ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αναδρομικό χαράτσι στη Φοιτητική Εστία Αθηνών!
  • 180 ευρώ νοίκι για τα προηγούμενα τρία χρόνια ζητείται από οικότροφους
  • Συνεχίζονται, γενικότερα, τα προβλήματα στις Εστίες και οι φοιτητές θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση την Παρασκευή, στο υπουργείο Παιδείας

«Παρακαλούμε να περάσετε από το λογιστήριο για να τακτοποιήσετε τις οικονομικές εκκρεμότητες, οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 180,00 ευρώ και αφορούν τη διαμονή σας για την περίοδο 1/1/2009 - 31/12/2011. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να ακολουθήσουμε αρμοδίως τη νόμιμη διαδικασία, σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει στη Φοιτητική Εστία Αθηνών και τον οποίον έχετε αποδεχθεί πλήρως»!

Τα παραπάνω γράφονται στο «ραβασάκι» της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών (Πατησίων) προς δεκάδες οικότροφους! Οι φοιτητές της Εστίας που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλλουν το γεγονός και απαιτούν «να πάρουν πίσω τώρα» το χαράτσι, «κανείς να μην πληρώσει το άθλιο χαράτσι - νοίκι που επιβάλλουν στη ΦΕΑ»! Η ΦΕΑ επικαλείται τον ...κανονισμό και ζητά αναδρομικά νοίκι απ' τους φοιτητές, που εδώ και χρόνια δεν καταβάλλεται γιατί οι φοιτητές με την πάλη τους το έχουν καταστήσει ανενεργό. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΜΑΣ, «μας ζητάνε να πληρώσουμε στην ΦΕΑ αναδρομικά νοίκια τριών και τεσσάρων χρόνων. Δεν φτάνει που εδώ και τόσο καιρό επικρατούν άθλιες συνθήκες μέσα στους χώρους που στεγαζόμαστε, προσπαθούν και να τρομοκρατήσουν τους οικότροφους ότι αν δεν πληρώσουν θα τους ξεσπιτώσουν».

Οι φοιτητές του ΜΑΣ καταγγέλλουν πως «οι πρυτανικές αρχές, ο διευθυντής, η πλειοψηφία του ΔΣ των οικότροφων παίζουν κρυφτούλι πίσω από τις πλάτες των εστιακών φοιτητών, ρίχνοντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλον. Πίσω από τη μετάθεση ευθυνών όμως κρύβεται η κατεύθυνση του υπουργείου Παιδείας να ξεπουληθούν οι Εστίες στους ιδιώτες και να μπουν νοίκια, κρύβονται οι μειωμένοι προϋπολογισμοί. Οι υπεύθυνοι έχουν όνομα και επώνυμο, τώρα οι οικότροφοι να τους κάνουν στην άκρη»!

Με την ανακοίνωση καλούν «όλους τους οικότροφους να ορθώσουν ανάστημα, κανείς να μην υποκύψει στον εκβιασμό και να πληρώσει το νοίκι», αλλά και το ΔΣ άμεσα να ορίσει Γενική Συνέλευση οικοτρόφων και αν αυτό δε γίνει να κάνουν οι οικότροφοι συνέλευση μόνοι τους.

Συγκέντρωση εστιακών φοιτητών

Η εξέλιξη στη Φοιτητική Εστία Αθηνών δεν είναι τυχαία, ούτε η μόνη. Αυτή τη βδομάδα προγραμματίζονται συνελεύσεις των συλλόγων, παραστάσεις σε πρυτανείες και διοικήσεις, ενώ οικότροφοι φοιτητές από διάφορες Εστίες προγραμματίζουν συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή 3 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι.

Υπενθυμίζουμε πως πριν λίγες μέρες κόπηκε το ρεύμα στην Εστία της οδού Δροσοπούλου, ενώ πρόβλημα προέκυψε και στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΦΕΠΑ) και στις νέες Εστίες του ΕΜ Πολυτεχνείου. Απ' την αρχή του χρόνου οι Εστίες θα περνούσαν στα πανεπιστήμια, τα οποία δήλωναν πως δεν μπορούν να τις συντηρήσουν. Υποτίθεται πως βρέθηκε «λύση» για 9 μήνες, με χρηματοδότηση των Εστιών απ' το Ινστιτούτο Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Οι εργαζόμενοι της ΦΕΠΑ, όπως και οι εργαζόμενοι των νέων Εστιών του Πολυτεχνείου είχαν προφορική διαβεβαίωση απ' το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να συνεχίσουν να κόβουν τιμολόγια για τροφοδοσία, υλικά κ.ά. Οι εργαζόμενοι της ΦΕΠΑ διαμαρτυρήθηκαν στο υπουργείο Παιδείας και πήραν νέα προφορική διαβεβαίωση ότι θα βγει κάποια τροπολογία με αναδρομική ισχύ, ώστε να είναι καλυμμένοι οι εργαζόμενοι. Στις Εστίες του Πολυτεχνείου οι εργαζόμενοι είναι ανάστατοι και η λειτουργία του εστιατορίου είναι στον «αέρα». Χτες οι εστιακοί φοιτητές προγραμμάτιζαν συνέλευση και σήμερα θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Πρόταση για απεργία και κλιμάκωση της πάλης

Η πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στις ΓΣ των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που γίνονται αυτές τις μέρες, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις, τονίζοντας την ανάγκη η πάλη των εργαζομένων να είναι ενιαία. Προτείνει 24ωρη γενική, πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Φλεβάρη και συνέχεια του αγώνα με νέες Γενικές Συνελεύσεις για κλιμάκωση της πάλης με νέα 48ωρη πανεργατική απεργία.

Στην πρόταση του ΠΑΜΕ περιγράφεται η βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση, οι εξελίξεις με το τσάκισμα μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, με την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών, που ανοίγει το δρόμο για απολύσεις κ.ά.

Στην πρόταση διατυπώνεται πρόγραμμα δράσης το οποίο έχει ως εξής: «Αυτές τις μέρες που ετοιμάζονται να δώσουν συντριπτικό χτύπημα, είναι ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι μαζί, δημόσιος - ιδιωτικός τομέας να ξεσηκωθούν. Να απαντήσουν ενιαία όλοι οι κλάδοι μαζί και όχι ο καθένας μόνος του στα σχέδια που τους θέλουν σύγχρονους σκλάβους. Για το λόγο αυτό καλούμε τις Γενικές Συνελεύσεις να πάρουν αποφάσεις για 24ωρη γενική, πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Φλεβάρη. Νέες Γενικές Συνελεύσεις για κλιμάκωση της πάλης με νέα 48ωρη πανεργατική απεργία».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών διεκδικεί:

  • «Οχι στις απολύσεις και την "αξιολόγηση"! Οργανωμένη, συλλογική αλληλεγγύη σε κάθε απολυμένο, σε κάθε άνεργο συνάδελφο. Ολοι για έναν και ένας για όλους! 2.000 ευρώ μεικτά μισθός στο νεοδιόριστο. Να αποδοθούν όλα τα δεδουλευμένα τώρα!
  • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία, υψηλού επιπέδου. Ούτε ένας ανασφάλιστος, ούτε ένας χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δωρεάν φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις για όλους.
  • Δε δεχόμαστε καμιά στάση πληρωμών από την εργοδοσία και το κράτος. Δωρεάν βιβλία εδώ και τώρα για όλα τα παιδιά. Δωρεάν πετρέλαιο και ρεύμα στα σχολεία. Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των γονιών. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών. Παροχή γεύματος σε όλα τα παιδιά. Να καταβληθούν τώρα το εφάπαξ και οι συντάξεις σε όλους τους δικαιούχους. Κάτω τα χέρια από τις επικουρικές.
  • Οργανωμένη - συλλογική άρνηση πληρωμής των χαρατσιών. Κανένας χωρίς ρεύμα.
  • Πλήρης μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (αναπληρωτών, ωρομισθίων...) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας, απόσυρση της εγκυκλίου που δεν αναγνωρίζει την προϋπηρεσία των αναπληρωτών. Καμιά μετακίνηση εκπαιδευτικού από νομό σε νομό, όλοι οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση.
  • Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους με δίχρονη Προσχολική Αγωγή και 12χρονο σχολείο για όλα τα παιδιά. Δημόσιες επαγγελματικές σχολές μετά το 12χρονο. Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.
  • Οχι σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις».
Γενική Συνέλευση του «Βύρωνα»

Επαναληπτική Γενική Συνέλευση κάνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρων», την Κυριακή 5 Φλεβάρη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του στο ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου 48β). Το κύριο θέμα θα είναι συμμετοχή στην απεργία που καλούν οι ταξικές δυνάμεις στις 9 Φλεβάρη.

Προγράμματα κατάρτισης από τους δήμους

Συνάντηση με εκπροσώπους της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) είχε χτες ο αναπληρωτής υπουργός, Κ. Αρβανιτόπουλους, για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων κατάρτισης στους Δήμους. Αυτό που αποφασίστηκε, σύμφωνα με τον Κ. Αρβανιτόπουλου, είναι να προχωρήσουν «διαδικασίες ώστε ο κάθε Δήμος να μπορέσει άμεσα να αξιοποιήσει κοινοτικά κονδύλια από τα 65 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ» για εκπαίδευση ενηλίκων. Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ δήλωσαν πως δεν είναι αντίθετοι, αν ακολουθηθούν από πόρους, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό για να μπορέσουν να το υλοποιήσουν.

«Ιστορικός περίπατος» για τον κομματικό Τύπο

Οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Πειραιά και Νότιου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνουν τον τέταρτο ιστορικό περίπατο της ΚΝΕ, για μαθητές γυμνασίων, την Κυριακή 12 Φλεβάρη, στην Καλλιθέα. Ο περίπατος είναι αφιερωμένος στον κομματικό - επαναστατικό Τύπο και περιλαμβάνει επίσκεψη στο χώρο όπου έχει τοποθετηθεί η τιμητική πλακέτα για τον Ν. Βαβούδη και στο παράνομο τυπογραφείο του ΚΚΕ στα χρόνια της Κατοχής. Ως βιβλιογραφία προτείνεται η έκδοση του «Οδηγητή»: «Κομματικός - Επαναστατικός Τύπος». Πληροφορίες και συμμετοχές στις τοπικές οργανώσεις της ΚΝΕ και στο τηλέφωνο 210.9578.779.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org