ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Γενάρη 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε ετοιμότητα για ένταση του παζαριού

Το αλισβερίσι πάνω σε διχοτομικά σχέδια και για την «ασφάλεια» του νησιού συνδέεται άρρηκτα με ευρύτερες γεωπολιτικές κόντρες

Η εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Τζ. Λουτ επιστρέφει σύντομα στην Κύπρο (φωτ. από συνάντηση τον Οκτώβρη)
Η εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Τζ. Λουτ επιστρέφει σύντομα στην Κύπρο (φωτ. από συνάντηση τον Οκτώβρη)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε τροχιά νέας κλιμάκωσης βαδίζουν οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό. Στις αρχές Γενάρη αναμένεται στην Κύπρο ξανά η ειδική εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, για νέες επαφές, χωριστά με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, ώστε να διαπιστωθεί αν μπορούν να συμφωνηθούν οι λεγόμενοι «όροι αναφοράς» και να ξεκινήσει νέος γύρος συνομιλιών.

Οποιο κι αν είναι το σχήμα με το οποίο θα ενταθεί το παζάρι για την Κύπρο και τη διχοτόμησή της, αυτό θα αλληλεπιδράσει σίγουρα με τις γοργές εξελίξεις σε όλη την περιφέρεια, όπου κρίσιμα μέτωπα (Συριακό, Μεσανατολικό, Κουρδικό) εξελίσσονται σε πεδία ευρύτερης αντιπαράθεσης και συνδιαλλαγής ανάμεσα σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αλλά και «παίκτες» ιδιαίτερα κρίσιμους για την περιοχή, όπως η Τουρκία.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Φιλελεύθερο», συνέδεσε ακόμα μια φορά τη «συνταγή για "άρση του αδιεξόδου"» με την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και «με εμπλοκή πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης», η οποία θα επιτηρεί την τάξη «όπου οι δυνάμεις ασφαλείας των κρατιδίων δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν ενδεχόμενες δικοινοτικές συγκρούσεις» και «όπου η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν θα τα κατάφερνε».

Επιβεβαιώνοντας πόσο βαθύ και πολύπλευρο είναι το παζάρεμα με επίκεντρο την Κύπρο, ο Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στις διαστάσεις που παίρνει ενδεχόμενη ανάμειξη του ΝΑΤΟ στην υπεράσπιση της ασφάλειας της Κύπρου, λέγοντας μάλιστα ότι «το ΝΑΤΟ προέκυψε από συζήτηση μεταξύ Τσαβούσογλου - Κοτζιά, προκειμένου να καταργηθούν οι εγγυήσεις. Και δεν ήταν πρόταση της Τουρκίας».

Στο μεταξύ, ο Κύπριος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ακόμα μια φορά την προθυμία για συνομιλίες και με την Τουρκία, εξηγώντας: «Χωρίς να παραγνωρίζω τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον οποίο θεωρώ τον επίσημο συνομιλητή μου, δεν θα απέκλεια ποτέ τον διάλογο με οποιονδήποτε αξιωματούχο της τουρκικής κυβέρνησης. Εξάλλου, πολλές φορές έχουμε πει ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, και εκείνοι που εισέβαλαν και κατέχουν δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι, αλλά η Τουρκία. Συνεπώς, γιατί να αρνηθώ;».

«Ενεργοί και χρήσιμοι στην ειρήνη...»

Τέλος, χαρακτηριστική είναι και η ετοιμότητα της Κύπρου να παράσχει κάθε βοήθεια για ειρηνευτικές αποστολές, να πρωτοστατήσει σε πολυμερείς συνεργασίες με στόχο ένα «δίχτυ προστασίας» που επιδιώκει να διευρύνει, αλλά και για «να αποτελέσει τη γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής και όχι μόνο με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο Ν. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «λειτουργούμε ως πυλώνας σταθερότητας και παροχέας ασφάλειας, όχι διότι διαθέτουμε τις αμυντικές εκείνες δυνατότητες, αλλά διότι προσφέρουμε το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας για κάθε ειρηνευτική και ανθρωπιστική αποστολή και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους Ευρωπαίους εταίρους και για όσους εμπλέκονται ή θέλουν διευκολύνσεις για ανθρωπιστικούς λόγους, ουδεμιάς χώρας εξαιρουμένης. Είτε πρόκειται για χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε πρόκειται για τις ΗΠΑ, είτε πρόκειται για τη Ρωσία. Οι πλείστες μάλιστα των διευκολύνσεων δίδονται και προς τη ρωσική πλευρά, αλλά και τη γερμανική και τη γαλλική πλευρά. Αλλά και προς τις ΗΠΑ. Δεν αποκλείουμε κανένα. Θέλουμε να είμαστε ενεργοί και χρήσιμοι στην ειρήνη της περιοχής».

Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Λευκωσία προσπαθεί να εξετάσει από τη θετική πλευρά και τις σχέσεις που η Τουρκία αναπτύσσει με τη Ρωσία. Σε αυτήν τη βάση ισχυρίστηκε και ότι «η εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ δεν θα γίνει εις βάρος των σχέσεών μας με τη Ρωσία. Οπως οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν γίνονται εις βάρος των συμφερόντων της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Παλαιστίνης, του Λιβάνου ή άλλης χώρας. Ετσι πρέπει να χειρίζεται κάποιος τις διεθνείς σχέσεις και να μη θεωρεί ότι επειδή μία χώρα συνάπτει φιλικές σχέσεις με τον εχθρό του, μετατρέπεται σε εχθρό του».

Στο μεταξύ, σε δική του συνέντευξη στη «Χαραυγή» ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, χαρακτήρισε ακόμα μια φορά πρόβλημα το «ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μην καταφέρουμε να συμφωνήσουμε. Και τότε όχι απλά και μόνο θα είναι ευχολόγιο κάθε χρόνο η επίλυση του Κυπριακού, αλλά και θα συζητούμε, πλέον, για αρνητικότατες εξελίξεις, με απρόβλεπτες συνέπειες...».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέες επιδρομές στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν τις δολοφονικές επιθέσεις κατά Παλαιστινίων διαδηλωτών στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας την Παρασκευή τον 26χρονο Μουχάμαντ Φαγιάντ από τη νότια πόλη Χαν Γιουνίς και τραυματίζοντας σοβαρά τουλάχιστον άλλους οκτώ. Το Σάββατο ακολούθησε νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα υλικές ζημιές, δίχως τραυματισμούς ή θύματα. Ως αφορμή είχε την αναίμακτη ρίψη μίας ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας.

Από τις 30 Μάρτη, οπότε ξεκίνησαν οι παλαιστινιακές κινητοποιήσεις στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει πάνω από 245 διαδηλωτές, ανάμεσά τους παιδιά, έφηβοι, ανάπηροι, νοσοκόμοι και δημοσιογράφοι.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι στο Κρεμλίνο, μιλώντας σε δημοσιογράφους του πρακτορείου ΤΑΣΣ, ανακοίνωσαν πως θα μεταβεί στα μέσα Γενάρη στη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, στο πλαίσιο προσπαθειών που καταβάλλει η ρωσική κυβέρνηση για συμφιλίωση ανάμεσα στην ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση και τη «Φατάχ» του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς. Αραβόφωνες ηλεκτρονικές εφημερίδες αναφέρουν πως η Μόσχα εντείνει τις διεργασίες για ενδοπαλαιστινιακή «συμφιλίωση» εκτιμώντας ότι είναι απαραίτητη για την ευόδωση προσπαθειών με στόχο τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Νέο ακροδεξιό κόμμα στο Ισραήλ

Το ίδιο διάστημα, στο Ισραήλ εντείνονται οι ενδοαστικές διεργασίες ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 9ης Απρίλη. Το Σάββατο, δύο υπουργοί της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η υπουργός Δικαιοσύνης, Αγελέτ Σακέντ, και ο υπουργός Παιδείας, Ναφτάλι Μπένετ, καθώς και η βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκή Εστία» Σούλι Μοάλεμ Ρεφαέλι ανακοίνωσαν την ίδρυση του κόμματος «ΧαΓεμίν ΧεΧαντάς» («Νέα Δεξιά») που υποτίθεται πως θα είναι ανοιχτό και σε άλλους πέρα από τους ακραίους «Ορθόδοξους Εβραίους». Οι δύο υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι το νέο πολιτικό μόρφωμα έχει σκοπό να προασπίζεται την ισότητα μεταξύ των θρησκευόμενων και των μη θρησκευόμενων, βασιζόμενο σε «μια αληθινή εταιρική σχέση», ενώ διευκρίνισαν ότι θα ασκούν την ηγεσία του από κοινού. Η πλατφόρμα του νέου κόμματος είναι πανομοιότυπη με εκείνη της «Εβραϊκής Εστίας» καθώς εναντιώνεται κυρίως στην ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οι αντιπαραθέσεις συνεχίζονται με αφορμή τους όρους του Βrexit

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και οι τριβές σε διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης στη Βρετανία σε σχέση με το Brexit φαίνεται να παρατείνουν την αβεβαιότητα για τις επικείμενες εξελίξεις αναφορικά με τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Την Κυριακή, ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, μιλώντας στην εφημερίδα «Sunday Times», εκτίμησε ότι είναι «50% οι πιθανότητες για Brexit» σε περίπτωση που η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει στην προγραμματισμένη για τις 14 Γενάρη ψηφοφορία τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με την ΕΕ. Εκανε έκκληση στους Συντηρητικούς βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού λέγοντας πως είναι «ζήτημα τιμής».

Την ίδια ώρα, ο άλλος πυλώνας του αστικού πολιτικού συστήματος, το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα, και ο ηγέτης του, Τζέρεμι Κόρμπιν, σηκώνει τους τόνους ενάντια στη συμφωνία που φέρνει η Μέι, απειλώντας με πρόταση μομφής ενάντια στην κυβέρνηση, χωρίς να προσδιορίζει το πότε.

Ακόμη, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκάβιν Γουίλιαμσον, μιλώντας σε δημοσιογράφους εξέφρασε τη βούλησή του (και της αστικής τάξης) για τη δημιουργία νέων βρετανικών στρατιωτικών βάσεων σε Καραϊβική και Απω Ανατολή μετά το Brexit, προβλέποντας «στενότερες σχέσεις» ανάμεσα στη Βρετανία και χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, αλλά και χώρες της Αφρικής και της Καραϊβικής.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν προσπαθεί να εμποδίσει τη Βρετανία να αποχωρήσει και θέλει να αρχίσει να διαπραγματεύεται τις μελλοντικές σχέσεις από τη στιγμή που το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit, εν μέρει για να επικεντρωθεί στη δική της ενότητα ενόψει των ευρωεκλογών του Μάη. «Κάποιοι υπαινίσσονται ότι σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ με κάθε πιθανό τρόπο. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας. Το μόνο που θέλουμε είναι σαφήνεια για τις μελλοντικές μας σχέσεις. Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016», είπε ο Γιούνκερ στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας. Σε άλλο σημείο εξέφρασε την εκτίμηση ότι μεγάλη μερίδα του βρετανικού λαού αντιμετωπίζει με δυσπιστία τόσο την κυβέρνηση της Τ. Μέι, όσο και την ΕΕ.

Στρεφόμενος σε άλλες προκλήσεις για την Ευρώπη, ο Γιούνκερ τόνισε ότι παρακολουθεί «στενά» τις κινήσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά το εμπόριο, προσθέτοντας: «Τον εμπιστεύομαι όσο τηρεί τον λόγο του. Αν δεν τον τηρεί πλέον, τότε ούτε εγώ δεσμεύομαι από τον δικό μου λόγο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ