ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΑΒΡΟΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ιδιωτικοποιήσεις και ενεργειακά στο επίκεντρο

Συζητήσεις για ενίσχυση της σύμπραξης ρωσικών μονοπωλίων και ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων

Προωθήθηκε σειρά συμφωνιών προς όφελος των μονοπωλίων, από τις οποίες δεν έχει να περιμένει τίποτα ο λαός

Eurokinissi

Προωθήθηκε σειρά συμφωνιών προς όφελος των μονοπωλίων, από τις οποίες δεν έχει να περιμένει τίποτα ο λαός
Η διάνοιξη νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης για τα ρωσικά μονοπώλια σε σύμπραξη με ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τέθηκε επί τάπητος στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αν. Σαμαρά με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Ο Ρώσος αξιωματούχος συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο, καθώς και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.

Ζωτικός χώρος για τα μονοπώλια

Μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, υπογράφηκαν «κοινές δηλώσεις» για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς Ενέργειας, Εμπορίου, Μεταφορών και Τουρισμού. Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκε η συμμετοχή ρωσικών μονοπωλίων στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο την εξαγορά επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Λιμάνια). Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σ. Λαβρόφ συνόδευσαν στην Αθήνα εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως οι «Ρώσικοι Σιδηρόδρομοι» και ο πετρελαϊκός κολοσσός «Rosneft».

Ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του, έκανε λόγο για «στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ρωσίας», ενώ ο Σ. Λαβρόφ πρόσφερε πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και ανέδειξε την πρόθεση των ρωσικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι ο Αντ. Σαμαράς στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε το ζήτημα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα από τη Ρωσία. Θυμίζουμε ότι βάσει της συμφωνίας που λήγει το 2016, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή προμηθεύεται αέριο μέχρι και 30% ακριβότερο σε σχέση με άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ από την Gazprom. Το αίτημα του πρωθυπουργού για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, αποτελεί απαίτηση του ελληνικού κεφαλαίου, προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι «θετική» απέναντι στο ελληνικό αίτημα, ωστόσο σημείωσε πως «η οριστική απόφαση θα ληφθεί από την Gazprom».

Επίσης, στη διάρκεια των συναντήσεων του Λαβρόφ, τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον Ευάγ. Βενιζέλο, συζητήθηκε το ενδιαφέρον ρωσικών ομίλων για τη διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η «Gazprom» να συμμετάσχει στο νέο διαγωνισμό για την εξαγορά της ΔΕΠΑ.

Επίσης, ρωσικά μονοπώλια έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη. Πληροφορίες θέλουν το ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft να ενδιαφέρεται για την εξαγορά των ΕΛΠΕ, τα οποία με τη σειρά τους σε κοινοπραξία με την Edison (Ιταλία) έχουν εξασφαλίσει την άδεια για την διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες στον Πατραϊκό Κόλπο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ρωσικό ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, η εταιρεία «RZD» (ρωσικοί σιδηρόδρομοι) έχει δηλώσει πρόθυμη να εξαγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μόνο αν πάρει «πακέτο» και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

«Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία μας στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, της ενέργειας. Θέλουμε να είναι έντονη η ρωσική παρουσία στην Ελλάδα μέσω άμεσων επενδύσεων και μέσω της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων (...) Ο τομέας του τουρισμού και ο τομέας της ενέργειας είναι πάντα για μας δυο προνομιακοί τομείς στους οποίους έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε από κοινού», δήλωσε ο Ευάγ. Βενιζέλος. Ο ίδιος τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξουν συμπράξεις μεταξύ ελληνικών και ρωσικών επιχειρήσεων -ιδιωτικών και κρατικών- σε μια σειρά από επενδύσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σ. Λαβρόφ τόνισε ότι το 2012 σημειώθηκε «ρεκόρ στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, καθώς αυτές άγγιξαν τα6,5 δισεκατομμύρια δολάρια» και συμπλήρωσε «σήμερα (σ.σ. χτες), με τις διαπραγματεύσεις που είχαμε με την ελληνική ηγεσία, συζητήσαμε τα σχέδια της περαιτέρω κλιμάκωσης της συνεργασίας μας λαμβάνοντας υπ' όψιν τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων που εκπονεί και προωθεί η κυβέρνηση της Ελλάδας και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την αμοιβαία συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ρωσικών επιχειρήσεων».

Επίσης, οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν «κοινή δήλωση για θέματα κινητικότητας» που αφορά στην παροχή περαιτέρω διευκολύνσεων για την απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας για τους Ρώσους που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Στενότερη συνεργασία στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Στη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκε η κατάσταση σε Συρία, Ιράν, Μέση Ανατολή και οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση πρόβαλε το ρόλο της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, σημειώνοντας ότι η «χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ», αλλά και ότι επιδιώκει συγχρόνως να ενισχύσει την «αμυντική συνεργασία» με τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι «η νοτιοδυτική Ευρώπη ως περιοχή είναι εξαιρετικά σημαντική για τις εξελίξεις στο σύνολο της ηπείρου μας. Με τους Ελληνες συνομιλητές μας εκδηλώσαμε το αμοιβαίο μας ενδιαφέρον, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η περιφερειακή σταθερότητα και η ασφάλεια». Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, έθεσε και το θέμα της «παροχής ναυτικών διευκολύνσεων» από την Ελλάδα στο ρωσικό στόλο που βρίσκεται στη Μεσόγειο.

Στο «κόλπο» και ο ΣΥΡΙΖΑ

«Την αξιοποίηση των τεραστίων δυνατοτήτων που ανοίγονται στη συνεργασία των δύο λαών και των δύο χωρών», υπογράμμισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σ. Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής τους, σύμφωνα με όσα αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν σκέψεις και προβληματισμούς γύρω από τα θέματα συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της αγροτικής οικονομίας, των επενδύσεων και της ανάπτυξης», επισημαίνει η ίδια ανακοίνωση, φανερώνοντας την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τις επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων των δυο χωρών στην εκμετάλλευση του ενεργειακού και φυσικού πλούτου της χώρας.


Στην Αθήνα ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ

Σημαντικά ενεργειακά θέματα που αφορούν στα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και τις στοχεύσεις της ΕΕ, τα οποία θα πρέπει να διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, θα θέσει επί τάπητος ο αρμόδιος Επίτροπος, Γκίντερ Ετινγκερ, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά.

Ο Γερμανός επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα και εκτός από τον πρωθυπουργό θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη, και τον υφυπουργό Μ. Παπαγεωργίου. Τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το άνοιγμα των αγορών Ενέργειας, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, αλλά και οι εξελίξεις των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και την Κρήτη. Η ΕΕ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε Ελλάδα και Κύπρο, αφού θεωρεί την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πρόσθετη «ενεργειακή πηγή προμήθειας», που θα ελαττώσει την εξάρτησή της από εισαγωγές από τρίτες χώρες και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Στην ατζέντα των συζητήσεων επίσης θα τεθούν θέματα που αφορούν στην κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου TAP και IGB που μεταφέρουν αζέρικο αέριο στην Κεντρική Ευρώπη και στα Βαλκάνια.

Τα ενεργειακά ζητήματα κυριάρχησαν εξάλλου και στη χτεσινή συνάντηση του Γ. Μανιάτη με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Αρ. Μέκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε το ενδεχόμενο ίδρυσης «Κοινής Ομάδας Δράσης» ανάμεσα στις δύο χώρες, υπό την προεδρία του Γ. Μανιάτη και του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, Σ. Σαλόμ, για την προώθηση των επόμενων βημάτων στη διμερή ενεργειακή συνεργασία, δίνοντας έμφαση στους τομείς του φυσικού αερίου και των υδατικών πόρων. Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρέσβης ενημέρωσε τον Ελληνα υπουργό για την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ να επιτρέψει την εξαγωγή φυσικού αερίου και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο συγκεκριμένο τομέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ