ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ
Διαβεβαιώσεις για συνέχεια σε ευρωατλαντικό «ντορό»

INTIME NEWS

Ευκαιρία ανανέωσης των διαβεβαιώσεων προς τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως και προς την εγχώρια αστική τάξη, ότι η πολιτική υπηρέτησης των σχεδιασμών τους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου θα συνεχιστεί δίχως να διαταραχθεί στο παραμικρό από την «αλλαγή φρουράς» στο υπουργείο Εξωτερικών, έδωσε στον πρωθυπουργό - και υπουργό Εξωτερικών πλέον - Αλ. Τσίπρα η τελετή παραλαβής του υπουργείου από τον Ν. Κοτζιά το περασμένο Σάββατο.

«Παραλάβαμε το δύσκολο 2015 μια χώρα η οποία δεν είχε υποστεί μεγάλη ζημιά μονάχα στο σκέλος εκείνο που αφορά την οικονομική πολιτική, δεν ήταν μονάχα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της απαξίωσης στις διεθνείς αγορές, στους εταίρους μας και στους δανειστές μας, αλλά ήταν και μια χώρα που είχε υποστεί μεγάλη ζημιά, είχε χάσει μεγάλο μέρος, μεγάλη αν θέλετε αξία, από τη γεωπολιτική της δυναμική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι σήμερα «το κύρος και η γεωπολιτική δυναμική της χώρας έχει αναβαθμιστεί πια, η χώρα παίζει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια και αποτελεί έναν αδιαμφισβήτητο πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Και ταυτόχρονα η χώρα επεκτείνεται».

Ο Αλ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ν. Κοτζιά, κάνοντας λόγο για στρατηγικές που «εμπνεύστηκε, μαζί σχεδιάσαμε και υλοποιούμε και θα υλοποιούμε και από εδώ και στο εξής» και για «δημιουργία ενός νέου δόγματος για την εξωτερική μας πολιτική, που είναι το δόγμα μιας ενεργητικής, πατριωτικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής».

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα αυτής της πολιτικής, της οριζόμενης από τα προτάγματα της εγχώριας αστικής τάξης και τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ο πρωθυπουργός εγκωμίασε το ρόλο της κυβέρνησής του στα Βαλκάνια για την «αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής», χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς ανοίγει το δρόμο «για την ένταξή τους (σ.σ. των Σκοπίων) σε διεθνείς Οργανισμούς, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΝΑΤΟ, αν επιθυμούν».

Ακόμα, ότι ως κυβέρνηση «μπορέσαμε να δώσουμε προοπτική στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας», «να αναβαθμίσουμε τον περιφερειακό μας ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο προωθώντας και επεκτείνοντας τα τριμερή σχήματα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο (...) επεκτείνουμε τα τριμερή σχήματα και με άλλες χώρες σημαντικές, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ (...) να διατηρήσουμε όλο αυτό το δύσκολο διάστημα πολύτιμους και ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία (...) μπορέσαμε να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ, με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και με πολύ σημαντικές δυνάμεις στον πλανήτη, όπως η Ρωσία και η Κίνα, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και όχι αναζητώντας προστάτες».

Αναφερόμενος στο θέμα των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ, ο Αλ. Τσίπρας κάλυψε πλήρως τον απερχόμενο υπουργό: «Μπορέσαμε, με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά, να περάσουμε για πρώτη φορά ένα νόμο (...) και να βάλουμε μια τάξη στη γενικευμένη αταξία των προηγούμενων ετών (...) όχι μόνο ότι μειώσαμε τον απόλυτο αριθμό (...) αλλά κυρίως δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης». Για να καταγγείλει στη συνέχεια την αντιπολίτευση ότι «σηκώνει» το θέμα αυτό, που ωστόσο έφερε στην επικαιρότητα ο Π. Καμμένος, με τις καταγγελίες για μη συνετή διαχείριση των κονδυλίων αυτών επί των ημερών του Ν. Κοτζιά.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από τον Ν. Κοτζιά για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, με τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών να κομπάζει ότι «η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της στα 12 ναυτικά μίλια (...) Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σημαίνει επίσης, για όλους τους φίλους μας και συμμάχους, ότι για οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα ή άλλη δραστηριότητα εντός αυτής της ζώνης θα πρέπει να ζητάνε άδεια από μας πια, ενώ δεν ζητούσαν μέχρι τώρα, και να καταβάλλουν το αντίτιμο που θα προβλέπει - ό,τι προβλέπει, τυπικό ή ουσιαστικό - κάθε συμφωνία. Νομίζω ότι δίνουμε μια χώρα πιο δυνατή απ' ό,τι παραλάβαμε».

Σύμφωνα με τον Ν. Κοτζιά, είναι έτοιμα τα Προεδρικά Διατάγματα για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σταδιακά, σε πρώτη φάση από τα διαπόντια νησιά μέχρι τα Αντικύθηρα, σε δεύτερη στην Κρήτη, και «σε πρωτόλειο πιο πολύ είναι από τον Σαρωνικό πάνω μέχρι τον Παγασητικό, μέχρι τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας την Εύβοια κ.λπ., και όπως ξέρετε, προγραμματίζουμε κλιμακωτά να φτάσουμε να το ολοκληρώσουμε ως κυβέρνηση αυτό το σχέδιο», είπε.

Επιπλέον, επιβεβαίωσε την απόφαση συμπόρευσης με την κυβέρνηση, κομπάζοντας κι αυτός ότι η τελευταία «μπόρεσε να βγάλει τη χώρα από τον βούρκο που βρέθηκε, να ξεπεράσουμε την ανυποληψία και να ξεπεράσουμε μια κατάσταση όπου δεν μας ακούγανε», να «φτιάξει και να αναπτύξει - πράγμα πρωτοφανές στις διεθνείς σχέσεις - 16 διεθνείς και περιφερειακές συνεργασίες» και να δρομολογήσει επίλυση προβλημάτων, πάντα σε πλαίσιο ευρωατλαντικό, όπως αυτά με την Αλβανία, το Σκοπιανό, για την εξέλιξη του οποίου δήλωσε ευτυχής, καθώς «φεύγουμε έχοντας κάνει ένα σοβαρό βήμα, βήμα ελπίδας για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας που τόσο σκληρά δουλέψαμε».

Υπερασπίστηκε ακόμη τη διαχείρισή του στο υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας ότι τα μυστικά κονδύλια «ελέγχονται, περνάνε και εγκρίνονται από Υπηρεσιακό Συμβούλιο, τα απόρρητα από κει πάνε απευθείας στη Βουλή, η Βουλή εγκρίνει (...) για να σηκωθεί οποιοδήποτε απόρρητο ποσό, πρέπει να έχει τη βεβαίωση της Βουλής ότι έχει εγκριθεί».

Αιγιαλίτιδα, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα

Να σημειωθεί ότι η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι τα λεγόμενα χωρικά ύδατα, 6 ή 12 ναυτικά μίλια. Μέσα σε αυτά το κράτος, εν προκειμένω η Ελλάδα, ασκεί κυριαρχία. Είναι δική της αναμφισβήτητη περιοχή, τύπου προέκταση του λεγόμενου εθνικού εδάφους.

Απ' εκεί και πέρα, στα ύδατα που εκτείνονται πέρα από τα 6 ή 12 ν.μ. ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα (κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα δεν ταυτίζονται νομικά, το δεύτερο απορρέει από το πρώτο), όπως ελέγχους πλοίων για ζητήματα ασφαλείας, ή για οικονομικά ζητήματα, π.χ. τον καθορισμό ζωνών αλιείας.

Η ΑΟΖ, σύμφωνα με την εν ισχύ Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, γεωγραφικά ταυτίζεται με την υφαλοκρηπίδα, με τη διαφορά ότι η υφαλοκρηπίδα αφορά την εκμετάλλευση του βυθού και του υπεδάφους του, ενώ η ΑΟΖ καλύπτει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στα υπερκείμενα ύδατα (π.χ. η προαναφερθείσα αλιεία, πλατφόρμες άντλησης, πλατφόρμες συντήρησης και επισκευών πλοίων, δίαυλοι). Δηλαδή η ΑΟΖ, ως νομικό δικαίωμα ενός κράτους, είναι ευρύτερο της υφαλοκρηπίδας, αλλά γεωγραφικά επικαλύπτονται.

Με βάση την ισχύουσα Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, την οποία η Ελλάδα έχει επικυρώσει από το 1994, η παράκτια χώρα έχει το δικαίωμα να ορίσει ως ΑΟΖ μία ζώνη πλάτους μέχρι 200 ν.μ. από τις ακτές της, με την προϋπόθεση ότι δεν θα συναντάει την ΑΟΖ της απέναντι χώρας, οπότε το όριο ορίζεται από τη μέση απόσταση, ενώ και τα νησιά - εκτός από τους βράχους, που δεν έχουν οικονομική ζωή - με βάση το ισχύον Δίκαιο της Θάλασσας έχουν το ίδιο δικαίωμα σε ΑΟΖ.


ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Το Σκοπιανό επιταχύνει διεργασίες

Διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό δρομολογεί το Σκοπιανό. Ο Π. Καμμένος, μιλώντας την Κυριακή στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ, έστειλε μήνυμα προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς αλλά και την αστική τάξη της χώρας ότι δεν πρόκειται να βάλει εμπόδια στην υλοποίηση των σχεδιασμών και των μέτρων, μέχρι να έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, περί το Μάρτη.

«Μην περιμένετε να πέσει η κυβέρνηση», τόνισε ο υπουργός Αμυνας, προσθέτοντας πως «όσα συμφωνήσαμε στην κυβέρνηση με τους εταίρους μας ισχύουν». «Από την αρχή είπαμε ότι δεν θα στηρίξουμε τη συμφωνία των Πρεσπών. Η παραμονή μας στην κυβέρνηση θα είναι μέχρι να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, δηλαδή μέχρι να έρθει η συμφωνία στη Βουλή, όταν και θα αποχωρήσουμε. Θα ξαναμιλήσουμε τον Μάρτιο, όταν και αν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή», συνέχισε.

Την ίδια ώρα, οι Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλος και Κ. Ζουράρις φέρονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, διατεθειμένοι να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών και την κυβέρνηση. Επίσης ο Τ. Κουίκ, εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ακούγεται ότι και ο εκλεγμένος με το Ποτάμι βουλευτής Σπ. Δανέλλης καλοκοιτάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, σε μια «μετά ΑΝΕΛ» κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στη «Θεσσαλία Tηλεόραση», επιβεβαίωσε ότι το μόρφωμα θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «το Ποτάμι έχει αποφασίσει να επιλέξει το πατριωτικά σωστό. Θα βρει τον τρόπο να το εκφράσει αυτό στη Βουλή».

Δεν τον χρειαζόμαστε...

Και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους τις προηγούμενες μέρες επέμειναν ότι διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει η συμφωνία και αναζητείται πλέον να διασφαλιστεί και μια κυβερνητική πλειοψηφία μπρος στο ενδεχόμενο αποχώρησης των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα.

«Η παρέμβαση του υπουργού Αμυνας, ιδιαίτερα στην Αμερική, λειτούργησε αποσταθεροποιητικά και δημιούργησε όξυνση», δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Εποχή» ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ενώ επιπρόσθετα σημείωσε ότι «η διάσταση απόψεων, σε συνδυασμό με όσα αναίτια τέθηκαν περί "μυστικών κονδυλίων", οδήγησαν τον υπουργό Εξωτερικών στην παραίτησή του».

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του χτες στον ρ/σ «Real Fm», εκτίμησε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί απ' τη Βουλή, «καθώς υπάρχει ο κοινοβουλευτικός και πολιτικός συσχετισμός για την κύρωση και θέση σε ισχύ της συμφωνίας, χωρίς να προκληθούν οιουδήποτε τύπου πολιτικές εξελίξεις, που δεν θα σχετίζονται με αυτή καθεαυτή τη συμφωνία». Οριοθέτησε χρονικά την εξέλιξη αυτή το Μάρτη, προσθέτοντας ότι ακόμα κι αν ο Π. Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση, «αυτό δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι η κυβέρνηση δεν έχει τους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς όρους για να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία».

Να σημειωθεί ότι μιλώντας χτες βράδυ στο Ηράκλειο, ο Ν. Κοτζιάς υπερασπίστηκε το «έργο» του στο υπουργείο και τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να πάει με άλλες δυνατότητες και (τις) έχει» για μια άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς τους ΑΝΕΛ. Οτι «μια άλλη κυβέρνηση ακόμα κι από αυτήν τη Βουλή μπορεί να προκύψει».

Επιτέθηκε, δε, και προσωπικά στον Καμμένο, ότι με όσα λέει στο εξωτερικό «αποσταθεροποιεί τη χώρα», «υπονομεύεται η κυβέρνηση και η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης». Σε μια παρατήρηση ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι τον κατηγορούν ότι έβαλε το «εγώ» πάνω από το «εμείς», εξ ου και επέλεξε την παραίτηση, απάντησε ότι δεν ήξερε πως «στο "εμείς" περιλαμβάνεται και ο Καμμένος».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ