Eurokinissi |
Μιλώντας για την Παγκόσμια Μέρα Υγείας, με πομπώδεις δηλώσεις χωρίς αντίκρισμα, έπλεξε υποκριτικά το εγκώμιο «στους πρωταγωνιστές της μάχης», τους οποίους η κυβέρνηση εξουθενώνει, απολύει, καταστέλλει, ανακυκλώνει ή στην καλύτερη περίπτωση πετάει στα νύχια των εργολάβων και στην ομηρία των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Στην ενημέρωση επίσης αναλύθηκε ξανά η απογείωση της «ατομικής ευθύνης» με τα self test, με τα οποία πετάνε καταρχήν το μπαλάκι σε μαθητές και εκπαιδευτικούς (βλ. σελ. 19). Δηλαδή, με το μέτρο εκείνο που ουσιαστικά υπονομεύει την αναγκαία και με κρατική ευθύνη επιδημιολογική επιτήρηση, από εξειδικευμένο προσωπικό στις δημόσιες δομές ΠΦΥ (με λήψη ιστορικού, αξιολόγηση των ευρημάτων, υπεύθυνη καταγραφή κ.λπ.). Αυτή η υποβάθμιση παρουσιάστηκε από τον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη ως «πρωτοπορία», λέγοντας μάλιστα πως η συγκεκριμένη ιατρική πράξη (όπως η διεξαγωγή τεστ) «δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία Υγείας»!
Ενδεικτική δε της αναξιοπιστίας των τεστ είναι η ομολογία του Β. Κικίλια ότι «τα αποτελέσματα των self test δεν θα καταχωρούνται στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ, παρά μόνο τα επιβεβαιωτικά τεστ, για να υπάρχει ορθότητα της επιδημιολογικής εικόνας». Μια μέρα νωρίτερα, μάλιστα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σ. Τσιόδρας σημείωνε ότι «αν έχω συμπτώματα και το self test είναι αρνητικό, θα πρέπει να κάνω επαναληπτικό έλεγχο, δεν με εξασφαλίζει».
Παρ' όλα αυτά η «αυτοδιάγνωση» παρουσιάστηκε ως «όπλο για να ανοίξει με ασφάλεια η δραστηριότητα στη χώρα μας», προμηνύοντας ότι το συγκεκριμένο υποκατάστατο για μέτρα προστασίας που δεν έχουν ληφθεί (μείωση μαθητών ανά τάξη, μαζική διενέργεια μοριακού τεστ στους χώρους δουλειάς κ.λπ.) θα συμπαρασύρει όλους τους εργαζόμενους προκειμένου να ανοίξουν η αγορά και ο Τουρισμός. Κατά τ' άλλα, «στρατηγική της πολιτείας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών».
Να σημειωθεί ότι με το «καλημέρα» επικράτησε αλαλούμ στα φαρμακεία, με φαρμακοποιούς να καταγγέλλουν ότι παρέλαβαν τελικά rapid test (και όχι ατομικά κατ' οίκον τεστ) και μάλιστα σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων, που θα πρέπει να ανασυσκευάζονται σε ατομικά πακέτα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την αλλοίωσή τους. Από τη μεριά του ο υφυπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «οι επόμενες παρτίδες θα είναι πιο εύκολες».
Στο μεταξύ, αργά χτες το βράδυ η κυβέρνηση κατέθεσε και ψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες στην Ολομέλεια της Βουλής τροπολογία της τελευταίας στιγμής, η οποία προβλέπει τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταχώρηση και διαχείριση των αποτελεσμάτων των self test.
Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Μαρία Κομνηνάκα, ανέδειξε ότι έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι ο λαός θρηνεί χιλιάδες νεκρούς, η κυβέρνηση δείχνει την πυγμή της να εφαρμόσει μια πολιτική που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, και από πάνω απαιτεί «ατομική ευθύνη» από τα θύματα. Ειδικά για την πλατφόρμα, ανέδειξε τους κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα και έφερε ως παράδειγμα το προηγούμενο της «Cisco».
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν υπέρ, Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25 κατά.
Η εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει την καθαριότητα στο ΨΝΑ Δαφνί «συνεχίζει ανενόχλητη να αλωνίζει στο νοσοκομείο μας και να επιβάλλει διώξεις», καταγγέλλει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου, στηλιτεύοντας τη στάση της διοίκησης, που «κάνει το χατίρι του εργολάβου καθαριότητας, διενεργώντας διαδικασία πειθαρχικής έρευνας κατά υπαλλήλου του ΨΝΑ». Σημειώνεται ότι η πειθαρχική έρευνα γίνεται σε βάρος μέλους του ΔΣ του Σωματείου, επειδή απαίτησε από την εργολαβική εταιρεία μέτρα ατομικής προστασίας.
«Η διοίκηση του νοσοκομείου καθ' υπόδειξη του εργολάβου προσπαθεί να στοχοποιήσει, να τρομοκρατήσει και να φιμώσει όποιον εργαζόμενο αναδεικνύει και καταγγέλλει τις απαράδεκτες μεθόδους και συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που επιβάλλει η εταιρεία καθαρισμού», σημειώνει ο Σύλλογος.
Σήμερα «ζητά την εκδίωξη με κλήση σε απολογία για τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος του συνάδελφου νοσηλευτή Δημουλά Θωμά, μέλους της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων. Ο συνάδελφος εγκαλείται να απολογηθεί στη διοικήτρια του νοσοκομείου (....) Κατηγορείται λοιπόν με το άρθρο 107 του Ν. 3528/2007 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, που περιλαμβάνει τα πειθαρχικά παραπτώματα και ανοίγει δρόμους ακόμα και σε απόλυση».
Το «παράπτωμα» που διέπραξε ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είναι «ότι τα έβαλε με την εργολαβική εταιρεία, διεκδικώντας τα απαιτούμενα μέτρα ατομικής προστασίας για το προσωπικό καθαριότητας, καθώς υπήρξαν καταγγελίες στο σωματείο πως υπάρχει κίνδυνος διασποράς της νόσου Covid-19 και εκτίθενται ασθενείς και προσωπικό».
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η εταιρεία παρέχει Μέσα Ατομικής Προστασίας (γάντια, μάσκες κ.λπ.) με το σταγονόμετρο (ένα ζευγάρι γάντια το 8ωρο και μία μάσκα ή και καθόλου) και μετακινεί το προσωπικό της από τμήμα σε τμήμα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γεγονός που έχει ήδη καταγγελθεί εγγράφως άπειρες φορές.
Το σωματείο απαιτεί να αποσυρθεί εντός 5 ημερών η προσπάθεια δίωξης του μέλους της διοίκησής του από την εργολαβική εταιρεία, και να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια φίμωσης απέναντι σε κάθε φωνή που υπερασπίζεται το δικαίωμα σε ασφαλείς συνθήκες εργασίας και καταδικάζει τον εργασιακό μεσαίωνα από όπου κι αν προέρχεται. Παράλληλα, καλεί τη διοίκηση «να αναλογιστεί τις ευθύνες που έχει απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους και τους ασθενείς του νοσοκομείου με τη στάση της, και να λάβει υπόψη της τις καταγγελίες για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η εταιρεία και της έχουν κοινοποιηθεί από το σωματείο εργαζομένων κατ' επανάληψη, χωρίς να μεροληπτεί υπέρ του εργολάβου».
Η Επιτροπή Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (EMA) σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου αναφορικά με την εκτίμησή της για το εμβόλιο της «AstraZeneca» και το κατά πόσο συνδέεται με περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφονται σε ορισμένους εμβολιασμένους, σημείωσε ότι «οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες».
Με δεδομένο ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι αιματικοί θρόμβοι σε εμβολιασμένους με το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι πολύ σπάνια περιστατικά, ο ΕΜΑ επισημαίνει ότι «τα συνολικά οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη της COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών». Συγκεκριμένα, μέχρι τις 4 Απρίλη είχαν αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο 222 περιπτώσεις σπάνιων θρομβοεμβολών σε 34 εκατομμύρια δόσεις από το σκεύασμα της «AstraZeneca», ανέφερε η Σ. Στράους, επικεφαλής της Επιτροπής Ασφάλειας του ΕΜΑ, προσθέτοντας ότι οι παρενέργειες δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο, δεδομένου ότι τα εμβόλια διανέμονται σε μεγάλη κλίμακα. Η δε εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού, Ε. Κουκ, υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος θανάτου από την Covid-19 είναι «πολύ μεγαλύτερος» από τον κίνδυνο θανάτου από σπάνιες παρενέργειες.
Ο ΕΜΑ υπενθυμίζει στους υγειονομικούς και σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο να ενημερώνονται για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός 2 βδομάδων από τον εμβολιασμό και να αναζητούν αμέσως ιατρική βοήθεια αν εμφανίσουν αντίστοιχα συμπτώματα (δύσπνοια, πόνος στο στήθος, πρήξιμο στα πόδια, επίμονος πόνος στην κοιλιά ή πονοκέφαλος, μικροί θρόμβοι κάτω από το δέρμα, μακριά από το σημείο εμβολιασμού).
Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις θρομβώσεων έχουν καταγραφεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 βδομάδων από τον εμβολιασμό. Ο ΕΜΑ ωστόσο σημειώνει ότι με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, «δεν συμπεραίνει πως η ηλικία και το φύλο αποτελούν σαφείς παράγοντες κινδύνου για αυτές τις πολύ σπάνιες παρενέργειες», και με αυτή την έννοια δεν δίνει κάποια ειδική σύσταση για περιορισμούς.
Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ συνεδρίαζαν αργά χτες το βράδυ για το θέμα, ενώ πιθανότατα τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η κάθε χώρα ξεχωριστά - όπως γίνεται μέχρι τώρα - καθώς όπως σημειώνει και ο ΕΜΑ, στη χρήση του εμβολίου «συνυπολογίζονται η κατάσταση της πανδημίας και η διαθεσιμότητα εμβολίων σε κάθε κράτος - μέλος».
Την ίδια ώρα, στη Βρετανία δόθηκε σύσταση σε άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα που έχουν χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή θανάτου από Covid-19 να δίνεται μια εναλλακτική στο εμβόλιο της «AstraZeneca». Η δεύτερη δόση θα συνεχιστεί με εμβόλιο της «AstraZeneca» σε όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη.
Σύμφωνα με τη συμβουλευτική επιτροπή για την ασφάλεια των εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολίου της «AstraZeneca» και των σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος θεωρείται «εύλογη αλλά δεν επιβεβαιώνεται». Η επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη βδομάδα για να εξετάσει νέα δεδομένα.
Ακόμη 75 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους και με 20.000 λιγότερα τεστ σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, καταγράφηκαν 3.445 νέα κρούσματα.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παραμένει σκαρφαλωμένος στους 749.
Από τα 3.445 νέα κρούσματα, 1.670 εντοπίστηκαν στην Αττική, 398 στη Θεσσαλονίκη, 114 στην Αχαΐα, 85 στη Λάρισα, ενώ υπό διερεύνηση είναι 122 κρούσματα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 285.015 και των θανάτων σε 8.607.