ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παριστάνει με θράσος τον... φίλο του λαού

Συνεχίζει να προκαλεί το λαό η κυβέρνηση, επιχειρώντας να φιλοτεχνήσει το προφίλ του... φίλου των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, που εδώ και μια τετραετία έχει ισοπεδώσει με την πολιτική της.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε χτες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η ενεργοποίηση του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, που βάζει στο «γύψο» τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αφήνοντας στην ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού τη διαμόρφωση των μισθών με γνώμονα τι «σηκώνει» η καπιταλιστική οικονομία, συνιστά μια «εμβληματική πρωτοβουλία» για το λαό, επαναλαμβάνοντας και όλη την κυβερνητική προπαγάνδα περί ενίσχυσης τάχα του λαϊκού εισοδήματος. Φυσικά, δεν είπε ούτε λέξη και ως προς το αίτημα για κατώτερο μισθό 751 ευρώ, ενώ την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων την παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες της συνταγματικής αναθεώρησης, όπου η κυβέρνηση «έχει καταθέσει σχετική πρόταση».

Επικαλέστηκε την αύξηση του κατώτατου μισθού - που εξανεμίζεται απ' την κλιμακούμενη φορολεηλασία και από τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική - ως απόδειξη της υποτιθέμενης προσήλωσης της κυβέρνησης «στη μάχη για την ανάκτηση της εργασίας», ενώ για να ενισχύσει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, έφτασε να παρουσιάσει την εφαρμογή του νόμου Βρούτση ως την απόδειξη... των δύο αντιπαρατιθέμενων τάχα σχεδίων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Κατά τα λοιπά, ο Δ. Τζανακόπουλος πανηγύρισε για τις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως «η έξοδος στις αγορές επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο λοιπόν ότι η χώρα όχι μόνο έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά πλέον είναι και πόλος έλξης για το επενδυτικό κοινό το οποίο διαβλέπει τη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας», ανέφερε, κρύβοντας φυσικά ότι η Ελλάδα έγινε πόλος έλξης επενδυτών εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής, που καρατόμησε εργασιακά δικαιώματα και με συνέπεια υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό διέψευσε τις κατηγορίες Καμμένου για απόπειρα του πρωθυπουργού να τον «εξαγοράσει» λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός δεν είχε κανέναν λόγο να προχωρήσει σε προτάσεις πολιτικής συναλλαγής». Ωστόσο, τέτοιο «άρωμα» είχαν οι έμμεσες αναφορές του στη δυνατότητα παράκαμψης του κανονισμού της Βουλής ώστε να διατηρούνται κοινοβουλευτικές ομάδες των οποίων οι βουλευτές προσχωρούν σε άλλα κόμματα ή ανεξαρτητοποιούνται, στο φόντο και των καταγγελιών Καμμένου περί προσπάθειας διάλυσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Οπως είπε, «η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων, τα οποία στη διαδικασία των εθνικών εκλογών έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στο εθνικό Κοινοβούλιο».

Στο Αρχείο του ΚΚΕ υλικό από το αρχείο του Γιάννη Μαλαγάρη

Ενα μεγάλο μέρος υλικών που αφορούν τον Δημοκρατικό Στρατό Σάμου καθώς και την Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση παρέδωσαν χτες στον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, τα ανίψια του Γιάννη Μαλαγάρη, ηγέτη του ΔΣΕ στη Σάμο. Ανάμεσα στα υλικά που παρέδωσαν στο ΚΚΕ οι Γιάννης και Αντώνης Μαλαγάρης περιέχονται: Το αρχείο του Κ. Μαρίνη, μαχητή του ΔΣΕ από τον Μαραθόκαμπο, ένα κείμενο για την ΕΠΟΝ Σάμου, χειρόγραφα με μαθήματα που γίνονταν στις φυλακές, υλικά από τον φάκελο του ΓΕΣ για τον Γ. Μαλαγάρη, καθώς ο ίδιος ήταν μόνιμος αξιωματικός πριν την ένταξή του στον ΔΣΕ. Επίσης, τεύχη από το περιοδικό «Γκιναίοι» καθώς και γραπτές μαρτυρίες για μια σειρά μαχητές του ΔΣΕ στη Σάμο.

Ο Γιάννης Μαλαγάρης γεννήθηκε το 1908 στους πάνω Αρβανίτες, σημερινό Πάνδροσο. Ηταν ανθυπολοχαγός Πυροβολικού και ως έφεδρος πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο. Στην Κατοχή κατέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου κατατάχθηκε στον ελληνικό στρατό και πήρε μέρος στην Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση με πολιτικό καθοδηγητή τον Γιάννη Σαλλά. Το 1947 αποδέχεται πρόταση του Γιάννη Σαλλά να αναλάβει τη στρατιωτική ηγεσία του δημιουργούμενου Δημοκρατικού Στρατού στη Σάμο. Με απόφαση του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Προσωρινής Κυβέρνησης, προάγεται σε συνταγματάρχη. Στις 21 Ιούλη 1949 περικυκλωμένος μαζί με το μέλος του Αρχηγείου Κώστα Γρυδάκη και άλλους μαχητές δίνει τέλος στη ζωή του για να μην πέσει στα χέρια του αστικού στρατού.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Πλειστηριασμοί ή νέα ανακεφαλαιοποίηση!

«Προετοιμασία του εδάφους» για το νέο γύρο επίθεσης στην πρώτη κατοικία των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, αποτέλεσαν τα όσα ανέφερε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γ. Δραγασάκης, στην Επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου του, που αφορά την τυπική επικύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) του περασμένου Δεκέμβρη για τη δίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη, την 6μηνη παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ μόνο στα 5 νησιά που σηκώνουν το «προσφυγικό βάρος» και την επέκταση σε ένα ακόμα νησί του λεγόμενου «Μεταφορικού Ισοδύναμου».

Ο Γ. Δραγασάκης ανέφερε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το υπάρχον αναμένεται να έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής από τα μέσα Φλεβάρη έως τις αρχές Μάρτη. Επιστρατεύοντας επί της ουσίας έναν ωμό εκβιασμό προς το λαό και απαντώντας στα όσα είχε αναφέρει λίγο πριν ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, είπε ότι «η μείωση των "κόκκινων" δανείων πρέπει να είναι κοινωνικός στόχος», επειδή «είμαστε χώρα με τα περισσότερα "κόκκινα" δάνεια» και «αν δεν προσέξουμε» μπορεί να «απαιτηθούν νέα κεφάλαια και δυστυχώς θα κληθεί να τα βάλει πάλι ο Ελληνας φορολογούμενος», ενώ «η κατάρρευση των τραπεζών δυστυχώς γίνεται παράγοντας κατάρρευσης χωρών ολόκληρων». Οσο για τη ρύθμιση που έρχεται, είπε ότι θα γίνει «με τρόπο ώστε όσο γίνεται να προστατεύουμε την κατοικία τη βασική του κόσμου».

Ο Σάκης Βαρδαλής είχε επισημάνει ότι «η προσωρινή παράταση του νόμου Κατσέλη, έως το τέλος Φλεβάρη, αποτελεί εισαγωγή στο νέο νόμο που ετοιμάζεται και ξεκινά νέος κύκλος επίθεσης της κυβέρνησης και των τραπεζικών ομίλων με στόχο τη ραγδαία μείωση των "κόκκινων" δανείων. Αναλαμβάνετε να διεκπεραιώσετε και εδώ τη βρώμικη δουλειά για την απαλλαγή των τραπεζών από τα βαρίδια των "κόκκινων" δανείων προκειμένου να βρεθεί "ζεστό" χρήμα για να χρηματοδοτηθούν, όπως εσείς λέτε, οι βιώσιμες επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι. Και για να το κάνετε αυτό με αποτελεσματικό τρόπο θα ανοίξετε ακόμα περισσότερο το δρόμο σε μαζικούς πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας αφαιρώντας τα όποια εμπόδια είχαν απομείνει μέχρι σήμερα». Κάλεσε τους εργαζόμενους «να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και την πάλη τους ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις βάζοντας στο στόχαστρο την πραγματική αιτία, τη στρατηγική του κεφαλαίου που υπηρετούν τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα - πλην ΚΚΕ - κόμματα της αντιπολίτευσης».

Στη συνέχεια, απαντώντας στον Γ. Δραγασάκη τόνισε ότι «το πρόβλημα των τραπεζών, των τραπεζιτών θέλετε να το κάνετε και πρόβλημα της εργατικής τάξης, του λαού γι' αυτό λέτε ότι είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα», για «να δεχτούν να φορτώσει η κυβέρνηση στις πλάτες τους τα σπασμένα, το πρόβλημα που έχουν οι τράπεζες και με πιο άγριο τρόπο».

Στα σκαριά τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Τα «πρώτα συμπεράσματα» από την πρόσφατη αποστολή των ευρωπαϊκών «θεσμών» (Κομισιόν, ESM, EKT) στην Αθήνα παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, εν αναμονή των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων με επίκεντρο τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τη διάλυση της δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που μετείχαν στη συνεδρίαση δεν τοποθετήθηκαν στους επιμέρους άξονες με τα 16 νέα προαπαιτούμενα, ενόψει βέβαια των νομοθετικών και άλλων παρεμβάσεων της κυβέρνησης που εμφανίζονται «προ των πυλών».

Η ατζέντα των βιομηχάνων θέτει το πλαίσιο

Την ίδια ώρα, οι εγχώριοι βιομηχανικοί σύνδεσμοι «θυμίζουν» την ατζέντα των παρεμβάσεων που κρίνονται αναγκαίες στην προοπτική τόνωσης του εξαγωγικού προσανατολισμού και της απόσπασης μεγαλύτερων μεριδίων σε ξένες αγορές.

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου της Business Europe (ευρωπαϊκός σύνδεσμος βιομηχάνων και εργοδοτών) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τονίζει πως «η αύξηση των εξαγωγικών μας επιδόσεων δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να μεταφράζεται σε μεγαλύτερη συμμετοχή στο διεθνές εμπόριο», επισημαίνοντας πως «οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώνονται το 2017 σε 0,184% των παγκόσμιων εξαγωγών, στο ίδιο περίπου επίπεδο των αρχών της 10ετίας του 2000».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ διεκδικεί την «ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση των Συνθηκών Ελεύθερου Εμπορίου της ΕΕ», στη διαμόρφωση ειδικών προγραμμάτων «μεγέθυνσης της εξαγωγικής βάσης», καθώς και στήριξη από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα, «θυμίζει» και τη γενικότερη ατζέντα αναφορικά με τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» (ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται μέσω της εργοδοσίας), τη διαμόρφωση «ανταγωνιστικού» ενεργειακού κόστους κ.ά.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο ΣΒΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας) βάζει στην ατζέντα την ενίσχυση του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, την άσκηση «κλαδικής βιομηχανικής πολιτικής», την «αναμόρφωση» του λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου» (που ήδη δρομολογεί η κυβέρνηση). Ως «ενδεικτικές δράσεις» ο ΣΒΒΕ αναφέρει την «παροχή κινήτρων για την υλοποίηση επενδύσεων στη μεταποίηση», την «ενίσχυση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για το βορειοελλαδικό τόξο» και βέβαια την κρατική επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Επιβράδυνση στην Ευρωζώνη

Στο μεταξύ, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη όσο και συνολικά στην ΕΕ επιβεβαιώνεται από την πρώτη εκτίμηση της Γιούροστατ.

Το δ' τρίμηνο του 2018, σε ετήσια βάση, η μεγέθυνση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε μόλις στο 1,2% έναντι ρυθμών 2,4% στο α' τρίμηνο, 2,2% (β' τρίμηνο) και 1,6% (γ' τρίμηνο).

Πρόκειται για το χαμηλότερο ρυθμό της τελευταίας 4ετίας, ενώ είναι ενδεικτικό ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας, για δεύτερο στη σειρά τρίμηνο, εμφανίζει οριακή πτώση, εκπληρώνοντας, κατά τα αστικά πρότυπα, τα «τεχνικά» χαρακτηριστικά για τη φάση της «ύφεσης».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προκαλούν τους εργαζόμενους οι «φιλεργατικές» φαντασιώσεις της κυβέρνησης

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τον κατώτατο μισθό:

«Είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους να εμφανίζεται ως "φιλεργατική" μια κυβέρνηση που επί 4 χρόνια διατήρησε και επέκτεινε το αντεργατικό πλαίσιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κατέστησε κυρίαρχες τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που κατάργησε την Κυριακή αργία και έφτασε στο σημείο να ψηφίζει νόμο περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος!

Οσο, λοιπόν, κι αν φαντασιώνονται ο κ. Τζανακόπουλος και η κυβέρνησή του έναν ανθρώπινο καπιταλισμό και φιλεύσπλαχνους επενδυτές, η αμείλικτη πραγματικότητα και πρακτική τους, τους κατατάσσουν στο ίδιο μπλοκ δυνάμεων με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα, που υποστηρίζουν τη σημερινή βαρβαρότητα και που μαζί ψήφισαν και εφαρμόζουν τον νόμο Βρούτση».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org