Σε μια ακόμα ανούσια μονομαχία για την υπόθεση των υποκλοπών σχεδιάζουν να μετατρέψουν τη σημερινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.
Οι δύο μονομάχοι έχουν μετατρέψει την υπόθεση των υποκλοπών σε ένα πεδίο άσκησης δικομματικής κόντρας και αποπροσανατολισμού, έχοντας φροντίσει από την αρχή να εξουδετερώσουν τα «επικίνδυνα σημεία». Ετσι, έχουν θέσει στο απυρόβλητο το γεγονός ότι οι «παράνομες» παρακολουθήσεις και υποκλοπές πραγματοποιήθηκαν χάρη στους μηχανισμούς και τα «δίκτυα» των «νόμιμων παρακολουθήσεων», που από κοινού ευλόγησαν πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο πλαίσιο των τρομονόμων και συμφωνιών με ΗΠΑ και ΕΕ.
Μετά από αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσείσει από πάνω της τις αδιαμφισβήτητες βαριές πολιτικές ευθύνες που επωμίζεται για τη συγκάλυψη της υπόθεσης, ενώ το ΠΑΣΟΚ επιμένει να επαναφέρει διαρκώς την υπόθεση, όχι στην ουσία της, αλλά σε «διαχειριστικές λεπτομέρειες», στοχεύοντας σε μικροκομματικά οφέλη. Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα όσα λένε τα στελέχη του, θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα να θέτει διαρκώς τα γνωστά ερωτήματα, παίζοντας εκ του ασφαλούς, αφού γνωρίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ποτέ δε θα βγάλει στη «φόρα όλη την αλήθεια». Προκειμένου να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον, θα εξαπολύει κατά διαστήματα διάφορα πυροτεχνήματα. Στο πλαίσιο αυτό, στη σημερινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, ο Γ. Παπανδρέου είναι πιθανόν να ζητήσει την αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ, πρέσβη Γιάννη Κοραντή και τη μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σε Εξεταστική Επιτροπή.
«Πρόγευση» για τη σημερινή κόντρα στη Βουλή, η οποία κατά τα λοιπά έχει ως θέμα ημερήσιας διάταξης την περιφερειακή ανάπτυξη, αποτέλεσε η χτεσινή ανταλλαγή πυρών μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κομμάτων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναβεβαίωσε την πλήρη πολιτική κάλυψη του πρωθυπουργού στον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης και για τα όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ενώ επιτέθηκε κατά του Γ. Παπανδρέου, κατηγορώντας τον ότι «έχει εκτραχύνει τον πολιτικό του λόγο» προκειμένου να συσπειρώσει το κόμμα του. Ο Θ. Ρουσόπουλος υιοθέτησε τον ισχυρισμό του Γ. Βουλγαράκη ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «πηγή συγκεκριμένων διαρροών και ανυπόστατων φημών» και επανέλαβε την προτροπή του «ας πάνε στη Δικαιοσύνη ή ας έρθουν στο φως της δημοσιότητας, για να πουν τι γνωρίζουν». Κληθείς να δώσει διευκρινίσεις αναφορικά με τη φράση του νυν υπουργού Πολιτισμού πως αν αποκάλυπτε όσα γνώριζε δε θα γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο Θ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι εκείνη την περίοδο υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα καθυστέρησης στα Ολυμπιακά έργα, αλλά απέφυγε να πει το παραμικρό που αφορούσε τις καθυστερήσεις στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Προσπάθειες προκειμένου να εμφανιστούν ανακοινώσιμα θετικά αποτελέσματα από την επίσκεψή της στις ΗΠΑ, καταβάλλει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς από τις δημόσιες ανακοινώσεις δεν προκύπτει τίποτε διαφορετικό από τα όσα συνήθως προέκυπταν και στο παρελθόν σε ανάλογες επισκέψεις.
Σύμφωνα με το κλίμα που περιβάλλει τις συναντήσεις της υπουργού Εξωτερικών, το μήνυμα της Ουάσιγκτον προς την Αθήνα είναι σαφές: ευελιξία και καλή θέληση έναντι της Τουρκίας προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ευρωπαϊκή της πορεία. Ανάλογα μηνύματα έλαβε η Ντόρα Μπακογιάννη και για την υπόθεση της ΠΓΔΜ, όπου οι Αμερικανοί δε φαίνονται διατεθειμένοι να ασκήσουν την παραμικρή πίεση. Οσο για το Κυπριακό, αυτό φαίνεται πως εισέρχεται σε μια περίοδο ακινησίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον.
Παρ' όλα αυτά η υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε μετά τη συνάντησή της με τον ΓΓ του ΟΗΕ, να κάνει λόγο για «ένα νέο μομέντουμ στο Κυπριακό». Οπως είπε η υπουργός «μετά τη συνάντηση του ΓΓ με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο υπάρχει ένα νέο μομέντουμ στο Κυπριακό. Ξεκινά μια νέα προσπάθεια με βάση τις τεχνικές συναντήσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια σωστά προετοιμασμένη νέα πρωτοβουλία, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος».
Οπως είπε η υπουργός Εξωτερικών, «στο Κυπριακό δεν αντέχουμε άλλη αποτυχία». «Η καλά προετοιμασμένη νέα προσπάθεια, χωρίς ασφυκτικά νέα χρονοδιαγράμματα, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, θα είναι η καλύτερη δυνατή λύση».
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας δε συμμερίζονται την αισιοδοξία της Ντόρας Μπακογιάννη και εκτιμούν ότι κινητικότητα στο Κυπριακό δύσκολα θα μπορέσει να παρατηρήσει κανείς, τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα.
Πρωτοβουλία για την επαναλειτουργία του παλιού τζαμιού στο Μοναστηράκι ως λατρευτικού χώρου των μουσουλμάνων της Αθήνας φέρεται να αναλαμβάνει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία προτίθεται να ζητήσει και τη συνεργασία του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου για την υλοποίηση του στόχου της.
Πάντως χτες, μετά το τέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής, η Ντόρα Μπακογιάννη υποβάθμισε τη σημασία των πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν χτες στον Τύπο, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση σχετικά με το θέμα.
Το ζήτημα της δημιουργίας τζαμιού στην Αθήνα, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, ανασύρθηκε στην επιφάνεια από την Ντόρα Μπακογιάννη, για δύο λόγους:
Πρώτον, για να δοθεί μια απάντηση στις δηλώσεις του Τ. Ερντογάν, που το περασμένο Σαββατοκύριακο κατηγόρησε την Ελλάδα για καταπάτηση θρησκευτικών ελευθεριών και
Δεύτερον, για να δημιουργήσει ένα θέμα, που θα καλύψει την ανυπαρξία ανακοινώσιμων αποτελεσμάτων από τις επαφές της στις ΗΠΑ.
Συνάντηση Μεϊμαράκη με τον Βέλγο υπουργό Αμυνας
Η κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η παραπέρα εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αποτυπώνονται σε όσα ανακοινώθηκαν μετά τη χτεσινή συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο υπουργός Ε. Μεϊμαράκη με τον Βέλγο ομόλογό του Α. Φλαό.
Εξετάστηκαν, αναφέρεται στη χτεσινή ανακοίνωση, «θέματα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, όπως η ανάπτυξη δυνατοτήτων ταχείας αντίδρασης της ΕΕ, θέματα σχετικά με τη μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ, ενώ συζητήθηκε και η προσπάθεια της ΕΕ να συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης στην Αφρική». Ειδικά για το Κονγκό, όπου λαμβάνει χώρα επιχείρηση του «ευρωστρατού» ο Ε. Μεϊμαράκης είπε ότι η Ελλάδα θα διαθέσει ένα μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου «C-130» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενίσχυση της ελληνικής εμπλοκής.
Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι «είναι μείζονος ελληνικού ενδιαφέροντος το θέμα ανάπτυξης των δυνατοτήτων της ΕΕ και δη εκείνης της ταχείας αντίδρασης» και για αυτό «συμμετέχουμε ενεργά στην υλοποίηση των τακτικών σχηματισμών μάχης της ΕΕ». Σύμφωνα με τον Βέλγο υπουργό Αμυνας διαπιστώθηκαν ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών «όσον αφορά τις διεθνείς επιχειρήσεις, κυρίως αυτές που αναλαμβάνονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ (γεωργικές ασφαλίσεις) ανέδειξε στη Βουλή, με παρέμβασή του σε σχετική Επερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, καταγγέλλοντας ότι αυτά τα πληρώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες με την καθυστέρηση των αποζημιώσεων, αλλά και τις χαμηλές παροχές.
Ο βουλευτής τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση αθέτησε τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά στους αγρότες, την ίδια στιγμή που με πρωτοφανή συνέπεια υλοποιεί και με το παραπάνω όλες τις υποσχέσεις που έδωσε τους κεφαλαιούχους. Αναφορικά με την κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι περιορίζεται σε διαπιστώσεις, γιατί - όπως σημείωσε - και οι δικές του κυβερνήσεις ακολουθούσαν την ίδια αντιαγροτική πολιτική.
Ο Στ. Σκοπελίτης κατήγγειλε ότι ο ΕΛΓΑ έφτασε στη σημερινή άσχημη οικονομική κατάσταση, γιατί τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και η σημερινή δεν έδωσαν ούτε ευρώ στον ΕΛΓΑ, εξαναγκάζοντάς τον να δανειστεί, προκειμένου να χορηγήσει αποζημιώσεις στους αγρότες. Η απαξίωση αυτή, είπε, είναι συνειδητή και αποσκοπεί, με τη μετακύληση του κόστους της γεωργικής ασφάλισης στις πλάτες των αγροτών, στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτικής παραγωγής και τη συνακόλουθη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια.
Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, κατέληξε ο Στ. Σκοπελίτης, χρειάζεται μια άλλη πολιτική, στα πλαίσια της οποίας θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΛΓΑ και θα ασφαλίζεται πλήρως η αγροτική παραγωγή και το κεφάλαιο. Γι' αυτήν την πολιτική, είπε, εμείς καλούμε τον μικρομεσαίο αγρότη να δώσει τη μάχη και να πάψει να τρέφει αυταπάτες ότι στα πλαίσια της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής μπορούν να βρεθούν και να δοθούν λύσεις προς όφελός του.