ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πετσοκομμένες επιδοτήσεις νέας ΚΑΠ

Μέχρι και 20% η μείωση των επιδοτήσεων, ενώ αν προστεθούν το χαράτσι της ΠΑΣΕΓΕΣ και οι απώλειες από τον πληθωρισμό το κακό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο

Μόνο στήνοντας μπλόκο στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ μπορούν οι αγρότες να αντιμετωπίσουν τις όλο και πιο δυσμενείς συνέπειες από τη νέα ΚΑΠ

ICON

Μόνο στήνοντας μπλόκο στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ μπορούν οι αγρότες να αντιμετωπίσουν τις όλο και πιο δυσμενείς συνέπειες από τη νέα ΚΑΠ
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πανηγύριζε χτες επειδή έβγαλε, λέει, πιο γρήγορα από τις άλλες χώρες της ΕΕ, τα τελικά δικαιώματα - αποδεσμευμένες επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ. Οπως ανακοινώθηκε, ξεκίνησε η αποστολή των σχετικών στοιχείων στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών απ' όπου οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα μάθουν τι ακριβώς τους βγάλανε. Ομως η εφαρμογή των αντιαγροτικών αποφάσεων της νέας ΚΑΠ από την κυβέρνηση, μόνο χασούρα σημαίνει για τους αγροτοκτηνοτρόφους και επίσης αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την αγροτική οικονομία της χώρας και τους εργαζόμενους στον τομέα αυτό.

Βέβαια χτες δημοσιοποιήθηκε προπαγανδιστικά πως θα δίνονται αποδεσμευμένες επιδοτήσεις ύψους 2,1 δισ. ευρώ στους αγρότες για να φαίνονται πολλά τα λεφτά... Ομως οι επιδοτήσεις που θα έχουν να λαμβάνουν από το 2006 και μετά οι αγροτοκτηνοτρόφοι είναι στην πραγματικότητα μειωμένες και πετσοκομμένες. Οι μειώσεις στις επιδοτήσεις φτάνουν μέχρι και το 19% για το 2006 και το 20% από το 2007. Αν υπολογίσει κανείς εν έτει 2006 και τον πληθωρισμό αφού οι επιδοτήσεις αυτές είναι υποτίθεται ο μέσος όρος των χρημάτων της τριετίας 2000 - 2002, τότε προκύπτει μια πρόσθετη απώλεια γύρω στο 15%. Κι αν προστεθούν και τα χαράτσια που θα επιβάλουν ΠΑΣΕΓΕΣ και Ενώσεις για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ - ενεργοποίηση δικαιωμάτων, που θα εισπράττονται με βάση το ποσό της ενιαίας ενίσχυσης και κατά μέσο όρο θα είναι γύρω στο 3%, η χασούρα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Στα χαρτάκια που θα λάβουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι, θα δούνε ότι τους αφαιρείται ένα ποσοστό 2,72%, επειδή ο μέσος όρος των επιδοτήσεων του 2000 - 2002 ξεπέρασε κατά τόσο το δημοσιονομικό πλαφόν που όρισε η ΕΕ. Επίσης θα δούνε ότι τους αφαιρείται ένα 2% για τη δημιουργία Εθνικού Αποθέματος. Ακόμα ανάλογα με το προϊόν θα δούνε ότι υπάρχει ποιοτικό παρακράτημα: 10% για τις αροτριαίες καλλιέργειες και τον τομέα των βοοειδών. 5% στα αιγοπρόβατα. 2% για τον καπνό. 4% στο ελαιόλαδο, όπου επίσης θα υπάρχει και ένα επιπλέον παρακράτημα 2% υπέρ των ελαιουργικών φορέων. Επιπλέον για το 2006 θα αφαιρεθεί ένα 4% που είναι η διαφοροποίηση και θα υπάρχουν ρέστα μόνο για όσους λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση κάτω των 5.000 ευρώ, κατά το Σεπτέμβρη του 2007. Από το 2007 το ποσοστό αυτό γίνεται 5%. Εδώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε πως από τους 1.104.000 δικαιούχους ενιαίας ενίσχυσης, το 83% με 85% λαμβάνει ενισχύσεις κάτω από 5.000 ευρώ. Ομως αυτό που δεν είπε είναι πως και αυτοί ζημιώνονται από τις αποφάσεις της νέας ΚΑΠ που εφαρμόζει κατά γράμμα η κυβέρνηση.

Οσον αφορά τα χαράτσια του ΟΣΔΕ που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ, αυτά αποτελούν μια απαράδεκτη και παράνομη μεθόδευση σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν υποχρεούνται να καταβάλουν ούτε παρακράτημα, ούτε αμοιβή, για τη συμπλήρωση των αιτήσεων ΟΣΔΕ και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις να είναι πιο φτηνά φέτος τα τιμολόγια, δηλαδή τα χαράτσια, όμως το τι θα γίνει τελικά αφέθηκε στο φιλότιμο της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων. Εδώ υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης που δεν αναλαμβάνει να καλύψει τα έξοδα του ΟΣΔΕ και της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε οι Ενώσεις να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα που έχουν για να γίνει αυτή η δουλιά. Και αυτό που συμβαίνει αποτελεί ντροπή και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και για τις γαλαζοπράσινες διοικήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων.

ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΟΙ
Αγοράζουν... «τζάμπα» τον καπνό

Ανακοίνωση της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ

Με εξευτελιστικές τιμές - πολύ χαμηλότερες ακόμη και από τις περσινές «άνοιξε» φέτος η αγορά καπνού στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πρόσφατα στο Νομό Κοζάνης, οι καπνέμποροι ανακοίνωσαν απελπιστικά χαμηλές τιμές εκκίνησης (35 λεπτά) για την ποικιλία μπασμά που καλλιεργούν αποκλειστικά οι παραγωγοί της περιοχής. Υπολογίζεται ότι το 70% των καπνών της περιοχής θα πωληθεί τελικά προς 40 με 50 ή το πολύ 70 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι δεν πουλήθηκε μπασμάς από την περιοχή κάτω από το 1 ευρώ το κιλό.

Οι αγρότες βλέπουν τα πράγματα να πηγαίνουν χρόνο με το χρόνο όλο και χειρότερα, καθώς και οι επιδοτήσεις είναι χαμηλές, ενώ τα αγροτικά εφόδια όλο και ακριβαίνουν. Μάλιστα πριν λίγες μέρες οι καπνοπαραγωγοί του Δήμου Ελίμειας κινητοποιήθηκαν, καταγγέλλοντας την πολιτική που τους ξεκληρίζει. Οσον αφορά τις ποικιλίες καπνού που καλλιεργούνται σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας οι τιμές, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, είναι 70% κάτω σε σχέση με πέρσι. Χαρακτηριστικά η τιμή της καπνικής ποικιλίας «βιρτζίνια» φέτος φθάνει το πολύ τα 20 λεπτά το κιλό, ενώ το 2005 ήταν 45 λεπτά το κιλό. Το ίδιο, χαμηλότερη σε σχέση ακόμη και με την περσινή είναι η τιμή της ποικιλίας «μπέρκλεϊ». Αλλά και η τιμή της ποικιλίας «Κατερίνης» αρχίζει από τα 70 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι δεν είχε πέσει κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό.

«Η πολιτική που εφαρμόζουν στον αγροτικό τομέα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ φέρνουν τους αγρότες σε απόγνωση, αφού βλέπουν μέρα με τη μέρα να χειροτερεύει το βιοτικό τους επίπεδο», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

«Οι αγρότες του Δήμου Ελίμειας και οι υπόλοιποι αγρότες του νομού θα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από αυτήν την πολιτική», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Να βγάλουν επίσης συμπεράσματα από τη στάση που κρατάνε νομαρχιακή και δημοτικές αρχές, καθώς η αναθεωρημένη ΚΑΠ στο πρόσωπό τους βρήκε πολύτιμο συμπαραστάτη και ιδεολογικό προπαγανδιστή. Τη δημοτική αρχή του Δήμου Ελίμειας, η οποία δεν απασχολείται με τα προβλήματα της αγροτιάς, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το πώς θα γίνει η συνένωση με το Δήμο της Κοζάνης, ώστε να δημιουργήσουν οι δύο δήμοι από κοινού ένα μηχανισμό του κράτους που θα υλοποιεί αντιλαϊκά μέτρα και επιλογές και θα αποτελεί έναν πρόσθετο φορομπηχτικό κρατικό μηχανισμό. Οταν επιχειρηματολογούν για τη συνένωση των δύο δήμων, καλλιεργούν την άποψη ότι μόνο έτσι ο δήμος θα γίνει ισχυρός και θα υπάρξει ανάπτυξη. Το ζήτημα όμως είναι, ότι ο δήμος, ως μηχανισμός του κράτους και της ΕΕ, μπορεί να είναι ισχυρός, αλλά οι δημότες θα είναι ακόμα φτωχότεροι, στο έλεος των μεγαλεμπόρων και θα συνεχίσουν να εγκαταλείπουν τα χωριά τους με τον ίδιο ρυθμό».

ΠΗΛΙΟ
Απλήρωτη η δακοκτονία

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Η καθυστέρηση πληρωμής της Ενωσης Πηλίου για τη δακοκτονία ελιών, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας. Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται:

«Για δεύτερη συνεχή χρονιά υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην πληρωμή της δακοκτονίας των ελιών, αυτή τη φορά της εσοδείας 2005 - 2006. Συγκεκριμένα, από τις επτά διαβροχές που έγιναν στην Ενωση Πηλίου έχουν πληρωθεί οι τέσσερις και υπολείπονται τρεις, πράγμα που σημαίνει 30.000 ευρώ. Η καθυστέρηση πληρωμής της δακοκτονίας, η σφοδρή κακοκαιρία με τη χιονόπτωση που έχει πλήξει το Πήλιο και οι καταστροφές που έχουν προκληθεί τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο έχουν φέρει σε απόγνωση τους ψεκαστές - ελαιοπαραγωγούς και σε οικονομικό αδιέξοδο».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, «τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για την άμεση απόδοση των αδικαιολόγητα καθυστερημένων οφειλών για τη δακοκτονία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ