ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πετούν στο δρόμο πάνω από 200 φοιτητές!

Πάνω από 200 φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου πετιούνται έξω από τα δωμάτιά τους από την εστία και τα ξενοδοχεία που διέμεναν, μετά την απόφαση της διοίκησης του ιδρύματος να βάλει όρια και φραγμούς στο δικαίωμα των φοιτητών σε δωρεάν στέγαση. Οι παραπάνω φοιτητές ειδοποιήθηκαν σήμερα μέχρι το μεσημέρι να παραδώσουν τα κλειδιά των δωματίων τους! Πετιούνται δηλαδή κυριολεκτικά στο δρόμο, με το πρόσχημα - για την πλειοψηφία από αυτούς - ότι έχουν καθυστερήσει να πάρουν πτυχίο(!), χωρίς να εξετάζεται πόσοι από αυτούς αναγκάζονται π.χ. να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές, αν σε κάποιους έχουν τύχει σοβαρά προβλήματα κ.ο.κ.

Στο πνεύμα των εξαγγελιών του υπουργείου Παιδείας για μαζικό ξεσπίτωμα φοιτητών πανελλαδικά από τις εστίες, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (που να σημειωθεί ότι μέχρι φέτος κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες των φοιτητών σε στέγαση) περικόπτει δραστικά τις παροχές φοιτητικής μέριμνας, σε μια περίοδο που οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών αυξάνονται λόγω και της άγριας αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος.

Η πρυτανεία στην προχτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου πρότεινε, λόγω των περικοπών στους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων, την επιβολή οικονομικών κριτηρίων στη στέγαση με όριο τα 45.000 ευρώ του οικογενειακού εισοδήματος και, παράλληλα, πρότεινε να πετιούνται εκτός δωματίων οι φοιτητές που δεν καταφέρνουν να πάρουν πτυχίο μέσα σε τέσσερα ή πέντε χρόνια. Στην πρόταση αυτή βρήκε συμπαράσταση από τις δυνάμεις της ΠΑΣΠ, που συμφώνησαν να περικοπεί το δικαίωμα στη στέγαση, με κριτήριο τον αριθμό των μαθημάτων που οφείλει ο κάθε φοιτητής, παραβλέποντας συνειδητά ότι το 40% των φοιτητών στην Κέρκυρα και όχι μόνο αναγκάζονται να δουλεύουν για να μπορέσουν να σπουδάσουν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της ΠΑΣΠ έσπευσαν χθες στην εστία να «ενημερώσουν» (βλέπε τρομοκρατήσουν) φοιτητές ότι σήμερα πρέπει να παραδώσουν τα κλειδιά των δωματίων τους!

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΜΑΣ σημειώνει ότι αν δίνονταν 200.000 ευρώ παραπάνω (από 1.200.000 ευρώ που δίνονται σήμερα) δε θα έμπαινε ζήτημα οικονομικών κριτηρίων για τη στέγαση. Η κυβέρνηση και ο πρύτανης, λέει το ΜΑΣ, υποστηρίζουν ότι δεν έχουν να δώσουν αυτά τα λεφτά, την ίδια ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δίνουν 53 δισ. ευρώ στις τράπεζες, 50 εκατομμύρια ευρώ στους ξενοδόχους, οι στρατιωτικές δαπάνες το 2009 φτάνουν τα 3,16 δισ. ευρώ και προωθείται η παραπέρα μείωση της φορολογίας από 24% στο 20% για το μεγάλο κεφάλαιο...

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Οργανώνονται απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην υπονόμευση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης

Σημαντικό βήμα στην οργάνωση του αγώνα τους έκαναν οι σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου, ανοίγοντας δρόμους και για τους σπουδαστές στις υπόλοιπες Ακαδημίες (στη φωτογραφία, παλιότερο στιγμιότυπο από την καθημερινότητα της σχολής)
Σημαντικό βήμα στην οργάνωση του αγώνα τους έκαναν οι σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου, ανοίγοντας δρόμους και για τους σπουδαστές στις υπόλοιπες Ακαδημίες (στη φωτογραφία, παλιότερο στιγμιότυπο από την καθημερινότητα της σχολής)
Με τη συγκρότηση προχτές Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, οι σπουδαστές που φοιτούν στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου οργανώνουν τις δυνάμεις τους, για να αντιμετωπίσουν την υπονόμευση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, από την αντιλαϊκή πολιτική και τους εφοπλιστές. Η υπονόμευση των σπουδών τους είναι τέτοια, που φτάνει στο σημείο αρκετοί σπουδαστές να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν στη μέση τις σπουδές τους. Ηδη, προχτές με τη συγκρότηση της Επιτροπής και έχοντας στο πλευρό τους τη διοίκηση της ΠΕΜΕΝ, έκαναν παρεμβάσεις στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στη Δραπετσώνα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και πριν αυτή της ΝΔ, με βάση την κατεύθυνση που έχουν δώσει οι εφοπλιστές για την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, προκειμένου να «εκδίδονται φτηνοί και πειθήνιοι ναυτεργάτες», έχει εγκαταλείψει τις ΑΕΝ με λιγοστό εκπαιδευτικό προσωπικό, ελλειπή τεχνολογικό εξοπλισμό, πεπαλαιωμένες υποδομές κ.τ.λ.

Επιπρόσθετο και σοβαρότατο πρόβλημα για τους σπουδαστές είναι τα εμπόδια που βάζουν οι ίδιοι οι εφοπλιστές - με την άρνησή τους να ναυτολογούν σπουδαστές - στην πραγματοποίηση των δύο 6μηνων εκπαιδευτικών ταξιδιών, τα οποία απαιτούνται, ώστε να μπορούν οι σπουδαστές να συνεχίσουν τη φοίτησή τους. Αν δεν πραγματοποιηθούν τα εκπαιδευτικά ταξίδια δεν μπορούν να αποφοιτήσουν. Οι εφοπλιστές, με τον τρόπο αυτό, χρησιμοποιούν τους σπουδαστές ως ομήρους, προκειμένου να αποσπάσουν και νέες επιδοτήσεις. Αξιώνουν, να επιδοτούνται και για τα δύο εκπαιδευτικά ταξίδια που πρέπει να κάνει ο κάθε σπουδαστής των ΑΕΝ και όχι για το ένα που επιδοτούνται σήμερα. Επίσης, να επιδοτούνται και για το 24μηνο ταξίδι που πρέπει να πραγματοποιήσουν ως δόκιμοι και οι απόφοιτοι των Ναυτικών ΕΠΑΛ! Αυτά όταν το ΠΔ 251/2002 καθορίζει ότι: «οι εφοπλιστικές Ενώσεις υποχρεούνται να εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό πλοίων και να δέχονται τους σπουδαστές που αποστέλλονται από τις ΑΕΝ για ναυτολόγηση».

Η ΠΕΜΕΝ, με ανακοίνωσή της, απαιτεί από το υπουργείο να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του για το δικαίωμα της συνέχισης των μαθημάτων των σπουδαστών. Καλεί τους σπουδαστές «σε οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων και αγώνα με τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας προς όφελος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εταιρεία τροφίμων ζήτησε τις εγκαταστάσεις του

Αποκαλυπτικό παράδειγμα για το μέλλον που επιφυλάσσεται για τα ΑΕΙ μετά και τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την ανώτατη εκπαίδευση και την εφαρμογή του «Καλλικράτη»

Σχέδια υλοποίησης στην πράξη των πρόσφατων κυβερνητικών εξαγγελιών για την άμεση σύμφυση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Στο φόντο των σχεδιασμών κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου για την οργανική, δομική και ερευνητική σύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, η εταιρεία τροφίμων «Agrino» κατάθεσε σχετική πρόταση σε τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Zητά να εκμεταλλευτεί προς όφελός της σημαντικό μέρος των υποδομών του ιδρύματος ώστε να πιστοποιήσει τα προϊόντα της! Οι αξιώσεις της εταιρείας αφορούν την αξιοποίηση κατά 40% των τεχνικών υποδομών του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Mε άλλα λόγια, αξίωσε οι εγκαταστάσεις, τα εργαστήρια, αλλά και το έμψυχο δυναμικό του Τμήματος να προσαρμοστούν και να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της «Agrino».

Οι επιχειρηματικές αυτές αξιώσεις μεταφέρθηκαν από... τον πλέον αρμόδιο. Από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Κωνσταντίνο Πιστιόλα, ο οποίος είναι μάλιστα και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας που διόρισε με σχετική απόφαση το υπουργείο Παιδείας. Το όλο ζήτημα γνωστοποιήθηκε στη γενική συνέλευση του Τμήματος από τον πρόεδρό του κ. Δημόπουλου, που ενημέρωσε φοιτητές και καθηγητές για την κρούση της εταιρείας «Agrino». Ο πρόεδρος τάχθηκε αρνητικά απέναντι στο αίτημα της εταιρείας, αλλά το βασικό επιχείρημά του για να αρνηθεί ήταν η... απουσία συγκεκριμένης στρατηγικής.

Το σίγουρο είναι ότι με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», θα λυθεί πολύ πιο εύκολα για τους επιχειρηματίες το θέμα της «απουσίας στρατηγικής», αφού σε επίπεδο Περιφέρειας η Τοπική Διοίκηση μαζί με τους επιχειρηματίες και τις νέες διοικήσεις των ΑΕΙ θα σχεδιάζουν από κοινού τους στρατηγικούς στόχους και τις συμπράξεις ιδρυμάτων - επιχειρήσεων.

ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΣΔΕΠ
Πρόθυμος χειροκροτητής της κυβέρνησης

Πρόθυμη να συζητήσει τη διάλυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και την κατασκευή «πανεπιστημίων Α.Ε.» δηλώνει η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, με μια απαράδεκτη ανακοίνωση για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, αφού πήγε στους Δελφούς, όπου έγιναν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, τώρα ...περιμένει «τη δημοσιοποίηση των προτάσεων του υπουργείου». Βέβαια, η κυβέρνηση έκανε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στους Δελφούς και αυτό που θέτει σε διάλογο είναι οι λεπτομέρειες για την καλύτερη εφαρμογή τους. Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ συμφωνεί, λοιπόν, με το πολιτικό πλαίσιο - προτάσεις της κυβέρνησης γι' αυτό και σπεύδει να συμμετάσχει στο «διάλογο». Προσπαθεί δε, να φτιάξει θετικό κλίμα κάνοντας λόγο για ένα «διάλογο ανοιχτό, ουσιαστικό, απροκατάληπτο και χωρίς προειλημμένες αποφάσεις» και προσθέτει ότι θα εξυπηρετήσει την κυβέρνηση, αφού «με τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής στις 9 Οκτωβρίου θα ανοίξει το διάλογο μέσα σε όλα τα Πανεπιστήμια».

Το μόνο που με διάθεση κριτικής βρήκε να πει η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, ήταν: «Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για όσα απαξιωτικά, ισοπεδωτικά, συκοφαντικά και κακόγουστα (σικ) αναφέρθηκαν από τον Πρωθυπουργό για τα ΑΕΙ», εννοώντας προφανώς την επισήμανση διαφόρων υπαρκτών προβλημάτων στα ΑΕΙ που έκανε ο πρωθυπουργός προκειμένου να πείσει ότι με τις αναδιαρθρώσεις θα λύσει προβλήματα. Αμέσως μετά την υποτιθέμενη κριτική βέβαια, η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ σπεύδει να αθωώσει πλήρως την κυβέρνηση, καλώντας την «να μην αποδέχεται αβασάνιστα τις όποιες υποδείξεις ανεύθυνων, φανερών ή μη, συμβούλων»!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ