θα είναι γραμμένο καθ' υπαγόρευση περίπου 1.000 χλμ. μακριά από τη Συρία».

Τέλος, ο Ρώσος υφυπουργός αναφέρθηκε και στις πρόσφατες επιθέσεις του τουρκικού πυροβολικού σε βάρος Σύρων Κούρδων μαχητών, χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτες».

Συριακές αντιδράσεις σε βάρος της Σ. Αραβίας

Με δριμύτητα σχολιάστηκαν οι δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Αντελ αλ Τζουμπέιρ, ο οποίος επανέλαβε ότι ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ δεν έχει θέση στο μέλλον της χώρας του, ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία «είτε ειρηνικά, είτε με στρατιωτικά μέσα». Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών που σημείωσε ότι τέτοιες δηλώσεις δείχνουν τον «καταστροφικό ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στη Συρία», αφού προσπαθούν να τορπιλίσουν τη συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών.

Η παύση των εχθροπραξιών αυξάνει τα περιθώρια στις οργανώσεις αρωγής του ΟΗΕ και άλλες να χορηγήσουν τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης σε χιλιάδες Σύρους, που είναι εγκλωβισμένοι σε όσες περιοχές πολιορκούνται από δυνάμεις, πλην εκείνων που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα». Για παράδειγμα, χτες για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, έφθασαν σε προάστια της Δαμασκού, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών δυνάμεων, 51 φορτηγά της «Ερυθράς Ημισελήνου» όχι με τρόφιμα αλλά με είδη πρώτης ανάγκης, όπως κουβέρτες, πάνες για μωρά και σαπούνι.

Παράλληλα, αξιωματούχοι ανθρωπιστικών αποστολών του ΟΗΕ έκρουσαν και χτες τον κώδωνα κινδύνου για την τύχη πολλών δεκάδων χιλιάδων Σύρων που βρίσκονται παγιδευμένοι σε πολιορκημένες περιοχές και απειλούνται από λιμοκτονία. Ο Υπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, εκτίμησε ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων σε πόλεις και χωριά της Συρίας είναι τουλάχιστον 450.000 άνθρωποι.

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ

Πολύνεκρα χτυπήματα στην καρδιά της πρωτεύουσας του Ιράκ, Βαγδάτη, προκάλεσαν το τελευταίο 48ωρο μετά από πολλές βδομάδες, επιθέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Την Κυριακή, διπλή επίθεση αυτοκτονίας στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης προκάλεσε τουλάχιστον 70 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος». Οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις και χτες, σε μία από τις κηδείες των θυμάτων των επιθέσεων στο Σαντρ Σίτι, με αποτέλεσμα πάνω από 30 νεκρούς.

ΥΕΜΕΝΗ
Νέα σφαγή με τη «βούλα» της Σαουδικής Αραβίας

ΣΑΝΑΑ.--

Νέα σφαγή δεκάδων αμάχων προκάλεσαν το Σάββατο σε ανοιχτή αγορά της πρωτεύουσας της Υεμένης αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, που εξαπολύουν ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα από τα τέλη Μάρτη 2015. Η επίθεση έγινε στην αγορά Χαλίκ και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 40 αμάχων και τον τραυματισμό άνω των 30 άλλων. Το νέο απροκάλυπτο φονικό προκάλεσε ακόμη και την αντίδραση του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, που συνήθως τηρεί σιγή ιχθύος κάνοντας τα στραβά μάτια. Ο Μπαν καταδίκασε την επίθεση εκφράζοντας παράλληλα «ανησυχία για τις συνεχιζόμενες εντατικές αεροπορικές επιδρομές και τις χερσαίες μάχες στην Υεμένη, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις να υπάρξει διακοπή των εχθροπραξιών».

Νωρίτερα, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να επιβληθεί εμπάργκο όπλων «σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές» στην Υεμένη, επικαλούμενη και τη (μη δεσμευτική...) απόφαση της Ευρωβουλής στις 25/2, που ζητούσε να επιβληθεί εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, «αλλά όχι σε άλλα μέρη» της σύγκρουσης.

Νωρίτερα, αναφέρθηκαν συγκρούσεις στη νότια πόλη Αντεν ανάμεσα στη φρουρά του φιλοδυτικού Προέδρου Χάντι και μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης που αυτοαποκαλείται «Νότια Λαϊκή Αντίσταση», με αίτημα την καταβολή απλήρωτων νοσηλίων φρουρών που είχαν τραυματιστεί σε επίθεση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» το Γενάρη στο παλάτι Μαάσικ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πτώση των εξαγωγών και το Γενάρη

ΑΓΚΥΡΑ.--

Κάτω από το όριο των 10 δισ. δολαρίων έπεσαν οι τουρκικές εξαγωγές το Γενάρη του 2016, για πρώτη φορά από το 2011, μεγαλώνοντας την ανησυχία του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη της χώρας. Η πτώση είναι της τάξης του 22%, ενώ ειδικά όσον αφορά τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, η πρώτη εκτοξεύτηκε στο 65%.

Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να ιεραρχεί την αναθέρμανση των σχέσεών της με το Ισραήλ, ζήτημα με το οποίο ασχολήθηκε και η πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έγινε υπό την προεδρία του Ρ. Τ. Ερντογάν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, υποστήριξε εκεί ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών. Επιπλέον, δημοσιεύματα τουρκικών και ισραηλινών εφημερίδων εμφανίζουν και κύκλους της «Χαμάς» να χαιρετίζουν και να συνδέουν την αναθέρμανση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων με την προοπτική ανοικοδόμησης σημαντικού λιμανιού στη Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, η Τουρκία συνδέει τις επαφές με το Ισραήλ και με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, γενικά την «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

Εξελίξεις φαίνεται να επιδιώκει η Αγκυρα και όσον αφορά τις επαφές της με την Αίγυπτο, με την κυβέρνηση να προκρίνει σε αυτή τη φάση μια διμερή συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο (θυμίζουμε ότι πρόσφατα η Αγκυρα αναφέρθηκε στη σημασία να συμμετέχει και το Κάιρο σε «Ομάδα Εργασίας» για τη Λιβύη).

Στο εσωτερικό, πάντως, η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά ψηλά τους τόνους απέναντι στους επικριτές της. Ο Ερντογάν δήλωσε ευθαρσώς ότι δε «σέβεται» την πρόσφατη δικαστική απόφαση που οδήγησε στην αποφυλάκιση δύο στελεχών της αντικυβερνητικής «Τζουμχουριέτ» (που εμπλέκονταν σε αποκαλύψεις για τη στήριξη της Αγκυρας στο «Ισλαμικό Κράτος»). Ακόμα, το Σάββατο διακόπηκε το σήμα του φιλοκουρδικού τηλεοπτικού σταθμού IMC, μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι ο σταθμός μετέδιδε «τρομοκρατική προπαγάνδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ