ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στο υπουργείο Πολιτισμού

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τους συμβασιούχους εργαζόμενους και την αντιμετώπιση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κυβέρνηση

Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στο υπουργείο Πολιτισμού και να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό.

Οπως σημειώνεται στο κείμενο της Ερώτησης:

«Στο υπουργείο Πολιτισμού χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με τη μορφή συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μέσω ΣΟΧ, προγραμμάτων ΕΣΠΑ και προγραμμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μέχρι το τέλος του έτους λήγουν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων, οι οποίοι απασχολούνται σε διάφορα έργα των Εφορειών Αρχαιοτήτων ή κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού ανά την επικράτεια. Πολλά από τα εν λόγω έργα δεν βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, η συνέχιση και ολοκλήρωσή τους απαιτεί τη συνέχιση της εργασίας των εκατοντάδων εργαζομένων, οι οποίοι έχουν πολυετή πείρα και εξειδίκευση.

Παρά τις αυξημένες και απαιτητικές ανάγκες του πολιτιστικού έργου, τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και όλες οι προηγούμενες δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια για να το στελεχώσουν πλήρως με μόνιμο προσωπικό. Οι δεσμεύσεις για δημοσιονομική σταθερότητα έχουν ως αποτέλεσμα το έργο ανάδειξης - διαφύλαξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς να καθορίζεται με τη λογική κόστους - οφέλους.

Γι' αυτό οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού σε έργα με αυτεπιστασία των αρμόδιων υπηρεσιών καλούνται να διεκπεραιώσουν το απαιτητικό έργο της προστασίας και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, ενώ βρίσκονται σε ομηρία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που για πολλούς ξεπερνούν τις δύο δεκαετίες.

Γι' αυτό και δίπλα στην αυτεπιστασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού ήδη δραστηριοποιούνται σειρά εργολαβικών εταιρειών, όπου και εδώ το κέρδος του εργολάβου απαιτεί εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας και κακοπληρωμένους.

Ετσι και σήμερα η κατεύθυνση κυβέρνησης και υπουργείου είναι να συνεχιστούν τα έργα, είτε δίνοντας την πλειοψηφία τους σε εργολαβικές εταιρείες, είτε εντάσσοντας μερικά εξ αυτών σε νέα προγράμματα χρηματοδότησης, επαναπροκηρύσσοντας θέσεις με προλήψεις νέων συμβασιούχων εργαζομένων.

Για την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, όπως και για όλες τις προηγούμενες, είναι γνωστό πως χωρίς τους συμβασιούχους κανένα έργο ανάδειξης - διαφύλαξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς δεν θα ολοκληρωνόταν. Η συνεχής απασχόληση των ίδιων εργαζομένων εδώ και χρόνια αποδεικνύει ότι οι ανάγκες αυτές μόνο προσωρινές δεν είναι, αντιθέτως οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καλύπτουν μόνιμες ανάγκες ολοκλήρωσης του συνόλου των πολιτιστικών έργων.

Το επιχείρημα της αδυναμίας κάλυψης και χρηματοδότησης των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού από τον κρατικό προϋπολογισμό αποδεικνύει τον ταξικό χαρακτήρα των προτεραιοτήτων και την κατεύθυνση των κυβερνήσεων, που οδήγησαν σταδιακά στην πλήρη αποψίλωση και υποστελέχωση των υπηρεσιών, ενώ την ίδια ώρα σχεδιάζουν την παραπέρα εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού, σε βάρος πάντα των εργατικών και λαϊκών αναγκών.

Η ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν έχει ημερομηνία λήξης και δεν μπορεί οι σχέσεις εργασίας των εργαζομένων να καθορίζονται από τη χρηματοδότηση των διαφόρων έργων από ευρωπαϊκούς ή άλλους πόρους. Αντίθετα, πρέπει να υπάρχει σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με όλους τους επαρκείς πόρους για τη διεκπεραίωση των έργων.

Σήμερα είναι απολύτως αναγκαίο και δυνατό να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες από μόνιμο προσωπικό, ώστε το κράτος να αναλαμβάνει πλήρως τη διεκπεραίωση των έργων χωρίς διαμεσολάβηση και συμμετοχή εργολαβικών εταιρειών. Ωστε τα χρονοδιαγράμματα εργασιών να προσδιορίζονται με βάση την ανάγκη της προστασίας των ευρημάτων και όχι την ανάγκη κερδοφορίας των εργολάβων και τη διάρκεια των προγραμμάτων χρηματοδότησης. Ωστε να μην υπάρχει παύση χρηματοδότησης που λειτουργεί ως πρόσχημα για να απολύονται σήμερα οι εκατοντάδες εργαζόμενοι με πολυετή εργασιακή εμπειρία και εξειδίκευση.

Τα σωματεία των συμβασιούχων εργαζομένων του υπουργείου αυτό το διάστημα έχουν προχωρήσει σε μία σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Δελής, Νίκος Εξαρχος, Σεμίνα Διγενή, Νίκος Καραθανασόπουλος, Λιάνα Κανέλλη, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Βασίλης Μεταξάς, Νίκος Παπαναστάσης, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης που υπογράφουν την Ερώτηση ζητούν από την υπουργό μέτρα ώστε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος του υπουργείου, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να στελεχωθεί πλήρως το υπουργείο με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

INTIME NEWS

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.

Γεννήθηκε στις 18/11/1934 στα Ποταμούδια Καβάλας, αποφοίτησε από το Λύκειο Καρυωτάκη στην Καβάλα, τη Σχολή Βαλαγιάννη της Θεσσαλονίκης και αργότερα από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια. Μετά σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ και σκηνοθεσία τηλεόρασης στη Δραματική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ στις ΗΠΑ.

Μέχρι το 1994 εργάστηκε σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, ενώ για τρία χρόνια ήταν στη χώρα μας (1981 - 1984), όπου ασκούσε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΕΡΤ. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, ήταν σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής (Dr.) σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην «Arte», συγγραφέας και δημοσιογράφος, και διετέλεσε αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

Παράλληλα συνεργάστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο στο σενάριο της ταινίας «Μικρές Αφροδίτες» και λίγο αργότερα έγραψε ένα από τα πιο γνωστά βιβλία του, το «Ζ», αναφορικά με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με την εξαιρετική βραβευμένη ταινία του Κώστα Γαβρά.

Ο Β. Βασιλικός είναι ένας από τους πλέον μεταφρασμένους Ελληνες συγγραφείς στο εξωτερικό. Παράλληλα, για 8 χρόνια (1996 - 2004) ήταν πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO. Για το έργο του βραβεύτηκε από ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού.

Στις εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ και διετέλεσε βουλευτής έως τον Μάη του 2023.

Συλλυπητήρια για τον θάνατό του εξέφρασαν άνθρωποι και φορείς από τους χώρους της Τέχνης και της πολιτικής.

ΚΚΕ: Τον αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη και σεβασμό

Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη και σεβασμό τον πολυτάλαντο Βασίλη Βασιλικό, συγγραφέα του εμβληματικού "Ζ" για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, που έγινε ταινία με σπουδαίους συντελεστές και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Τον τιμούμε για τη σπουδαία συμβολή του στην εξέλιξη της σύγχρονης λογοτεχνίας μας, με το ιδιαίτερα πλούσιο σε όγκο και θεματολογία συγγραφικό έργο του, από το οποίο η τριλογία "Το Φύλλο - Το Πηγάδι - Τ' Αγγέλιασμα" εντάσσεται στον Κανόνα των κλασικών έργων της ελληνικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Είναι μάλιστα ένας από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Ελληνες συγγραφείς, σε 33 γλώσσες και στη γλώσσα Μπράιγ.

Από το 1967 μέχρι το 1994 έζησε και εργάστηκε κυρίως στο εξωτερικό, τα πρώτα επτά χρόνια εξόριστος από τη χούντα, κατά της οποίας ανέπτυξε δράση.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Για τρεις ακόμα παραστάσεις ο «Αστεροειδής 2467Κ»

Παράταση για τρεις ακόμα παραστάσεις παίρνει ο «Αστεροειδής 2467Κ», η παράσταση που παρουσιάζει ο Θίασος Αντάμα, βασισμένη στο μυθιστόρημα «Βασιλίσα Μαλίγκινα» της Αλεξάνδρα Κολοντάι.

Το έργο παρουσιάζεται στο Θέατρο «Μικρός Κεραμεικός» (Ευμολπιδών 13, Γκάζι) τις Παρασκευές 1, 8 και 15 Δεκεμβρίου στις 19.00.

«Πόσα είναι άραγε τα αστέρια; Τι έχει ήδη γραφτεί πάνω τους και αντικατοπτρίζεται στο σήμερα; Ενα ανοιχτό εισιτήριο για την αλλαγή»... Μια παρέα φίλων διαβάζει την ιστορία ενός έρωτα που γεννήθηκε έναν αιώνα πριν, στα χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, μαθαίνοντας και σχολιάζοντας όλα όσα έμειναν ανεξίτηλα στην Ιστορία.

Το έργο έρχεται να αγκαλιάσει σύγχρονα ερωτήματα για την εξέλιξη των ανθρώπινων σχέσεων και τη θέση της γυναίκας. Τι έχει αλλάξει στις σχέσεις των δύο φύλων; Πώς έχει δομηθεί ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία με την πάροδο 100 χρόνων; Και πώς η σπειροειδής εξέλιξη της κοινωνίας αντανακλάται στην ποιότητα των σχέσεων;

Συντελεστές: Κείμενο, Σκηνοθεσία: Γεωργία Καούκη. Επιμέλεια κίνησης: Λαμπρινή Γκόλια. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Δημήτρης Ανδρονιάδης. Σκηνικά / Κοστούμια: Βίκυ Πάντζιου. Σχεδιασμός φώτων: Χριστίνα Φυλακτοπούλου.

Ερμηνεύουν: Δανάη Αλυσανδράτου, Κατερίνα Καϊμά, Συμεών Κωστάκογλου, Αρης Μπαταγιάννης, Ειρήνη Λιγάτου, Βιβή Τάγαρη.

ΟΜΑΔΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ
Ετοιμάζει το νέο ντοκιμαντέρ της, «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι»

Μετά τα ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» και «Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας», η ομάδα Συλλογική Μνήμη στρέφει τη ματιά της σε ένα φωτεινό παράδειγμα αγώνων σε μια μαύρη ιστορική περίοδο, τον κλάδο των οικοδόμων τη δεκαετία του '50, ετοιμάζοντας το νέο ντοκιμαντέρ της, «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι».

Οπως σημειώνει η ομάδα: «Η λήξη του Εμφυλίου Πολέμου βρίσκει χιλιάδες κατατρεγμένους αντάρτες και κατατρεγμένες αντάρτισσες στις σοσιαλιστικές χώρες, καθώς και στην εξορία. Την ίδια περίοδο, σε συνθήκες φόβου και τρομοκρατίας νέα παιδιά από τα χωριά καταφτάνουν στα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα, διεκδικώντας ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο αύριο. Μεταξύ των επαγγελμάτων που ασκούν είναι οι χειρωνακτικές εργασίες, όπως αυτή της οικοδομής.

Ταυτόχρονα, στα μέσα της δεκαετίας του '50 αποφυλακίζονται οι πρώτοι κομμουνιστές, οι οποίοι για να επιβιώσουν στρέφονται και εκείνοι προς τις οικοδομές, καθώς ήταν το μοναδικό επάγγελμα που δεν χρειαζόταν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Ερχονται σε επαφή με τους νέους που έχουν καταφτάσει στην πρωτεύουσα και με την αγωνιστική εμπειρία τους οργανώνουν και οργανώνονται σε σωματεία, παλεύοντας για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και επιβίωσης.

Με σκληρό αγώνα οι μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις τους φέρνουν σημαντικές εργασιακές κατακτήσεις, όπως είναι η ασφάλιση, η εργασία σε συνεχές ωράριο, τα δωρεπιδόματα και το μπλόκο στην αστυνομική παρουσία στις συνελεύσεις τους. Ταυτόχρονα, το κίνημα των οικοδόμων ορθώνει και πολιτικό ανάστημα με αιτήματα όπως η απόσυρση των βάσεων των ΗΠΑ, η ειρήνη, η έξοδος από την ΕΟΚ, το Κυπριακό κ.λπ.

Οι οικοδόμοι αποτέλεσαν την πρωτοπορία του ταξικού εργατικού κινήματος, δίνοντας ένα λαμπρό παράδειγμα αντίστασης και διεκδίκησης σε μια μαύρη ιστορική περίοδο».

Τα παραπάνω αποτελούν το υλικό για το νέο ντοκιμαντέρ, για τη χρηματοδότηση του οποίου η ομάδα Συλλογική Μνήμη προχωρά σε καμπάνια crowdfunding. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της: https://www.sillogikimnimi.gr/



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ