Στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ
FRAGKOU STRATOS |
Κλιμάκιο του ΚΚΕ |
Μια καταστροφή που ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο δραματικό τρόπο την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου και μηχανισμού πρόληψης, την έλλειψη αναγκαίων υποδομών και την ελλιπή συντήρηση των υπαρχουσών, και κυρίως τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών.
Η εικόνα της περιοχής το πρωί του Σαββάτου είναι αποκαλυπτική:
Οι δρόμοι έχουν γεμίσει λάσπη και μπάζα που μετέφεραν τα νερά, δεκάδες αμάξια είναι γεμάτα λάσπες ή νερά. Εκατοντάδες πλημμυρισμένα σπίτια, άνθρωποι να δίνουν μάχη με τις λάσπες και τα νερά, προσπαθώντας με τα φτυάρια και τους κουβάδες να τα απομακρύνουν από τα σπίτια τους, και ταυτόχρονα προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται. Στα περισσότερα σπίτια ο οικιακός εξοπλισμός έχει καταστραφεί. Σοκαρισμένοι από τις τραγικές συνέπειες, μετρούν τις πληγές τους, η απελπισία είναι έκδηλη, όπως και η οργή. Οπως είπαν στον «Ριζοσπάστη», «σε λίγες ώρες χάθηκαν περιουσίες και κόποι μιας ζωής».
FRAGKOU STRATOS |
Χωριά ολόκληρα αλλά και συνοικίες των Φαρσάλων να παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό, άνθρωποι σοκαρισμένοι καθώς πέρασαν τη νύχτα στο δρόμο, μέσα σε αμάξια και τρακτέρ, καθώς τα σπίτια τους είχαν πλημμυρίσει, φοβισμένοι ότι αυτό θα επαναληφθεί.
Στις εργατικές κατοικίες, κάτοικοι με τους οποίους μίλησε ο «Ριζοσπάστης» καταγγέλλουν ότι ο περιφερειακός δρόμος έγινε χωρίς αποστραγγιστικά έργα, με αποτέλεσμα να επιτείνει το πρόβλημα. Επιπλέον, τα χαντάκια δεν καθαρίζονται, με αποτέλεσμα να είναι αναμενόμενη η πλημμύρα. Ιδια η κατάσταση στον καταυλισμό των Ρομά, που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν τους έχει επισκεφτεί κανένας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες ήταν οι επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων σε αρκετά χωριά δυτικά των Φαρσάλων, από την Παρασκευή μέχρι και το Σάββατο.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τις καλλιέργειες. Περίπου 150.000 στρέμματα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η ζημιά στο εισόδημα είναι τεράστια, καθώς υπάρχει ασυγκόμιστη παραγωγή σε χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι και καλαμπόκι.
FRAGKOU STRATOS |
Περιοδεία στα Φάρσαλα πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, και τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας, και συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής.
Στις συζητήσεις που έγιναν με τους πληγέντες τόνισαν πως η κακοκαιρία αποκάλυψε πολύ σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, τα οποία έρχονται και επανέρχονται κάθε χρόνο, με κάθε ανάλογο καιρικό φαινόμενο. Ανέδειξαν πως με βάση το «ζύγι» κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο, η πολιτική της ΕΕ ορίζει με κυνισμό ότι ανά περιπτώσεις είναι προτιμότερο να πνίγονται και να αποζημιώνονται τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, παρά να δημιουργούνται έργα υποδομής που θα τους προστατεύουν. Ακόμα επισήμαναν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια και να προχωρήσει άμεσα σε αποζημίωση όσων επλήγησαν, και μάλιστα στο 100% της ζημιάς.
Eurokinissi |
ΖΑΚΥΝΘΟΣ |
Οι κάτοικοι και οι πρόεδροι των χωριών εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού αλλά και την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιπλημμυρική προστασία της Ζακύνθου από όλες τις περιφερειακές αρχές. Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζεται ακόμα και σήμερα, παρά τις όποιες εξαγγελίες, αφού πολλά χωριά παραμένουν μέχρι και σήμερα χωρίς ρεύμα. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με σύσκεψη στο χωριό Σκουλικάδο, όπου η αντιπροσωπεία του Κόμματος συνομίλησε με τους κατοίκους των γύρω περιοχών για την καταστροφή που άφησε ο κυκλώνας κυρίως στην αγροτική παραγωγή.
Σήμερα, Τρίτη, ο Νίκος Καραθανασόπουλος θα επισκεφθεί το Ληξούρι Κεφαλονιάς από τις 8 π.μ. μέχρι τις 10.30 π.μ. Στις 11 π.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ στα γραφεία του ΚΚΕ στο Αργοστόλι, ενώ αμέσως μετά θα περιοδεύσει στην πόλη του Αργοστολίου. Από τις 5 μ.μ. και μετά, θα βρεθεί στην Ιθάκη και πιο συγκεκριμένα στα χωριά Φρίκες και Κιόνι.
ΛΕΥΚΑΔΑ |
Στη Βασιλική Λευκάδας, η οποία πλημμύρισε το απόγευμα της Παρασκευής για τρίτη φορά τα τέσσερα μόλις τελευταία χρόνια, βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Λευκάδας, Βαγγέλης Βεροιώτης και Αλέξανδρος Βεροιώτης καθώς και η περιφερειακή σύμβουλος Ιονίων Νήσων Ευγενία Κολυβά.
Σπίτια, αποθήκες και υπόγεια ξενοδοχείων πλημμύρισαν για μια ακόμη φορά, όπως επίσης το υπόγειο του πρώην δημαρχείου Βασιλικής και το κτίριο που στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα, ενώ νερά μπήκαν από τα παράθυρα και στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής.
Στη διάρκεια της περιοδείας κάτοικοι κατήγγειλαν για μια ακόμη φορά τον εμπαιγμό κυβέρνησης, Περιφέρειας και δημοτικής αρχής, που παρά τις υποσχέσεις σε προηγούμενες πλημμύρες δεν έκαναν απολύτως τίποτα, ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος. Χείμαρροι της περιοχής όπως και πολλά χαντάκια σε όλο το μήκος της διαδρομής Βασιλική - Πόντη δεν καθαρίστηκαν με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα.
«Γέρασα εδώ μέσα. Ηρθα νύφη 17 χρόνων και τώρα είμαι 80. Αμα δεν κόβανε το σύρμα από την περίφραξη του σχολείου (τα φερτά υλικά είχαν στριμωχτεί στο φράχτη και δεν μπορούσαν να παροχετευθούν τα νερά που είχαν εγκλωβιστεί) θα ήταν χειρότερα τα πράγματα. Οποιος δήμαρχος και να έχει βγει το ίδιο λέει, ότι θα τα φτιάξει. Ομως, είναι η τρίτη φορά που πλημμυρίζουμε τα τελευταία χρόνια», λέει μια κάτοικος με παράπονο, που έχει ζήσει και τις προηγούμενες πλημμύρες. «Ηρθαν μόλις προχτές και καθάρισαν τα φρεάτια. Σε μένα το νερό έφτασε το ένα μέτρο. Κάτι πρέπει επιτέλους να γίνει. Δεν πληρώνουμε;», λέει άλλη κάτοικος η οποία διατηρεί επιχείρηση στην περιοχή.
Συναντήθηκαν με κατοίκους, αγρότες και κτηνοτρόφους των συγκεκριμένων περιοχών και διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής, που ξεπερνά τα 30.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, εγκαταστάσεις, υποδομές και δίκτυα.
Η αγανάκτηση των κατοίκων ήταν έκδηλη, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που πλημμυρίζουν οι περιοχές αυτές.
Στις συζητήσεις που έγιναν με τους πληγέντες αναδείχθηκαν οι ευθύνες κυβέρνησης και τοπικών αρχών για τις καταστροφές, καθώς αν είχαν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα και υπήρχαν υποδομές, δεν θα είχαμε την καταστροφή. Αναδείχθηκε επίσης η αναλγησία του κρατικού μηχανισμού, που ουσιαστικά άφησε τους κατοίκους εγκαταλελειμμένους, να προσπαθούν να σώσουν μόνοι τους τις περιουσίες τους.
Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ τόνισαν ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει και εδώ την πολιτική της «ατομικής ευθύνης», στην οποία φορτώνει τα πάντα και έχοντας ως μπούσουλα τη λογική «κόστος - όφελος» βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων. Για την πολιτική αυτή τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι «έργα ανάπτυξης», δεν έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν κέρδη στο κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, καθώς χαρακτηρίζονται «μη επιλέξιμα». Αυτές τις επιλογές πληρώνει ο λαός, ακόμα και με τη ζωή του, επισημάνθηκε.
Τα κλιμάκια του ΚΚΕ δήλωσαν πως το Κόμμα είναι στο πλευρό τους, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις για άμεσες και στο 100% αποζημιώσεις, αποκατάσταση των ζημιών, υλοποίηση έργων πρόληψης για παρόμοιες καταστάσεις. Κάλεσαν τους κατοίκους να οργανώσουν τον αγώνα τους για αυτά τα αιτήματα, γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουν να αποσπάσουν κατακτήσεις.