ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Προπομπός νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Τους σχεδιασμούς της ΕΕ κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης

Eurokinissi

Τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ μέσω της περαιτέρω στρατιωτικοποίησης των δομών της και της ακόμα πιο ενεργής συμμετοχής της λυκοσυμμαχίας σε μελλοντικές πολεμικές επεμβάσεις ανά τον πλανήτη, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης.

Κατά την κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, παρουσιάστηκε έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τις στρατιωτικές δομές της ΕΕ, από την αρμόδια εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου. Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει τον πυλώνα των αποφάσεων που θα λάβουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής το Δεκέμβρη, η οποία έχει ως αποκλειστικό θέμα την «κοινή άμυνα και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ».

Πρόκειται ουσιαστικά για το νέο στρατιωτικό μανιφέστο της ΕΕ, το οποίο θα αποτελέσει «εργαλείο» για την ένταση της επιθετικότητάς της εναντίον λαών και χωρών και μεταξύ άλλων προβλέπει:

-- Βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ στο σχεδιασμό και στην πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων.

-- Αναβάθμιση μάχιμων ομάδων της ΕΕ και του μηχανισμού ταχείας αντίδρασης.

-- Αύξηση της συνοχής στις μόνιμες πολυεθνικές δομές των κρατών-μελών της ΕΕ.

-- Ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση και στις ασκήσεις.

-- Αύξηση των ωφελημάτων της συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ, μετατόπιση κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας σε ένα νέο επίπεδο.

Πολεμικό ανακοινωθέν

«Αυτό στην πραγματικότητα αποτελεί ένα πολεμικό ανακοινωθέν» τόνισε στην παρέμβασή του ο Θ. Παφίλης σχολιάζοντας τους ευρωενωσιακούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς. Οπως σημείωσε, στόχος της ΕΕ «είναι να υπάρξουν τέτοιες αποφάσεις, ώστε να αναδειχθεί σε ισχυρότερη ιμπεριαλιστική δύναμη για να μπορεί να πραγματοποιεί επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά της».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «έχουμε μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση, αύξηση στρατιωτικών δαπανών. Συνολικά αυτό που αναζητείται είναι πώς θα γίνει πιο αποτελεσματική η φονική δολοφονική μηχανή της ΕΕ», ενώ σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει κάνει 24 στρατιωτικές επεμβάσεις, σε τρεις ηπείρους, έχει στρατιωτικές αποστολές στις οποίες συμμετείχαν 80.000 άτομα και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από 20 αποστολές, της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις κάτω από την «ομπρέλα»...

Ο Θ. Παφίλης, στην τοποθέτηση ανέδειξε ταυτόχρονα τις αντιθέσεις που υπάρχουν μέσα στους κόλπους της ΕΕ και σημείωσε: «Η ΕΕ είναι μια ένωση κρατών, μέσα σε ένα διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης και με διαφορετική ισχύ. Είναι κοροϊδία απέναντι στους λαούς, πέρα από τη ριζική διαφωνία που έχουμε εμείς να λες ότι θα υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα εκφράζει όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Ολοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή ομπρέλα, αλλά η κάθε ιμπεριαλιστική χώρα για λογαριασμό της και για κάθε τμήμα του κεφαλαίου».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έφερε σαν παράδειγμα την αντίθεση της Βρετανίας στη συγκρότηση του ευρωστρατού και αναρωτήθηκε αν «η Γερμανία σαν ισχυρή και ταχύτατα αναπτυσσόμενη στρατιωτική δύναμη θα χορηγήσει τους δικούς της επιθετικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς μέσα στην ΕΕ».

Ο Θ. Παφίλης, τόνισε ότι ακριβώς μέσα στο πλέγμα των ανταγωνισμών μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ, η συγκεκριμένη έκθεση επιχειρεί να παρακάμψει την αρχή της ομοφωνίας μεταξύ των κρατών - μελών, «κυρίως στις αποφάσεις για επεμβάσεις». Οπως είπε, «επειδή δεν μπορεί να παρακαμφθεί σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής, προωθείται ο μηχανισμός ενισχυμένης συνεργασίας». Στόχος είναι, τόνισε, «να μπορούν κάποια κράτη - μέλη να συμμαχούν στα πλαίσια της ΕΕ και να κάνουν επεμβάσεις για να μην υπάρχει καθυστέρηση».

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι «προτροπές» της Εκθεσης «να προσαρμοστούν -ανεξάρτητα του εάν μπορεί να γίνει ή όχι- οι εθνικές δυνάμεις και τα εθνικά αμυντικά δόγματα στους υπέρτατους στόχους της ΕΕ, μέσω και της αύξησης των πολεμικών δαπανών». Δεν είναι τυχαίο, υπογράμμισε, ότι «η Εκθεση προσπαθεί να στοιχειοθετήσει, ότι αν η Ευρώπη δεν αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες, τη συνεργασία κλπ, θα μειονεκτεί απέναντι στις ΗΠΑ και τον Καναδά».

Αναφερόμενος, ειδικότερα στην πολιτική της ΕΕ, σε ό,τι αφορά συνολικά τη στρατιωτική βιομηχανία των κρατών - μελών της σημείωσε: «Σε ό,τι αφορά το νότο της ΕΕ, στόχος είναι η συρρίκνωση των αμυντικών βιομηχανιών ή ιδιωτικοποίηση, ιδιαίτερα στη χώρα μας, ή στην καλύτερη περίπτωση να εργασθούν ως υπεργολάβοι. Υπάρχει και ένας ανταγωνισμός στα πλαίσια της ΕΕ. Επομένως το να συμφωνεί κάποιος με την Εκθεση, να την ψηφίζει στο Ευρωκοινοβούλιο και να έρχεται στην Ελλάδα να λέει ότι δίνει μάχη για να κρατηθούν αμυντικές βιομηχανίες, είναι τουλάχιστον αντιφατικό».

...και ομοφωνία στην αντιλαϊκή επίθεση

Ο Θ. Παφίλης ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι «η ΕΕ και όλες οι συμφωνίες της σημειώνουν ότι βασικός πυλώνας της ασφάλειας της ΕΕ είναι το ΝΑΤΟ». Δεν μπορούμε, σημείωσε, «να ξεχωρίσουμε ΕΕ και ΝΑΤΟ σ' αυτόν τον τομέα, παρά τις αντιθέσεις που μπορεί να υπάρχουν. Ισα - ίσα θεωρείται σοβαρός πυλώνας και όλες οι προσπάθειες που γίνονται για να αποκτήσει η ΕΕ κάποιες στρατιωτικές δομές σε ορισμένους τομείς, δεν είναι για να έρθει σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ, αλλά αντιθέτως για να βελτιώσει τη συνεργασία. Ολοι συμφωνούν στην επίθεση κατά των λαών, αλλά διαφωνούν ως προς το μοίρασμα της λείας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε επίσης τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που σπέρνει αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ: «Τι περίμεναν από μια ιμπεριαλιστική ένωση αυτοί που έλεγαν ότι η ΕΕ δεν κάνει φιλειρηνική πολιτική; ...Περίμεναν να κάνει διαφορετική πολιτική; Υπάρχει ακόμα και τώρα αυταπάτη ότι μπορεί να μεταλλαχθεί; Δεν μπορεί κανείς να πει σήμερα ότι δε γνωρίζει, γιατί υπάρχουν ποτάμια αίματος και άπειρες επεμβάσεις, στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως».

Απάτη ο «κοινοβουλευτικός έλεγχος» της ΕΥΠ

Συνοδευόμενος από τρία άτομα για την ιδιότητα των οποίων αρνήθηκε να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις παριστάμενων βουλευτών, προσήλθε χτες για ακρόαση ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Θ. Δραβίλλας, στην αίθουσα που συνεδρίαζε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Οπως αποκαλύφθηκε μάλιστα, οι άνδρες που συνόδευαν το διοικητή της ΕΥΠ δεν είχαν δώσει τα στοιχεία τους ούτε κατά την είσοδό τους στο κτίριο της Βουλής. Τελικά οι τρεις συνοδοί βγήκαν από την αίθουσα, ενώ στους δημοσιογράφους απαγορεύτηκε η πρόσβαση ακόμη και έξω από αυτήν. Η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, καταγγέλλοντας τη διαδικασία.

Το περιστατικό επιβεβαιώνει το πόσο μεγάλη αυταπάτη είναι να πιστεύει κανείς ότι οι μυστικές υπηρεσίες του αστικού κράτους θα θέσουν κάτω από κοινοβουλευτικό έλεγχο τη δραστηριότητά τους και ειδικά μια από τις βασικές τους αποστολές που είναι η παρακολούθηση και η αντιμετώπιση του οργανωμένου εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, οι συζητήσεις για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ είναι απόρρητες και τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και μετά τη λήξη της θητείας τους.

Με βάση τη νομοθεσία, η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώνει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ, εκτός αν συντρέχουν λόγοι «υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος» ή «δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». Η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να καλέσει σε ακρόαση τον ίδιο τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών εφόσον το κρίνει απαραίτητο.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Πλήρης συμφωνία» στην απευθείας εμπλοκή Αθήνας - Αγκυρας

Το Κυπριακό και οι πρόσφατες εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του υφυπουργού Εξωτερικών, Κυριάκου Γεροντόπουλου, με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη στη Λευκωσία. Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στις συζητήσεις τους στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο γίνονται προσπάθειες να καταλήξουν οι δύο πλευρές.

Ο Ι. Κασουλίδης, αναφερόμενος στο θέμα του Τουρκοκύπριου και του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή για το Κυπριακό και τις συναντήσεις που θα έχουν σε Ελλάδα και Τουρκία αντίστοιχα ευχαρίστησε την Αθήνα για την απόφασή της να δεχτεί τη συνάντηση, μετά από παράκληση της Λευκωσίας, ώστε «να ανοίξει ο δρόμος, ο δικός μας διαπραγματευτής να μπορέσει να συναντήσει στο πιο υψηλό διπλωματικό επίπεδο τους εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας». Λευκωσία και Αθήνα, όπως ειπώθηκε, βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία απόψεων για τη συγκεκριμένη κίνηση, η οποία παραπέμπει άμεσα σε τετραμερή, παρά τους ισχυρισμούς τόσο της κυβέρνησης Αναστασιάδη, όσο και της ελληνικής, ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η «Ανεξάρτητη Επιτροπή» που έχει διοριστεί, για να εξετάσει το θέμα των τραπεζών της Κύπρου και το πώς έφτασαν στο «κούρεμα» των καταθέσεων, αναγάγει το ζήτημα σε «έλλειψη εθνικής πολιτικής» για τις τράπεζες. Παράλληλα, σημειώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης στο Κυπριακό σύστημα που προέκυψε λόγω του «κουρέματος» των καταθέσεων και προτείνει «εθνική στρατηγική» για τον τραπεζικό τομέα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org