ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2008
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Λαϊκό «βέτο» στα ρυπογόνα σχέδια ΔΕΗ - RWE
  • Εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ίδρυση ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας λιθάνθρακα στον Αλμυρό Βόλου, πάνω από 2.500 κάτοικοι προχώρησαν σε ολιγόωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης
  • Ανακοίνωση της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ

Εκρηξη λαϊκών αντιδράσεων προκαλεί στη Μαγνησία, η πρόθεση της ΔΕΗ να κατασκευάσει - σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία RWE - διπλή ηλεκτροπαραγωγική μονάδα λιθάνθρακα στην περιοχή του Αλμυρού. (Ως εναλλακτική λύση προτείνεται η Νέα Καρβάλη στην Καβάλα). Πρόκειται για μια μονάδα - μαμούθ, 800 MW, η οποία, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, μπαίνοντας σε πλήρη λειτουργία, θα εκπέμπει, κάθε χρόνο, 5 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο εκπέμπουν όλα τα ΙΧ αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα!

Οι λαϊκές αντιδράσεις κορυφώθηκαν με το τεράστιο σε όγκο συλλαλητήριο - συμμετείχαν πάνω από 2.500 άτομα - που διοργάνωσαν φορείς της περιοχής στην πλατεία του Αλμυρού, στη διάρκεια του οποίου οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν και σε ολιγόωρο αποκλεισμό των δύο ρευμάτων της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Στο συλλαλητήριο, εκ μέρους του ΚΚΕ, μίλησαν ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας και ο Σ. Τσόγκας, Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Αλμυρού, οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας του λαού, όχι μόνο για να μην κατασκευαστεί η συγκεκριμένη μονάδα λιθάνθρακα, αλλά γενικότερα για να μην περάσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του τομέα της ενέργειας.

Οπως τόνισαν, αυτές οι εξελίξεις δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», καθώς ο τομέας της ενέργειας, εδώ και χρόνια, έχει παραδοθεί στις ορέξεις του μονοπωλιακού κεφαλαίου, μέσα από την πολιτική απελευθέρωσης που προωθεί η ΕΕ, στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Να σημειώσουμε ότι τη λαϊκή αντίδραση επιχειρούν να την αποπροσανατολίσουν κάποιοι, απομονώνοντας το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος, από το γενικότερο ζήτημα της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης στον τομέα της ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι παράγοντες της Αυτοδιοίκησης στην περιοχή και στελέχη της συμβιβασμένης ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου Βόλου - κινούμενοι στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ανάμεσα σε επιχειρησιακά συμφέροντα - προκρίνουν την κατασκευή μονάδας παραγωγής φυσικού αερίου από την κοινοπραξία Μυτιληναίου - ENDESSA, στη βιομηχανική περιοχή Βόλου.

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, στην οποία επισημαίνει ότι «το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό, αφορά στην κίνηση του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου στον ενεργειακό τομέα, τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που ευνοούν τη μέγιστη κερδοφορία του, τους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων που ενδιαφέρονται, όχι μόνο για το ποιος θα έχει «το πάνω χέρι» στην ενέργεια, αλλά και πώς θα μοιραστεί η «μεγάλη πίτα» της διείσδυσης του κεφαλαίου στα Βαλκάνια, στα μεγάλα έργα, στις προμήθειες κ.α.

Ακριβώς αυτοί οι ανταγωνισμοί και η τάση για συγκέντρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων κεφαλαίων είναι η μήτρα που γεννά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τη ρύπανση και τη μόλυνση ολόκληρων περιοχών, την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων και την καταστροφή ή απομάκρυνση οικισμών, τις επαγγελματικές ασθένειες, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων κλπ.

Από την άλλη πλευρά, το ηλεκτρικό ρεύμα, αντί να παρέχεται στη λαϊκή οικογένεια ως κοινωνικό αγαθό, έχει γίνει πανάκριβο εμπόρευμα».

Αναφερόμενη σε όσους, ενώ έβαλαν την υπογραφή τους στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, συμφωνώντας με την απελευθέρωση, σήμερα εμφανίζονται αλληλέγγυοι με τους κατοίκους του Αλμυρού και υποστηρικτές των κινητοποιήσεών τους, η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, χαρακτηρίζει το «ενδιαφέρον» τους υποκριτικό, αν όχι ύποπτο, καθώς - όπως επισημαίνει - «δε βγάζουν άχνα για την επέλαση του ιδιωτικού κεφαλαίου στην παραγωγή ενέργειας» και «σπέρνουν αυταπάτες ότι σε συνθήκες άγριου κυνηγητού του κέρδους, μπορούν να υπάρξουν ρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας».

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «για τη συνδυασμένη ικανοποίηση των αναγκών του λαού πρέπει οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του ενεργειακού τομέα να αποτελούν κρατική, κοινωνική ιδιοκτησία. Ο σχεδιασμός και η διαχείρισή τους να ανήκει σε έναν αποκλειστικό κρατικό, ενιαίο φορέα ενέργειας, μηχανισμό της Λαϊκής Εξουσίας» και καταλήγει: «Λέμε "όχι" στη μονάδα Αλμυρού γιατί δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στη ΔΕΗ ΑΕ ότι θα δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, Ταυτόχρονα, είμαστε αντίθετοι και σε κάθε επιχειρηματική δράση στην περιοχή μας, θεωρούμε αποπροσανατολιστική την αντιπαράθεση μεταξύ λιγνίτη, λιθάνθρακα, φυσικού αερίου κλπ.».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ