ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Αρχισαν τα όργανα

Θα σταματούν τα πλοία όποτε γουστάρουν

Τα... όργανα στην ακτοπλοΐα άρχισαν για τα καλά. Με υπουργική απόφαση τίθεται υπό αίρεση η 10μηνη υποχρεωτική κίνηση των ακτοπλοϊκών πλοίων και η σταθερή απασχόληση των ναυτεργατών στην ακτοπλοΐα με ό,τι αυτό σημαίνει για την απρόσκοπτη συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και για τα εργασιακά ναυτεργατικά δικαιώματα! Η απόφαση αυτή, που υπογράφτηκε από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη στις 28 Νοέμβρη και απορρέει από τον εκτρωματικό νόμο 2932/2001 για την αλλαγή του ακτοπλοϊκού θεσμικού πλαισίου, προβλέπει ότι τα επιβατηγά υδροπτέρυγα και ταχύπλοα πλοία «έχουν δικαίωμα να διακόπτουν τα δρομολόγιά τους για χρονικό διάστημα μέχρι και 135 ημέρες στη διάρκεια της περιόδου τακτικής δρομολόγησης ενός έτους»! Ο Γ. Ανωμερίτης έσπευσε να ικανοποιήσει μια από τις προκλητικές αξιώσεις που έχουν προβάλει οι ακτοπλόοι εφοπλιστές και όπως φαίνεται έπεται συνέχεια στους... μπουναμάδες προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Η υπουργική απόφαση επιπλέον «ανοίγει τις πόρτες» στις ελαστικές μορφές απασχόλησης σε βάρος των ναυτεργατών στην ακτοπλοΐα, αφού δεν αναφέρει αν το πλοίο θα είναι σταματημένο επί 135 μέρες συνεχόμενες. Αυτό σημαίνει ότι ο πλοιοκτήτης θα σταματάει και θα ξεκινάει το πλοίο του σύμφωνα με τις ορέξεις του και ανάλογα θα απολύει και θα προσλαμβάνει τους ναυτεργάτες.

Βέβαια, για να «χρυσωθεί το χάπι», στην παράγραφο 3 της υπουργικής απόφασης αναφέρεται ότι «ο πλοιοκτήτης είναι υποχρεωμένος μετά την πάροδο ακινησίας εξήντα ημερών να έχει το πλοίο στελεχωμένο σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 5 του άρθρου 6 του Ν. 2932/2001». Ομως αυτό, σύμφωνα με το νόμο για τη δίμηνη ακινησία των ακτοπλοϊκών πλοίων στα πλαίσια της ετήσιας επιθεώρησης, ισχύει και σήμερα και με ευθύνη των υπηρεσιών του ΥΕΝ ουδέποτε έχει τηρηθεί.

Ο β` γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Νίκος Πέτρου, σχολιάζοντας την υπουργική απόφαση, επισήμανε: «Επιβεβαιώνονται όσα έχουν καταγγείλει οι μηχανικοί για τα δεινά που περικλείει ο νέος νόμος της ακτοπλοΐας σε βάρος των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και του δικαιώματος εργασίας των ναυτεργατών. Αποτελεί καθαρή πρόκληση. Οι ναυτεργάτες μαζί με τους νησιώτες πρέπει να συντονίσουν τους αγώνες τους για την κατάργηση αυτού του νόμου και την ανάκληση του Κοινοτικού Κανονισμού 3577/92 που σπάει το καμποτάζ. Απαιτούμε άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ για την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων».

«ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ»
Απολύσεις με σφραγίδα «2004»

Αγωνιστική απάντηση από τους εργαζόμενους

Γι' αυτούς ο «εθνικός στόχος του 2004» σημαίνει ήδη ρήμαγμα
Γι' αυτούς ο «εθνικός στόχος του 2004» σημαίνει ήδη ρήμαγμα
Χτες, τελευταία μέρα λειτουργίας του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» η εργοδοσία προχώρησε εκβιαστικά, σε 4 απολύσεις εργαζομένων, ενώ άλλοι 53 έφυγαν με τα κίνητρα εθελούσιας εξόδου, όπως λέγονται. Σκοπός της, να παγιωθεί η κατάσταση των «εθελούσιων εκβιασμών» και με τη μέθοδο της «δωροδοκίας» να επεκταθεί και προς τους άλλους εργαζόμενους. Το ξενοδοχείο κλείνει για 18 μήνες για ν' ανακαινιστεί, λόγω Ολυμπιακών Αγώνων.

Παρά τις συναντήσεις με τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας και την αναστολή των κινητοποιήσεων την προηγούμενη βδομάδα, για να βρεθεί λύση, σύμφωνα με την άποψη της διοίκησης του σωματείου, η εργοδοσία της επιχείρησης «κορόιδεψε» τους εργαζόμενους, όπως μας είπε ο πρόεδρος του σωματείου Β. Πολύζος, απόλυσε εργαζόμενους, ενώ προχώρησε και στις λεγόμενες οικειοθελείς απολύσεις. Κανένας, όμως, εργαζόμενος δε θέλει να φύγει, αποχωρεί με πίεση και εκβιασμούς.

Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι να μη γίνει καμιά απόλυση και οι αποδοχές του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα ν' ανέρχονται στο 65% του ποσού που εισέπρατταν ως μισθό. Το ποσοστό αυτό έφτασε σε αυτό το χαμηλό επίπεδο με παρέμβαση του υφυπουργού, με σκοπό να μη γίνει καμιά υποτίθεται απόλυση. Οι εργαζόμενοι ζητούσαν το 72%.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι μαζεύτηκαν χτες, έξω από το ξενοδοχείο φωνάζοντας και επιμένοντας στα βασικά τους αιτήματα, να μη γίνει καμιά απόλυση και να κατοχυρωθούν οι εργασιακές τους σχέσεις. Ακολούθησε πορεία στη Βουλή και τα αιτήματά τους δόθηκαν στο Γραφείο του Προέδρου.

Η Β. Μήτσου, εργαζόμενη 13 χρόνια στο ζαχαροπλαστείο του ξενοδοχείου δήλωσε στον «Ρ»: «Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Από πλευράς σωματείου υπήρξε καθυστέρηση στην κινητοποίησή μας και στις διαπραγματεύσεις μας. Υπάρχει διάθεση από τους εργαζόμενους για αγώνα, γιατί θέλουμε να κατοχυρώσουμε τη δουλιά μας, να μην απολυθούμε και να γυρίσουμε με το άνοιγμα του ξενοδοχείου».

Σήμερα, οι εργαζόμενοι θα μαζευτούν στο ξενοδοχείο, γιατί δεν τους έχουν σταλεί οι διαθεσιμότητες και θ' αποφασίσουν τι θα κάνουν από δω και πέρα.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΡΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ
«Η προσπάθειά μας είναι κοινή»

Η απεργία συνεχίζεται μέχρι και τη Δευτέρα

Με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής συνεχίστηκε και χτες - για τέταρτη μέρα - η προειδοποιητική απεργία των γιατρών του ΙΚΑ που λήγει τη Δευτέρα.

Ο Σύλλογος Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής σε ανακοίνωσή του προς τους ασφαλισμένους επισημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει η κατάσταση με τις ουρές, τη μη ύπαρξη ραντεβού σε όλα τα υποκαταστήματα, τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την άθλια αναμονή για εξετάσεις. Ομως, τονίζει ο Σύλλογος των Συμβασιούχων: «Αυτοί που μετατρέπουν με κάθε επίσημο τρόπο σε πελάτη τον ασθενή του δημόσιου νοσοκομείου, σχεδιάζουν άλλα πράγματα για το ΙΚΑ. Αναγκάζουν ειδικευμένους γιατρούς έμπειρους να γίνουν γενικοί γιατροί και να ενταχθούν σε ένα σύστημα όπου υποβαθμισμένοι γιατροί να εξετάζουν υποβαθμισμένους ασφαλισμένους. Οπου λιγότεροι γιατροί θα εξετάζουν περισσότερους ασφαλισμένους από όλα σχεδόν τα Ταμεία! Και όλα αυτά για την οικονομία της Υγείας! Γιατί, τελικά ποιος νοιάστηκε όλα αυτά τα χρόνια για την πρόληψη, για τα ατυχήματα, τα εργατικά, τα τροχαία, τον ηλικιωμένο, τον διαβητικό πριν την επιπλοκή, την αποκατάσταση του σωματικά ή ψυχικά ανήμπορου;».

Τέλος, ο Σύλλογος των Συμβασιούχων ζητά τη συμπαράσταση των ασφαλισμένων για ένα «αξιοπρεπές δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας» και καταλήγει: «Η προσπάθειά μας είναι κοινή».

Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) Αρτας με ανακοίνωσή της συμπαραστέκεται στον αγώνα των γιατρών, τονίζοντας ότι είναι δίκαιος και μας αφορά όλους, ιδιαίτερα σήμερα που η κυβέρνηση υποβαθμίζει συνειδητά τη δημόσια υγεία ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στη λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Παραστάσεις και πορεία τη Δευτέρα

Αγωνιστικός γιορτασμός της 3ης Δεκέμβρη, μέρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Με αγωνιστικές παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας - Πρόνοιας το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, αλλά και με μεγάλη αγωνιστική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στη Βουλή στις 5μ.μ. γιορτάζει το αγωνιζόμενο αναπηρικό κίνημα την 3η Δεκέμβρη Μέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

«Η μόνη διέξοδος για τους ανάπηρους είναι ο δρόμος της πάλης και του αγώνα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της με αφορμή την 3η Δεκέμβρη η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών του Αναπηρικού Κινήματος. «H 3η Δεκέμβρη είναι μέρα διεκδίκησης και αγώνα των μεγάλων αιτημάτων των αναπήρων και των οικογενειών τους. Τις φιέστες και τα φιλανθρωπικά γκαλά, τα αφήνουμε σ' αυτούς που έχουν ανάγκη από φτιασίδωμα για να κρύψουν το αποκρουστικό πρόσωπο της πολιτικής τους», επισημαίνει η Επιτροπή και καλεί τους ανάπηρους, τους γονείς και κηδεμόνες, να πάρουν μέρος μαζικά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, τη δουλιά, την κοινωνική ζωή.

Στον αντίποδα του αγωνιστικού εορτασμού, πέρα από τις πραγματικές ανάγκες των αναπήρων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), πιστή στο ρόλο του υποστηρικτή της αντιαναπηρικής κυβερνητικής πολιτικής, διοργάνωσε χθες ημερίδα για το 2003 που έχει καθοριστεί ως πανευρωπαϊκό έτος για τα άτομα με αναπηρίες. Στην ημερίδα μίλησε ο Δ. Θάνος υφυπουργός Πρόνοιας, ο οποίος ενώ παραδέχτηκε ότι τα δικαιώματα των αναπήρων «καταστρατηγούνται, τόσο στην πολιτική σφαίρα, όσο και στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα», εξαντλήθηκε σε μεγαλοστομίες και γενικολογίες περί κοινωνικού κράτους και κοινωνίας της ισότητας.

Ψηφίζουν οι λογιστές Πειραιά

Παρατείνονται για ακόμη μια μέρα οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας Διοίκησης στο Σύλλογο Λογιστών Πειραιά. Ετσι, τα μέλη του Συλλόγου θα μπορούν να ψηφίσουν τη Δευτέρα 3 του Δεκέμβρη, από τις 2.30 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Συνέλευση για «Καρφούρ - Μαρινόπουλο»

Την ετήσια γενική του συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 2 του Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί, στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΙΑ». Καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος, τονίζοντας ότι η συμμετοχή τους θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην παραπέρα δράση του σωματείου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ