ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγκληματική και καταδικαστέα η απεμπόληση του βέτο στην ΕΕ

Ακόμα και το δικαίωμα της αρνησικυρίας για λήψη αποφάσεων που δε συνάδουν με τα συμφέροντα της Ελλάδας, ετοιμάζεται να απεμπολήσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Τύπου. Από την πλευρά του ΚΚΕ μια τέτοια κίνηση χαρακτηρίζεται εγκληματική και καταδικαστέα.

Συγκεκριμένα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι προσερχόμενη το Σάββατο στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ρώμης, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα στοιχηθεί με τις μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ. Θα συμφωνήσει με την κατάργηση του «βέτο» στη λήψη αποφάσεων για θέματα ύψιστης σημασίας, όπως η Ασφάλεια, η Αμυνα, η Φορολογία, η Παιδεία κλπ. Θέματα και τομείς ύψιστης σημασίας άσκησης πολιτικής, που παραχωρούνται στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο, στο όνομα της «Ενωμένης Ευρώπης».

Σύμφωνα με τη φρασεολογία κυβερνητικών παραγόντων, η ελληνική κυβέρνηση θα «αναγνωρίσει» στη Ρώμη ότι «η ΕΕ των 25 δεν μπορεί να λειτουργήσει με το βέτο» και «πως με το βέτο σε ισχύ δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις στην Ευρώπη των 25». Θα ασπαστεί δηλαδή τη θέση που πρώτος υπερασπίστηκε ο λεγόμενος γαλλογερμανικός άξονας, ότι στη λήψη των αποφάσεων πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της «ενισχυμένης πλειοψηφίας».

Ο ίδιος ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, ερωτηθείς χτες για το ζήτημα, υποστήριξε ότι «εάν δεν αλλάξει ριζικά ο σημερινός τρόπος λήψης αποφάσεων στην ΕΕ - γιατί είμαστε πλέον 25 χώρες - τότε δε θα υπάρχει ΕΕ Πρέπει να αποδεχτούμε ότι θα έχουμε άλλο τρόπο λήψης αποφάσεων. Πολλές προτάσεις που περιέχονται στην πρόταση του κ. Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν είναι θετικές».

Εγκλημα

Μιλώντας χτες στον ραδιοφωνικό σταθμό «902» η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε μια σύντομη αναδρομή στο πώς δε χρησιμοποίησαν την αρνησικυρία οι ελληνικές κυβερνήσεις: «Το δικαίωμα του βέτο, το να μπλοκάρει δηλαδή κάποια χώρα μια απόφαση προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, η κυβέρνηση δεν το χρησιμοποίησε σχεδόν ποτέ όλα αυτά τα χρόνια που συμμετέχουμε στην ΕΕ. Το χρησιμοποίησε βέβαια μια φορά, πριν από πολλά χρόνια, στο θέμα των αγροτικών τιμών. Τις καθόριζαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως είναι και σήμερα. Και τότε ακόμα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πολύ γρήγορα πήρε το βέτο πίσω».

Στο ενδιάμεσο υπήρξαν και άλλες εξελίξεις: «Πχ η Συνθήκη της Νίκαιας που ισχύει σήμερα, κατάργησε την αρχή της ομοφωνίας, για τα περισσότερα θέματα. Διατήρησαν όμως το βέτο σε 32 θέματα, μεταξύ των οποίων είναι θέματα για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, τη φορολογία κλπ. Τώρα, στις συζητήσεις για το "Ευρωσύνταγμα" ξαναμπαίνει στο τραπέζι να καταργηθεί η ομοφωνία και γι' αυτά τα 32 θέματα».

Η Διαμάντω Μανωλάκου προειδοποιεί: «Αν η κυβέρνηση συμφωνήσει θα είναι εγκληματικό, γιατί είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει θέματα τα οποία πρέπει να υπερασπιστεί και με το δικαίωμα του βέτο. Να θυμίσουμε ότι έχουμε διαφορές με την Τουρκία στα εξωτερικά σύνορα, τον εναέριο χώρο κλπ. Αν η κυβέρνηση παραδώσει και αυτό το όπλο του βέτο, τότε η ΕΕ θα αποφασίσει κατά πλειοψηφία». Κάτι τέτοιο εκτιμά πως δε θα ευνοούσε τα ελληνικά συμφέροντα, όπως έχουν αποδείξει και οι μέχρι σήμερα αποφάσεις των Βρυξελλών.

«Αν καταργηθεί τελικά το βέτο, να μην αποκλείουμε τίποτε για το μέλλον. Είναι καταδικαστέα μια τέτοια κίνηση της κυβέρνησης και ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει», καταλήγει.

Αμερικανικές απαιτήσεις

Στρατιώτες για το ΝΑΤΟ και υπονόμευση του ευρωστρατού, ζητούν από την Αθήνα οι Αμερικανοί

Οι Αμερικανοί, όπως έγραψε χτες ο «Ρ», απαιτούν από τους συμμάχους τους, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, στρατιωτικές δυνάμεις για να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις «σταθεροποίησης» στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον εργάζεται συστηματικά για την υπονόμευση κάθε προσπάθειας για την αμυντική αυτονόμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χρησιμοποιώντας πρόθυμους συνεργάτες, όπως ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έλαβε στα τέλη Αυγούστου επιστολή από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα με τη σαφή υπόδειξη «η Ελλάδα να πει "όχι" στον ευρωστρατό».

Στην επιστολή ο Αμερικανός πρεσβευτής καθιστά σαφές ότι η Ουάσιγκτον είναι απολύτως αρνητική στην πρωτοβουλία των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου) για αυξημένη συνεργασία στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας γιατί, σύμφωνα με την άποψη της Ουάσιγκτον, αυτό θα σηματοδοτούσε στην ουσία την αδρανοποίηση του ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια στρατηγική των ΗΠΑ.

Δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ακολούθησε τις αμερικανικές οδηγίες για την υπονόμευση της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας. Το σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι αυτή η πρωτοβουλία, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε χτες ο «Ρ», έπαψε να υπάρχει, καθώς οι δύο ισχυρές χώρες της Ευρώπης, Γαλλία και Γερμανία, θεωρούν πως είναι προτιμότερο να «παζαρέψουν» αυτή την περίοδο, παρά να συγκρουστούν με την Ουάσιγκτον. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες «ενταφίασαν» την τετραμερή τους πρωτοβουλία για την ευρωπαϊκή άμυνα και συζητούν με τους Αμερικανούς τα ανταλλάγματα για ενδεχόμενη συμμετοχή τους με στρατιωτικές δυνάμεις στις επιχειρήσεις «σταθεροποίησης».

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΣΟΚ
«Πονάνε» οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Το επερχόμενο κύμα των απεργιακών κινητοποιήσεων και η αναζήτηση τρόπων για την αντιμετώπισή του βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Στις χτεσινές εργασίες του ανώτατου οργάνου του κυβερνώντος κόμματος αποφασίστηκε να συνέλθει, στις 9 και 10 Οκτώβρη, το εθνικό συμβούλιο του κόμματος προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της σύγκλισης.

Το θέμα της διαδικασίας για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος ήταν ένα ακόμη ζήτημα το οποίο απασχόλησε της συζήτηση, η οποία ωστόσο δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Οπως έγινε γνωστό το εκτελεστικό γραφείο θα εκδώσει εγκύκλιο με τις ρυθμίσεις που θα υιοθετήσει.

Κατά τα λοιπά, παρουσιάστηκε χτες η Χρ. Αράπογλου, ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ενώ έγινε γνωστή η προώθηση του Γ. Παπακωνσταντίνου στην ιεραρχία της Χ. Τρικούπη.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.00, στα πλαίσια της εκπομπής «ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ», η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή, συνομιλεί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με τους: Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Αλευρομάγειρο, αντιστράτηγο ε.α. επίτιμο γενικό επιθεωρητή του στρατού και Περικλή Νεάρχου, διεθνολόγο.
  • Στις 22.00 στα πλαίσια της εκπομπής «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ» ο Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τον Αντώνη Κακαρά, αρχιπλοίαρχο ε.α. και στέλεχος της κίνησης για την Εθνική Αμυνα, καθώς και τον Αγάπιο Παπανεοφύτου, μέλος της γραμματείας ΕΕΔΥΕ & καθηγητή Πανεπιστημίου, για τις εξελίξεις στον τομέα της Εθνικής Αμυνας και το μισθοφορικό στρατό.
ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εγκαίνια νέων γραφείων

Τα εγκαίνια των νέων και ιδιόκτητων γραφείων τους στην οδό Φιλ. Δραγούμη 16Α (πάνω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης) πραγματοποιούν την Κυριακή 5 Οκτώβρη, στις 6 το απόγευμα οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και οι Εργατικές Αχτίδες της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Στο μικρό γλέντι που θα στηθεί έξω από τα γραφεία καλούν όλους τους φίλους και τα μέλη της ΚΝΕ και του Κόμματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ