Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανικές απαιτήσεις

Στρατιώτες για το ΝΑΤΟ και υπονόμευση του ευρωστρατού, ζητούν από την Αθήνα οι Αμερικανοί

Οι Αμερικανοί, όπως έγραψε χτες ο «Ρ», απαιτούν από τους συμμάχους τους, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, στρατιωτικές δυνάμεις για να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις «σταθεροποίησης» στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον εργάζεται συστηματικά για την υπονόμευση κάθε προσπάθειας για την αμυντική αυτονόμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χρησιμοποιώντας πρόθυμους συνεργάτες, όπως ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έλαβε στα τέλη Αυγούστου επιστολή από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα με τη σαφή υπόδειξη «η Ελλάδα να πει "όχι" στον ευρωστρατό».

Στην επιστολή ο Αμερικανός πρεσβευτής καθιστά σαφές ότι η Ουάσιγκτον είναι απολύτως αρνητική στην πρωτοβουλία των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου) για αυξημένη συνεργασία στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας γιατί, σύμφωνα με την άποψη της Ουάσιγκτον, αυτό θα σηματοδοτούσε στην ουσία την αδρανοποίηση του ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια στρατηγική των ΗΠΑ.

Δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ακολούθησε τις αμερικανικές οδηγίες για την υπονόμευση της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας. Το σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι αυτή η πρωτοβουλία, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε χτες ο «Ρ», έπαψε να υπάρχει, καθώς οι δύο ισχυρές χώρες της Ευρώπης, Γαλλία και Γερμανία, θεωρούν πως είναι προτιμότερο να «παζαρέψουν» αυτή την περίοδο, παρά να συγκρουστούν με την Ουάσιγκτον. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες «ενταφίασαν» την τετραμερή τους πρωτοβουλία για την ευρωπαϊκή άμυνα και συζητούν με τους Αμερικανούς τα ανταλλάγματα για ενδεχόμενη συμμετοχή τους με στρατιωτικές δυνάμεις στις επιχειρήσεις «σταθεροποίησης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ