Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 1996

"ΤΡΥΠΑ" 1,2 ΤΡΙΣ. ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ
ΠΑΛΙ
ο λαός τη "νύφη"

Πυρετός αντιλαϊκών σεναρίων αυτές τις μέρες στο υπουργείο Οικονομικών, με στόχο ο νέος κρατικός προϋπολογισμός να μην αποκλίνει σημαντικά από το πρόγραμμα "σύγκλισης"

Δεκάδες σενάρια, για νέα φοροεισπρακτικά μέτρα και σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, "τρέχουν" πυρετωδώς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών τις μέρες αυτές. Βασικός στόχος των αρμόδιων παραγόντων είναι να κλείσουν την "τρύπα" του 1,2 περίπου τρισεκατομμυρίων δραχμών, που απαιτούνται για το 1997, ώστε ο νέος κρατικός προϋπολογισμός να μην αποκλίνει σημαντικά από το πρόγραμμα "σύγκλισης". Κοινός παρονομαστής όλων των σεναρίων αυτών είναι μια εισοδηματική πολιτική αρκετά κάτω από τις προβλέψεις, για την αύξηση του τιμαρίθμου, η μεγιστοποίηση των προσδοκώμενων εσόδων και ο παραπέρα σημαντικός σφαγιασμός των κοινωνικών δαπανών.

Σε ό,τι αφορά τα κρατικά έσοδα, αρμόδιοι παράγοντες εκφράζουν την άποψη ότι - παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σημίτη - χωρίς αυξήσεις στους υπάρχοντες φόρους και χωρίς νέους φόρους (ανεξάρτητα αν θα επιβληθούν σε κυβερνητικό επίπεδο ή σε επίπεδο νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, όπως είναι η ..."εκσυγχρονιστική" κατεύθυνση), δεν είναι δυνατή η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Για τις δαπάνες σημειώνουν πως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μηδενική αύξηση όλων των επιχορηγήσεων σε οργανισμούς υγείας, πρόνοιας, κοινωνικών ασφαλίσεων, ενώ - όπως λένε - σε καμιά περίπτωση δε θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των υπουργείων, για αυξήσεις κονδυλίων μέχρι και 30%.


ΣΕΛ.  17

Αλληλεγγύη στον αγώνα των Παλαιστινίων

Εκατοντάδες Αθηναίοι και Παλαιστίνιοι ανταποκρίθηκαν χτες στο κάλεσμα της ΕΕΔΔΑ και συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία. Την ίδια στιγμή και μετά από τέσσερις μέρες σφοδρών συγκρούσεων, μεταξύ των Παλαιστινίων διαδηλωτών και των ισραηλινών στρατευμάτων, οι ΗΠΑ επιχειρούν να "στριμώξουν" τις εξελίξεις στα δικά τους "μέτρα", καλώντας στην Ουάσιγκτον τους ηγέτες των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών. Αλληλοσυγκρουόμενες ήταν οι πληροφορίες για τη συμμετοχή ή όχι του Γ. Αραφάτ, μέχρι χτες βράδυ.


ΣΕΛ.  9

Οι φοροφυγάδες

Η έκπληξη, που καμώθηκαν ορισμένοι πως τους κατέλαβε, όταν πριν λίγες μέρες "έσκασε" η υπόθεση της φοροδιαφυγής της εταιρίας ΒΡ, έσβησε μέσα σε λίγες ώρες και η υπόθεση σχεδόν ξεχάστηκε. Ηταν αρκετά ένα νεύμα του αρμόδιου υπουργού και μια ανακοίνωση της πολυεθνικής, που υποτίθεται πως έβαζαν τα πράγματα στη θέση τους, και ακολούθησε σιωπή.

Δεν είναι δα η ΒΡ κανένας ανώνυμος πλανόδιος πωλητής, που ξαφνικά γίνεται φίρμα και μπορεί να διασύρεται στα δελτία ειδήσεων, επειδή πούλησε την αξίας μερικών κατοστάρικων πραμάτειά του, χωρίς απόδειξη. Η ΒΡ, όπως και κάθε καλά οργανωμένη λογιστικά εταιρία - όπως αρέσκονται να λένε οι κυβερνήσεις, που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα - δεν μπορεί να κάνει φοροδιαφυγή. Οταν, παρ' όλα αυτά, κάποιοι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών την ξεμπροστιάζουν, τότε... το λόγο έχουν τα δικαστήρια και η... λήθη.

Ετσι γίνεται πάντα, με τους... ευυπόληπτους πολίτες. Με όλον αυτό το συρφετό των μεγάλων επιχειρήσεων, που τα δισεκατομμύρια των σκανδαλωδών κινήτρων, τα συμπληρώνουν με άλλα τόσα κι άλλα τόσα από τη φοροδιαφυγή, τις υποτιμολογήσεις, τις υπερτιμολογήσεις και με κάθε λογής ανάλογα καμώματα, με τις ευλογίες των κυβερνώντων. Ετσι έγινε πριν λίγο καιρό με την MERCEDES BENZ και τη ΜΟΜΠΙΛ ΟΪΛ, έτσι έγινε με τη ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, την ΑΚΤΩΡ του Μπόμπολα, το ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ κλπ. Και η φοροδιαφυγή καλά κρατεί...


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
  • Ο αγωνιστής ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΣΑΡΑΣ πρόσφερε στο ΚΚΕ 1.000.000 δρχ. αντί για μνημόσυνο της συντρόφισσάς του Φανής Τσάρα,στελέχους του ΚΚΕ, που συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατό της στις 27 Σεπτέμβρη.
  • Η Τ. Α. πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ ως ελάχιστη προσφορά στον προεκλογικό αγώνα.


ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Απολύσεις σχεδιάζουν οι Ιταλοί

Η δραστική συρρίκνωση του προσωπικού των "Τσιμέντων Χαλκίδας" είναι ο κοινός παρονομαστής και των τριών σεναρίων που επεξεργάζεται η νέα ιδιοκτήτρια, ιταλική "Καλτσεστρούτσι", χωρίς να αποκλείεται και το "λουκέτο"


ΣΕΛ.  12
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ολοι σε θέση μάχης

Ολοκληρώνονται σήμερα οι διαδικασίες εκλογής των εκλεκτόρων στη ΝΔ και την Παρασκευή θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός του κόμματος, ενώ όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά


ΣΕΛ.  5
Ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης και ετοιμότητας

Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει για την πολιτική που πρόκειται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, δήλωσε ο ΓΓ της ΓΣΕΕ, μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της με τον υπουργό Εργασίας. Ο τελευταίος άκουσε τα αιτήματα της Συνομοσπονδίας, αποφεύγοντας να πάρει θέση γι' αυτά


ΣΕΛ.  13
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Σκαλώνει ... στη "σύγκλιση"

Ετοιμο θα είναι σε δύο μήνες το νομοσχέδιο υγείας, το οποίο προετοιμάζεται με σεβασμό στο πρόγραμμα "σύγκλισης", δηλώνει ο νέος υπουργός Υγείας, κάνοντας έτσι καθαρή την αντιλαϊκή του κατεύθυνση


ΣΕΛ.  11

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ