Το ενδιαφέρον του ΔΣ εστιάζεται στις επενδύσεις του αποθεματικού, στους τόκους και τα αμοιβαία κεφάλαια
H δεύτερη, μετά την αναβολή της πρώτης, λόγω έλλειψης απαρτίας, γενική συνέλευση των μελών της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Μάρτη 1999 στο ξενοδοχείο "Εσπέρια". Στη συνέλευση, που πήραν μέρος 129 μέλη από τα 360 ταμειακώς εντάξει, τελικά ψήφισαν μόνο 92. Για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε ότι η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου των εργαζομένων στον ειδικό αυτό χώρο του Τύπου, που φτάνει τις 7.000, δεδομένου ότι ο αριθμός των περιοδικών που κυκλοφορούν στη χώρα μας ξεπερνάει τα 700, βρίσκεται μακριά από τα χρονίζοντα και σοβαρά προβλήματα του κλάδου.
Συνέπεια αυτής ακριβώς της τακτικής του ΔΣ της ΕΣΠΤ, είναι η απογοήτευση και απομάκρυνση του κύριου όγκου των μελών από τις δραστηριότητες του επαγγελματικού τους Σωματείου.
Αρκεί ν' αναφερθεί ότι ο κλάδος αυτός δεν καλύπτεται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και στο μεγαλύτερο αριθμό - εκτός εξαιρέσεων για τις οποίες ισχύουν διμερείς συμφωνίες - εφαρμόζεται το σύστημα του φασόν με "δελτίο παροχής υπηρεσιών", ενώ οι απαράδεκτες συνθήκες που διαμορφώνονται στα "εκδοτικά μαγαζιά" είναι ακριβώς ίδιες, αν όχι χειρότερες, με αυτές που υπήρχαν και στα αντίστοιχα εκδοτικά συγκροτήματα των μεγαλοϊδιοκτητών των ημερήσιων εφημερίδων.
Τα συσσωρευμένα προβλήματα των δημοσιογράφων του περιοδικού Τύπου οξύνονται με ευθύνη των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, που δεν έχουν ούτε διάθεση ν' αγωνιστούν και να έρθουν σε ρήξη τόσο με την τακτική των μεγαλοϊδιοκτητών όσο και με την κυβερνητική πολιτική που στηρίζει αυτές τις επιλογές.
Ο διαφορετικός προσανατολισμός του σημερινού ΔΣ της ΕΣΠΤ, που εστιάζεται στις επενδύσεις των αποθεματικών της Ενωσης, στα αμοιβαία κεφάλαια, στους τόκους των καταθέσεων στην Eurobank και στη Χιοςbank και γενικά στην άκρατη ευρωλαγνία, δρομολόγησε οριστική διάσπαση του προεδρείου, ύστερα από δήλωση στη συνέλευση του αντιπροέδρου της Ενωσης για αδικαιολόγητες δαπάνες στη μετάβαση και παραμονή μελών του ΔΣ σε χώρες της Ευρώπης και σε άλλες ηπείρους.
Κι αυτά γίνονται την ίδια στιγμή που το ΔΣ αποφάσισε την αύξηση της συνδικαλιστικής εισφοράς, όταν το ενεργητικό της Ενωσης φτάνει τα 702 εκατ. δρχ. και σε εποχή αύξησης της ανεργίας στον κλάδο, αθρόων απολύσεων και της μονόπλευρης λιτότητας που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση.
Η αύξηση της συνδικαλιστικής εισφοράς γίνεται τώρα που και για τους συντάκτες του περιοδικού Τύπου υποβαθμίζονται οι παροχές του Ταμείου Ασφάλισης Συντακτών, Ιδιοκτητών και Υπαλλήλων Τύπου (ΤΑΙΣΥΤ), στο οποίο υπάγονται οι δημοσιογράφοι των περιοδικών, υποχρεούμενοι τώρα οι ίδιοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τη διαφορά της αξίας των φαρμάκων, αντίστοιχα στον κλάδο της νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης.
Στη διάρκεια της συνέλευσης πολλά μέλη διατύπωσαν ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της επικείμενης έκδοσης της "Εθνικής Ταυτότητας" των δημοσιογράφων, που θ' αντικαταστήσει τις ήδη ισχύουσες επαγγελματικές ταυτότητες, με τις οποίες είναι εφοδιασμένα τα μέλη των πέντε δημοσιογραφικών οργανώσεων που ανήκουν στη δύναμη της ΠΟΕΣΥ και θεωρούνται πλέον αντιπροσωπευτικές.
Πάνω στο θέμα αυτό τονίστηκε ότι όλες οι ομοιοεπαγγελματικές οργανώσεις είναι αντίθετες με το μέτρο αυτό που αντιγράφει την παλιά μέθοδο της λίστας που τηρούσουν οι μυστικές υπηρεσίες με την αναγραφή των "εθνικώς και αντεθνικώς δρώντων δημοσιογράφων". Αντίθετη άποψη, περί της νομιμότητας του μέτρου, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΕΣΑΤ, λέγοντας ότι το ίδιο ισχύει στην Ευρώπη!
Για την επιτυχία των εργασιών της συνέλευσης ευχήθηκαν οι παριστάμενοι πρόεδροι της ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ, Δημ. Γκλαβάς και Ν. Κιάος, οι οποίοι και τόνισαν την ανάγκη της ενότητας του κλάδου, ενόψει μάλιστα των ριζικών αλλαγών στις συνθήκες που διαμορφώνονται στο χώρο του Τύπου, οι οποίες θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για τους εργαζόμενους.
Επίσης έγινε γνωστό ότι το απόγευμα της 31ης Μάρτη στο ξενοδοχείο "Εσπέρια" διοργανώνεται ημερίδα με θέμα τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων των απασχολούμενων στον Τύπο, με αφορμή την ομαδοποίηση των ταμείων από την Κυβέρνηση.
Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ
Η Ρηγίλλης "ανεπίσημα" δηλώνει ότι ήταν "προσωπική επιλογή" του βουλευτή, που έγινε "εν αγνοία του προέδρου", αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική
Απέσυρε τελικά την υπογραφή του, από την τροπολογία εξυπηρέτησης των συμφερόντων του Συγκροτήματος Λαμπράκη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος,την οποία μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ συνυπέγραφε με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχο Χυτήρη.
Σημειώνεται ότι η τροπολογία - που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα - αναφέρεται στη δυνατότητα ενός εκδότη να εκδίδει 3 ημερήσιες πολιτικές εφημερίδες, η οποία δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Η Ρηγίλλης,... περίμενε την υπαναχώρηση και αυτογελοιοποίηση του στελέχους της, για να δηλώσει "ανεπίσημα" ότι ο Πρ. Παυλόπουλος "ενήργησε εν αγνοία του προέδρου του κόμματος", ότι ήταν "προσωπική επιλογή του" και ακόμα - επιχειρώντας να γίνουν περισσότερο πιστευτοί - ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος βουλευτής κάνει επιπόλαιες κινήσεις"!
Βέβαια η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Καραμανλής ήταν ενημερωμένος από τον Πρ. Παυλόπουλο για την "πρωτοβουλία" του να υπογράψει από κοινού με τον Τ. Χυτήρη τη συγκεκριμένη τροπολογία και, σε κάθε περίπτωση, δεν αντέδρασε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η Ρηγίλλης "αδειάζει" εκ των υστέρων και κάτω από τις έντονες αντιδράσεις από εφημερίδες που πρόσκεινται φιλικά στη ΝΔ, την ίδια στιγμή αποφεύγουν να δηλώσουν ποια είναι η επίσημη γραμμή του κόμματος για το συγκεκριμένο θέμα! "Δε γνωρίζω ποια είναι η επίσημη γραμμή και αν υπάρχει" (!), δήλωνε χθες βράδυ στενός συνεργάτης του προέδρου του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Καραμανλής υποχρέωσε τον Πρ. Παυλόπουλο να αποσύρει την υπογραφή του μετά τις έντονες αντιδράσεις φιλονεοδημοκρατικών εφημερίδων ("Ελεύθερος Τύπος", "Καθημερινή", "Βραδυνή", "Αδ. Τύπος" - Μήτση), οι οποίες εκφράστηκαν με επικριτικά σχόλια και άρθρα για τη συγκεκριμένη "πρωτοβουλία". Μάλιστα, η αποκλειστική δήλωση που έδωσε ο Κ. Καραμανλής στο "Βήμα" για το ταξίδι του στις ΗΠΑ και η πρωτοσέλιδη προβολή της από την κυριακάτικη του συγκροτήματος, έδωσε τροφή σε διάφορα σχόλια και "παρεξηγήσεις". Πάντως, ανεξάρτητα από τη γραμμή που επίσημα θα τηρήσει η ηγεσία της ΝΔ στη συζήτηση της συγκεκριμένης τροπολογίας στη Βουλή, θεωρείται βέβαιο ότι συμφωνεί επί της ουσίας και έχει ήδη δώσει τις "ευλογίες" της.
Χτες, το νέο ΔΣ συνεδρίασε για πρώτη φορά και ασχολήθηκε με τα άμεσα ζητήματα που προκύπτουν από την απόφαση ορισμένων μεγαλοεκδοτών να κυκλοφορήσουν τις απογευματινές εφημερίδες τους μαζί με τις πρωινές. Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζεται η αντίθεση του κλάδου σε κάθε προσπάθεια που οδηγεί σε καταπάτηση δικαιωμάτων των εργαζομένων, στο κλείσιμο μικρών εφημερίδων και τη συρρίκνωση της πολυφωνίας. Καλείται, σχετικά, η κυβέρνηση να μη συνεργήσει στην παρανομία.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρεται πως:
"Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο χώρο του Τύπου, με κορύφωση την ανατροπή στο υφιστάμενο καθεστώς έκδοσης και κυκλοφορίας των εφημερίδων, που πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο πραξικοπηματικό και ερήμην των εργαζομένων σ' αυτές, καταστρατηγεί το νόμιμο καθεστώς.
Η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει και με τη σημερινή (χτεσινή) της απόφαση την πλήρη αντίθεσή της σε κάθε προσπάθεια, που μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο εφημερίδων, με συνέπεια την απώλεια θέσεων εργασίας, τη συρρίκνωση της πολυφωνίας και την "επί τα χείρω" μεταβολή των όρων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στις εφημερίδες.
Η ΕΣΗΕΑ καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει και αυτή από την πλευρά της την εφαρμογή του νομίμου καθεστώτος κυκλοφορίας των εφημερίδων και να μην προχωρήσει, επίσης, στη μεταβολή του καθεστώτος ιδιοκτησίας των εφημερίδων, που οδηγεί σε ολιγοπωλιακή συγκέντρωση στα ΜΜΕ". Η αιχμή αφορά τη γνωστή δικομματική τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές Τηλ. Χυτήρης και Πρ. Παυλόπουλος (ΝΔ), ο οποίος χτες μπροστά στις αντιδράσεις υποχρεώθηκε να αποσύρει την υπογραφή του, με την οποία επιχειρείται η νομιμοποίηση της παρανομίας.
Για τα ζητήματα αυτά, μετά από τηλεφωνικό διάβημα της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ, προγραμματίστηκε, για αύριο Τετάρτη, συνάντηση ΕΣΗΕΑ και Ενωσης Εκδοτών (ΕΙΗΕΑ), ενώ την Πέμπτη 18 Μάρτη θα συνεδριάσει το Μεικτό Συμβούλιο της Ενωσης που θα συζητήσει σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης του κλάδου.
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με την ίδια ανακοίνωση χαιρετίζει τους συναδέλφους, επισημαίνει τη σοβαρότητα των προβλημάτων του κλάδου και υπογραμμίζει ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του.
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, τέλος, αποφάσισε να αντιδράσει στις προσπάθειες της ιδιοκτησίας του "ΕΘΝΟΥΣ" να βάλει σε λειτουργία σύστημα ελέγχου των δημοσιογράφων με κάμερες, κάνοντας καθαρό πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο, όπως, εξάλλου, και η επιβολή κάρτας προσέλευσης που πάει να επιβάλει η διεύθυνση της ΕΡΤ στους δημοσιογράφους.
Την πρόθεση του κλάδου να ακολουθήσει η ΕΣΗΕΑ μια άλλη αγωνιστική πορεία ανασυγκρότησης και διεκδίκησης για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των δημοσιογράφων, σηματοδοτούν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών στην Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Ετσι, αφού στον πρώτο γύρο καταδικάστηκε η συμβιβαστική, υποχωρητική τακτική της απερχόμενης διοίκησης Μανωλάκου - Γαβαλά, προέδρου και α' αντιπροέδρου αντίστοιχα που καταψηφίστηκαν και απέτυχαν να επανεκλεγούν, στις επαναληπτικές, η πλειοψηφία των δημοσιογράφων, εκφράζοντας την ανησυχία του κλάδου για τα όσα μεθοδεύονται από την κυβέρνηση και τους διαπλεκόμενους μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ, ενίσχυσε τις δυνάμεις εκείνες που παλεύουν για την αγωνιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και για την αποκατάσταση του κύρους του δημοσιογραφικού επαγγέλματος ενάντια στα εκφυλιστικά φαινόμενα κιτρινισμού και, γενικά, της ασυδοσίας των διαπλεκομένων συμφερόντων στο χώρο των ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, στις επαναληπτικές εκλογές επανεκλέχτηκε πανηγυρικά ο παλαίμαχος αγωνιστής δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός στη θέση του α' αντιπροέδρου και ο συνάδελφος Μανόλης Μαθιουδάκης γενικός γραμματέας της Ενωσης. Και οι δύο υποστηρίχτηκαν από τη "Δημοσιογραφική Αγωνιστική Συνεργασία". Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ εκλέχτηκε ο Ν. Κιάος και ταμίας ο Δ. Λεβεντάκος,ενώ από τον πρώτο γύρο είχε εκλεγεί β αντιπρόεδρος ο Π. Σόμπολος.Στον πρώτο γύρο των εκλογών, ως γνωστόν, εκλέχτηκαν και τα υπόλοιπα 6 μέλη του ΔΣ της Ενωσης.
Στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό επανεκλέχτηκε πρόεδρος η συνάδελφος Ελένη Τράιου όπως και ο Εμ. Γαρυφαλλάκης, οι οποίοι υποστηρίχτηκαν από τη "Δημοσιογραφική Αγωνιστική Συνεργασία". Στο δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο επανεκλέχτηκε πρόεδρος ο Γ. Βούλτεψης.