ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Να καταργηθούν τα λευκά κελιά

Διαμαρτυρία χτες στο τουρκικό προξενείο

Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων (ΠΑΜΕ, Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας) που επισκέφθηκε πρόσφατα (στις 14 και 15 Ιούλη) την Τουρκία, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας χτες στην τουρκική πρεσβεία και κατέθεσαν υπόμνημα διαμαρτυρίας για την κατάργηση των Λευκών Κελιών τύπου F στην Τουρκία.

Στο υπόμνημά τους, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων απευθύνουν έκκληση άμεσης κινητοποίησης στους φορείς, στα συνδικαλιστικά σωματεία των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στο πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο, στη νεολαία, στις Ενώσεις Νομικών, στους Δικηγορικούς Συλλόγους, απαιτώντας να σταματήσει η πολιτική της απομόνωσης των κρατουμένων στις φυλακές της Τουρκίας και να κατοχυρωθεί νομικά και έμπρακτα η ανεμπόδιστη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.

Η αντίσταση των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία ενάντια στα λευκά κελιά συνεχίζεται από τις 20 Οκτώβρη του 2000, ενώ η κατασταλτική πολιτική της απομόνωσης έχει κοστίσει τη ζωή σε 122 αγωνιστές και έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία 600 περίπου αγωνιστών που υπέστησαν βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Στην Τουρκία σήμερα ο νέος «αντι-τρομοκρατικός» νόμος και οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα είναι η συνέχεια των αντιδημοκρατικών και αυταρχικών νόμων που ισχύουν σ' αυτή. Οι διάφορες διατάξεις που προωθούνται, όχι μόνο στην Τουρκία, είναι εμπνευσμένες από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα των ΗΠΑ και της ΕΕ με πρόσχημα τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όμως πραγματικός στόχος τους είναι οι αγώνες των εργαζομένων κατά της εκμετάλλευσης και οι αγώνες όλων όσοι παλεύουν για τα δικαιώματά τους.

ΡΩΣΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πολύμορφη συνεργασία

ΜΟΣΧΑ.-

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ολοκληρώθηκε χτες με τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και την υπογραφή σειρά συμφωνιών συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Χτες το πρωί, ο Ούγκο Τσάβες τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Σιμόν Μπολιβάρ στη Μόσχα και εγκαινίασε έκθεση με θέμα «Βενεζουέλα: Ιστορία και κουλτούρα» στη Βιβλιοθήκη Ξένης Λογοτεχνίας της Μόσχας.

Αργότερα, στη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή. Υπέγραψαν μια σειρά συμφωνίες σχετικά με την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων και την κατασκευή εργοστασίου για την παραγωγή όπλων στη Βενεζουέλα. Οι δύο πρόεδροι ανέλυσαν και άλλα ζητήματα, σχετικά με την ενέργεια, τα μεταλλεία, τη βιομηχανία αυτοκινήτων, σιδηροδρόμων, την εναέρια μεταφορά, την κατασκευή μηχανημάτων, υποδομών, αλλά και οικονομικά θέματα, τεχνολογικά και ζητήματα αλιείας. Την προηγούμενη μέρα, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε επισκεφθεί και το εργοστάσιο που παράγει όπλα «Καλάσνικοφ».

Επανειλημμένα οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πώληση εξοπλισμών προς τη Βενεζουέλα και έχουν απαιτήσει από τη Ρωσία να αναθεωρήσει την πώληση αυτή, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τομ Κέισι, δήλωσε την περασμένη Τρίτη πως η αγορά υπερβαίνει τις αμυντικές ανάγκες της Βενεζουέλας και πως «δε βοηθά στη σταθερότητα της περιοχής».

Ο Ούγκο Τσάβες, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων «Ιτάρ Τας» την Τετάρτη το βράδυ, τόνισε πως στόχος της αγοράς είναι η αντικατάσταση των παλιών εξοπλισμών, λέγοντας πως «δε θα επιτεθούμε σε κανέναν, ωστόσο δε θα πρέπει κάποιος να κάνει κάποιο λάθος μαζί μας, ιδιαίτερα η αυτοκρατορία των ΗΠΑ, που επιδιώκει να κυριαρχήσει με κανόνια και βόμβες».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από χτες ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του και να συζητήσουν σχετικά με τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ που θα εγκατασταθούν στη Ρουμανία, το μέλλον των ρουμανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και τον πετρελαιαγωγό που θα διαπεράσει τη Μαύρη Θάλασσα προερχόμενο από την Κεντρική Ασία με προορισμό την Ευρώπη.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας, με το επίκεντρο του σεισμού να εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του νησιού.

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.- Εξήντα τέσσερις έφθασαν οι νεκροί στη Γαλλία από το κύμα καύσωνα που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας κατά το μήνα Ιούλιο. Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα στη Ρουμανία εξαιτίας του καύσωνα, όπου το θερμόμετρο έφθασε στους 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ άλλοι 17 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στα τέλη του Ιούνη από άλλο κύμα καύσωνα. Περισσότεροι από 81 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένα άτομα, έχουν χάσει τη ζωή τους από τον φοβερό καύσωνα που πλήττει εδώ και μέρες την Καλιφόρνια.

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ελικόπτερο των κατοχικών δυνάμεων συνετρίβη χτες σε απόκρημνη περιοχή του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα τα 16 άτομα που επέβαιναν σ' αυτό να σκοτωθούν. Τα αίτια της συντριβής παρέμεναν αδιευκρίνιστα μέχρι χτες το βράδυ.

ΣΕΡΒΙΑ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων τον Αύγουστο;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Νέο γύρο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για τη διευθέτηση του τελικού καθεστώτος του Κοσσόβου, το οποίο βρίσκεται από το 1999 υπό κατοχική διοίκηση του ΟΗΕ, πρότεινε να ξεκινήσει στις 7 Αυγούστου, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μάρτι Αχτισάαρι, ύστερα από την αποτυχία των πρόσφατων συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του «αποστείλαμε τις προσκλήσεις και αναμένουμε τις απαντήσεις».

ΗΠΑ - ΙΝΔΙΑ
Επικυρώθηκε η πυρηνική συνεργασία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την επισφράγιση του συμφώνου συνεργασίας ΗΠΑ - Ινδίας στον πυρηνικό τομέα ενέκρινε την Τετάρτη η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων με 359 ψήφους υπέρ και 68 κατά. Το σύμφωνο αυτό θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από τη Γερουσία πριν το υπογράψει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, για να τεθεί σε ισχύ.

Με βάση τη συμφωνία, η Ινδία δεσμεύεται να διαχωρίσει τα πολιτικά από τα στρατιωτικά πυρηνικά προγράμματά της και να επιτρέπει στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να ελέγχει τις εγκαταστάσεις της. Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει ότι η Ινδία θα θέσει 14 από τους 22 πυρηνικούς αντιδραστήρες της υπό διεθνή έλεγχο.

Σημειώνεται ότι η προτεινόμενη συμφωνία ανατρέπει τη μέχρι τώρα πολιτική των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τον περιορισμό συνεργασίας σχετικά με τα πυρηνικά με την Ινδία, αφού η τελευταία δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων (NPT) και έχει δύο φορές προχωρήσει σε πυρηνικές δοκιμές, το 1974 και το 1998.

Αλλα λόγια...

Μετά την τακτική των ίσων αποστάσεων από θύτες και θύματα ή την έκφραση συμπάθειας προς τα θύματα χωρίς να κατονομάζει και να καταγγέλλει τους δράστες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται σαν να μην ξέρει τίποτα για το ποια είναι τα πραγματικά αίτια των όσων συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, σε χτεσινές δηλώσεις του, αναφορικά με το θάνατο των τεσσάρων κυανόκρανων από την ισραηλινή επίθεση τονίζει ότι «κάνει τον καθένα να αναρωτιέται ακόμα περισσότερο για το μήνυμα που στέλνει η διεθνής κοινότητα, για το ποια συμπεράσματα πρέπει να βγάλουν οι λαοί του κόσμου και ο κάθε πολίτης» και «κρίνεται η αξιοπιστία του ΟΗΕ»!

Ο Αλ. Αλαβάνος, σχετικά με τη σύσκεψη της Ρώμης, είπε ότι «δεν κατέληξε σε τίποτα». Και ας έδωσε «πράσινο φως» για το μακελειό από το Ισραήλ. Κατά τ' άλλα τόσο για το ΣΥΝ όσο και για το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς «έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει μία κινητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να γίνουν πιο αιχμηρές και να διαφοροποιηθούν από τις ΗΠΑ οι θέσεις των χωρών της ΕΕ και της ΕΕ ως συνόλου»! ΕΕ και ξερό ψωμί που λένε...

ΣΟΜΑΛΙΑ
Παραιτήσεις υπουργών

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Τουλάχιστον 19 υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης της Σομαλίας παραιτήθηκαν χτες και με κοινή ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτύχει την εθνική συμφιλίωση και την ανάπτυξη», ενώ δήλωσαν πως τάσσονται ενάντια στην ανάπτυξη ξένων ειρηνευτικών δυνάμεων στη χώρα.

Το ένα πέμπτο του 102μελούς Υπουργικού Συμβουλίου που παραιτήθηκε τόνισε επίσης πως αντιτάσσεται στην παρουσία των αιθιοπικών στρατευμάτων στη χώρα τους, ενώ επισημαίνει πως βλέπει μια έλλειψη διαφάνειας και υπευθυνότητας από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να παραιτηθούν και άλλοι βουλευτές, ενώ κάποιοι εικάζεται πως θα θέσουν ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι τόσο η Αιθιοπία όσο και η Ερυθραία έχουν προειδοποιηθεί, τόσο από τα Ηνωμένα Εθνη όσο και από τις ΗΠΑ, να μην παρεμβαίνουν στα εσωτερικά ζητήματα της Σομαλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ