ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ
Τα ράντζα στο ύψος τους!

Η κυβέρνηση «αφαιρεί» τα ράντζα από το παλιό σύστημα σύστημα εφημεριών, για να αμβλύνει τις εντυπώσεις

Η κυβέρνηση δε «μετρά» τα ράντζα από τις παλιές εφημερίες και παρουσιάζει μείωση κατά 40%
Η κυβέρνηση δε «μετρά» τα ράντζα από τις παλιές εφημερίες και παρουσιάζει μείωση κατά 40%
Με αλχημείες στα στοιχεία για τα ράντζα προσπάθησε χτες η κυβέρνηση να αμβλύνει την αποτυχία του νέου συστήματος των εφημεριών στο Λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης αναγνώρισε - στα λόγια - ότι βασική αιτία για την υπερφόρτωση των νοσοκομείων είναι η έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά στην πράξη παρέπεμψε στην ένταξη λιγότερων από δέκα Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου στο Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για τα ράντζα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αφαίρεσε τα ράντζα που υπήρχαν στα βασικά νοσοκομεία απ' το παλιό σύστημα εφημεριών. Παρά όμως τις αφαιρέσεις, τα ράντζα παρέμειναν στο ύψος τους, ενώ ο Ν. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι τα στοιχεία «με τα καλά και τα κακά δε λένε τίποτε» και ότι οι «πρώτες ενδείξεις θα φανούν μετά από 15 μέρες, ενώ τα πρώτα συμπεράσματα θα βγουν μετά από ένα μήνα».

Τη Δευτέρα, πρώτη μέρα του πιλοτικού προγράμματος, εφημέρευαν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι τρία μεγάλα - τα λεγόμενα και βασικά - νοσοκομεία («Λαϊκό, «Ιπποκράτειο» και «Ερυθρός Σταυρός») συνεπικουρούμενα από άλλα μικρότερα. Μετά τις 2.30 μ.μ. μέχρι χτες στις 8 π.μ., την εφημερία ανέλαβε η ομάδα του «Ευαγγελισμού» - μαζί με το «Σισμανόγλειο» και το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ (οδός Καυτατζόγλου στα Πατήσια).

Τα στοιχεία που έδωσε χτες το υπουργείο Υγείας ήταν τα εξής:

  • Στον «Ευαγγελισμό» προσήλθαν 1.050 άτομα (έναντι 1.600 με το παλιό σύστημα), έγιναν 183 εισαγωγές, ενώ 61 ασθενείς μπήκαν σε ράντζα. Ωστόσο, όμως, στα 61 ράντζα πρέπει να προστεθούν και 29 ράντζα απ' την παλιά εφημερία. Ετσι, τα ράντζα - «παλιά και νέα» - στον «Ευαγγελισμό» ήταν χτες 90 - όσα περίπου ήταν με το παλιό σύστημα εφημεριών.

Ο Ν. Κακλαμάνης παραδέχτηκε ότι χτες στις 2.25 μ.μ. - πέντε λεπτά, δηλαδή, πριν από την έναρξη της εφημερίας - περίπου 125 ασθενείς συνωστίζονταν στα επείγοντα του «Ευαγγελισμού».

  • Στο «Σισμανόγλειο» προσήλθαν 259 ασθενείς, πραγματοποιήθηκαν 91 εισαγωγές και η εφημερία ολοκληρώθηκε με 40 κενές κλίνες, αύξηση κατά 45% σε σχέση με προηγούμενες εφημερίες.
  • Στο «Αλεξάνδρα» πραγματοποιήθηκαν 91 εισαγωγές και χτες το πρωί υπήρχαν 6 ράντζα, τα οποία ο υπουργός απέδωσε σε κακή συνεννόηση με το ΕΚΑΒ.
  • Το «Λαϊκό» βγήκε πλήρες από την εφημερία, όπως αναφέρθηκε το πρωί, ενώ το βράδυ απ' τα συνολικά στοιχεία προέκυπτε ότι στο νοσοκομείο προσήλθαν 104 άτομα και έγιναν 15 εισαγωγές. Οι εισαγωγές αυτές προστέθηκαν σε ράντζα, καθώς προχτές το νοσοκομείο είχε κλείσει με 35 ράντζα.

Οπως αναφέρθηκε για τα προχτεσινά στοιχεία, το ένα τρίτο τρίτο από τα περιστατικά διοχετεύτηκαν στα λεγόμενα μικρά νοσοκομεία, χωρίς το υπουργείο να εξετάσει ποιες εσωτερικές επιπτώσεις επέφερε αυτή η επιπλέον επιβάρυνση των μικρών νοσοκομείων.

Ο Ν. Κακλαμάνης εμφανίστηκε απορημένος για το γεγονός ότι μέχρι τις 8 μ.μ. της Δευτέρας προσήλθαν στο ΚΑΤ 113 ασθενείς και πραγματοποιήθηκαν 25 έκτακτες εισαγωγές, χωρίς, όμως, να πραγματοποιηθούν χειρουργεία, όταν - όπως είπε ο ίδιος - σε κάθε μέρα εφημερίας ήταν 20 ασθενείς, εκ των οποίων οι περισσότεροι οδηγούνταν στο χειρουργείο.

Κινητοποιήσεις στο «Δρομοκαΐτειο»

Πληρότητα εμφάνισε η ψυχιατρική κλινική του «Αγία Ολγα», σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου και αποδόθηκε στο γεγονός των αναγκαστικών εισαγωγών με εισαγγελική παραγγελία. Ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι θα ζητήσει να μην ορίζουν οι εισαγγελείς το νοσοκομείο για την αναγκαστική νοσηλεία, αλλά αυτό να προσδιορίζεται από το ΕΚΑΒ.

Εντούτοις το νέο σύστημα εφημεριών πυροδοτεί αντιδράσεις στα ψυχιατρεία, καθώς τα υποχρεώνει να εφημερεύουν - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - κάθε μέρα. Πρόκειται, δηλαδή, για μια κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στο Λεκανοπέδιο μετά τους σεισμούς του 1999 και είχε ως αποτέλεσμα το «Δρομοκαΐτειο» ψυχιατρείο να μεταβληθεί σε «αποθήκη», όλων των ψυχιατρικών περιστατικών.

Ετσι, οι εργαζόμενοι στο «Δρομοκαΐτειο» σήμερα, αύριο και μεθαύριο θα κάνουν στάση εργασίας 10 π.μ. - 12 το μεσημέρι, διακόπτοντας την εφημερία και κλείνοντας την Ιερά Οδό στο ύψος του ψυχιατρείου.

Νέα αλλαγή στο «Αττικόν»

Ο Ν. Κακλαμάνης ανακοίνωσε χτες ότι μέσα στο Γενάρη θα αλλάξει και πάλι η φυσιογνωμία στο «Αττικόν», καθώς η λειτουργία του ως πανεπιστημιακού έγινε μόνο κατ' ευφημισμόν.

Σύμφωνα με τον Ν. Κακλαμάνη - και με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ - θα μεταφερθούν σταδιακά στο «Αττικόν» κλινικές του ΕΣΥ από άλλα νοσοκομεία, γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαξίωση με την αναβολή των εκλογών

Καταγγελία της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Ιατρών Θεσσαλονίκης

Σε διάλυση και απαξίωση οδηγεί την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) η πλειοψηφία του απερχόμενου Διοικητικού του Συμβουλίου, καταγγέλλει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΔΗΠΑΚ), στηλιτεύοντας, με ανακοίνωσή της, την εφορευτική επιτροπή, που υπό την καθοδήγηση του απερχόμενου προέδρου του ΔΣ αποφάσισε το βράδυ της Δευτέρας την αναβολή των σημερινών εκλογών για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το ΔΣ και την Ομοσπονδία. «Με την απόφαση αυτή παραβιάζονται το Καταστατικό της Ενωσης, αλλά και οι πιο στοιχειώδεις αρχές δημοκρατικής λειτουργίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η ΔΗΠΑΚ στις 22.11.2004 κατέθεσε παραταξιακό ψηφοδέλτιο, «το οποίο η εφορευτική επιτροπή, επικαλούμενη το καταστατικό της Ενωσης, το απέρριψε (οι εκλογές για το ΔΣ γίνονται με το πλειοψηφικό σύστημα και κατά συνέπεια με ενιαία λίστα), αφαιρώντας κατ' ουσία το αναφαίρετο και αυτονόητο δικαίωμα, ακόμα και για τα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας, του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους υποψηφίους της παράταξης». Η ΔΗΠΑΚ επανειλημμένα έχει τονίσει ότι η εκλογή αντιπροσώπων στο ΔΣ της ΕΝΙΘ μέσω αντιπροσώπων είναι καλπονοθευτική και παραβιάζεται ο νόμος 1264/82 για την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων. Το σκεπτικό αυτό δέχτηκε και το δικαστήριο, όπου προσέφυγε η ΔΗΠΑΚ μετά την απόρριψη από την εφορευτική επιτροπή του ψηφοδελτίου της. Σημειώνεται ότι στην απόφαση του δικαστηρίου αναφερόταν ότι «επιτρέπεται στους αιτούντες (ΔΗΠΑΚ) η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες της 1/12 ως συνδυασμός, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα στερηθούν του δικαιώματος του εκλέγεσθαι». Μετά την ενημέρωση από τη ΔΗΠΑΚ για την παραπάνω απόφαση και τη διεξαγωγή των εκλογών χωρίς αποκλεισμούς, «η εφορευτική επιτροπή μετά από μια ερμηνεία λάστιχο του Καταστατικού από πλευράς απερχόμενου προέδρου κατέληξε στην εξουσιοδότηση του απερχόμενου ΔΣ για προκήρυξη νέας γενικής συνέλευσης και νέας ημερομηνίας εκλογών».

Μετά την εξέλιξη αυτή, η ΔΗΠΑΚ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε επαγρύπνηση, σε αγωνιστική απάντηση για την επιχειρούμενη από την πλειοψηφία του απερχόμενου ΔΣ «πραξικοπηματική» διάλυση της ΕΝΙΘ.

Για τα πανηγύρια

Σ' αυτές τις συνθήκες όξυνσης των προβλημάτων των αναπήρων ήρθε χτες η ηγεσία της λεγόμενης Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΕΑ) - πιστή στη συναινετική στάση με την αντιλαϊκή πολιτική των κομμάτων του δικομματισμού - να ανακοινώσει ότι την 3η Δεκέμβρη θα κάνει συναυλία στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου με χορηγούς πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις και συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της Βουλής, τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο! Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΣΑΕΑ Γ. Βαρδακαστάνης επιχείρησε να δικαιολογήσει αυτή τη στάση, λέγοντας ότι ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα στους ανάπηρους, αλλά η ΕΣΑΕΑ «θέλει να έχει και μια φρεσκάδα» και «να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα». Κατά τα άλλα, όταν ρωτήθηκε, δεν μπόρεσε να διευκρινίσει τον αριθμό των παιδιών με αναπηρίες, που είναι εκτός εκπαίδευσης - βάσει των στοιχείων του υπουργείου Παιδείας υπολογίζονται σε 185.000 - αλλά υποσχέθηκε ότι η ΕΣΑΕΑ θα αναδείξει το θέμα της εκπαίδευσης των ΑμεΑ ...με τον καινούριο χρόνο.

Η αγωνιστική απάντηση στην αντιαναπηρική πολιτική της κυβέρνησης θα δοθεί την Παρασκευή, με τη συγκέντρωση που οργανώνει η Ενιαία Επιτροπή για τα Δικαιώματα των ΑμΕΑ (ΕΕΔΑμΕΑ) στην πλατεία Κάνιγγος, στις 12.30 το μεσημέρι.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Καταργεί την εγκύκλιο Παπαδόπουλου...

...αλλά παραμένει μετέωρη η κάλυψη της νοσηλείας τους από τα δημόσια νοσοκομεία

Την κατάργηση της καταδικασμένης στη συνείδηση του κόσμου εγκυκλίου του πρώην υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου, που απαγορεύει τη νοσηλεία των μεταναστών, οι οποίοι δεν έχουν νόμιμα έγγραφα στα δημόσια νοσοκομεία, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας Υγείας, Ν. Κακλαμάνης.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι ποτέ δεν εφαρμόστηκε η εγκύκλιος και ότι θα εκδώσει νέα απόφαση, που θα καλύπτει τη νοσηλεία των μη νόμιμων μεταναστών - για τους νόμιμους δεν υπάρχει πρόβλημα είπε ο Ν. Κακλαμάνης - που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα. Την απόφαση αυτή ο Ν. Κακλαμάνης την εμφάνισε ως προέκταση παλιότερης πρότασης νόμου που είχε κάνει ο ίδιος ως εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οταν όμως ρωτήθηκε, αν με την απόφαση αυτή θα καλυφθεί η νοσηλεία των μεταναστών - πέρα από εκείνους που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα - ο Ν. Κακλαμάνης «μαζεύτηκε». Το θέμα αυτό - είπε - θα αντιμετωπιστεί με το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, που θα κατατεθεί μέσα στο Γενάρη στη Βουλή...

Μ' άλλα λόγια, άφησε μετέωρη την κάλυψη της νοσηλείας των ανθρώπων εκείνων που δεν έχουν στο ήλιο μοίρα και παίρνουν μεροκάματα εξευτελιστικά και χωρίς ασφάλιση τις περισσότερες φορές.

Απεργία των γιατρών στο «Παπαγεωργίου»

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται αύριο Πέμπτη οι γιατροί του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης και με κύριο αίτημα τη μετατροπή του ιδρύματος σε ΝΠΔΔ.

Ζητούν την άμεση έγκριση του οργανισμού, την επίλυση του θέματος της ισοτιμίας και του συνταξιοδοτικού, άμεσες ενέργειες για κάλυψη των κενών σε προσωπικό και υποδομές, καθώς και σαφή απάντηση προς το Πανεπιστήμιο, ώστε να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες επέκτασής του. Οι γιατροί του Νοσοκομείου στη Γενική Συνέλευση υπογράμμισαν ότι τα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των εργαζομένων, διαρκώς οξύνονται και αν εξακολουθήσουν να υπάρχουν, θα κάνουν τη φροντίδα, που τώρα παρέχεται, προβληματική. Αλυτα παραμένουν βασικά προβλήματα των γιατρών, όπως η κατοχύρωση θέσεων, η κάλυψη αναγκών σε προσωπικό και υποδομές, η ισοτιμία με τους συναδέλφους τους του ΕΣΥ, υπερβολική - μη αμειβόμενη - εργασία. Οσον αφορά στον Οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου, που πρότειναν οι φορείς του ιδρύματος, δεν εγκρίθηκε. Αντίθετα το ΔΣ του Νοσοκομείου, κατά παράβαση κάθε έννοιας αξιοπιστίας του και σεβασμού προς τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό, συγκροτεί ...επιτροπή εκπόνησης νέου(!) οργανισμού.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητά ένταξη στο Δημόσιο

Να ενταχθεί άμεσα το Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας στο Δημόσιο, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα λειτουργίας του, ζητούν, με κοινό ψήφισμά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων της Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν σε σύσκεψη που έγινε χθες στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Επίσης οι φορείς ζητούν από το υπουργείο Υγείας να φροντίσει, ώστε μέχρι να πραγματοποιηθεί η ένταξη στο Δημόσιο να εξευρεθούν οι οικονομικοί πόροι, που θα καλύπτουν τις οικονομικές ανάγκες (μισθοδοσία εργαζομένων, πιστωτές κλπ.) του ιδρύματος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γγ του ΕΚΘ Σ. Ζαριανόπουλος και άλλα μέλη του Προεδρείου του Εργατικού Κέντρου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος, εκπρόσωπος του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, ο Μιχάλης Σπυριδάκης νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΥ και άλλοι εκπρόσωποι συνδυασμών στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος του Δήμου, βουλευτές κ.ά.

Με κινητοποιήσεις τους, τους τελευταίους μήνες, οι εργαζόμενοι του Ψυχολογικού Κέντρου ζητούν να λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης του ιδρύματος, που έχει άμεση επίδραση στην εύρυθμη λειτουργία του, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών πρόνοιας και δεδουλευμένα τριών μηνών, καθώς και αναδρομικά αυξήσεων του τρέχοντος έτους και επιδόματα προηγούμενων ετών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ