ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Μάρτη 2026
Σελ. /32
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξω η Ελλάδα από το ιμπεριαλιστικό μακελειό!

2026 The Associated Press. All

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει την εγκληματική επίθεση ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν, σημειώνοντας:

«Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, με κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης, όπως μαρτυρούν και οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Πακιστάν και Αφγανιστάν, που οξύνει ακόμα περισσότερο τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των λαών.

Η στάση της ΕΕ είναι προκλητική. Με την κατάπτυστη κοινή δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντ. Κόστα, η ΕΕ, αφού επιχαίρει για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στο Ιράν, αναμασά όλα τα γελοία προσχήματα των ΗΠΑ και Ισραήλ για τη δικαιολόγηση της επίθεσης. Καλεί σε ''αυτοσυγκράτηση'' και ''σεβασμό του διεθνούς δικαίου'', αυτό δηλαδή που οι ίδιοι οι σύμμαχοί της έχουν κάνει ''κουρελόχαρτο'', ενώ την ίδια στιγμή καλλιεργεί τον εφησυχασμό για τις επιπτώσεις των αντιποίνων. Την ίδια ώρα οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο έχουν ήδη γίνει στόχος τέτοιων αντιποίνων, με συνέπεια να κλείσουν ακόμα και τα σχολεία, ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση με απόφαση του ΚΥΣΕΑ λαμβάνει έκτακτα μέτρα ασφαλείας για τη βάση της Σούδας και τις άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, και στέλνει 2 στρατιωτικά αεροπλάνα και 2 φρεγάτες στην Κύπρο.

Με ''βιομηχανία'' ψηφισμάτων το Ευρωκοινοβούλιο είχε προηγούμενα στρώσει και αυτό με τη σειρά του το έδαφος για την επέμβαση των ΗΠΑ - Ισραήλ - ΕΕ στο Ιράν. Στην τελευταία Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υπερψηφίστηκε ένα τέτοιο ψήφισμα, το οποίο καλούσε σε επιπρόσθετες κυρώσεις εναντίον του Ιράν και αποσιωπούσε προκλητικά τις απειλές ΗΠΑ - Ισραήλ, οι οποίες αυτές τις μέρες έγιναν πράξη. Οπως κατήγγειλε τότε το ΚΚΕ, ''υποκριτικά εκμεταλλεύονται τις λαϊκές διαδηλώσεις στο Ιράν με σκοπό να προωθήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους στην περιοχή''. Η υποκρισία αυτή είναι ολοφάνερη, καθώς ΗΠΑ και Ισραήλ στο όνομα της ''δημοκρατίας'' βομβαρδίζουν τον λαό του Ιράν με εκατοντάδες θύματα μέχρι στιγμής, ανάμεσά τους μικρά παιδιά. Πρέπει να τονιστεί ότι από το σύνολο των ευρωβουλευτών μόνο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν το εν λόγω ψήφισμα, προειδοποιώντας για το τι θα ακολουθούσε, ενώ οι ευρωβουλευτές των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνικής Λύσης, "Νίκης", Λατινοπούλου το υπερψήφισαν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εμπλέκεται άμεσα στο πολεμικό μακελειό στην περιοχή, κάνοντας τη χώρα μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση και συνεπώς ορμητήριο, και ταυτόχρονα στόχο αντιποίνων. Αυτές τις κρίσιμες ώρες ο ελληνικός λαός μπορεί να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στο σύστημα των πολέμων και της εκμετάλλευσης, απαιτώντας να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα και να επιστρέψουν στην Ελλάδα τόσο η πυροβολαρχία "Patriot" από τη Σαουδική Αραβία όσο και η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα. Καμία σκέψη για αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη Γάζα, η οποία θα συνιστά έγκλημα».

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΜΑΚΕΛΕΥΕΙ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βαθαίνει παραπέρα η στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - τρομοκράτη Ισραήλ

Μεταξύ άλλων του δίνουν πρόσβαση σε κρίσιμες για την άμυνα της χώρας πληροφορίες

Την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ενημέρωσε χτες για θέματα της αρμοδιότητάς του ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Αθ. Δαβάκης, στο φόντο της νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ - Ισραήλ σε βάρος του Ιράν και των επικίνδυνων εξελίξεων που αυτή υποδαύλισε στην ευρύτερη περιοχή.

Τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση των Αμερικανών και Ισραηλινών κατά του Ιράν, που πυροδοτεί ακόμα περισσότερο τη φωτιά του πολέμου, κατήγγειλε έντονα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Ν. Παπαναστάσης. Μαζί κατήγγειλε διαχρονικά τις κυβερνήσεις - φυσικά και τη σημερινή - που ανήγαγαν σε στρατηγικούς συμμάχους το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, γέμισαν τη χώρα μας με βάσεις θανάτου. Φέρουν εγκληματικές ευθύνες για όλη αυτήν την κατάσταση, για το γεγονός ότι η χώρα και ο λαός γίνονται πλέον στόχοι αντιποίνων, όπως πιστοποιεί και η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην αμερικανική βάση της Σούδας και αλλού.

Ο Ν. Παπαναστάσης υπενθύμισε τις προειδοποιήσεις που το ΚΚΕ απευθύνει εδώ και χρόνια γι' αυτούς τους κινδύνους, καταγγέλλοντας τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση και επέκταση των στρατιωτικών τους βάσεων στην Ελλάδα, και επανέλαβε την απαίτησή του η Ελλάδα να βγει από αυτόν τον πόλεμο, να πάψει να προσφέρει συνδρομή σε εγκληματίες τύπου Νετανιάχου και Τραμπ.

Στην ομιλία του συμπεριέλαβε εκτενή αναφορά στην ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας του λαού, να μαζικοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις για την απεμπλοκή της Ελλάδας από το μακελειό, για να κλείσουν οι «σφηκοφωλιές» του ιμπεριαλισμού στην Ελλάδα, να ανακληθεί η ελληνική πυροβολαρχία «Patriot» από τη Σαουδική Αραβία και να επιστρέψει η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού από την Ερυθρά Θάλασσα. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των Ελλήνων ναυτεργατών και άλλων εργαζομένων που βρίσκονται στην περιοχή.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το αντικείμενο της Διαρκούς Επιτροπής, που είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο Ν. Παπαναστάσης ανέδειξε το γεγονός ότι αυτά δεν αφορούν κάποιες ουδέτερες στρατιωτικές προμήθειες, αλλά αντικατοπτρίζουν τη στρατιωτική συμμετοχή της Ελλάδας στις ευρύτερες γεωπολιτικές στοχεύσεις των ιμπεριαλιστικών στρατηγικών αξόνων και σηματοδοτούν τη βαθύτερη εμπλοκή της σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς και συγκρούσεις πέρα από τα δικά της σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής αφορούσε προμήθειες από το Ισραήλ και τη Γαλλία, με τον Ν. Παπαναστάση να σημειώνει ότι η στενή στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ αλλά και με τη Γαλλία καμία σχέση δεν έχει με την άμυνα της χώρας. Εντάσσεται σε έναν άξονα που συνδέει τη χώρα μας με τα σχέδια των αστικών τάξεων Ισραήλ, Γαλλίας, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και σε περιοχές της Αφρικής, ενισχύει δε τις στρατιωτικές δομές που επιχειρούν ή θα επιχειρήσουν μελλοντικά στο πλαίσιο των ευρύτερων ανταγωνισμών σε αυτήν την περιοχή.

Η ομιλία του ανέδειξε μία ακόμα διάσταση, που αφορά το ότι η συνεργασία με το Ισραήλ σημαίνει και πολιτική νομιμοποίηση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στην περιοχή, ενώ η αγορά συστημάτων από το συγκεκριμένο κράτος δημιουργεί τεχνολογική και στρατιωτική εξάρτηση, κάτι που δεσμεύει βαθύτατα τις επιλογές εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Δηλωτικές είναι εξάλλου οι ίδιες οι αναφορές στο κείμενο της κυβέρνησης για το αντικείμενο της προμήθειας, όπως ότι «η υφιστάμενη διμερής συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας δημιουργεί ένα νομικά δεσμευτικό πλαίσιο ως προς την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, την ασφάλεια πληροφοριών και τη διασφάλιση ποιότητας αυτού», ουσιαστικά δηλαδή προβλέπει τη μεταφορά στο κράτος του Ισραήλ σημαντικών πληροφοριών που αφορούν τις αμυντικές δομές της χώρας.

'Η άλλες προβλέψεις στη σύμβαση σύμφωνα με τις οποίες το ελληνικό κράτος θα μεταβιβάσει στοιχεία στην ισραηλινή ιδιωτική εταιρεία που θα αναλάβει το έργο, που μεταφράζονται σε γνώση όλης της αντιαεροπορικής - αντιπυραυλικής υποδομής της χώρας!

Αλλες αναφορές δημιουργούν πολλά ερωτήματα, όπως αυτή ότι «με το κράτος του Ισραήλ έχει διαμορφωθεί ένα νομικά δεσμευτικό διμερές πλαίσιο που καθορίζει τους γενικούς όρους προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού, ειδικά σε περιόδους έντασης ή πολέμου» (;).

ΣΟΥΔΑ
Προσήχθη Γεωργιανός ως ύποπτος για κατασκοπεία

Γεωργιανός που βρισκόταν κοντά στη βάση της Σούδας προσήχθη χτες το βράδυ και ερευνάται για το ενδεχόμενο κατασκοπείας. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν, ο άνδρας προσήχθη μετά από έρευνα της ΕΥΠ στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με όσα δηλώνονται από τις αρχές, «ο Γεωργιανός εντοπίστηκε να κινείται ύποπτα κοντά στη βάση της Σούδας και αφού τέθηκε αρχικά υπό παρακολούθηση, τελικά προσήχθη από την ΕΛ.ΑΣ., καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι προβαίνει σε ύποπτες ενέργειες».


Κέντρο ΑμερικανοΝΑΤΟικών «διερχομένων» και το «Ελ. Βενιζέλος»

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» βρίσκεται από χτες αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Πρόκειται για αεροσκάφος τύπου «Boeing C-17 Globemaster III», στρατηγικό μεταγωγικό μεγάλων αποστάσεων (MSN 50215). Το συγκεκριμένο αεροπλάνο ανήκει στην 62nd Airlift Wing (62nd AW) και στην 446th Airlift Wing (446th AW), με έδρα την Joint Base Lewis-McChord στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το προηγούμενο διάστημα το C-17A μαζί με αεροσκάφη τύπου «Lockheed C-130 Hercules» συμμετείχαν σε αποστολές μεταφοράς πυρομαχικών και στρατιωτικού προσωπικού προς τη Μέση Ανατολή, ενώ θα παραμείνει εν αναμονή νέων «αποστολών» στην περιοχή, η οποία φλέγεται από τον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει ΗΠΑ - Ισραήλ. Σύμφωνα δε με άλλες πληροφορίες, ξεφόρτωσε στην Αθήνα και αμερικανικό προσωπικό από το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει: Τι δουλειά έχουν τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα μέσα στις πολιτικές υποδομές, στα αεροδρόμια, κάνοντας στόχο τον λαό της Αττικής και τους δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες;



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ