ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ» ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό

Συγκέντρωση αύριο στις 9 π.μ. έξω από το ΤΣΜΕΔΕ

Η «Πανεπιστημονική» καλεί όλους τους μηχανικούς να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και των Επιτροπών Αγώνα για το Ασφαλιστικό αύριο, Πέμπτη, στις 9 π.μ. έξω από τα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ.

Σε ανακοίνωσή της η «Πανεπιστημονική» επισημαίνει ότι την ώρα που φουντώνει η δίκαιη αγανάκτηση χιλιάδων μηχανικών σχετικά με το βαθμό ικανοποίησης των αναγκών τους απ' το ασφαλιστικό σύστημα και το ΤΣΜΕΔΕ, η κυβέρνηση, με την ενεργό συμπαράσταση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, προχωρά σε νέα προκλητική επίθεση στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Με το σχέδιο νόμου που έδωσε για (στημένο) «διάλογο» η κυβέρνηση, θα καταφέρει νέα σκληρά πλήγματα στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, μισθωτών και μικροεπαγγελματιών μηχανικών. Μεταξύ άλλων:

  • Προωθεί την ανταποδοτικότητα, την ατομική ευθύνη του κάθε μηχανικού για την ασφαλιστική του κάλυψη με την απουσία κρατικής χρηματοδότησης στο σκέλος της Ειδικής Προσαύξησης (όπως μετονομάζεται ο παλιός ΕΛΠΠ), στον κλάδο Πρόσθετης ασφάλισης και στον κλάδο εφάπαξ (όπου απουσιάζει και η εργοδοτική εισφορά)
  • Αυξάνει υπέρογκα τις εισφορές των ασφαλισμένων, έως και το 8πλάσιο του κατά το έτος 1991 μέσου μηνιαίου κατά κεφαλήν ΑΕΠ με απατηλές υποσχέσεις για μελλοντικές αυξήσεις των παροχών
  • Διαχωρίζει τη βάση υπολογισμού των εισφορών των ασφαλισμένων πριν και μετά την 1-1-1993
  • Εισάγει τον κλάδο Προνοιακών Παροχών, χωρίς να δεσμεύεται για τη διασφάλιση, ούτε καν των σημερινών αντίστοιχων εγγυήσεων του ΙΚΑ, προς τους μισθωτούς μηχανικούς
  • Προωθεί την «επιδότηση» της ανεργίας με τις εισφορές των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών.

Η «Πανεπιστημονική» καλεί τους μηχανικούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους υπόλοιπους εργαζομένους, να προτάξουν τις ανάγκες τους, να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους για να αλλάξουμε πορεία, για ανάπτυξη υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

ΓΡΙΠΗ ΠΤΗΝΩΝ
Ακόμη τέσσερα ύποπτα κρούσματα

Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος κατοικίδιου θηλαστικού από Η5Ν1 στην Ευρώπη

Τέσσερα ακόμη ύποπτα κρούσματα της νόσου των πτηνών εντοπίστηκαν στη χώρα μας. Το Εθνικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς Θεσσαλονίκης έπειτα από τις απαιτούμενες ιολογικές εξετάσεις απομονώθηκε ο υπότυπος Η5 της νόσου, σε δύο δείγματα κύκνων που εντοπίστηκαν στην περιοχή Ξηρολίμνη του νομού Ροδόπης, σε ένα δείγμα κορμοράνου που εντοπίστηκε στην περιοχή Φαναρίου του νομού Ροδόπης και σε ένα δείγμα κύκνου στην περιοχή Μεταξά του νομού Εβρου. Τα παραπάνω δείγματα προωθήθηκαν για περαιτέρω εξετάσεις στο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς του Λονδίνου, με σκοπό να προσδιοριστεί για το αν πρόκειται για τον πιο επικίνδυνο υπότυπο της νόσου, Η5Ν1. Υπενθυμίζεται ότι με το συγκεκριμένο υπότυπο της νόσου έχουν επιβεβαιωθεί 16 συνολικά κρούσματα, για τη χώρα μας.

Ο θάνατος μιας γάτας στο γερμανικό νησάκι Ρίγκεν της Βαλτικής από τον παθογόνο ιό Η5Ν1 καταγράφηκε χτες ως ο πρώτος θάνατος θηλαστικού στην Ευρώπη απ' τη γρίπη των πουλερικών. Αν και δεν πρόκειται για το πρώτο παρόμοιο περιστατικό διεθνώς (το Φλεβάρη του 2004 είχαν καταγραφεί θάνατοι γατιών και τίγρεων στην Ταϊλάνδη...), εντούτοις η Μαρία Τσενγκ, εκπρόσωπος της ΠΟΥ στη Γενεύη δήλωσε άγνοια για το πώς ακριβώς θα μπορούσε να μεταδοθεί η νόσος απ' τα κατοικίδια θηλαστικά στους ανθρώπους. Οι γερμανικές υγειονομικές αρχές συνέστησαν χτες στους νησιώτες του Ρίγκεν να θέσουν προληπτικώς σε κατ' οίκον περιορισμό τα κατοικίδιά τους, ενώ σήμαναν συναγερμό επαγρύπνησης στη νότια Βαυαρία μετά και απ' τον εκεί εντοπισμό κρούσματος σε πτηνά...

Την ίδια ώρα, στο Παρίσι, ο γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Ζωικής Υγείας, Μπερνάρ Βαλάτ δήλωνε πως πλέον η νόσος από επιδημία προσλαμβάνει πλέον διαστάσεις πανδημίας. Οπως είπε «εκτός απ' την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία όπου δεν έχουν κινήσεις αποδημητικών πτηνών, όλος ο υπόλοιπος κόσμος είναι άμεσα εκτεθειμένος στην ασθένεια»...

Το βέβαιο είναι πως νέα κρούσματα της ασθένειας εμφανίζονται καθημερινά σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Χτες, στη Σουηδία ανακοινώθηκαν τα πρώτα κρούσματα - «επιθετικά στελέχη» του ιού Η5 σε δύο αγριόπαπιες στο νότιο τμήμα της χώρας. Στην Ουγγαρία και στη Σλοβενία ανακοινώθηκαν νέα κρούσματα του ιού Η5Ν1 σε αγριόκυκνους. Στην Αιθιοπία, οι αρχές σε συνεργασία με αξιωματούχους της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ερευνούν εάν ο προ ημερών θάνατος περίπου 6.000 πτηνών στη νότια περιοχή Εντιμπίρ οφείλεται σε στελέχη του ιού Η5Ν1. Στο Ιράκ, νοσοκομειακές αρχές έθεσαν σε καραντίνα τρεις κατοίκους της Βαγδάτης που νοσηλεύονται με ύποπτα συμπτώματα της ασθένειας. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως σταματούν τις εισαγωγές πτηνοτροφικών προϊόντων μόνον απ' τη νοτιοανατολική περιοχή Αΐν της Γαλλίας, όπου διαπιστώθηκε κρούσμα της γρίπης.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Μέσης Ανατολής (ΠΣΑΜΑ) πραγματοποιεί, οριστικά, την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση, αύριο Πέμπτη 2.3.2006 και ώρα 10 το πρωί, σε αίθουσα της ΠΟΑΟ (Μαυρομματαίων 12, 3ος όροφος, τηλ. 210.8826.338).

«ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Προβλήματα ουσίας

Στις καταγγελίες εργαζομένων για έργα βιτρίνας στο «Ιπποκράτειο» που κατέγραψε ο «Ρ» στην πρόσφατη περιοδεία του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Χαλβατζή στο «Ιπποκράτειο Νοσοκομείο», απαντά ο διοικητής του Νοσοκομείου, Δημήτρης Βανδώρος, με επιστολή που μας έστειλε.

Στην επιστολή σημειώνεται - μεταξύ άλλων - ότι: «Μόνο έργα βιτρίνας δεν έχουν γίνει κατά το παρελθόν 16μηνο, αφού ανακαινίζουμε μόνον θαλάμους νοσηλείας και επεμβάσεων, έτσι ώστε οι νοσηλευόμενοι, ανεξαρτήτως εισοδηματικής τάξεως να τυγχάνουν αξιοπρεπούς νοσηλείας, ήτοι maximum 4 κλίνες ανά θάλαμο, με λουτρό, κονσόλες, air condiotining, ενδοεπικοινωνία με τις αδελφές κ.ά. Και το σημαντικότερο, όπως εξηγήσαμε στον κ. Χαλβατζή, η ανακαίνιση των 210 μέχρι τώρα κλινών έγινε με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον Ελληνα φορολογούμενο. Ανακαινίσαμε κλινικές με 48.000 ευρώ!».

Σημείωση «Ρ»: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το «Ιπποκράτειο» είναι τεράστια. Ενδεικτικά:

  • Η έλλειψη του νοσηλευτικού προσωπικού φτάνει περίπου το 30%.
  • Οι ασθενείς πληρώνουν σημαντικά ποσά στις ιατρικές επισκέψεις στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, που ξεπερνούν τα 60 ευρώ.
  • Ιδιωτικοποιούνται υπηρεσίες όπως καθαριότητα, φύλαξη.

Η παραπέρα εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να αγοράζουν λιγότερες και ακριβότερες υπηρεσίες Υγείας, δεν αναιρείται από τα όποια έργα γίνονται. Και αυτή είναι η ουσία του προβλήματος.

ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΒΡΟΣ
Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη

Πλημμύρισαν 2.500 στρέμματα στο Διδυμότειχο

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη του ποταμού Εβρου βρίσκονται ξανά από χτες οι κάτοικοι των παρέβριων περιοχών του Νομού Εβρου, καθώς η στάθμη του ποταμού ανεβαίνει επικίνδυνα και πάλι ενώ χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν. Εγκληματική αποδεικνύεται η αδιαφορία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη μη δημιουργία αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων στην περιοχή.

Η στάθμη του ποταμού Εβρου ανέβηκε στο Πύθιο τα 5,32 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα, ενώ 2.500 στρέμματα πλημμύρισαν στους Ψαθάδες της περιοχής Διδυμοτείχου από το σπασμένο ανάχωμα που δεν είχε επισκευαστεί. Επίσης, πλημμύρισαν Μάντρα και Αμόριο. Σε εφαρμογή μπήκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του νομού το Σχέδιο «Ξενοκράτης». Οι δήμαρχοι ειδοποίησαν τους κατοίκους των περιοχών τους να μείνουν μακριά από τους χειμάρρους, τον ποταμό Εβρο και τα αναχώματα και να απομακρύνουν έγκαιρα τα ζώα και κάθε είδους μηχανήματα από τις παρέβριες περιοχές.

Ο επίσκοπος Χριστιανουπόλεως Σεραφείμ Μετζελόπουλος, μέχρι χτες, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, εξελέγη, από την Ιεραρχία της Εκκλησίας, μητροπολίτης Πειραιώς. Για τη μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Παύλος Ιωάννου.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Συνέντευξη Τύπου με θέμα τη «θέση του ΚΚΕ για τη γρίπη των πτηνών» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Εισηγητές θα είναι οι: Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Παναγιώτης Τριανταφύλλου, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ και Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Τμήματος Υγείας Πρόνοιας της ΚΕ.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
«Κόπηκαν» δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα

Το Β' Τμήμα του Αρείου Πάγου «έκοψε» τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας σε 26 εργαζόμενους του ΤΕΒΕ, αναιρώντας απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας που τους είχε επιδικάσει τα επιδόματα για τα έτη 1997 - 1998.

Οι εργαζόμενοι του ΤΕΒΕ μετά από διαδοχικές ανανεώσεις των συμβάσεών τους και την απασχόλησή τους ως επιμελητών εισπράξεων ασφαλιστικών εισφορών, το 2000 κατατάχθηκαν σε οργανικές θέσεις με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν για το πριν από το 2000 χρονικό διάστημα τα ποσά δώρων και επιδομάτων αδείας από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας, όπου και δικαιώθηκαν. Ωστόσο, ο Αρειος Πάγος θεώρησε εσφαλμένη την προηγούμενη απόφαση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ