ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΑΣ 13ΧΡΟΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ!..

Ενας 13χρονος Αλβανός έπεσε νεκρός προχτές στη Θεσπρωτία από τα σκάγια μιας καραμπίνας, που "διέγνωσε", αφ' ενός ότι ...ξενοκοιμόταν, αφ' ετέρου ότι ήταν και ...αλλόφυλος. Δεν έχει σημασία τούτη τη στιγμή να μετρήσουμε τα θύματα ανάλογων ή παρεμφερών περιστατικών. Εχει, όμως, αξία να αναρωτηθούμε: Αν υποστηριχτεί ότι αυτό που έφταιξε για το φόνο ήταν "η κακιά η ώρα" ή "η έλλειψη ψυχραιμίας" του οπλοφόρου. Η αν υπάρξει ακόμα και υπαινιγμός για την υπηκοότητα του νεκρού - που για ορισμένους δείχνει να αποτελεί ...επαρκή λόγο, ώστε να πυροβολούν - μήπως, τότε, "καθαρίσαμε"; Μήπως, τότε, μετά τις επιδόσεις σε (επιδερμικές) ψυχο-κοινωνιολογικές αναλύσεις, καθώς και τις αναγκαίες ενέσεις ...κροκοδείλιου ανθρωπισμού από τα "νεκρόφιλα" ΜΜΕ, η"πολιτισμένη κοινωνία δυτικού τύπου" έχει επιτελέσει το "καθήκον" της;

Η απάντηση είναι όχι. Οχι, διότι, πρώτον, θα είναι ομολογία συνενοχής, τουλάχιστον, από μέρους της ελληνικής κοινωνίας - και, μάλιστα, για ένα έγκλημα που δεν έχει κάνει - το να αποδεχτεί μια τέτοια αντιμετώπιση για μια τέτοια απάνθρωπη, δολοφονική συμπεριφορά. Δεύτερον, το συμβάν στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για βαθύτερες σκέψεις στο εξής ζήτημα: Τι είναι, τελικά, αυτό που οπλίζει το χέρι ενάντια σε ανθρώπους που τους έχουν καταχωρήσει στη συνομοταξία των "δίποδων β διαλογής"; Η πρώτη και βασική αιτία βρίσκεται ακριβώς στο γεγονός ότι η επίσημη, ή έστω η ημιεπίσημη, ιδεολογία δεν έχει ενδοιασμό να κατηγοριοποιεί, να περιθωριοποιεί και να τσουβαλιάζει στα αζήτητα κάποιες ευάλωτες μειονότητες. Η επίσημη, ή έστω ημιεπίσημη, ιδεολογία (κατά περιόδους εμφανίζεται με το σλόγκαν: "οι έξυπνοι και ικανοί θα προοδεύσουν"), δεν έχει ενδοιασμό να "παίζει" με το ρατσισμό και την ξενοφοβία για να υπηρετήσει το κοινωνικοοικονομικό της σύστημα.

***

Είναι αναγκαία μερικά παραδείγματα, για να φανεί αυτή η μεθόδευση, όπως κατευθύνεται, πολλές φορές απευθείας, από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο του κοινωνικοπολιτικού συστήματος που βιώνουμε.

  • Λίγες μέρες προ των εκλογών, η Πολιτική Ανοιξη, σε μια πρωτοφανή επιχείρηση θεσμοποίησης του ρατσισμού, εξήγγειλε υπό μορφήν "παροχής" (!) ότι απαγορεύει σε μουσουλμάνους της Θράκης να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτιά της!
  • Και πάλι λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ο πρόεδρος της ΝΔ, σε ένα ρεσιτάλ αγωνίας για την ανεργία στην Ελλάδα, έδειξε τον "ένοχο" και στους Αλβανούς λαθρομετανάστες που εισρέουν στη χώρα. Λέμε "και", διότι ο Μ. Εβερτ κατάφερε να "προσωποποιήσει" το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και της εγκληματικότητας, μόνο όταν μιλούσε για τους λαθρομετανάστες, τους οποίους "έδειξε" ευκρινώς.
  • Δεν μπορεί, παράλληλα, να παραβλέπεται η ευκολία, με την οποία η κρατική βία "περηφανεύεται" για τη βαρβαρότητα που επιδεικνύει σε διάφορες μειονότητες. Ποιος δε θυμάται, για παράδειγμα, τη "ζωντανή" και με τις "κάμερες παρά πόδα" επιδρομή των μασκοφόρων και κουμπουροφόρων των Ειδικών Δυνάμεων, στον τσιγγάνικο καταυλισμό του Ασπροπύργου, πριν μερικούς μήνες; Οσο για τις προ ...Σημίτη εποχές, γνωστό είναι το περιστατικό στην Πλατεία Ομονοίας, όπου, όργανα της ...Τάξης, αφού έδεσαν πίσω από τη μοτοσικλέτα τους Αλβανό λαθρομετανάστη και τον "έσερναν" μέρα μεσημέρι στην Αθήνα, όταν δέχτηκαν τις διαμαρτυρίες περαστικού, τον ξυλοκόπησαν. Οταν δε ο τελευταίος κατήγγειλε το γεγονός, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι ο πολίτης που κατήγγειλε την κτηνώδη συμπεριφορά το έκανε διότι ήταν συνδικαλιστής του ΚΚΕ...

***

Η αναφορά στα παραπάνω, επ' ουδενί, δε στοχεύει σε μια εξίσωση των προβλημάτων που αντιμετωπίσουν διαφορετικού τύπου ομάδες μειονοτήτων στην Ελλάδα. Εχει στόχο να καταδείξει, όμως, ότι η "βαθμολόγηση" των ανθρώπων με βάση την αξιολόγηση των ...γονιδίων ή της όποιας διαφορετικότητάς τους (εθνικής, θρησκευτικής κλπ.) συνιστά λογική και πρακτική που εκπορεύεται από ενιαίο κέντρο, με ενιαία αντιδραστική αντίληψη. Κάτω, λοιπόν, από ένα τέτοιο ιδεολογικό εποικοδόμημα είναι "ευκολότερο" ο ξυλοδαρμός πολίτη, στους Αγίους Αναργύρους πριν μερικούς μήνες, να "δικαιολογείται" με το αιτιολογικό: "Νομίσαμε ότι ήταν Αλβανός"! Αυτή η αντιμετώπιση τροφοδοτείται δε στο έπακρο, όταν τα δελτία ειδήσεων χρησιμοποιούν ως πρώτο "αναγνωριστικό" του πραγματικού ή δήθεν εγκληματία, την ...εθνικότητά του. Για κάποιους, μάλιστα, διαφωτιστές της κοινής γνώμης, αρκεί το να είναι κάποιος Αλβανός, για να πιστοποιηθεί η παραβατική του συμπεριφορά. Το "Αλβανός" στα χείλη των "παραθ(υ)ριστών" των δελτίων ειδήσεων των 8.30, αν όχι απόδειξη, συνιστά, τουλάχιστον, ισχυρή ένδειξη ενοχής...

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δύσκολο να βρεθεί εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη της ξενοφοβίας. Πολύ περισσότερο, που όσοι ρίχνουν το "λίπασμα" της ξενοφοβίας και της ρατσιστικής νοοτροπίας δεν μπαίνουν στον κόπο να εξηγήσουν τι γίνεται με όλη αυτή τη μάζα του φτηνού και άγρια εκμεταλλευόμενου εργατικού δυναμικού, που στήνεται το πρωί στα "σκλαβοπάζαρα" της Ομόνοιας για να βρει ένα πενιχρό μεροκάματο. Τι γίνεται με όλες αυτές τις χιλιάδες ανασφάλιστους - ημιαμειβόμενους είλωτες, που προσφέρουν τη δουλιά τους για ένα κομμάτι ψωμί, στο χωράφι, στο εργοστάσιο και την οικοδομή; Τι γίνεται με όλες εκείνες τις χιλιάδες εξαπατημένους, που, αφού τους έταξαν "παράδεισο", τους άνοιξαν το δρόμο για την Ελλάδα, για να ζήσουν, τελικά, στον παράδεισο της πείνας, ανοίγοντας παράλληλα τους Ασκούς του Αιόλου σε ένα κοινωνικό σύστημα, που το "κλέψε για να φας και σκότωσε για να έχεις" έχει ...εφευρεθεί πολύ πριν την κάθοδο των λαθρομεταναστών;

***

Η δολοφονία της Θεσπρωτίας ας γίνει αφορμή, ώστε να μη μείνουν στο απυρόβλητο όσοι "οπλίζουν" τις καραμπίνες, παρέχοντας μαζί με τους "εχθρούς" και τα αναγκαία "άλλοθι". Οσοι, σε συνθήκες γενικότερης κρίσης και παθητικότητας, σε μια εποχή που η ανθρώπινη αλληλεγγύη "πετροβολιέται" ως ξεπερασμένο σύνδρομο, χρησιμοποιούν την ξενοφοβία, ως ένα επιπλέον εργαλείο για την αναμόχλευση αρνητικών και επικίνδυνων αντανακλαστικών.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η επίσημη και ημιεπίσημη ιδεολογία δεν έχει ενδοιασμό να κατηγοριοποιεί, να περιθωριοποιεί, να τσουβαλιάζει στα αζήτητα κάποιες ευάλωτες μειονότητες και, τελικά, να "πυροβολεί" εναντίον τους

ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΤΑΜΟΥΛΟΥ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στην πρώτη γραμμή του αγώνα

- Τι σημαίνει για την Ικαρία το γεγονός πως το ΚΚΕ βγήκε πρώτο κόμμα με ποσοστό 34%; Πώς επιτεύχθηκε το ποσοστό αυτό;

- Κατ' αρχάς πρέπει να σημειώσουμε ότι το Κόμμα μας έχει γερές ρίζες στο νησί μας. Εχει ακατάλυτους δεσμούς με τον κόσμο, με το λαό και θα έλεγα πως αυτοί οι δεσμοί, είναι δεσμοί αίματος. Ταυτόχρονα, όμως, η συνεχής αγωνιστική πορεία του Κόμματος στο νησί συνέβαλε, μαζί με τη δράση της κομματικής οργάνωσηςτα προηγούμενα χρόνια,όχι μόνο να κρατηθεί το κόμμα μας, αλλά και να αυξήσει το ποσοστό του από 29%, που είχε στις προηγούμενες εκλογές, σε 34%. Εκτιμούμε ότι η ψήφος του ΚΚΕ δεν ήταν ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά συνειδητή ψήφος καταδίκης των πολιτικών επιλογών του δικομματισμού, όπως αυτός και αν εκφράζεται. Βεβαίως, να πούμε ότι η προσφορά των μελών, φίλων και οπαδών του ΚΚΕ, καθώς και η ξεχωριστή προσφορά των Κνιτών σ' αυτή την προεκλογική περίοδο συνέβαλαν, ώστε να αναδειχτούν τα τοπικά προβλήματα, μέσα από τις σωστές προτάσεις των κομμουνιστών. Προτάσεις, που αποτελούν, άλλωστε, και τον μπούσουλα για τη μελλοντική μας δράση.

- Το ποσοστό αυτό εκτός από αισιοδοξία σάς "φορτώνει" με περισσότερες ευθύνες. Ποιους στόχους θέτετε από δω και πέρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και για την παραπέρα ενίσχυση του Κόμματος;

- Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επιτρέπει ούτε εφησυχασμό, ούτε χαλάρωση της προσπάθειας και της δράσης μας. Αλλωστε, από τη γνώση και την πείρα που αποκτήσαμε από την προεκλογική δραστηριότητα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αγωνιστικά και αποφασιστικά τα προβλήματα που υπάρχουν, εκτιμώντας μάλιστα ότι τα προβλήματα αυτά στο μέλλον θα γίνουν ακόμα πιο έντονα. Θα αξιοποιήσουμε τη συζήτηση που έχει δεσμευτεί να κάνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο, μετά από πρόταση των κομμουνιστών. Μια συζήτηση που έχει ως θέμα της την ανάπτυξη του νομού συνολικά.

- Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το νησί;

- Εχουν να κάνουν με την ανάγκη της παραγωγικής ανασυγκρότησης, κυρίως στον πρωτογενή τομέα (αμπέλι, σχιστόλιθος, κτηνοτροφία, αλιεία). Πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα, αφού θεωρούμε ότι είναι πολύ ουσιαστικό για το νησί, όπως επίσης η κατασκευή έργων υποδομής (λιμάνι, οδικό δίκτυο). Χρειάζεται ακόμα στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, άμεση παρέμβαση στον τομέα του τουρισμού, ιδιαίτερα ο εκσυγχρονισμός της Λουτρόπολης της Ικαρίας. Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ποσοστώσεις στα αγροτικά προϊόντα - μια και η Ικαρία είναι κατ' εξοχήν αγροτικό νησί - λειτουργούν ανασταλτικά για τους νέους του νησιού που θα ήθελαν και θα μπορούσαν να αναπτύξουν δραστηριότητα στον τομέα αυτό. Και για όλα αυτά, όπως είναι γνωστό, φταίει η πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων που δε φέρνουν καμιά αντίσταση στις εντολές των Βρυξελλών.

Οι κομμουνιστές και οι Κνίτες της Ικαρίας θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για την προώθηση αυτών των αιτημάτων. Θα σταθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Αυτό, άλλωστε, το υποσχεθήκαμε και θα το κάνουμε πράξη. Η ανάπτυξη του τόπου μας, η λύση των προβλημάτων και η βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας είναι αλληλένδετα με την ανάπτυξη και το δυνάμωμα του ΚΚΕ.

Μ. Τσ.

ΧΕΡΑΚΙΑ

ΒΟΣΝΙΑ.Αυστηρά στις προδιαγραφές του Ντέιτον, η πρώτη συνάντηση των μελών της τριμελούς εθνικής προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης έγινε τελικά χτες στο Σαράγεβο (σελίδα 10).

ΣΕ ΚΟΙΝΟ αγώνα για την άμεση επανέναρξη των εργασιών κατασκευής του μετρό Αθήνας, χωρίς πρόσθετο κόστος, καλεί, με επιστολή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, όλους τους δήμους, τους μαζικούς φορείς και τα συνδικάτα της Αθήνας (σελίδα 12).

ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, υπό τον όρο ότι θα διασφαλίζεται και θα βελτιώνεται το εισόδημα των εργαζομένων, ότι θα προστατεύονται οι εργασιακές σχέσεις και θα εξασφαλίζεται η πλήρης απασχόληση για όλους, απαίτησε ανάμεσα στα άλλα η ΓΣΕΕ, χτες κατά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εργασίας (σελίδα 13).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ