ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγχαίρουν το ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα

Δε σταματούν να καταφθάνουν στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής συγχαρητήρια τηλεγραφήματα για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ

  • Από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ήρθε το παρακάτω συγχαρητήριο τηλεγράφημα:

Αξιότιμη κυρία Γενική Γραμματέα

Σας εκφράζω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την επιτυχία του κόμματός σας και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στα σχέδια και τις προσδοκίες σας.

Καλή επιτυχία στο έργο σας.

Με τιμή

ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Αθανάσιος Κουλούσιος

  • Η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών απέστειλε το ακόλουθο συγχαρητήριο τηλεγράφημα:

Κυρία Παπαρήγα,

Για την εκλογική επιτυχία του ΚΚΕ, παρακαλούμε δεχτείτε τα συγχαρητήριά μας και τις πιο θερμές μας ευχές για τους αγώνες σας.

Ευχαριστώντας για τη συμπαράστασή σας στον αγώνα μας για το αγγελιόσημο και τα άλλα θέματά μας, πιστεύουμε, ότι και τώρα η συνεργασία μας θα είναι προς όφελος της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης.

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Δημήτριος Δ. Γκλαβάς

Η Γεν. Γραμματέας Νανά Νταουντάκη

  • Ο Νομάρχης Δράμας απέστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα:

Κυρία Αλέκα Παπαρήγα

Συγχαρητήρια για την επιτυχία σας στην εκλογική αναμέτρηση. Καλή επιτυχία στο έργο σας για το καλό της χώρας.

Ο Νομάρχης Δράμας

Σωκράτης Δημητριάδης

  • Από τον Δήμαρχο Αιγάλεω ήρθε το παρακάτω τηλεγράφημα:

Αξιότιμη κυρία Γραμματέα,

Παρακαλώ δεχτείτε τις εγκάρδιες ευχές μου για την αύξηση της εκλογικής δύναμης του κόμματός σας.

Η Αριστερά στη νέα Βουλή θα έχει πιο ισχυρό λόγο για την προώθηση των λαϊκών συμφερόντων.

Με εκτίμηση

ο Δήμαρχος Αιγάλεω

Γιάννης Μυστακόπουλος

  • Από την Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων στάλθηκε προς την ΚΕ του ΚΚΕ το ακόλουθο τηλεγράφημα:

Προς την ΚΕ του ΚΚΕ

σ. Αλέκα Παπαρήγα

Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων εκφράζοντας τη χαρά και την ικανοποίηση των μελών και στελεχών της Ενωσής μας, σας στέλνει θερμά αγωνιστικά συγχαρητήρια με την ευκαιρία της εκλογικής ανόδου που παρουσίασε το ΚΚΕ και τις ευχές του για παραπέρα επιτυχίες στο μαζικό λαϊκό κίνημα για την παραπέρα άνοδο του ΚΚΕ.

Εμάς τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες μαζί και αυτούς που παραμένουν ακόμα στην αναγκαστική προσφυγιά, μας συνδέουν με το ΚΚΕ οι πολύχρονοι αγώνες που όλοι μας πρωτοστατήσαμε σ' όλους αυτούς τους αγώνες αρχίζοντας από την εποποιία του Αλβανικού Μετώπου, τη Γερμανική κατοχή, τον εμφύλιο, την προσφυγιά και τώρα συνεχίζοντας εδώ στην πατρίδα μέσα από τις γραμμές του μαζικού λαϊκού κινήματος. Γι' αυτό και συμμεριζόμαστε τη χαρά της ανόδου που σημείωσε το ΚΚΕ. Η άνοδος αυτή εμψυχώνει και εμάς όλους που μαζί του θα συνεχίσουμε την πάλη για τα προβλήματα των εργαζομένων, τα δικά μας ιδιαίτερα προβλήματα, για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Σε σας προσωπικά σ. Αλέκα ευχόμαστε υγεία και χαρά, επιτυχίες στο υπεύθυνο και μεγάλο έργο που αναλάβατε.

Με σ. χ.

Ο Πρόεδρος

Φώτου Γρηγόρης

  • Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Σλοβακίας έστειλε το παρακάτω συγχαρητήριο τηλεγράφημα:

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Προς την

Κεντρική Επιτροπή

του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

Σεβαστοί σύντροφοι,

αγαπητοί φίλοι,

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚ Σλοβακίας, εκ μέρους όλων των Σλοβάκων κομμουνιστών, σας συγχαίρουμε για το θετικό αποτέλεσμα των Ελλήνων κομμουνιστών στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Τα θετικά αποτελέσματα στις εκλογές για το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι μία ακόμα απόδειξη πως το ελληνικό ΚΚ είναι σε σωστό δρόμο. Αυτό μας χαροποιεί και μας εμπνέει για νέες νίκες.

Ευχόμαστε στην ΚΕ του ΚΚΕ, σ' όλους τους Ελληνες κομμουνιστές νέες επιτυχίες υπέρ της υπόθεσης του σοσιαλισμού.

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός.

Με σεβασμό και τις καλύτερες ευχές μας.

Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚ Σλοβακίας.

Δικομματικές αναταράξεις

Αντιμέτωπο με τα αδιέξοδά του βρίσκεται εδώ και μια βδομάδα το - εκ νέου - κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την ήττα στις εκλογές της 22ας του Σεπτέμβρη και το θέμα ηγεσίας που συνακόλουθα τέθηκε.

Τα αδιέξοδα αυτά της ΝΔ δεν είναι κυρίως, ή μόνο, θέμα προσώπου, που θα αναδειχτεί στην ηγεσία του κόμματος. Είναι, πρωτίστως, αδιέξοδα πολιτικά και ιδεολογικά και ως τέτοια θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την κρίση στο κόμμα της ΝΔ. Η εδώ και αρκετό καιρό νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ έχει ως ένα μεγάλο βαθμό στερήσει από τη ΝΔ "ζωτικό πολιτικό χώρο" και την έχει οδηγήσει στο να μην μπορεί ούτε από συντηρητικές θέσεις να αρθρώσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική πρόταση.

Το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει να προωθήσει πολύ πιο αποτελεσματικά την αντιλαϊκή πολιτική του Μάαστριχτ, κάτι που το έχουν αντιληφθεί τα αφεντικά των Βρυξελλών, εξ ου και η ολόπλευρη στήριξή τους στον "εκσυγχρονιστή Σημίτη". Η στήριξη αυτή, καθώς και η υπερατλαντική υποστήριξη στο ΠΑΣΟΚ - παρά τα "ευχαριστώ" και της ΝΔ προς τους Αμερικανούς - τράβηξαν "το χαλί κάτω από τα πόδια" του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είδε τα, για χρόνια ολόκληρα, βασικά του στηρίγματα, να στρέφονται χωρίς προσχήματα τώρα πλέον στον έτερο δικομματικό εταίρο.

Η δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ, να εμφανίζεται ως πιο αξιόπιστος διαχειριστής του συστήματος και να προωθεί πιο εύκολα τα αντιλαϊκά μέτρα, έκανε και το ντόπιο οικονομικοπολιτικό κατεστημένο να δώσει την προτίμησή του στο κυβερνών κόμμα.

Απέναντι σε αυτήν την "ιδεολογική λεηλασία", που πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μόνο που είχε και προεκλογικά να αντιτάξει ήταν ότι η κυβέρνηση "αντιγράφει άτσαλα" την πολιτική της ΝΔ. Μόνο που το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν "αντέγραψε άτσαλα" την πολιτική της ΝΔ, αλλά εμφανίστηκε ως το πιο "κατάλληλο" κόμμα, για να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική και γι' αυτό τα ντόπια και ξένα συμφέροντα, με το αλάνθαστο ταξικό τους κριτήριο, του παρείχαν τη σκανδαλώδη στήριξη που ζήσαμε προεκλογικά.

Ολα τα παραπάνω εξηγούν, σε μεγάλο βαθμό, την ουσία της κρίσης στο κόμμα της ΝΔ, από την οποία σίγουρα δε θα ξεφύγει ούτε την Παρασκευή, μέρα που εκλέγεται ο νέος αρχηγός. Ούτε φυσικά θα ξεφύγει με απόψεις του στιλ "αφού η πολιτική μας διεθνώς δικαιώνεται, γιατί κάτι τέτοιο δε γίνεται και στην Ελλάδα", καθώς είναι πλέον ορατό ότι "η δικαίωση διεθνώς του νεοφιλελευθερισμού", για την οποία γίνεται λόγος, δεν είναι τίποτα άλλο παρά καταστροφικές πολιτικές που οδήγησαν λαούς στη φτώχεια και την απόγνωση.

Το μακροχρόνιο της κρίσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αφήνει, όπως είναι φυσικό, ασυγκίνητο το κατεστημένο, το οποίο θέλει ο δικομματισμός να λειτουργεί απρόσκοπτα και το ένα κόμμα να απορροφά ανώδυνα τη δυσαρέσκεια που δημιουργεί η πολιτική του άλλου. Γι' αυτό και οι όποιες λύσεις τελικά δοθούν, άσχετα από πρόσωπα, θα κινούνται στην παραπάνω κατεύθυνση διαιώνισης του δικομματισμού. Η μόνη δύναμη που μπορεί να χαλάσει τα σχέδιά τους είναι το λαϊκό κίνημα και η οργανωμένη πρωτοπορία του, το ΚΚΕ.

ΠΤΕΡΟΥΝΤΑ ΛΕΣΒΟΥ
Κόκκινο γλέντι

Οι κομμουνιστές της Πτερούντας, το χωριό με το μεγαλύτερο ποσοστό (40,68%) του ΚΚΕ στη Λέσβο γλέντησαν, όπως μόνο αυτοί ξέρουν να γλεντούν, το βράδυ της Παρασκευής. Με φαγητό που πρόσφεραν οι συντρόφισσες από την Πτερούντα, τραγούδι και χορό, οι Φτεριανοί γιόρτασαν τη νίκη του ΚΚΕ...

Παρόντες ο κομμουνιστής βουλευτής του νησιού, Στρατής Κόρακας, όπως και αντιπροσωπεία από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα Παρασκευά Γεωργούλα. Μετά από μια σύντομη πολιτική ομιλία του Στρατή Κόρακα, η Ζαφείρω Καραβασίλη, μέλος της ΝΕ και πρώην δήμαρχος Ερεσού, απένειμε στους κατοίκους του χωριού τιμητική διάκριση για την επιτυχία της Κοινότητας Πτερούντας. Αμέσως μετά, οι συντρόφισσες της Πτερούντας, με το χαμόγελο στα χείλη, μοίρασαν το φαγητό και άφθονο ούζο. Η Ανθή και η Αφρούλα μας είπαν για την ιδιαίτερη χαρά που ένιωσε το χωριό, αυτή η μικρή κοινότητα, όπου οι στιγμές γλεντιού είναι τόσο λίγες μέσα στον κόπο της δουλιάς.

Ο χορός άρχισε σε λίγο και συνεχίστηκε και μετά τα μεσάνυχτα, όταν αποχώρησε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Φεύγοντας οι κάτοικοι της Πτερούντας τόνισαν πως "το γλέντι που κάναμε θα μας μείνει αξέχαστο και κανένα άλλο κόκκινο χωριό δε θα μπορέσει να μας ξεπεράσει", ρίχνοντας έτσι το "μπαλάκι" στα άλλα κόκκινα χωριά του νησιού, το Μανταμάδο, τους Ταξιάρχες, το Μεσότοπο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ