ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το "νέο" ύφος

Μετά τη χτεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού δυο πράγματα μπορεί να υποθέσει κανείς. Είτε ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του υποτιμά καταφανέστατα τη νοημοσύνη των εργαζόμενων και δεν έχει κανένα ενδοιασμό να το κάνει αυτό φανερό, είτε τα όσα λέχτηκαν επί δίωρο στο Ζάππειο δεν αφορούσαν τους Ελληνες πολίτες. Αφορούσαν τους αντιπροσώπους των ξένων πολυεθνικών και των εγχώριων μεταπρατών τους, οι οποίοι έλαβαν νέες διαβεβαιώσεις για την αταλάντευτη προσήλωση των κυβερνώντων στο "παρέχουμε γην και ύδωρ".

Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί η τακτική ενός πρωθυπουργού και μιας κυβέρνησης, που ενώ η χώρα του δέχεται απανωτά χαστούκια "κοινοτικής αλληλεγγύης" και αμερικανονατοϊκής "βοήθειας", δε σταματά να απευθύνει "ευχαριστήρια" υποτέλειας; Βγήκε χτες ο Κ. Σημίτης και μίλησε πάλι για τον "χρήσιμο ρόλο" των Αμερικάνων και τη "θετική στροφή" της ΕΕ! Εξαντλήθηκε σε δηλώσεις νομιμοφροσύνης για να διαβεβαιώσει τι; Πως δεν πρόκειται να μεταβληθεί, ούτε κατά κεραία η πολιτική που υποχρεώνει να αλέθονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στις μυλόπετρες της "συνεχούς διαπραγμάτευσης", στα πλαίσια των λυκοσυμμαχιών που έχει εμπλακεί η χώρα.

Δεν περιορίστηκε όμως εκεί. Χτες, ωσάν να μην είχε συμβεί τίποτε λίγες ώρες πριν, εμφάνισε μια κυβέρνηση - "άγγελο" του διαλόγου με τους εργαζόμενους, αρχιτέκτονα της κοινωνικής συνοχής, θιασώτη της κοινωνικής αλληλεγγύης και υπέρμαχο της κοινωνικής δικαιοσύνης... Κι όμως. Μια μέρα πριν ο υπουργός του των Οικονομικών - και έπειτα από πολύωρη συνάντηση μαζί του - δήλωνε, κρατώντας παραμάσχαλα τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το πρόγραμμα "σύγκλισης", ότι η σκληρή, μονόπλευρη και αδιέξοδη για τον τόπο λιτότητα, θα κρατήσει τουλάχιστον για μια ακόμα τριετία!

Ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να μιλήσει για την κυβερνητική ευαισθησία απέναντι στο πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο, όπως είπε, θα το αντιμετωπίσει με τις ιδιωτικοποιήσεις (!) και την... ανάπτυξη. Ποια ανάπτυξη; Την"ανάπτυξη" της συντελούμενης συρρίκνωσης και αποδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας και της επίκλησης των μεγάλων έργων. Δηλαδή, την "ανάπτυξη" του διαρκούς και σκανδαλώδους αλισβερισιού με τις πολυεθνικές για έργα αμφίβολης χρησιμότητας, που εγγυώνται για την Ελλάδα αποκλειστικά και μόνο ρόλο φτηνού μεταπράτη και "γέφυρας", για τη διέλευση των προϊόντων των μονοπωλίων.

Εκεί όμως που έδωσε ρεσιτάλ ο Κ. Σημίτης ήταν οι όρκοι πίστης του στην επέκταση της δημοκρατίας και της διαφάνειας. Μιλάμε για εκείνη τη "διάφανη δημοκρατία" που μπορεί να ξυλοφορτώνει συνταξιούχους και Τσιγγάνους, αλλά δε χάνει ευκαιρία - μετά το ξυλοφόρτωμα - να δηλώνει "αθώα" και "αλληλέγγυα" στα θύματα! Για εκείνη τη "δημοκρατική διαφάνεια" που παραδίδει την αρμοδιότητα, για τον έλεγχο των προμηθειών του δημοσίου, σε ανώνυμες εταιρίες, παρακάμπτοντας ακόμα και αυτόν το σάπιο και στρεβλό κρατικό μηχανισμό, που οι ίδιοι οι κυβερνώντες έχουν στήσει. Ετσι, χάριν "ευλυγισίας" και σύντομων διαδικασιών...

Αν, λοιπόν, στόχος ήταν με τη χτεσινή συνέντευξη να επιβεβαιωθεί το περιβόητο "νέο ύφος και ήθος" της κυβέρνησης, τότε ο πρωθυπουργός δεν τα πήγε κι άσχημα. Μόνο, που ήταν περιττή όλη αυτή η "φωταψία". Αλλωστε, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί, που έχουν αντιληφθεί, στον ενάμισι μήνα της πρωθυπουργίας Σημίτη, και το "ύφος" και το "ήθος" και το "νέο" της κυβερνητικής πολιτικής.

Με αποφασιστικότητα και σιγουριά

Αρχίζει σήμερα η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Αρχίζει σήμερα επίσημα η Οικονομική Εξόρμηση προς τιμή του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Μια Εξόρμηση που εντάσσεται στα γενικότερα πλαίσια της πολιτικής δουλιάς των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ για την πλατύτερη διάδοση των θέσεων και προτάσεων του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και τους εργαζομένους. Αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Δε γίνεται μόνο για να καλυφθούν τα έξοδα του Συνεδρίου - γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς το ΚΚΕ έχει σαν μοναδικό αιμοδότη του τη στήριξή του από τους εργαζόμενους - αλλά αποτελεί και ένα από τα κύρια όπλα - τις αφορμές θα λεγε κανείς - για την καθημερινή επαφή και συζήτηση των κομμουνιστών με το λαό.

Κάθε μια Οικονομική Εξόρμηση απ' όσες πραγματοποίησε το ΚΚΕ έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, τη δική της σημασία. Ομως, η επιτυχία αυτής της Εξόρμησης αποκτά ξεχωριστή σημασία καθώς θα αποτελέσει αντικειμενικά ένα πρώτο δείγμα γραφής της δράσης των κομμουνιστών προδικάζοντας την επιτυχία του 15ου Συνεδρίου που οι κομμουνιστές φιλοδοξούν - και θα το πετύχουν - να αποτελέσει ιστορικό σταθμό στην πορεία του Κόμματος.

Ετσι, τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ μπαίνουν από σήμερα στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης με διπλό στόχο: τη μεγαλύτερη διάδοση και συζήτηση των θέσεων του Κόμματος και την υπερκάλυψη του οικονομικού πλάνου. Με αποφασιστικότητα και σιγουριά για την επιτυχία.

Αλληλεγγύη στην Κούβα

Την προκλητική στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα, με αφορμή το τελευταίο αεροπορικό επεισόδιο στον εναέριο χώρο της Κούβας, καταδικάζουν πλήθος εργατικών σωματείων της Αθήνας. Πάνω από 20 σωματεία εξέδωσαν ανακοινώσεις καταγγελίας των συνεχιζόμενων αμερικανικών προκλήσεων σε βάρος του κουβανικού λαού. Ανάλογη καταγγελία εξέδωσε ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
"Οχι στις πολεμοκάπηλες κραυγές"

"Τραγουδάμε για την ειρήνη, ενάντια στις πολεμοκάπηλες κραυγές" ήταν το σύνθημα της συναυλίας που διοργάνωσε χτες το βράδυ η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, έξω από την παλιά Βουλή. Αρκετοί ήταν αυτοί που παρακολούθησαν τη χτεσινοβραδινή συναυλία, κρατώντας πικέτες, παρά το τσουχτερό κρύο και τραγούδησαν αντιπολεμικά τραγούδια.

Οπως είπε στον "Ρ" η πρόεδρος της ΟΓΕ, Κ. Μπουντούρογλου,"η ΟΓΕ πιστεύει ότι ο αγώνας για ισότητα των γυναικών είναι δεμένος με την υπόθεση της ειρήνης. Καταγγέλλουμε τα σχέδια του ΝΑΤΟ, που, με την τακτική του διαίρει και βασίλευε, θέλει να επιβάλλει τα συμφέροντά του στην περιοχή. Καταγγέλλουμε, επίσης, τη στρατιωτικοποίηση του προβλήματος και τις πολεμοκάπηλες κραυγές, στις οποίες εντάσσεται και η πρόθεση της κυβέρνησης για υποχρεωτική στράτευση των γυναικών. Είμαστε κάθετα αντίθετες και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενημερώσουμε τις γυναίκες σε όλη την Ελλάδα και να αντισταθούμε, γιατί είναι μια ακόμα διάκριση σε βάρος μας".

Μετά το τέλος της συναυλίας, οι συγκεντρωμένες κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, όπου επέδωσαν ψήφισμα στους εκπροσώπους των κομμάτων και τον πρόεδρο της Βουλής, με το οποίο ζητούν να μην αυξηθεί η στρατιωτική θητεία, να μην υπάρξει υποχρεωτική στράτευση των γυναικών και να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι από τη Βοσνία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ