ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Υπεύθυνη η κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική για τα προβλήματά τους

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, με αφορμή τις διθυραμβικές εξαγγελίες της κυβέρνησης

Οι διθυραμβικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, για δήθεν αντιμετώπιση των προβλημάτων ομάδων του πληθυσμού, όπως η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, δεν μπορούν να κρύψουν το συνολικό χαρακτήρα της αντιλαϊκή πολιτικής της, που κατατάσσει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στις τελευταίες περιφέρειες της χώρας και της ΕΕ, σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Γι' αυτό, είναι καιρός οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από καταγωγή, γλώσσα και θρησκεία, να βγάλουν συμπεράσματα και να συμβάλλουν, υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ, ώστε να αλλάξει ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων. Το παραπάνω κάλεσμα απευθύνει η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης του ΚΚΕ.

«Η κυβερνητική πολιτική στηρίζεται στις βασικές της επιλογές από τη ΝΔ και τον ΣΥΝ που ψήφισε το Μάαστριχτ και την Ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ. Η επίδρασή της στη μειονότητα είναι δραματική και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάνουν τους μειονοτικούς συμπατριώτες μας να εξακολουθούν να νιώθουν σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της.

Το ΚΚΕ για τη μειονότητα

Εξάλλου, η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ θυμίζει τις θέσεις του Κόμματος για τα ζητήματα της μειονότητας και διευκρινίζει:

«Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τα ζητήματα της μειονότητας ξεκινώντας από την παραδοχή ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί μια πραγματικότητα που πρέπει να είναι αποδεκτή και σεβαστή από όλους.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι οι μειονότητες πρέπει να αποτελούν γέφυρα συνεννόησης και ανάπτυξης φιλίας ανάμεσα στους λαούς. Το ΚΚΕ πάντα υποστήριξε την ανάγκη της ουσιαστικής και τυπικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της μειονότητας, την ισότιμη συμμετοχή της στην παραγωγική και κοινωνική διαδικασία, χωρίς διακρίσεις σε βάρος της. Επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι "... στις συνθήκες της ταξικής κοινωνίας και της διεθνούς δράσης του ιμπεριαλισμού, οι μειονότητες πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους σε συμπαράταξη και κοινή δράση με το λαό της χώρας στην οποία ζουν. Τα κοινά ταξικά συμφέροντα αποτελούν τη βάση για την αντιμετώπιση των διαιρετικών προσπαθειών..." (Απόφαση της ΚΕ 10/7/1999).

Σ' αυτά τα πλαίσια αντιμετωπίζουμε τα θέματα της μειονότητας στη Δυτική Θράκη, δηλαδή των Ελλήνων υπηκόων, μουσουλμάνων στο θρήσκευμα, τουρκικής, πομάκικης και αθιγγανικής καταγωγής».

Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης

«Τα προβλήματα που ανέφεραν οι κυβερνητικοί παράγοντες ότι θα αντιμετωπίσουν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησαν αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέναντι στη μειονότητα», σημειώνει, αναφερόμενη στα όσα «εξαγγέλθηκαν» από την κυβέρνηση.

Σχετικά με το άρθρο 19, περί ιθαγένειας, διερωτάται ρητορικά, «ποιος το διατηρούσε και το χρησιμοποιούσε κατά το δοκούν;» Αλλωστε, και όταν το κατάργησε, ύστερα από δεκάδες υπομνήματα και έντονες διαμαρτυρίες, το έκανε χωρίς να δώσει αναδρομική ισχύ στην κατάργηση, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται εκατοντάδες συμπατριώτες έως και σήμερα.

Η διαχείριση των Βακουφίων, δηλαδή της μουσουλμανικής περιουσίας, ακόμα ανατίθεται σε διορισμένη επιτροπή υπό τον Περιφερειάρχη, παρά το από δεκαετίες αίτημα και τις αντίστοιχες υποσχέσεις ότι θα προχωρήσουν στην ανάδειξή της με εκλογές.

Την μειονοτική εκπαίδευση την αντιμετωπίζουν στα πλαίσια της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησε το 1998 και τη διακήρυξη της Μπολόνια, χωρίς να παίρνουν υπόψη τους τις κραυγαλέες ιδιαιτερότητες και αδυναμίες που υπάρχουν. Στο ζήτημα της γλώσσας, αγνόησαν χρόνια τώρα, ότι τα παιδιά της μειονότητας δε μαθαίνουν σωστά ούτε ελληνικά, ούτε τούρκικα, με αρνητικές συνέπειες στο μορφωτικό επίπεδό τους.

Για την εκλογή μουφτή, διατηρεί το νόμο 1920/90, με βάση τον οποίο οι μουσουλμάνοι δε συμμετέχουν καθόλου στην εκλογή του μουφτή.

«Τα ζητήματα αυτά, αποτελούν δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων της μειονότητας, για την κατάκτηση των οποίων αναπτύχθηκαν αγώνες και το ΚΚΕ συνέβαλε με τη δράση και τις προτάσεις του όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δε χαρίζει κάτι η κυβέρνηση όπως θέλει να το παρουσιάσει», σημειώνει η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης του ΚΚΕ. Επίσης, ξεκαθαρίζει πως «τίποτα δε χαρίζεται. Τα πάντα καταχτιούνται με σκληρό, επίμονο, ενωτικό αγώνα. Και πραγματικός συμπαραστάτης σ' αυτόν τον αγώνα είναι το ΚΚΕ, το κόμμα που στόχο έχει την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής στο σύνολό της, την απαλλαγή των εργαζομένων από την εκμετάλλευση».

Προειδοποιεί πως «η πολιτική του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, της υποταγής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που ακολουθεί η κυβέρνηση με τη βοήθεια της ΝΔ και τη συναινετική στάση του ΣΥΝ, οδήγησε τα πράγματα στο σημερινό άσχημο σημείο και θα τα πάει σε ακόμα χειρότερο, αν δε βάλουν «ένα χεράκι» όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από καταγωγή, γλώσσα και θρησκεία, να αλλάξει ο πολιτικός συσχετισμός στη χώρα μας». Και ξεκαθαρίζει πως αυτό με έναν τρόπο μπορεί να γίνει: «Με την προώθηση της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ για τη διαμόρφωση της λαϊκής συμμαχίας, που θα εμπνεύσει αγώνες και θα οδηγήσει στη λαϊκή εξουσία. Με την καταψήφιση στις επερχόμενες εκλογές, των κομμάτων του δικομματισμού, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και όσων, όπως ο ΣΥΝ, δίνουν "αριστερό" άλλοθι στην αντιλαϊκή πολιτική. Με την ουσιαστική ενίσχυση του ΚΚΕ και την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του στις εκλογές».

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Εκδήλωση για τα 85 χρόνια του ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση Δραπετσώνας του ΚΚΕ, πραγματοποιεί συγκέντρωση αφιερωμένη στα 85 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος, τη Δευτέρα 3 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο της Δραπετσώνας (Ηρώων Πολυτεχνείου, 2ος όροφος), με θέμα: «ΚΚΕ - 85 χρόνια στην πρωτοπορία του λαϊκού κινήματος. Δύναμη Αντίστασης, Συσπείρωσης και Προοπτικής». Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Θα προβληθεί ταινία από τη δράση του Κόμματος και θα τιμηθούν σύντροφοι για την προσφορά τους στο Κόμμα.

ΠΕΔΥΕ
Αύριο η 12η Συνδιάσκεψη

Αύριο Κυριακή 2 Νοέμβρη και ώρα 9 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η 12η Συνδιάσκεψη της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα 108 - γυάλινο κτίριο).

Στη Συνδιάσκεψη, η οποία γίνεται ενόψει του 14ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, θα πάρουν μέρος 200 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τις γενικές συνελεύσεις των Επιτροπών Ειρήνης της Αθήνας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το πρόγραμμα των εργασιών της συνδιάσκεψης θα περιλαμβάνει την εισήγηση και τον απολογισμό δράσης του απερχόμενου Παναθηναϊκού Συμβουλίου, θα εγκριθεί το νέο πρόγραμμα δράσης και θα συζητηθούν θέματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ.

Τη Δευτέρα στο ΤΕΕ

Τη Δευτέρα στις 11.30 π.μ. η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφτεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Καρ. Σερβίας 4).

Η Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, ενώ αμέσως μετά θα μιλήσει σε συγκέντρωση μηχανικών για όλα τα επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και ευρύτερα όλο το λαό. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα «κυοφορούμενα» από την πλευρά της κυβέρνησης νομοσχέδια και κυρίως το δασικό, των πολεοδομικών ρυθμίσεων και αυθαιρέτων, καθώς και στα θέματα των ευθυνών των μηχανικών, των επαγγελματικών ισοτιμιών κ.ά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ