ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Διαδηλώνουν σήμερα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία
  • Στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια η συγκέντρωση της Αθήνας
  • Στις 11.30 π.μ. στο Πολυτεχνείο η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης

Από την κινητοποίηση φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων στις 18 Οκτώβρη στην Αθήνα
Από την κινητοποίηση φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων στις 18 Οκτώβρη στην Αθήνα
Για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Για ανώτατη εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στην υπηρεσία των αναγκών της νεολαίας και του λαού. Κόντρα στην εμπορευματοποίηση και την υποβάθμιση. Για να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05 που εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των διαφόρων ιδιωτικών κολεγίων και ΚΕΣ με εκείνα των αποφοίτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για την αναγνώριση των ιδιωτικών ψευτοπανεπιστημίων. Για να καταργηθεί - να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο που θεσμοθετεί την επιχειρηματική λειτουργία Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Με τα παραπάνω αιτήματα διαδηλώνουν σήμερα σε πολλές πόλεις της χώρας φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί.

Στην Αθήνα, στη συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια καλούν με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων οι σύλλογοι φοιτητών Γεωπονικής, Φυσικού, Νομικής, Φιλοσοφικής, Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, ΤΕΦΑΑ, Οικονομικού, Βιολογικού, Νηπιαγωγών, ΕΜΜΕ και Εστίας και οι σύλλογοι σπουδαστών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ), Σχολής Διοίκησης Οικονομίας (ΣΔΟ) Πειραιά, Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΠ), Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) και ΣΤΕΦ Αθήνας, καθώς και οι σύλλογοι φοιτητών Μαθηματικού και Γεωλογικού με αποφάσεις των ΔΣ. Στη συγκέντρωση καλούν και οι σύλλογοι καθηγητών ΤΕΦΑΑ και ΦΜΣ. Πέρα από τα ξεκάθαρα αιτήματα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλιά και την ασφάλιση και απαιτούν να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα και να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ακόμα, η συντριπτική πλειοψηφία των παραπάνω φοιτητικών συλλόγων και οι σπουδαστικοί σύλλογοι καλούν σε πανελλαδικές συναντήσεις συντονισμού αύριο, 2 Νοέμβρη, καθώς και σε νέες συγκεντρώσεις στις 9 Νοέμβρη μαζί με τους μαθητές.

Στη Θεσσαλονίκη στη συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στο Πολυτεχνείο καλούν με αποφάσεις τους οι φοιτητικοί σύλλογοι Φυσικού, Πληροφορικής, Μουσικού (ΑΠΘ), Γεωλογικού, Μαθηματικού και Ηλεκτρολόγων. Αγωνιστικό ραντεβού δίνουν και οι σπουδαστές του ΤΕΙ στη Δράμα για πορεία, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια κάθοδο στην Καβάλα για παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του ΤΕΙ Καβάλας, με αίτημα τη δωρεάν μεταφορά των σπουδαστών.

Στην Πάτρα, σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Παράρτημα, καλούν οι σύλλογοι φοιτητών Θεατρικού, Φιλολογικού, Πολιτικών Μηχανικών, Μαθηματικού, Βιολογικού, Χημικού, Χημικών Μηχανικών, Φαρμακευτικού, Φυσικού, Νηπιαγωγών, Εστίας και ο σύλλογος σπουδαστών Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας. Στα Γιάννενα, σε κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στην Ακαδημία καλούν οι σύλλογοι φοιτητών Ιατρικής, Πληροφορικής, Επιστημών Τέχνης και Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικού - Ψυχολογίας και ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στην Κέρκυρα, σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Πρυτανεία καλούν οι σύλλογοι φοιτητών Μουσικού, Αρχειονομίας και Ηχου και Εικόνας και στο Αγρίνιο σε συγκέντρωση στις 10.15 π.μ. στην πλατεία Συντριβανίου καλεί ο σύλλογος φοιτητών Διαχείρισης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών.

Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις και να τις δώσουν το περιεχόμενο και τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές λαϊκές ανάγκες, απευθύνουν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ. Αποφάσεις για συμμετοχή έχουν πάρει οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΠΟΣΔΕΠ, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Στάσεις εργασίας έχουν κηρύξει η ΔΟΕ (τις δύο τελευταίες του πρωινού κύκλου και τις δύο πρώτες του απογευματινού) και η ΟΛΜΕ (11 π.μ. - 2 μ.μ. για τον πρωινό κύκλο και 2 μ.μ. - 5 μ.μ. για τον απογευματινό).

ΚΕΡΚΥΡΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη σίτιση

Στην αγωνιστική κινητοποίηση - δραστηριοποίηση των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου, που αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους την προάσπιση της δωρεάν σίτισης για όλους, σκόνταψαν οι προσπάθειες κερδοσκοπίας από την εταιρεία παροχής σίτισης με την οποία είναι συμβεβλημένο το Πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση προέβη σε παραβίαση της σύμβασης, αυξάνοντας αυθαίρετα την τιμή κατά 0,30 λεπτά (1,50 ευρώ από 1,20 ευρώ) για κάθε μερίδα φαγητού. Οι φοιτητές, αντιδρώντας σε αυτή την ενέργεια του ιδιώτη, προχώρησαν, με μπροστάρη την ΠΚΣ, στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα Σίτισης, προκειμένου να βάλουν φρένο στις αξιώσεις του ιδιώτη, διεκδικώντας: Δωρεάν σίτιση για όλους, βελτίωση και διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης διατροφής με τακτικούς υγειονομικούς ελέγχους, δημιουργία φοιτητικής λέσχης. Τα παραπάνω αιτήματα βρήκαν ευρεία απήχηση στους φοιτητές.

Η Επιτροπή Αγώνα ενημέρωσε τους φοιτητές και προχώρησε σε κινητοποιήσεις στη λέσχη και την Πρυτανεία. Η αγωνιστική ετοιμότητα και δραστηριοποίηση όχι μόνον απέτρεψε τα σχέδια κερδοσκοπίας του ιδιώτη, αλλά ανάγκασε την Επιτροπή Σίτισης του Πανεπιστημίου να αποφασίσει ομόφωνα τη σύσταση προς την Πρυτανεία προκειμένου να δρομολογηθούν ο τακτικός υγειονομικός έλεγχος του εστιατορίου για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων συσσιτίων, η κάλυψη των αναγκών των φοιτητών σε εμφιαλωμένο νερό με έξοδα του Πανεπιστημίου και η ανέγερση φοιτητικής λέσχης.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Αγωνιστική υποδοχή

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο λιμενοβραχίονα μπροστά από το «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ», το Σάββατο 3 Νοέμβρη και ώρα 5:30 μ.μ. οργανώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Μεσσηνίας με αφορμή την άφιξη του υπουργού Παιδείας, Ευριπίδη Στυλιανίδη, στην Καλαμάτα όπου θα παραβρεθεί στη σύνοδο των πρυτάνεων.

Στην κινητοποίηση καλεί και η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ που καλεί επίσης τον εργαζόμενο λαό να κάνει δική του υπόθεση τον αγώνα για Παιδεία δημόσια και δωρεάν που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες. «Αυτό το αγωνιστικό μέτωπο θα σπάσει την τρομοκρατία, θα σβήσει και τη συκοφαντία», σημειώνει η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της. Παράλληλα, δηλώνει «την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους μαθητές που αγωνίζονται απ' άκρη σ' άκρη του νομού μας, με ό,τι μορφές αγώνα οι ίδιοι επιλέξουν» και καταδικάζει «την προσπάθεια τρομοκράτησης και συκοφάντησης των μαθητικών κινητοποιήσεων που εξαπολύει η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας αστυνομία, εισαγγελείς, διευθυντές σχολείων και «αγανακτισμένους γονείς, για να παρουσιάσουν παράλογες τις απαιτήσεις των μαθητών και παράνομες τις μαθητικές κινητοποιήσεις».

Οι πρόθυμοι

Συμφωνούν με τις αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει ο νόμος - πλαίσιο και ζητούν άνεση χρόνου για να τον εφαρμόσουν. Ο λόγος για τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων που δεν κρύβουν τη συμφωνία τους με τις αλλαγές, σε αντίθεση με τη βάση της πανεπιστημιακής κοινότητας και του λαού που αντιπαλεύει την ταξικότητα αυτών των ρυθμίσεων. Ενόψει της Συνόδου των Πρυτάνεων που ξεκινά αύριο στην Καλαμάτα, φαίνεται για μια ακόμα φορά η σύμπνοιά τους με την πολιτική της Μπολόνια και της ΕΕ για πανεπιστήμια - παραμάγαζα των επιχειρήσεων, με μόνη τους απαίτηση, προκειμένου να την εφαρμόσουν, να μην είναι πιεστικοί οι χρόνοι εφαρμογής... Την απάντηση στην πολιτική αυτή και την απαίτηση για μια άλλη Παιδεία, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, τη δίνουν σήμερα οι φοιτητές, όχι στα τραπέζια του διαλόγου, αλλά στους δρόμους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ