ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συμπαράταξη για ρήξη και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής
  • Με αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των εκλογών η παράταξη παρουσίασε χτες το ψηφοδέλτιό της
  • Γ. Ρόκος: Καλούμε τους πολίτες να δυναμώσουν τη συσπείρωση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, για να δυναμώσουν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις γι' αυτά που μας ανήκουν

Οι υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣΥ (στην ένθετη φωτο, ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Γ. Ρόκος)

Motion Team

Οι υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣΥ (στην ένθετη φωτο, ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Γ. Ρόκος)
Ενισχύοντας και εκλογικά τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΝΑΣΥ), στηρίζουμε την προσπάθεια για Νομαρχία αγωνιστική και διεκδικητική, για Θεσσαλονίκη της ανάπτυξης, της ειρήνης, του πολιτισμού. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Γιώργος Ρόκος, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣΥ, στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης του ψηφοδελτίου του συνδυασμού, που έγινε χθες το μεσημέρι στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον». Κάλεσε όλους όσοι συσπειρώνονται γύρω από αυτή τη μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμπαράταξη να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις μέσα στις επόμενες μέρες, ώστε στις 13 του Οκτώβρη η ΝΑΣΥ να εκφράσει τη διάθεση του λαού της Θεσσαλονίκης για ρήξη με την πολιτική, που θέλει την Αυτοδιοίκηση διαχειριστή των επιλογών της κεντρικής εξουσίας και της ΕΕ.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε. Ολοι εμείς στη ΝΑΣΥ έχουμε συναντηθεί στους αγώνες των αγροτών, των εργαζομένων για την κοινωνική ασφάλιση, τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. Συνεχίσαμε το διάλογο, διευρύναμε τις συζητήσεις με ανθρώπους που δεν ανήκουν σε πολιτικά κόμματα, όμως είναι παράγοντες στη δράση. Ηρθε λοιπόν η ώρα, αυτές οι δυνάμεις να δώσουν μια γροθιά στο σύστημα, να συστρατευθούν σε μια μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική», σημείωσε ο Γιώργος Ρόκος.

Motion Team

Αναφερόμενος στη μορφή της εκλογικής αντιπαράθεσης που επιχειρούν να επιβάλουν οι εκλεκτοί του δικομματισμού ξεκαθάρισε: «Εμείς δεν ακολουθούμε τον πόλεμο της γιγαντοαφίσας. Επί 8 μήνες ακολουθήσαμε την καθημερινή, ανοιχτή επαφή με τον κόσμο. Αυτή την τακτική θα συνεχίσουμε και τις τελευταίες 15 μέρες, μέχρι τις εκλογές. Δυστυχώς ζούμε σήμερα το γνωστό στημένο δικομματικό παιχνίδι: από τη μία οι προσωπικές επιθέσεις και από την άλλη η απουσία από τη συζήτηση».

Σημείωσε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα τα στελέχη της ΝΑΣΥ προσπάθησαν να φέρουν στο επίκεντρο της συζήτησης και της αντιπαράθεσης τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες του νομού. «Την ανάγκη για ισόρροπη ανάπτυξη του νομού, τον αγώνα για να μην καταστρέφεται το περιβάλλον, την αντίσταση ώστε η παιδεία και η υγεία να μην μετατραπούν σε εμπορεύματα και την ανάγκη τα έργα υποδομής να υλοποιηθούν έτσι ώστε να εξυπηρετούν το σύνολο των πολιτών».

Και ο Γ. Ρόκος κατέληξε: «Τώρα καλούμε τους πολίτες να τιμωρήσουν τους δύο μεγάλους, να τους "κοντύνουν". Να δυναμώσουν τη μόνη συσπείρωση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Να υπάρχουν πολλοί νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣΥ, ώστε να δυναμώσει η αντίσταση στις αντιλαϊκές επιλογές, να δυναμώσουν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις γι' αυτά που μας ανήκουν. Είμαστε αισιόδοξοι. Μπορεί η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια που συναντάμε καθημερινά να μετατραπεί σε ψήφο στη ΝΑΣΥ, με στόχο να συνεχίσουμε και μετά τις εκλογές, ακόμη πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά».

Ο Μιχ. Σπυριδάκης

Motion Team

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο Μιχάλης Σπυριδάκης και ο Μιχάλης Λιάκος. Οι δύο υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣΥ που ο καθένας ξεχωριστά, στο παρελθόν, υπηρέτησαν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από άλλο πολιτικό μετερίζι. Σήμερα μέσα από τη ΝΑΣΥ, απευθύνουν κάλεσμα συσπείρωσης όλων των πολιτών και καταδίκης του δικομματισμού, που με τις επιλογές του οδήγησε στην απαξίωση της Αυτοδιοίκησης και στην απώλεια των λαϊκών της χαρακτηριστικών.

Ο Μιχάλης Σπυριδάκης, νομαρχιακός σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, είπε: «Η πρωτοβουλία που πήραμε για τη συγκρότηση της ΝΑΣΥ, ήταν μια πράξη σοβαρής πολιτικής σημασίας. Η δημιουργία της πηγάζει από την ανάγκη να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις που επιβάλει η εσωτερική, αλλά και η διεθνής κατάσταση. Θα έρθουν ακόμη χειρότερες μέρες για το λαό μας. Ο λαός έχει πάρει είδηση το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος του, σε βάρος των συμφερόντων του, σε βάρος του μέλλοντός του. Και θα ενισχύσει τη ΝΑΣΥ, θα την κάνει ουσιαστική δύναμη στο θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Εμείς υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να μπαίνουμε εμπόδιο - φρένο στην κατηφόρα, η οποία έχει χαραχτεί από τους υψηλούς ξένους προστάτες. Δεν τελειώνουμε στις 13 ή στις 20 Οκτώβρη. Πάμε πάρα πολύ μακριά. Αυτό απαιτούνε τα προβλήματα. Θα βρεθούμε μπροστάρηδες στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του λαού».

Ο Μιχ. Λιάκος

Ο Μιχάλης Λιάκος, γιατρός και πρώην αντινομάρχης Υγείας, που πρωτοεκλέχθηκε νομαρχιακός σύμβουλος το 1994 με την παράταξη που στήριζε το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση απαξιώθηκε. Αυτός ήταν και ο λόγος που το 1998 δεν ήμουν εκ νέου υποψήφιος. Διότι δεν μπορώ να κοροϊδεύω τον πολίτη της Θεσσαλονίκης». Σήμερα όμως, μέσα από τη συμμετοχή του στη ΝΑΣΥ, δηλώνει ότι αυτή η απαξιωτική πορεία μπορεί να σταματήσει. Και αυτό μπορεί να γίνει αν «η ΝΑΣΥ αποκτήσει μια ισχυρή παρουσία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Θα μπορούμε να δράσουμε ως εργαλείο πίεσης για να αποκτήσει η Αυτοδιοίκηση το ρόλο της. Γι' αυτό λέμε άλλη μια φορά πως πρέπει ο πολίτης της Θεσσαλονίκης να ξεπεράσει όποιες δεσμεύσεις - πολιτικές ομηρίες και να δώσει μήνυμα τιμωρώντας πολιτικά αυτούς τους οποίους κάθε μέρα κριτικάρει και μάλιστα σκληρά. Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία μας».

«ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα»
Συνεχίζει τη δυναμική - ανοδική πορεία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της δημοτικής παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» στο Πάρκο Κρήτης (Μηνά Πατρικίου). Οι εκατοντάδες των δημοτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κίνησης αποτελούν την καλύτερη απόδειξη για τη δυναμική και την ανοδική πορεία της παράταξης στην πορεία προς τις εκλογές.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού Καϊκα Ολγα, Μπουτάρης Γιάννης, Πέλιος Φιλώτας και Τερκενλή Βάσω, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης.

Στην ομιλία του ο Αγ. Σαχίνης αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις και στην πόλωση που επιδιώκουν οι κ.κ. Παπαγεωργόπουλος και Βούγιας, ενώ τα προβλήματα της πόλης και των δημοτών παραμένουν και οξύνονται με την ακολουθούμενη πολιτική τόσο της κυβέρνησης, όσο και της δημοτικής αρχής.

Αναφερόμενος στην παράταξή του ο Αγάπιος Σαχίνης τόνισε: «Γνωρίζουμε τα προβλήματα, συσπειρώνουμε κόσμο με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά με διάθεση να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων. Θα είμαστε εδώ και μετά τις εκλογές, δε θα χρησιμοποιήσουμε το Δήμο ως εφαλτήριο για το Κοινοβούλιο». Κάλεσε δε τους δημότες να στηρίξουν με την ψήφο τους την προσπάθεια της παράταξης για ν' αλλάξει η κατάσταση στη διοίκηση του Δήμου προς όφελος των πολιτών. Τέλος ζήτησε δέσμευση από τους άλλους υποψηφίους ότι μετά τις 13 του Οκτώβρη θα παραμείνουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Χθες το πρωί κλιμάκιο της παράταξης με επικεφαλής τον Αγάπιο Σαχίνη πραγματοποίησε περιοδεία στο ΙΚΑ Πύλης Αξιού, όπου συνομίλησε με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας και σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας μετώπου με μπροστάρη την Αυτοδιοίκηση, για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας, την εξασφάλιση σύγχρονων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ
Θα συγκρουστούμε με την πολιτική της ανεργίας

Του Αγι Παπαστεργίου, υποψήφιου δημάρχου Λάρισας

Η ανεργία αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στη Λάρισα, όπως επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Το 1997 οι καταγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 8.500, το 1998 έφτασαν στους 13.400, το 1999 στους 19.100 και το 2000 υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τους 21.000.

Πέρα από τη γενικότερη πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, που ευθύνεται γι' αυτό το τεράστιο πρόβλημα, η αύξηση της ανεργίας στη Λάρισα οφείλεται και σε λόγους, όπως:

  • Η αναγκαστική εγκατάλειψη της παραγωγικής διαδικασίας από μεγάλα τμήματα των μικρομεσαίων αγροτών, που αναζητούν εργασία στην πόλη.
  • Η μείωση της αγροτικής παραγωγής που έχει επιπτώσεις στις συνδεδεμένες με την αγροτική οικονομία επιχειρήσεις.
  • Η είσοδος πολυκαταστημάτων στην τοπική αγορά, που έκλεισε πολλά μικρά μαγαζιά.
  • Το κλείσιμο, ή η μεταφορά σε γειτονικές χώρες αρκετών βιομηχανικών επιχειρήσεων, κυρίως στον κλάδο «Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμός - Δέρμα».

Οσο, λοιπόν, συνεχίζεται η αντιαγροτική πολιτική, όσο πριμοδοτούνται οι επιχειρήσεις για να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, όσο συνεχίζεται το «χτύπημα» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελπίδα για μείωση της ανεργίας δεν υπάρχει. Οι τοπικοί παράγοντες που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, κρύβουν από το λαό τις πραγματικές αιτίες που γεννούν την ανεργία, εξωραΐζουν την κατάσταση και προσπαθούν να δημιουργήσουν ψεύτικες ελπίδες στους άνεργους. Εκεί στοχεύουν και τα διάφορα προγράμματα δήθεν για την αντιμετώπιση της ανεργίας -όπως αυτό που υλοποιείται στη Λάρισα, μέσω του ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ.

Η λύση του κοινωνικού προβλήματος της ανεργίας περνάει μέσα από τον αγώνα για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, που εφαρμόζονται. Οι συνδυασμοί που στηρίζονται απ' τα κόμματα του δικομματισμού, δε δεσμεύονται ότι θα αντιπαλέψουν αυτές τις πολιτικές, αλλά μιλούν γενικά και αόριστα για προγράμματα, για ανάπτυξη, για οράματα. Ο συνδυασμός μας, όχι μόνο τις καταγγέλλει, αλλά βρέθηκε πάντα δίπλα στα λαϊκά στρώματα που αγωνίζονται κόντρα σ' αυτές τις πολιτικές.

Δηλώνουμε ότι ερχόμενοι ξανά στη Δημοτική Αρχή, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που έχει ο Δήμος για τη δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας και θ' αντισταθούμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να «περάσει» τις νέες εργασιακές σχέσεις, όπως μερική απασχόληση, συμβάσεις έργου, Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης κ.ά. Θα βρεθούμε δίπλα στον αγροτικό κόσμο που αγωνίζεται, για να μείνει στα χωριά του, κοντά στους επαγγελματοβιοτέχνες που παλεύουν για να μην κλείνουν τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις τους, μαζί με εργαζόμενους και τους ανέργους στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που γεννά την ανεργία και την εφαρμογή μιας άλλης, που θα έχει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο και τα προβλήματά του.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εντείνουν την προσπάθεια οι αγωνιστικοί συνδυασμοί

Δυο βδομάδες έμειναν μέχρι την Κυριακή της 13ης Οκτώβρη και η πολιτική μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών που δίνουν οι αγωνιστικοί συνδυασμοί στη Θεσσαλία κορυφώνεται.

  • Στη Λάρισα, χτες ο Αγ. Παπαστεργίου, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Δημοτική Συνεργασία» περιόδευσε στη λαϊκή αγορά, συναντήθηκε με εκπροσώπους των ωρομίσθιων καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου και επισκέφτηκε τη συνοικία του Αγίου Θωμά.

Η κεντρική συγκέντρωση της Δημοτικής Συνεργασίας θα γίνει την Τετάρτη, 9 Οκτώβρη στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη Λάρισα.

Ο Μπ. Μπακούλας, υποψήφιος νομάρχης με τη «Νομαρχιακή Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΕΑΣ), το Σάββατο και την Κυριακή, μίλησε σε μεγάλες επαρχιακές συγκεντρώσεις στην Ελασσόνα και στον Τύρναβο. Χτες μίλησε σε σύσκεψη γεωτεχνικών που συγκάλεσε η ΝΕΑΣ, ενώ σήμερα το πρωί θα μιλήσει σε επαρχιακή συγκέντρωση, στα Φάρσαλα.

Η κεντρική συγκέντρωση της ΝΕΑΣ θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, 6 Οκτώβρη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

  • Στη Μαγνησία, ο Απ. Νάνος, υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ, πραγματοποίησε τριήμερη περιοδεία στις Βόρειες Σποράδες, όπου είχε συναντήσεις με φορείς, μίλησε σε συγκεντρώσεις και παρουσίασε τις θέσεις του συνδυασμού για τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των τριών νησιών. Ο Ν. Γκατζής, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Δημοτική Αγωνιστική Συμπαράταξη» (ΔΑΣ) περιόδευσε στις υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας και μίλησε στη συνοικία Νεάπολη.

Την ερχόμενη Παρασκευή, 4 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ. θα γίνει η κοινή κεντρική συγκέντρωση της ΝΑΣ και της ΔΑΣ, στην παραλία του Βόλου.

  • Στα Τρίκαλα, την Παρασκευή, 4 Οκτώβρη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου θα γίνει η κοινή κεντρική συγκέντρωση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΝΑΣΥ), με υποψήφιο νομάρχη τον Γ. Παπασίμο και της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», με υποψήφιο δήμαρχο τον Αχιλ. Κανταρτζή. Χτες, ο Γ. Παπασίμος περιόδευσε στη λαϊκή αγορά και στα χωριά Σωτήρα, Ράξα, Ρίζωμα και Χαϊδεμένη. Ο Αχιλ. Κανταρτζής, επισκέφτηκε το 10ο Δημοτικό Σχολείο, όπου οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για την παντελή έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, μίλησε σε σύσκεψη της ΠΕΑΕΑ και συμμετείχε σε συνάντηση των υποψηφίων δημάρχων της πόλης με τον Εμπορικό Σύλλογο Τρικάλων.
  • Στην Καρδίτσα, η ΝΑΣ, με υποψήφιο νομάρχη τον Β. Μπούτα, καλεί το λαό του νομού να συμμετέχει στην κεντρική συγκέντρωση του συνδυασμού, που θα γίνει τη Δευτέρα (7/10) , στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ο Β. Μπούτας, χτες περιόδευσε στις υπηρεσίες της Νομαρχίας και του ΙΚΑ, ενώ το βράδυ μίλησε στα χωριά Πασχαλίτσα, Κυψέλη, Ματαράγκα και Αμπελώνα.
Παραβρέθηκαν

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι: Θεοδόσης Κωνσταντινίδης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Χρήστος Κόφας μέλος της ΚΕ γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Τάσος Ιντζές μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, Αντώνης Παγουριάδης γραμματέας Τοπικής Οργάνωσης ΔΗΚΚΙ.

Επίσης οι: Δήμος Παπαδημητρίου πρώην υφυπουργός Παιδείας, Ζήσης Παπαδημητρίου νομαρχιακός σύμβουλος - καθηγητής ΑΠΘ, Αγάπιος Σαχίνης υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κοτσαηλίδης υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης, Θεμιστοκλής Νικολαΐδης αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Ηλίας Μαυρίδης μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Κυριακίδης γραμματέας ΕΚΘ.

Χαιρετισμό έστειλαν οι: Παναγιώτης Σπύρου καρδιοχειρουργός, Λευτέρης Κωνσταντινίδης πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Κουρόγλου καρδιοχειρουργός και άλλες προσωπικότητες του νομού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ