ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΤΡΑ
«Μπλόκο» στους εισπράκτορες της Υγείας

Ταξικά συνδικάτα και αγωνιστικοί φορείς ΕΒΕ, φοιτητών, γυναικών, απέκλεισαν τα ταμεία των εξωτερικών και των απογευματινών ιατρείων στο νοσοκομείο του Ρίου

Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών, κανένας άνεργος ή ανασφάλιστος που δεν έχει βιβλιάριο ασθενείας να μη μείνει χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, απαίτησαν χτες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της Τοπικής Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ, των Επιτροπών Αγώνα Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ και της Ιατρικής Σχολής, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, ταξικών συνδικάτων και μαζικών φορέων που πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό των ταμείων των τακτικών πρωινών ιατρείων και των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε πλατιά εξόρμηση σε νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς, στην οποία ήταν παρών και ο υποψήφιος δήμαρχος Πάτρας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστας Πελετίδης.

Οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές απέκλεισαν τα ταμεία στα τακτικά ιατρεία και έτσι οι ασθενείς έκαναν τις εξετάσεις τους χωρίς να πληρώσουν το 3ευρω εισιτήριο και άλλα χαράτσια στο νοσοκομείο. Ενημέρωσαν τους ασθενείς, επισκέπτες και εργαζόμενους για το χτύπημα που δέχεται το δικαίωμα των λαϊκών οικογενειών στην Υγεία, με την εμπορευματοποίηση και τη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις. Τους κάλεσαν να εναντιωθούν έμπρακτα στην αντιλαϊκή πολιτική, στην εμπορευματοποίηση της υγείας που προωθεί η κυβέρνηση και να μπουν στον αγώνα μαζί με το ΠΑΜΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα για υγεία δωρεάν για όλο το λαό. Να συγκροτήσουν παντού επιτροπές αγώνα, να αναλάβουν την οργάνωση της πάλης και αντεπίθεσης, αλλά και να συμμετέχουν στην κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων που θα γίνει Πέμπτη 7 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι στην πλ. Γεωργίου.

Η κινητοποίηση επαναλήφθηκε το απόγευμα, με αποκλεισμό των ταμείων των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων για περίπου μια ώρα. Ασθενείς και εργαζόμενοι χαιρέτισαν με ενθουσιασμό την κινητοποίηση. Μοναδική «παραφωνία» ορισμένοι μεγαλογιατροί, οι οποίοι αρνήθηκαν να εξετάσουν τους ασθενείς στα απογευματινά ιατρεία, εάν αυτοί δεν πληρώσουν! Και όταν μάλιστα περίμεναν να εξεταστούν άνθρωποι που είχαν έρθει ακόμα και από άλλες πόλεις - το νοσοκομείο εξυπηρετεί τις ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδας.

Οι ταξικές δυνάμεις κατήγγειλαν το γεγονός, καλώντας ασθενείς κι εργαζόμενους να παλέψουν, μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία αντίστοιχη των λαϊκών αναγκών. Οπως καταγγέλθηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ενώ όλοι οι δημόσιοι αξονικοί τομογράφοι της Πάτρας είναι χαλασμένοι εδώ και τρεις βδομάδες και δε λειτουργούν ο αξονικός τομογράφος στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, όπου οι ασθενείς πληρώνουν άγρια χαράτσια, λειτουργούσε κανονικά!

ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΙ
«Θάλασσες ευρώ μόνο για την πλουτοκρατία»

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Αγωνιστικό περιεχόμενο στη χτεσινή κινητοποίηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ) στο υπουργείο Οικονομικών, αναδεικνύοντας αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των αναπήρων και οικογενειών τους έδωσαν οι δυνάμεις της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ) Παραπληγικών - Βαριά Κινητικά Αναπήρων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑΑΝ).

«Σάλιο δεν υπάρχει για Πρόνοια - Υγεία, θάλασσες τα ευρώ για την πλουτοκρατία», «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ληστεύουν το λαό για την πλουτοκρατία», φώναξαν οι αγωνιστές ανάπηροι. Απαίτησαν αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Ειδική Αγωγή, καμία περικοπή σε συντάξεις, επιδόματα, παροχές, «όχι» στην Κάρτα Αναπηρίας που λειτουργεί ως εργαλείο περικοπών, να σταματήσει κάθε πληρωμή για φάρμακα, υλικά, τεχνικά βοηθήματα, πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, δημόσια κέντρα αποκατάστασης, δουλειά για όλους τους ικανούς προς εργασία ανάπηρους κ.ά.

Στον αντίποδα, η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΠΑΣΠΑ εξήγγειλε τη χτεσινή κινητοποίηση κάτω απ' την πίεση του κόσμου. Εδωσε σ' αυτή αναιμικά αιτήματα που συγκαλύπτουν συνειδητά τις αιτίες των προβλημάτων και τους υπεύθυνους. Στην ανακοίνωση που μοίρασαν οι αγωνιστές ανάπηροι επισήμαναν τις τεράστιες ευθύνες της ηγεσίας της ΕΣΑΜΕΑ, της ΕΟΚΑ αλλά και της πλειοψηφίας του ΠΑΣΠΑ, που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια την πολιτική των κυβερνήσεων που καρατομεί τα δικαιώματα των αναπήρων και λαϊκών οικογενειών, που καλλιεργούσαν αυταπάτες περί εξαίρεσης των αναπήρων και πρόβαλλαν αποπροσανατολιστικά αιτήματα.

Ξεκαθάρισαν ότι οι περικοπές σε επιδόματα, συντάξεις, μισθούς και παροχές, τα άγρια χαράτσια για Υγεία, Πρόνοια, ειδική αγωγή, οι αυξήσεις στα καύσιμα και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, γίνονται ενώ οι κυβερνήσεις δίνουν άφθονο χρήμα στις τράπεζες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Στο υπουργείο Οικονομικών η ηγεσία του ΠΑΣΠΑ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον υφυπουργό Φ. Σαχινίδη, απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό. Ακολούθησε αποκλεισμός της οδού Φιλελλήνων και πορεία στη Βουλή.

ΚΕΑΤ
Δεν πέρασαν η τρομοκρατία και η κοροϊδία

Σε κατάληψη της Σχολής προχώρησαν χτες οι μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις καθηγητών, με αποτέλεσμα να γίνονται μόνο οι μισές ώρες της φροντιστηριακής στήριξης, για την έλλειψη σε βιβλία και τεχνικά μέσα, τις απολύσεις εργαζομένων του ΚΕΑΤ και το κλίμα τρομοκρατίας της διοίκησης.

Από μέρες οι μαθητές ζητούσαν συνάντηση με τη διοίκηση της Σχολής, η οποία δε δεχόταν να συναντηθεί μαζί τους και να συζητήσουν τα προβλήματα, ενώ, όπως καταγγέλλουν οι μαθητές, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τους προπηλάκιζαν ή τους αντιμετώπιζαν με απαξιωτικό τρόπο. Χτες το μεσημέρι οι μαθητές έκαναν παρέμβαση στο ΔΣ που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα. Λίγο αργότερα προκειμένου να εκφοβίσει τους μαθητές η προϊσταμένη του οικοτροφείου κλείδωσε τα δωμάτια των μαθητών, ενώ η διοίκηση κάλεσε την Αστυνομία προφασιζόμενη ότι κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των μελών του ΔΣ και ότι χρειάζεται η παρουσία της Αστυνομίας για να βγει απ' το κτίριο!

Υστερα από την αποφασιστική στάση των μαθητών, των ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών του ΚΕΑΤ και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), που στηρίζουν τον αγώνα των μαθητών, η Αστυνομία αποχώρησε. Αντιπροσωπεία των μαθητών, γονιών, εργαζομένων, συναντήθηκε με το ΔΣ που είχε «ταμπουρωθεί» στα γραφεία της διοίκησης προκειμένου με ηρεμία να αποχωρήσουν απ' το χώρο. Ομως η διοικήτρια μέχρι αργά το βράδυ αρνιόταν να αποχωρήσει με πρόσχημα ότι ανησυχεί μη βάλουν οι μαθητές φωτιά στο κτίριο (!), ενώ προκλητική ήταν και η στάση του Φίλιππα Κατσούρη, εκπροσώπου του υπουργείου Παιδείας στο ΔΣ του ΚΕΑΤ και διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου, που ισχυριζόταν ότι δεν μπορεί να φύγει, γιατί... υπάρχουν αλυσίδες στις πόρτες.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Τη Δευτέρα το τελικό σχέδιο

Δεν αρνήθηκε το σφαγιασμό των δαπανών Υγείας και Πρόνοιας στον προϋπολογισμό του 2011 ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στη χτεσινή συνάντησή του με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αλλά παρέπεμψε στο τελικό σχέδιο την ερχόμενη Δευτέρα.

Οπως έγραψε χτες ο «Ρ» στην προχτεσινή σύσκεψη των υπουργών Οικονομίας και Υγείας οριστικοποιήθηκε ότι οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία και Πρόνοια δε θα ξεπεράσουν τα 6,15 δισ. ευρώ το 2011, έναντι 6,5 δισ. - προϋπολογισθέντων αρχικώς - και συνέχεια 6,2 δισ. ευρώ μετά την περικοπή κατά 4%. Μάλιστα, ο σφαγιασμός αυτός έρχεται όταν ήδη εκδηλώνονται δυσκολίες ακόμα και μισθών σε ιδρύματα που εποπτεύονται απ' το υπουργείο Υγείας ή διαπιστώνεται ότι για τις εφημερίες του 2010 θα χρειαστούν τουλάχιστον 25 εκ. ευρώ παραπάνω απ' τα 395 εκ. ευρώ που προϋπολογίστηκαν αρχικά.

Η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ περιορίστηκε στη συζήτηση - και τελικά κατέληξαν με τον υπουργό Υγείας σε συμφωνία - για την αλλαγή του εισηγητή στα Συμβούλια Κρίσης Γιατρών (ΣΚΕΙΟΠΝΙ). Στη συνέχεια, στη συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη συζητήθηκε το θέμα των εφημεριών χωρίς να υπάρξει απάντηση για το πώς θα καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

ΚΑΣΣΙΜΑΤΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΘΗΡΩΝ
Σήμερα η 24ωρη απεργία

Εικοσιτετράωρη απεργία για σήμερα Παρασκευή κήρυξε η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) στο Κασσιμάτειο Ιδρυμα Κυθήρων.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων. Η εργοδοσία θέλει να δουλεύουν πλέον όχι με πλήρες ωράριο αλλά 18 ημέρες εργασίας το μήνα (4 ημέρες εργασίας τη μία βδομάδα και 3 την επόμενη), με αντίστοιχη μείωση αποδοχών. Επειδή τα προβλήματα των εργαζομένων στο Ιδρυμα αφορούν όχι μόνο τους εργαζόμενους και τους ηλικιωμένους που ζουν σε αυτό, αλλά και όλο το λαό του νησιού, η ΟΣΝΙΕ τους καλεί να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα και να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα στις 7μ.μ. στην πλατεία Ποταμού Κυθήρων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ