ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Γενάρη 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Φουντώνουν οι διαδηλώσεις παρά τους δεκάδες νεκρούς

Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Σουδάν
Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Σουδάν
ΧΑΡΤΟΥΜ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Εντείνονται στο Σουδάν οι κινητοποιήσεις πολλών χιλιάδων εργαζομένων αλλά και επαγγελματικών συνδικάτων με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του Σουδανού Προέδρου Ομάρ Μπασίρ και τη μετάβαση σε νέα κατάσταση, που θα επιτρέψει την εγγύηση «δικαιωμάτων και ελευθεριών» και θα οδηγήσει τη χώρα σε «δημοκρατικές εκλογές».

Η νεοϊδρυθείσα «Ενωση Σουδανών Επαγγελματιών» εξήγγειλε την Κυριακή την πραγματοποίηση νέων μαζικών κινητοποιήσεων για τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, ενόψει της 63ης εθνικής επετείου ανεξαρτησίας του Σουδάν την 1η Γενάρη. Είναι η δεύτερη κινητοποίηση που προγραμματίζει μετά την απεργία και τις πλατιές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της 25ης Δεκέμβρη.

Ανάλογες μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και την περασμένη Παρασκευή από εκατομμύρια Σουδανούς, όχι μόνο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ αλλά και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, παρά τη φονική βία των αστυνομικών αρχών που έχει προκαλέσει το θάνατο αρκετών δεκάδων διαδηλωτών, τον τραυματισμό και τις συλλήψεις πολλών εκατοντάδων από τις 19 Δεκέμβρη, οπότε ξεκίνησαν οι πολύμορφες κινητοποιήσεις εξαιτίας του νέου κύματος ακρίβειας και ελλείψεων σε ψωμί, βασικά τρόφιμα και καύσιμα. Το ΚΚ Σουδάν συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις και πολλά μέλη και στελέχη του κρατούνται.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Μπασίρ προσπαθεί να υποβαθμίσει τις λαϊκές αντιδράσεις, κατηγορώντας ως υπεύθυνους για τις «βίαιες ταραχές», όπως αναφέρονται οι κινητοποιήσεις, ένοπλα μέλη και στελέχη του «Σουδανικού Απελευθερωτικού Κινήματος» (SLM) και καλεί το λαό να εκφραστεί στις ...προεδρικές εκλογές του 2020. Στις εκλογές του 2020 θέλει να είναι ξανά υποψήφιος ο Πρόεδρος Μπασίρ, που παραμένει στην εξουσία από το 1989, όταν ανέτρεψε την τότε κυβέρνηση με πραξικόπημα.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Προεδρικές εκλογές με πολλά προβλήματα

ΚΙΝΣΑΣΑ.--

Με πολύωρες καθυστερήσεις στο άνοιγμα πολλών εκλογικών τμημάτων - λόγω προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση και τη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφοφορίας σε μία χώρα με «ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό» - διεξήχθησαν την Κυριακή στη ΛΔ Κονγκό οι πρώτες προεδρικές εκλογές έπειτα από περίπου 20 χρόνια. Αντιδράσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στις δύο μεγάλες ανατολικές πόλεις Μπένι και Μπουτέμπο, εξαιτίας της αιφνιδιαστικής απόφασης της Εκλογικής Επιτροπής την περασμένη Τετάρτη να αναβάλει τις εκεί εκλογές έως το Μάρτη, με αφορμή επιδημία του αιμορραγικού πυρετού «Εμπολα». Επιπλέον, αναστάτωση και σύγχυση σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους προκάλεσαν την τελευταία στιγμή αποφάσεις για μεταφορά ή αλλαγές στη λειτουργία αρκετών εκλογικών τμημάτων.

Για πρώτη φορά δεν συμμετέχει στις προεδρικές εκλογές ο πάμπλουτος Τζόζεφ Καμπίλα, δοτός Πρόεδρος της χώρας από το 2001 και την «περίεργη» δολοφονία του πατέρα του, Λοράντ Ντεζιρέ Καμπίλα. Τρεις είναι οι βασικοί διεκδικητές της προεδρικής εξουσίας: Ο κυβερνητικός υποψήφιος Εμανουέλ Ραμαζάνι Σαντάρι, πρώην υπουργός Εσωτερικών, σε βάρος του οποίου η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις, ο Μάρτιν Φαγιούλου, δικηγόρος, πλούσιος επιχειρηματίας και πρώην διευθυντικό στέλεχος της «Exxon Mobil», γύρω από τον οποίο έχουν συσπειρωθεί τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ο Φέλιξ Τσισεκέντι, γιος του Ετιέν Τσισεκέντι, πρώην αρχηγού αντιπολιτευόμενου κόμματος, ο οποίος πέθανε το Φλεβάρη του 2017.

Η αχανής ΛΔ Κονγκό διαθέτει τεράστιο ορυκτό πλούτο (πετρέλαιο, διαμάντια, χρυσό, χαλκό, κασσίτερο, βολφράμιο και κολτάνιο), τον οποίο λυμαίνονται κυρίως μονοπώλια τεχνολογίας. Τα μονοπώλια αυτά λεηλατούν επίσης τα παράνομα ορυχεία σπάνιων μεταλλευμάτων, που είναι απαραίτητα για την κατασκευή «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών και άλλων συναφών συσκευών. Το 90% των περίπου 40.000.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δεν έχει ποτέ χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό υπολογιστή και καλείται μέσα σε λίγα λεπτά να επιλέξει τον υποψήφιο της προτίμησής του, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων οθόνες αφής και ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας.

Το 70% του λαού παλεύει για την επιβίωση βουτηγμένο σε ακραία φτώχεια και το πενιχρό του εισόδημα ροκανίζει ετήσιος πληθωρισμός που ξεπερνά το 41%. Αντίθετα, μία μικρή αστική τάξη ζει βυθισμένη σε τεράστιο πλούτο και διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας σε συνεργασία με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και πολυεθνικά μονοπώλια, με φόντο τη διαπάλη δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με την Κίνα, την Ινδία κ.ά., που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΓΚΝΙΤΟΓΚΟΡΣΚ.-- Από έκρηξη σε εγκατάσταση φυσικού αερίου σε 10ώροφη πολυκατοικία στην πόλη των Ουραλίων της Ρωσίας, Μαγκνιτογκόρσκ, προκλήθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας μερική κατάρρευση του κτιρίου και ο θάνατος 4 ενοίκων και ο τραυματισμός άλλων 16, ενώ γύρω στους 50 αναζητούνται στα ερείπια. Ως πιθανότερη αιτία του περιστατικού θεωρείται η διαρροή αερίου που προκάλεσε την έκρηξη, αλλά διεξάγεται έρευνα και για το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατολισθήσεις και πλημμύρες που ακολούθησαν την τροπική καταιγίδα «Ουσμάν», στις κεντρικές Φιλιππίνες. Τα περισσότερα θύματα πνίγηκαν ή καταπλακώθηκαν από λάσπες και χώματα, ενώ οι φόβοι για δραματική αύξηση των θυμάτων μεγάλωναν. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε δήλωση του Προέδρου Ντουτέρτε ότι όταν ήταν έφηβος είχε παρενοχλήσει εργαζόμενη στο σπίτι της οικογένειάς του, την οποία δήλωση μάλιστα έκανε σε ομιλία με την οποία υποτίθεται ότι ασκούσε κριτική στην υποκρισία της Εκκλησίας, που προσπαθεί να αποσιωπήσει σεξουαλικές επιθέσεις ιερέων σε παιδιά.

ΚΑΪΡΟ.-- Τρεις Βιετναμέζοι τουρίστες και ο Αιγύπτιος ξεναγός τους σκοτώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής και άλλοι 12 τραυματίστηκαν, όταν πυροδοτήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός την ώρα που το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν περνούσε από τον αρχαιολογικό χώρο των πυραμίδων της Γκίζας. Την ευθύνη της επίθεσης δεν ανέλαβε άμεσα κάποια οργάνωση. Ωστόσο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι κατηγόρησε τους δράστες για προδοσία και έδωσε εντολή για κλιμάκωση των επιχειρήσεων του στρατού στη Χερσόνησο Σινά και στην Γκίζα το Σάββατο, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 40 υπόπτων για «τρομοκρατία» και σχέσεις με τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

ΣΑΝΑΑ.-- Οι Σιίτες αντικαθεστωτικοί ένοπλοι Χούτι άρχισαν να αποσύρονται από το λιμάνι της Χοντέιντα, στη Δυτική Υεμένη, το Σάββατο, εφαρμόζοντας συμφωνία εκεχειρίας που είχε επιτευχθεί στις αρχές Δεκέμβρη με την κυβέρνηση της χώρας.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου «Agusta 139» συνετρίβη το Σάββατο στην ορεινή περιοχή Τζεμπέλ Τζάις στο βόρειο τμήμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί όλο το πλήρωμά του. Το ελικόπτερο πραγματοποιούσε αποστολή διάσωσης.

ΙΤΑΛΙΑ
Εγκριση του προϋπολογισμού και στη Βουλή

ΡΩΜΗ.--

Με 327 ψήφους υπέρ και 228 κατά, η Κάτω Βουλή της Ιταλίας ενέκρινε και αυτή το σχέδιο προϋπολογισμού που «επικαιροποιήθηκε», μετά από τις έντονες αντιρρήσεις της Κομισιόν και τις εκκλήσεις των Βρυξελλών για αλλαγές που θα εμπόδιζαν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρώμης.

Το σχέδιο προϋπολογισμού που εγκρίθηκε προβλέπει για το 2019 δημόσιο έλλειμμα στο 2,04% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) από 2,4% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, ενώ το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1% από 1,5%. Τέλος, η Ιταλία πρέπει να περιορίσει το δημόσιο χρέος της, το οποίο υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ της, για να αποφύγει τις κυρώσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών και τη διαδικασία παράβασης της ΕΕ.

Η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι το νέο σχέδιο δεν είναι εντελώς ικανοποιητικό, αλλά αποτελεί μια θετική βάση για «συνέχιση του διαλόγου». Από τη δική της μεριά, η ιταλική κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε μια μυωπική, αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, η οποία θέλει να καταπολεμήσει την οικονομική αστάθεια με μέτρα τα οποία τελικά την ευνοούν» και ότι «η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει να πετύχει μια ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στη μείωση και την από κοινού αντιμετώπιση των κινδύνων». Εξάλλου, οι διαφωνίες Ρώμης - Βρυξελλών δεν ήταν ...αριθμητικές, αλλά αφορούν συνολικά το μείγμα δημοσιονομικής διαχείρισης και των προτεραιοτήτων που απαιτούνται για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή, και στο εσωτερικό της Ιταλίας έρχονται εντονότερα στην επιφάνεια ενδοαστικές αντιθέσεις για την οικονομική και εξωτερική πολιτική της χώρας. Κατά την έγκριση του προϋπολογισμού, διάφορες δυνάμεις υποστήριξαν ότι δεν δόθηκε αρκετός χρόνος για να μελετηθούν οι τροποποιήσεις που έγιναν και κατηγόρησαν την κυβέρνηση (των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων «Κίνημα 5 Αστέρων» και «Λέγκα») και επειδή συνέδεσε την έγκριση του προϋπολογισμού με την απόσπαση ψήφου εμπιστοσύνης.

Εκτός από το «κεντροαριστερό» Δημοκρατικό Κόμμα (της αντιπολίτευσης) έντονη κριτική άσκησαν και οι «Αδελφοί της Ιταλίας», αντιδραστική πολιτική δύναμη που στήριξε τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα όταν αποφάσισαν (την άνοιξη) να σχηματίσουν κοινό κυβερνητικό σχήμα.

ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Εκλογές με καταγγελίες για νοθεία και νεκρούς

ΝΤΑΚΑ.--

Κάλπες για την ανάδειξη της νέας 300μελούς Βουλής άνοιξαν χτες στο Μπανγκλαντές, όπου τα πρώτα αποτελέσματα, αργά το απόγευμα, έδιναν προβάδισμα στο κόμμα «Λαϊκός Σύνδεσμος» (Awami League) της (μέχρι πρότινος πρωθυπουργού) Χαλέντ Ζία, το οποίο κυβερνά τη χώρα από το 2009.

Ωστόσο, το αντιπολιτευόμενο «Εθνικό Κόμμα» κατήγγειλε εκτεταμένη νοθεία και ότι υπήρξαν παρατυπίες στην εκλογή τουλάχιστον 221 βουλευτών. Μάλιστα, ο ηγέτης του κόμματος, Καμάλ Χοσαΐν ζήτησε από την Εκλογική Επιτροπή επίσημα να ακυρώσει το αποτέλεσμα και την επανάληψη της διαδικασίας υπό «μια ουδέτερη κυβέρνηση». Ανταποκριτές διεθνών δικτύων, όπως το BBC, έκαναν λόγο για μεταφορά καλπών ήδη γεμάτων σε εκλογικά κέντρα.

Την ίδια στιγμή, στη διάρκεια διαμαρτυριών της αντιπολίτευσης και συγκρούσεων με υποστηρικτές του «Συνδέσμου» αλλά και την αστυνομία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 άτομα.

Η Αριστερή Δημοκρατική Συμμαχία, στην οποία παίρνει μέρος και το ΚΚ Μπανγκλαντές, απείχε από τις εκλογές καταγγέλλοντας ευρεία νοθεία.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Εν αναμονή της επίσκεψης Κιμ στη Σεούλ

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Νέες συναντήσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, όπως επιβεβαιώνει και επιστολή που έστειλε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, στον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο, Μουν Τζε-ιν. Σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική Προεδρία, ο Κιμ εξέφρασε τη λύπη του για το ότι δεν κατάφερε να επισκεφτεί τη Σεούλ το Δεκέμβρη - όπως είχε συμφωνηθεί το Σεπτέμβρη - και διαμήνυσε την «ισχυρή αποφασιστικότητά του» να βρεθεί στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα στο άμεσο μέλλον.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται και νέα συνάντηση του Κιμ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπως έχουν κατά καιρούς ανακοινώσει Ουάσιγκτον αλλά και Πιονγιάνγκ. Ωστόσο, συνεχείς αναβολές της συνάντησης αλλά και αντιφατικές δηλώσεις από όλες τις πλευρές βεβαιώνουν ότι η συνέχιση του παζαριού δεν θα είναι απλή υπόθεση. Για παράδειγμα, το θέμα της άρσης των κυρώσεων που έχουν κατά καιρούς επιβληθεί στην Πιονγιάνγκ (για την οποία διαφωνούν οι ΗΠΑ, υπερθεματίζει η Ρωσία και η Κίνα θέτει όρους) είναι ενδεικτικό των σύνθετων προεκτάσεων που έχει η υπογραφή συνθήκης ειρήνης στη Χερσόνησο. Αντίστοιχα, και η «αποπυρηνικοποίηση» αφορά ευρύτερα την «αναπροσαρμογή» των εξοπλισμών διαφόρων δυνάμεων που διατηρούν στρατεύματα πάνω ή γύρω από τη Χερσόνησο, με πρώτες τις ΗΠΑ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ