ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
«Συσπειρώσεις» εξουσίας

Το ΠΑΣΟΚ είναι «μαζί» όταν κρίνεται η κατοχή της εξουσίας. Διατηρούν, βέβαια, όλοι το «δικαίωμα» να συγκρουστούν λυσσαλέα την ώρα της νομής της λείας της

Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος»
Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος»
Ελεος, όχι και να θέλουν να πουλήσουν τα ερείπια του εκσυγχρονισμού σαν άφθαρτα υλικά. Πάει πολύ να παρουσιάζουν τον ανεκδιήγητο Θ. Πάγκαλο με το φωτοστέφανο του μεσσία (του ΠΑΣΟΚ και «εξ αντανακλάσεως») των λαϊκών μαζών. Μόνο καγχασμούς μπορεί να προκαλέσει η «επαναφορά» του δήθεν «αντιρρησία συνείδησης» υπό τις διαταγές του «αμερικανόφιλου» Μ. Χρυσοχοΐδη, όταν ο ίδιος ισχυριζόταν ότι τον «έφαγαν» οι Αμερικανοί. Δακτυλοδεικτούμενος μάλλον θα είναι πλέον και από τους όποιους «θαυμαστές» του, που θυμήθηκαν την τρομερή ρήση του περί του δάχτυλου που έχασε ο Κ. Σημίτης όταν τον καρατόμησε...

Η εκλογική συστράτευση Πάγκαλου, όπως και αυτή των Τζουμάκα, Παπαδόπουλου, Λαλιώτη, επιβεβαιώνει περίτρανα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «μαζί», όταν πρόκειται να κριθεί η κατοχή της εξουσίας. Διατηρούν, βέβαια όλοι το «δικαίωμά» τους να συγκρουστούν λυσσαλέα την ώρα της νομής της λείας της. Δεν υπάρχει -ούτε υπήρξε ποτέ- ζήτημα ιδεολογικών ή πολιτικών διαφωνιών. Το «όλο ΠΑΣΟΚ» τους χωράει όλους, αρκεί να αποδέχονται την εναλλαγή ρόλων άλλοτε στην ηγεσία άλλοτε στην «εσωκομματική αντιπολίτευση»... Η «επιστροφή» Πάγκαλου σηματοδοτεί κυρίως την αποτυχία του εκσυγχρονισμού που όξυνε αντί να λύσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Ακριβώς ο ορατός κίνδυνος να χαθεί η «κουτάλα» είναι που προκαλεί τις απεγνωσμένες «συσπειρώσεις» τους... Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η προεκλογική αναμέτρηση θα είναι από τις σκληρότερες.

Αφήνει παγερά αδιάφορους τους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες, αν Πάγκαλος διορίστηκε «στρατηγός» της Χαρ. Τρικούπη. Δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν η σικέ «σύγκρουση» που καταστρώνει με τη ΝΔ... Απλούστατα, γιατί ξέρουν καλά ότι «αντίπαλος» για τον Πάγκαλο και τους ομοϊδεάτες του ήταν πάντα ο λαός που αντιστέκεται. Εχουν δείξει την «αξία» τους ως στυγνοί διαχειριστές και ψυχροί εκτελεστές των λαϊκών συμφερόντων.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΕΡΕΙΠΙΩΝ

ΠΡΟΣ «ΑΦΩΝΟΥΣ» ΠΑΣΟΚΟΥΣ: «Υστερα από μακρά απουσία από τα κομματικά και κυβερνητικά όργανα ο πρώην υπουργός Θ. Πάγκαλος επιστρέφει στη Χαριλάου Τρικούπη και αναλαμβάνει, από κοινού με τον γραμματέα της ΚΕ, τα ηνία του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ, καθήκον που σε όλες τις προγενέστερες εκλογικές αναμετρήσεις ανετίθετο στον απελθόντα Κ. Λαλιώτη... Σε δηλώσεις προς το ΒΗΜΑ ο κ. Πάγκαλος γνωστοποιεί ότι εγκαθίσταται από σήμερα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος για να αναλάβει καθήκοντα. Και σημειώνει: "Υπάρχουν 200.000 μέλη του ΠΑΣΟΚ. Αν μπορέσουμε να τους πείσουμε να φωνάξουν και πάλι "ΠΑΣΟΚ", τους φάγαμε τους αντιπάλους". Τέλος, ο κ. Πάγκαλος προαναγγέλλει συνάντηση με τον κ. Λαλιώτη και με άλλα στελέχη του Κινήματος, εν όψει της συγκρότησης της εκλογικής επιτροπής στην οποία θα προΐσταται από κοινού με τον κ. Χρυσοχοΐδη» («ΒΗΜΑ»).

«ΑΝΤΙΔΕΞΙΟΣ»: «Στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Σημίτη αποτελεί η τοποθέτηση του Θ. Πάγκαλου σε θέση - κλειδί του προεκλογικού αγώνα. Ο πρώην υπουργός δίνει σαφές στίγμα των προθέσεών του, δηλώνοντας στα ΝΕΑ ότι θα είναι αυτός πλέον που θα αντιπαρατίθεται με τη Νέα Δημοκρατία» («ΝΕΑ»).

ΕΚΠΛΗΞΗ; «Εκπληξη πρώτου μεγέθους χθες στο ΠΑΣΟΚ. Ο Θ. Πάγκαλος, ο σφοδρότερος μέχρι σήμερα επικριτής του πρωθυπουργού και πλευρών της κυβερνητικής πολιτικής, αναλαμβάνει επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του κόμματος. Ο γραμματέας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρότεινε και ο πρώην υπουργός αποδέχτηκε την υψηλή αυτή θέση στο πλαίσιο της "επιστράτευσης" όλων των στελεχών. Φυσικά, ήταν ενήμερος ο Κ. Σημίτης. Ενας άλλος "απών", ο πρώην υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος, ετέθη επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΤΤΑΣ: «Συντονιστής του εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ ορίστηκε ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος θα κληθεί να υπερασπιστεί την πολιτική που επέκρινε με σφοδρότητα. Ο κ. Πάγκαλος καλείται να διαχειριστεί έναν αγώνα, η έκβαση του οποίου θα είναι η ήττα, σύμφωνα με όσα ο ίδιος έχει προβλέψει» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Με επιτελικό ρόλο στις εκλογές - ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΑΝΤΙ ΛΑΛΙΩΤΗ - ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ ΜΕ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΣΕ... ΡΟΛΟ ΛΑΛΙΩΤΗ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ.

ΕΣΤΙΑ: ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 144 ΜΗΝΕΣ ΑΝΕΡΓΟΙ ΟΙ ΠΕΝΗΝΤΑΡΗΔΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΚΕΠ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 90.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΠΙΔΑΣ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 44.110 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΑΕΔ.

Η ΧΩΡΑ: 153.935 ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 40% ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΑΦΑΡΙ ΜΕ ΟΜΗΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟ ...ΠΟΔΙ ΓΙΑ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ.

Η ΑΥΓΗ: ΑΔΕΙΟ «ΠΑΚΕΤΟ» ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 29 ΡΗΓΜΑΤΑ ΖΩΝΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ο «άξονας» στην Ιστορία...«Γάλλοι και Γερμανοί ξαναγράφουν από κοινό την Ιστορία τους και θα επιχειρήσουν να την (ξανα)διδάξουν στις επερχόμενες γενιές. Πρόκειται για ένα νέο σχολικό εγχειρίδιο Ιστορίας που ετοιμάζεται πυρετωδώς από επιστήμονες των δύο χωρών και θα διδάσκεται από το σχολικό έτος 2005-2006 στα γυμνάσια και λύκεια τόσο της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας. Ιδού ο γαλλογερμανικός άξονας στην πράξη, στον τομέα της εκπαίδευσης: τα παιδιά που θα απαρτίζουν τις ηγετικές τάξεις του αύριο πρέπει να είναι απαλλαγμένα από τις μισαλλοδοξίες και τις ενοχές που έχει ενσταλάξει στις ψυχές το αμοιβαίο "πατροπαράδοτο" μίσος Γάλλων και Γερμανών, σφυρηλατημένο σε αλλεπάλληλους πολέμους και αιματοχυσίες αιώνων» («ΒΗΜΑ»).

Για τους χρηματοδότες...«Οι εργολάβοι του ιδιωτικού τομέα που έλαβαν δισεκατομμύρια δολάρια στα συμβόλαια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και του Αφγανιστάν συνεισέφεραν σημαντικά στην προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους και προσέλαβαν πρώην ομοσπονδιακούς αξιωματούχους με καλές διασυνδέσεις στο προσωπικό και στα διοικητικά συμβούλιά τους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες. Το Κέντρο για τη Δημόσια Ηθική συνδέει εταιρείες με πολιτικές δωροδοκίες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεκάδες εταιρείες που κέρδισαν συμβόλαια προσέφεραν οικονομική στήριξη σε προεκλογικές εκστρατείες των ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Μπους να λαμβάνει περισσότερα χρήματα από κάθε άλλο υποψήφιο από το 1990 - το ποσό υπολογίζεται σε 500.000 δολάρια (428.300 ευρώ)» («ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΡΝΑΛ» - «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

Στο θεό της βροχής...: «Εκτός ελέγχου μαίνονταν και χθες οι γιγαντιαίες πυρκαγιές που έχουν αποτεφρώσει τεράστιες εκτάσεις στη νότια Καλιφόρνια και έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων, ενώ το έργο των πυροσβεστών αναμένεται να διευκολύνει η προβλεπόμενη αλλαγή στις καιρικές συνθήκες που θα συνοδευτεί από πτώση της θερμοκρασίας και βροχοπτώσεις» («ΚΕΡΔΟΣ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ