ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συλλαλητήριο ενάντια στο επικίνδυνο νομοσχέδιο
  • Αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια
  • Αντίστοιχες συγκεντρώσεις την Παρασκευή σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, πλούσια δράση σε όλη τη χώρα

Συλλαλητήριο ενάντια στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

Για το συλλαλητήριο έχουν οριστεί προσυγκεντρώσεις στις 5.30 μ.μ. ως εξής:

  • Στην πλατεία Κοτζιά οι Οργανώσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ και ο Νότιος Τομέας.
  • Στην πλατεία Καραϊσκάκη ο Δυτικός Τομέας, ο Βόρειος Τομέας, ο Πειραιάς, τα Μεσόγεια.
  • Στην πλατεία Βάθης οι Κλαδικές οργανώσεις, ο Κεντρικός Τομέας, το Θριάσιο.

Αντίστοιχα, συλλαλητήριο διοργανώνει η ΚΝΕ και στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 3 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου.

Την ίδια μέρα, στην Πάτρα συγκέντρωση διοργανώνουν οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Αχαΐας, ΑΕΙ και ΤΕΙ Πάτρας, στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Γεωργίου, όπου θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ενάντια στο επικίνδυνο νομοσχέδιο αναπτύσσεται πλούσια δράση σε όλη τη χώρα από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα αυτές τις μέρες προγραμματίζονται:

Σήμερα Τετάρτη

Πικετοφορίες θα γίνουν στις 6 μ.μ. σε συνοικίες της Λάρισας (κέντρο, Γιάννουλη, Ταμπάκικα, Νεάπολη), και στις 6.30 μ.μ. σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.

«Τραπεζάκια» ενημέρωσης θα στηθούν στο κέντρο της Ελασόνας στις 6 μ.μ. και της Καλαμπάκας, στις 6.30 μ.μ.

Στη Θήβα, πικετοφορία το απόγευμα στην κεντρική πλατεία.

Πανεξόρμηση στο ΤΕΙ της Καστοριάς και στα σχολεία της πόλης.

Αύριο Πέμπτη

Στα Γιάννενα, συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο.

Στην Κέρκυρα, συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στην πλατεία Γιωργάκη.

Στο Βόλο, πικετοφορία στις 6 μ.μ.

«Τραπεζάκια» ενημέρωσης θα στηθούν στις 6 μ.μ. σε: Ζαγορά, Σκόπελο και Αγιά.

Στη Χαλκίδα, πικετοφορία το απόγευμα.

Στη Λιβαδειά, συγκέντρωση στον πεζόδρομο του κέντρου.

Στην Κοζάνη, στις 6 μ.μ., πικετοφορία στο κέντρο και τις συνοικίες.

Στη Σιάτιστα, στη 1 μ.μ., εξόρμηση στην κεντρική πλατεία και στο Μουσικό Λύκειο.

Στην Πτολεμαΐδα, εξόρμηση στην κεντρική πλατεία και παράσταση διαμαρτυρίας στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο ενάντια στη λειτουργία της μονάδας υποκαταστάτων.

Στη Φλώρινα στις 6 μ.μ., πικετοφορίες στο κέντρο και τις συνοικίες.

Στα Γρεβενά, πανεξόρμηση στο ΤΕΙ και στα σχολεία.

Παρασκευή 3 Φλεβάρη

Στο Αγρίνιο, συγκέντρωση στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στη Λαμία, πικετοφορία το απόγευμα.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ - ΑΣΓΜΕ
Ν' αποσυρθεί το νομοσχέδιο νομιμοποίησης των ναρκωτικών

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης έγιναν χτες

Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά απαίτησαν, χτες, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αντιπροσωπείες από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ και την ΑΣΓΜΕ, δηλώνοντας πως θα συνεχίσουν τον αγώνα για να εμποδίσουν την ψήφιση και την εφαρμογή του, σημειώνοντας πως πρόκειται για απελευθέρωση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Εξω από το υπουργείο Υγείας έγινε συγκέντρωση το μεσημέρι και αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Μ. Τιμοσίδη, ο οποίος υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο. Μετά τη συνάντηση ο Δ. Κουμπούρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο και συνολικά στα αντιλαϊκά μέτρα.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης έγινε επίσης το μεσημέρι και αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τον ΓΓ του υπουργείου, απαιτώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Για άλλη μια φορά επιχειρήθηκε η διαστρέβλωση των θέσεων των φορέων που αντιτίθενται στο εγκληματικό νομοσχέδιο, αφού η απάντηση του ΓΓ ήταν: «Θέλετε να τιμωρείται ο χρήστης»... Με επιχειρήματα που πηγάζουν από τον πυρήνα του νομοσχεδίου, το οποίο από τη μια ευνοεί τη διάδοση και τη χρήση των ναρκωτικών και από την άλλη καταστρατηγεί την πρόληψη, απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη παραδίδοντας το καθένα από αυτά στους ιδιώτες, διαλύοντας τα ήδη υπάρχοντα, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επέμεινε στις εγκληματικές συνέπειες του αντιδραστικού νομοσχεδίου. Ο ΓΓ ισχυρίστηκε ότι η «κυβέρνηση προβληματίζεται για το νομοσχέδιο και θα το δει»...

Το υπόμνημα που κατέθεσαν οι ταξικές δυνάμεις

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, της ΑΣΓΜΕ κατέθεσαν στα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης το παρακάτω υπόμνημα:

«Καταθέτουμε την καταδικαστική μας θέση για το νομοσχέδιο που καταθέσατε στη Βουλή, μέσω που οποίου απελευθερώνεται η χρήση ναρκωτικών ουσιών. Το υπουργείο δε μπορεί να κρύβεται πίσω από ευθύνες που αντικειμενικά του αναλογούν, όσον αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και να πετά το μπαλάκι στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι ενιαία πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης.

Καταγγέλλουμε αυτούς που χαιρέτισαν ως θετική την πρότασή σας, την τρικομματική κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε αποφασισμένοι να εμποδίσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε την ψήφιση ή την ισχύ του. Το νομοσχέδιο με το οποίο απεργάζεστε την εξάρτηση, την υποταγή, τη χειραγώγηση της νεολαίας είναι ένα επιπλέον χτύπημα για τη νέα γενιά και για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες που, ήδη, πλήττονται από τη φτώχεια, την ανεργία, την αφαίρεση δικαιωμάτων, την έλλειψη ελπίδας ότι η νέα γενιά θα μπορέσει να ζήσει καλύτερα από την προηγούμενη.

Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο "κώδικας ναρκωτικών".

Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη δωρεάν, συστηματική και "στεγνή" - χωρίς υποκατάστατα - υποστήριξη των χρηστών.

Να στηριχτεί η πρόληψη, η υποστήριξη στεγνών προγραμμάτων, δουλειά για τους αποθεραπευμένους χρήστες, προγράμματα μέσα στις φυλακές, ειδικούς εισαγγελείς για τις υποθέσεις των ναρκωτικών , μέτρα που να οδηγούν στη θεραπεία την πραγματική και όχι εγκλεισμό και υποκατάστατα.

Να αυξηθούν αντί να κόβονται οι επιχορηγήσεις των "στεγνών" προγραμμάτων, να στηριχτούν με περισσότερους εργαζόμενους τα προγράμματα πρόληψης, αντί να βγαίνουν στην εφεδρεία.

Οι στατιστικές και τα ποσοστά άλλων χωρών, οι οποίες νωρίτερα εφάρμοσαν την πολιτική που τώρα μας φέρνετε ως σωτηρία, αποδεικνύουν το μέγεθος της υποκρισίας και της ψευτιάς σας. Η χρήση των παράνομων ουσιών στις νεαρές ηλικίες είναι: Τσεχία 46%, Ισπανία 38%, Ελβετία 34%, Γαλλία 53%.

Αγαπάμε τα παιδιά μας, αγωνιζόμαστε για το σήμερα και αύριο τους. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να αφαιρεί τη ζωή τους».

Πλατιά σύσκεψη έγινε στη Λάρισα

Σε κάλεσμα της ΚΝΕ ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι από 26 φορείς και συσπειρώσεις της περιοχής

Εκπρόσωποι που συμμετέχουν σε 26 μαζικούς φορείς και αγωνιστικές συσπειρώσεις της περιοχής (εργατικά σωματεία, Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ, Αθλητικοί και Πολιτιστικοί Σύλλογοι κ.ά.), παραβρέθηκαν στη σύσκεψη με θέμα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, που διοργάνωσαν το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας της ΚΝΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο ΑΕΙ - ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ.

Κοινή ήταν η θέση των παρευρισκομένων ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο νομιμοποιούνται η χρήση, η κατοχή και η καλλιέργεια ναρκωτικών για προσωπική χρήση, εμπορευματοποιούνται η πρόληψη, η θεραπεία, η επανένταξη, ενώ την ίδια ώρα ακολουθείται πολιτική ενίσχυσης της συντήρησης του φαινομένου με την προώθηση των υποκατάστατων από τα νοσοκομεία.

Στην ομιλία του ο Γ. Καραβίδας, γραμματέας του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, υπογράμμισε ότι η ΚΝΕ θεωρεί ότι «σήμερα όχι μόνο πρέπει ν' ανέβει η μαζική - λαϊκή δράση γύρω από το πρόβλημα των ναρκωτικών, αλλά ακόμη χρειάζεται αυτή η δράση να τοποθετήσει αυτό το ζήτημα, τη διεκδίκηση για κέντρα πρόληψης, για θεραπεία και επανένταξη, στην ίδια θέση που έχει η πάλη για το μεροκάματο, τη μόρφωση, τα βιβλία. Είναι ζήτημα αντίστοιχης προτεραιότητας και σημασίας. Να πολεμήσει το νομοσχέδιο και τα άλλα μέτρα της κυβέρνησης με τον τρόπο που πολεμάει τα χαράτσια, τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ. Να τα εντάξει στην πάλη για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία. Γιατί η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος συνδέεται άμεσα με την ανατροπή της ίδιας της αστικής τάξης και του καπιταλισμού».

Στις προτάσεις της ΚΝΕ για πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν από τους φορείς της περιοχής για το θέμα των ναρκωτικών, περιλαμβάνονται δράσεις στις γειτονιές της Λάρισας και στα μεγάλα χωριά, με τη συμβολή καλλιτεχνικών συλλόγων και ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων. Επίσης, να γίνει ποδοσφαιρικός αγώνας στην πόλη και να φτιαχτούν πανό με συνθήματα «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις», «Ούτε σκληρά, ούτε μαλακά. Οχι σε όλα τα ναρκωτικά», να τοποθετηθούν τις Κυριακές σε γήπεδα όπου αγωνίζονται ερασιτεχνικές ομάδες. Ακόμα, να μπει το θέμα για συζήτηση στα ΔΣ των μαζικών φορέων και να βγουν ανακοινώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, να διοργανωθούν αντίστοιχες συσκέψεις από τους φορείς με τη βοήθεια του ΕΣΥΝ, καθώς και εκδηλώσεις σε γειτονιές, σχολεία, ΑΕΙ κ.α. Στόχος, η δράση για την απόσυρση του νομοσχεδίου να αγκαλιάσει κι άλλους φορείς κι όλο τον κόσμο.

Εκδηλώσεις, συσκέψεις, κινητοποιήσεις

Εκδήλωση για την οργάνωση της πάλης ενάντια στο νομοσχέδιο, διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Τριάδας Νίκαιας, στα γραφεία του Συλλόγου (Αχιλλέως 20). Θα μιλήσουν ο Κατηφές Παναγιώτης, κοινωνιολόγος και γραμματέας του ΕΣΥΝ και ο Κωνστανταράκος Γιώργος, ψυχολόγος και πρόεδρος του ΕΣΥΝ Πειραιά.

Πλατιά σύσκεψη καταδίκης του νομοσχεδίου οργανώνουν δεκάδες φορείς στη Θεσσαλονίκη, αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου οικογένειας Θεραπευτικού Προγράμματος «ΙΘΑΚΗ» (Συγγρού 4, 2ος όροφος). Οι φορείς που καλούν τη σύσκεψη είναι: Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) - Παράρτημα Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Οικογένειας και Φίλων ΘΠ ΙΘΑΚΗ - Παράρτημα Θεσσαλονίκης, Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών ΙΕΚ, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης - μέλη της ΟΓΕ, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Αυταπασχολούμενων και Μικρών Εμπόρων, ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων.

Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης από κοινού με συλλόγους γονέων των δυο νησιών προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας και καταδίκης του δολοφονικού νομοσχεδίου, αύριο Πέμπτη, στη 1.30 το μεσημέρι, στα γραφεία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Να αποσύρει το επικίνδυνο νομοσχέδιο, απαιτεί με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος: «Η ιστορική εμπειρία μας δείχνει ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη νεολαία, σχεδιάζεται η διάδοση των ναρκωτικών στους νέους σαν αντίβαρο στη ριζοσπαστικοποίησή τους. Οταν ο ατομικός δρόμος διαψεύδεται από την πραγματικότητα, τότε πρέπει να υπάρχει η φυγή προς μια ψεύτικη πραγματικότητα. Τέτοιες αντιλήψεις ευδοκιμούν και στο χώρο μας, υποστηρίζοντας ότι με τα ναρκωτικά ανοίγουν άλλοι δρόμοι της αντίληψης, μπαίνουμε σε άλλες σφαίρες της νόησης. Αυτές οι αντιλήψεις πρέπει να απαντηθούν από τα παραδείγματα πολλών ταλαντούχων καλλιτεχνών και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που κατέστρεψαν τον εγκέφαλό τους και τη ζωή του», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο σύλλογος, που αναγγέλλει ότι θα διοργανώσει και σχετική εκδήλωση για το θέμα.

Πάει για την Ολομέλεια της Βουλής

To δρόμο για τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής παίρνει το επικίνδυνο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, αφού χτες ολοκληρώθηκε η λεγόμενη δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οπως είναι γνωστό υπέρ του νομοσχεδίου τάσσονται το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, ενώ το καταψηφίζουν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτ. Παπαϊωάννου, είπε χτες στην επιτροπή ότι όταν συζητήθηκε το νομοσχέδιο στην κυβερνητική επιτροπή οι εκπρόσωποι των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων (ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.) δεν είχαν διατυπώσει αντιρρήσεις.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας ζήτησε για μια ακόμα φορά την απόσυρση του επικίνδυνου νομοσχεδίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ