Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Οργανώνονται απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην υπονόμευση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης

Σημαντικό βήμα στην οργάνωση του αγώνα τους έκαναν οι σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου, ανοίγοντας δρόμους και για τους σπουδαστές στις υπόλοιπες Ακαδημίες (στη φωτογραφία, παλιότερο στιγμιότυπο από την καθημερινότητα της σχολής)
Σημαντικό βήμα στην οργάνωση του αγώνα τους έκαναν οι σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου, ανοίγοντας δρόμους και για τους σπουδαστές στις υπόλοιπες Ακαδημίες (στη φωτογραφία, παλιότερο στιγμιότυπο από την καθημερινότητα της σχολής)
Με τη συγκρότηση προχτές Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, οι σπουδαστές που φοιτούν στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου οργανώνουν τις δυνάμεις τους, για να αντιμετωπίσουν την υπονόμευση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, από την αντιλαϊκή πολιτική και τους εφοπλιστές. Η υπονόμευση των σπουδών τους είναι τέτοια, που φτάνει στο σημείο αρκετοί σπουδαστές να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν στη μέση τις σπουδές τους. Ηδη, προχτές με τη συγκρότηση της Επιτροπής και έχοντας στο πλευρό τους τη διοίκηση της ΠΕΜΕΝ, έκαναν παρεμβάσεις στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στη Δραπετσώνα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και πριν αυτή της ΝΔ, με βάση την κατεύθυνση που έχουν δώσει οι εφοπλιστές για την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, προκειμένου να «εκδίδονται φτηνοί και πειθήνιοι ναυτεργάτες», έχει εγκαταλείψει τις ΑΕΝ με λιγοστό εκπαιδευτικό προσωπικό, ελλειπή τεχνολογικό εξοπλισμό, πεπαλαιωμένες υποδομές κ.τ.λ.

Επιπρόσθετο και σοβαρότατο πρόβλημα για τους σπουδαστές είναι τα εμπόδια που βάζουν οι ίδιοι οι εφοπλιστές - με την άρνησή τους να ναυτολογούν σπουδαστές - στην πραγματοποίηση των δύο 6μηνων εκπαιδευτικών ταξιδιών, τα οποία απαιτούνται, ώστε να μπορούν οι σπουδαστές να συνεχίσουν τη φοίτησή τους. Αν δεν πραγματοποιηθούν τα εκπαιδευτικά ταξίδια δεν μπορούν να αποφοιτήσουν. Οι εφοπλιστές, με τον τρόπο αυτό, χρησιμοποιούν τους σπουδαστές ως ομήρους, προκειμένου να αποσπάσουν και νέες επιδοτήσεις. Αξιώνουν, να επιδοτούνται και για τα δύο εκπαιδευτικά ταξίδια που πρέπει να κάνει ο κάθε σπουδαστής των ΑΕΝ και όχι για το ένα που επιδοτούνται σήμερα. Επίσης, να επιδοτούνται και για το 24μηνο ταξίδι που πρέπει να πραγματοποιήσουν ως δόκιμοι και οι απόφοιτοι των Ναυτικών ΕΠΑΛ! Αυτά όταν το ΠΔ 251/2002 καθορίζει ότι: «οι εφοπλιστικές Ενώσεις υποχρεούνται να εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό πλοίων και να δέχονται τους σπουδαστές που αποστέλλονται από τις ΑΕΝ για ναυτολόγηση».

Η ΠΕΜΕΝ, με ανακοίνωσή της, απαιτεί από το υπουργείο να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του για το δικαίωμα της συνέχισης των μαθημάτων των σπουδαστών. Καλεί τους σπουδαστές «σε οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων και αγώνα με τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας προς όφελος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ