ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
Πράγματι άλλους αφορούσε

Ο Π. Σκουρλέτης έδωσε χτες συνέντευξη στον ρ/σ ΣΚΑΪ. Εκεί, μεταξύ άλλων, του επισημάνθηκε ότι ο Ηλ. Κασιδιάρης έδωσε συγχαρητήρια στον Μ. Γλέζο και τη Ζ. Κωνσταντοπούλου επειδή δεν ψήφισαν την τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Αντί άλλης ...υπερασπιστικής γραμμής ο Π. Σκουρλέτης επέλεξε το επιχείρημα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωνε την τροπολογία πριν αυτή ψηφιστεί, υποκριτικά όπως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται, αλλά απ' την ανάποδη: «Μα δεν αφορούσε τη Χρυσή Αυγή. Η νομοθετική ρύθμιση δεν είναι μια φωτογραφική ρύθμιση. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, δεν έχει ψηφιστεί η άρση της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Ψηφίστηκε μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία προβλέπει κάτω από ποιες προϋποθέσεις σταματάει η χρηματοδότηση ενός κοινοβουλευτικού κόμματος. Τώρα πρέπει να πάμε στο δεύτερο βήμα. Αρα η τοποθέτηση των βουλευτών μας δεν σχετιζόταν με κανενός είδους πιο επιεική στάση απέναντι στη Χρυσή Αυγή...»!

Αρα, συνεπάγεται, η τοποθέτηση όλων των υπολοίπων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν την τροπολογία σχετίζεται με επιεικώς ...επιεική στάση απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης, συνολικά του συστήματος για χτύπημα μη αρεστών πολιτικών κομμάτων, δηλαδή με μέτρο που στόχο έχει την ακόμη μεγαλύτερη θωράκιση του συστήματος, (ενίσχυση του λεγόμενου αντιτρομοκρατικού νόμου είναι αυτό που ψήφισαν), άρα με στόχευση το λαϊκό κίνημα και την πρωτοπορία του. Αυτή είναι συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ και το ομολογούν, δείγμα ότι δίνει εξετάσεις στους αστούς ως ικανός να τον εμπιστευτούν ακόμη και για την ανάδειξή του σε δική τους κυβέρνηση, με την ολοένα και πιο πιστή προσαρμογή του στις επιδιώξεις τους.

Δε θέλουν ούτε συζήτηση...

Αποκαλυπτική είναι η στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού ενόψει και της πανεργατικής απεργίας που έχει αποφασιστεί για τις 6 Νοέμβρη. Αυτό που κάνουν με τις διεκδικήσεις που προβάλλουν όταν «αγωνίζονται» (καλώντας τους εργάτες να παλέψουν για ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», «υγιή επιχειρηματικότητα», ενάντια στη μνημονιακή πολιτική, καλώντας δηλαδή τους εργάτες να ταυτιστούν με τα συμφέροντα του κεφαλαίου ως σύνολο ή ως μερίδες αυτού), κάνουν και με τον τρόπο «δράσης» τους. Συμβάλλουν στην απαξίωση των συνδικάτων, στη μετατροπή τους σε «εργαλεία» πολύτιμα για τη μεγαλοεργοδοσία, αφού με τη στάση τους στρώνουν το έδαφος στο συμβιβασμό και την υποταγή των εργαζομένων.

Τα παραδείγματα από διάφορους χώρους - κλάδους πληθαίνουν καθημερινά. Ετσι, οι αντίστοιχες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, αλλού δεν έχουν εκδώσει ούτε καν ανακοίνωση - κάλεσμα για την απεργία, μην τυχόν και μάθουν οι εργάτες ότι έχει αποφασιστεί απεργία (την οποία υποτίθεται ότι σε επίπεδο ΓΣΕΕ έχουν συναποφασίσει και αυτές οι συνδικαλιστικές δυνάμεις). Αλλού δε συγκαλούν όχι μόνο γενική συνέλευση αλλά ούτε και συνεδρίαση του ΔΣ του συνδικάτου, μην τυχόν και γίνει καμιά συζήτηση που ξεφεύγει από τον έλεγχό τους και αναδειχτεί στους εργάτες η αληθινή αιτία των προβλημάτων, η κυριαρχία των μονοπωλίων. Αυτός είναι ο ρόλος που επιφυλάσσουν στους εκλεγμένους αντιπροσώπους των εργαζομένων την ώρα που έχει προκηρυχθεί γενική απεργία και η εργατική τάξη αντιμετωπίζει ανελέητη επίθεση σε κάθε της δικαίωμα: να μένουν απλοί θεατές όσων τσακίζουν τη ζωή των εργατών. Να συμβάλλει στην αποχαύνωση και στην απομόνωση των εργαζομένων από όσα συμβαίνουν γύρω τους. Φαίνεται, κατά τη γνώμη τους, άξιος συνδικαλιστής είναι μόνο εκείνος που στρογγυλοκάθεται στα τραπέζια των «κοινωνικών διαλόγων» για να παζαρέψει τις ανάγκες της εργατικής τάξης...

... ούτε και απεργία

Αποκορύφωμα όμως αποτελεί το επιχείρημα με το οποίο, διάφορες δυνάμεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φτάνουν να καταψηφίζουν την απεργία διότι συνιστά αποκλιμάκωση, όπως έκαναν στους δασκάλους. Ενώ, στη WIND, οι ίδιες δυνάμεις αντιπρότειναν 48ωρη απεργία χωρίς καμιά σύνδεση με την 24ωρη πανεργατική της 6ης Νοέμβρη. Η στάση τους είναι αποκαλυπτική για το πόσο επικίνδυνες είναι για την οργάνωση και πάλη των εργατών. Φαίνεται ότι γι' αυτούς συνιστά κλιμάκωση ο συντεχνιασμός και οι κινητοποιήσεις χωρίς το σχέδιο που θα εξασφαλίσει τη δράση των ίδιων των εργατών για την επιτυχία τους. Κλιμάκωση γι' αυτούς συνιστά η συνεχής εξαγγελία κινητοποιήσεων που θα σχεδιάζονται και θα «γίνονται» όχι από τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά από όσους φροντίζουν να τις κόβουν - ράβουν κατά πώς βολεύει τη μεγαλοεργοδοσία.

Η πείρα αυτή που συγκεντρώνεται στο δρόμο προς την 6η Νοέμβρη πρέπει να αξιοποιηθεί γόνιμα και με αποφασιστικότητα από κάθε εργάτη - εργάτρια. Να βγουν συμπεράσματα για τις προϋποθέσεις που απαιτεί η ουσιαστική ισχυροποίηση των συνδικάτων, ώστε να γίνουν αληθινά όργανα υπεράσπισης των εργατικών οικογενειών, να απομονωθούν - αποδυναμωθούν οι δυνάμεις που είτε δηλώνουν ανοιχτά ότι δε θέλουν απεργίες, είτε δουλεύουν για την αποτυχία τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η επίσκεψη Λαβρόφ

Tο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα, οι συνεννοήσεις με τη συγκυβέρνηση των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό μονοπωλιακών ομίλων δείχνει ότι η χώρα μας παίρνει ενεργά μέρος στους ανταγωνισμούς που οξύνονται σε μια περιοχή με τεράστια γεωστρατηγική σημασία όπως η Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Η επίσκεψη αυτή παρουσιάστηκε από πολλά αστικά ΜΜΕ, ως μια ένδειξη ότι «σπάει ο πάγος των ελληνορωσικών σχέσεων» και «ανοίγεται θετική προοπτική» για τις δύο χώρες. Μάλιστα, από αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζεται ότι η «στρατηγική σχέση των δύο χωρών θα βοηθήσει τους δύο λαούς» και επίσης εμφανίζεται «η Ρωσία ως ένας φορέας επενδύσεων που θα φέρει ανάπτυξη».

Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα; Η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, που συμμετέχει στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου έχει ιδιαίτερα συμφέροντα, πράγμα που φάνηκε και τελευταία από τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τη Συρία, ενώ και ο λεγόμενος άξονας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που φαίνεται να προωθούν ανταγωνιστικά οι ΗΠΑ, και περιλαμβάνει και την ενέργεια είναι πεδίο όπου θέλει να παρέμβει. Αν θυμηθούμε και την προηγούμενη εμπειρία από τη μη ευόδωση των σχεδίων π.χ. του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ή τη μη συμφωνία με επιχειρήσεις φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ) που σκόνταψαν στον έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει με το άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο την ΕΕ, μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Ετσι, οι όποιες συμφωνίες επιτευχθούν μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών θα υπόκεινται στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που οξύνονται ιδιαίτερα τώρα στην περίοδο της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης. Οι Ρώσοι καπιταλιστές, σε συνεργασία με Ελληνες, δείχνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τομείς όπως η Ενέργεια (εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου, ηλεκτροπαραγωγή), οι μεταφορές, το εμπόριο, ο τουρισμός ακόμα και ο πολιτισμός, οι εργαζόμενοι της χώρας μας δε θα πρέπει να προσδοκούν τίποτα από αυτές τις εξελίξεις όσον αφορά την ικανοποίηση των σύγχρονων διευρυμένων αναγκών τους, είτε αυτό αφορά τη φτηνή και ασφαλή θέρμανση, είτε τη διατροφική επάρκεια, είτε άλλες ανάγκες.

Οι προσεγγίσεις και στην περίπτωση της Ρωσίας, που μιλάνε για «θετικές εξελίξεις» από τις συμφωνίες Ελλάδας - Ρωσίας, όπως πριν από μερικές βδομάδες για το ταξίδι στο Ισραήλ ή παλιότερα στις ΗΠΑ αναφέρονται σε θετικές πράγματι εξελίξεις για τις δουλειές των ελληνικών μονοπωλίων που βεβαίως δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Πολύ περισσότερο, που όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές η εμπλοκή στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μόνο αρνητικά αποτελέσματα έχει για τους λαούς. Επομένως, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να «τσιμπάνε» στα μεγάλα λόγια αλλά να έχουν ξεκάθαρο ότι για να ικανοποιηθούν τα δικά τους συμφέροντα πρέπει να συγκρουστούν με το κεφάλαιο, όποια σημαία και αν αυτό φέρει. Στην οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα βάλει την οικονομία στην υπηρεσία της βρίσκεται η διέξοδος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ