ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθεί τα ευρωατλαντικά συμφέροντα

Υποσχέσεις στην Αλβανία για ένταξη στην ΕΕ έδωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε συνάντηση με τον ομόλογό του στη Αθήνα, τον οποίο ενημέρωσε και για τις επαφές του στο Βελιγράδι

Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο υπηρετούν τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, που έχει ενεργό συμμετοχή στα ευρωατλαντικά ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή

Motion Team

Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο υπηρετούν τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, που έχει ενεργό συμμετοχή στα ευρωατλαντικά ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή
Την υπόσχεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, στον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών, Ιλίρ Μέτα, με τον οποίο συναντήθηκε στην Αθήνα. Για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό και του ντόπιου κεφαλαίου γίνεται προωθητής των ευρωατλαντικών συμφερόντων ώστε όλες οι χώρες της περιοχής να μπουν στο ιμπεριαλιστικό μαντρί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά τις επαφές που είχε την περασμένη βδομάδα στο Βελιγράδι ο Δ. Δρούτσας, όπου ζήτησε από τη σερβική ηγεσία να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη «νομιμοποίηση» της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Αλβανός υπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τις διαθέσεις του Βελιγραδίου έναντι των «αδελφών Αλβανών Κοσσοβάρων». Κατά τα λοιπά, όπως είπε στις δηλώσεις του ο Δ. Δρούτσας, οι δύο υπουργοί μίλησαν «για τις διμερείς σχέσεις των χωρών και για τις τελευταίες εξελίξεις στη Βαλκανική. Και για άλλη μια φορά θα ήθελα να τονίσω τη σημασία που αποδίδουμε στην ευρωπαϊκή προσέγγιση, στην ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της περιοχής, και ασφαλώς της Αλβανίας».

Από την πλευρά του ο Ι. Μέτα είπε ότι τα Τίρανα αναμένουν σύντομα «την απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων, καθώς και, στο προσεχές μέλλον, την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Συζητήσαμε, επίσης, την περαιτέρω πρόοδο στις σχέσεις μας. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές σε όλους τους τομείς. Και θέλω ειδικά να υπογραμμίσω ότι υπολογίζουμε πάρα πολύ στην υποστήριξη της Ελλάδας, υπολογίζουμε πάρα πολύ στον πρωθυπουργό Παπανδρέου για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στηρίζει και ... εκτός ο ΛΑ.Ο.Σ.

Ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική ζήτησε και είχε χτες από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Στην περίπου ωριαία συνάντηση που είχαν ο Δημήτρης Δρούτσας ενημέρωσε τον Γ. Καρατζαφέρη για τις επισκέψεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, καθώς και για τις επισκέψεις του ιδίου σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Τον ενημέρωσε, επίσης, για το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά και το θέμα του Κοσσόβου.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι είχε μια σφαιρική ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό των Εξωτερικών για τα θέματα της περιοχής και συζητήθηκε ιδιαίτερα η απόφαση της Χάγης για το Κόσσοβο.

Του επιστήσαμε την προσοχή, δήλωσε ο Γ. Καρατζαφέρης, για τις ανησυχίες μας, για την πολιτική την οποία πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, σε συνάρτηση με το ειδικό ενδιαφέρον που έχουμε εμείς απέναντι στην Κύπρο. «Πιστεύω ότι είναι σε ένα κομβικό σημείο η εξωτερική πολιτική μας και θέλω να ελπίζω ότι από την εξέλιξη της πολιτικής που θα ασκήσει η ελληνική κυβέρνηση, εξαρτάται εν πολλοίς το αύριο», είπε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

Μετά τη συνάντηση, ο Γ. Καρατζαφέρης στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι συζητήθηκε ακόμη και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και είπε «ότι παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός του, από τις οποίες δεν αποκόπτεται»...

Επικίνδυνες εξελίξεις

Η ευθεία παρέμβαση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που επιχείρησε μέσα από συνέντευξή του σε ελληνική ημερήσια εφημερίδα ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, πρέπει να ανησυχήσει τους εργαζόμενους και το λαό. Ο Richard Morningstar επισκέπτεται την Αθήνα σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας στα ζητήματα των πηγών και των αγωγών ενέργειας (συζητήσεις για το μέλλον του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και των εναλλακτικών ενεργειακών δρόμων, τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο, διευθετήσεις στις ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο), τα οποία αποτελούν πεδίο οξυμένων ανταγωνισμών για τις παγκόσμιες και περιφερειακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης ζήτησε, «να υπάρξει, επιτέλους, συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα σύνορα». Επί της ουσίας, οι ΗΠΑ επαληθεύουν ότι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας δεν είναι απλά ένα «τεχνικό ζήτημα», όπως ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση, αλλά η οριοθέτησή της σχετίζεται άμεσα με τον καθορισμό συνόρων. Κάτω από αυτό το πρίσμα, γίνεται διπλά επικίνδυνη η διαχρονική στρατηγική των ελληνικών κυβερνήσεων, που εμπλέκουν ολοένα και πιο δραστικά ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, υπονομεύοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Πολύ περισσότερο, αποδεικνύεται η επικινδυνότητα της σημερινής κυβερνητικής στρατηγικής, που θέλει την υφαλοκρηπίδα να φτάνει μέχρι τα 200 μέτρα βάθος, συρρικνώνοντας καθοριστικά μ' αυτόν τον τρόπο τα σύνορα της χώρας.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ είπε και κάτι άλλο: Αν ο «καθορισμός συνόρων» δεν είναι εφικτός επί του παρόντος, οι δύο χώρες μπορούν «να καταλήξουν σε μια επιχειρηματική λύση (...) στο Αιγαίο ή σε κάποια άλλη αμφισβητούμενη περιοχή, όπου το οικονομικό όφελος είναι και για τις δύο χώρες τόσο μεγάλο (...) ακόμη και εάν δεν συμφωνούν στα συγκεκριμένα σύνορα». Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ αποφαίνονται ότι οι «μπίζνες» με τα πετρέλαια δεν μπορούν να καθυστερούν λόγω των «αγκυλώσεων» που δημιουργούν οι συνοριακές - όπως τις χαρακτηρίζουν - διαφορές και πως το συμφέρον της αστικής τάξης κάθε χώρας επιτάσσει αυτές να μπουν «στον πάγο» και να προχωρήσει η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Ανάλογα τετελεσμένα επιχειρεί να δημιουργήσει και η Τουρκία, κάνοντας έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αξιοποιεί γι' αυτό το σκοπό, τον «αέρα» από την αναθέρμανση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και την ενθάρρυνση των ΗΠΑ και της ΕΕ, που βλέπουν σαν βραχνά στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια τα ανοιχτά μέτωπα στο Αιγαίο.

Ανάλογες διευθετήσεις «ζυμώνει» και το ΝΑΤΟ, το οποίο επιχειρεί να παρακάμψει τις όποιες ελληνοτουρκικές διαφορές με τη λειτουργία του ενιαίου εναέριου χώρου και την προώθηση άλλων πολιτικοστρατιωτικών μέτρων για την ομαλή λειτουργία της ΝΑΤΟικής πτέρυγας στην ΝΑ Μεσόγειο. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις δεν μπορούν να ιδωθούν ξεκομμένες από τους συνολικότερους ανταγωνισμούς που οξύνονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με αιχμή την περιοχή της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν. Εξελίξεις που επιβεβαιώνουν στο ακέραιο τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι, όσο η αστική τάξη της χώρας κρατάει τα γκέμια της εξουσίας, τόσο θα πληθαίνουν οι κίνδυνοι για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής από την ενσωμάτωση και την ενεργό συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις. Απ' αυτή τη σκοπιά, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη μια και την άλλη άκρη του Αιγαίου, αναλαμβάνει πρόσθετα και αυξημένα καθήκοντα το αμέσως επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ