Στρώνουν έδαφος για «ειδική νομιμοποίηση» στις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες
Τη βολική σεναριολογία περί εκλογών ή δημοψηφίσματος ανασύρει η κυβέρνηση, κρύβοντας ότι παράλληλα προχωρούν κανονικά τα αντιλαϊκά παζάρια στην ΕΕ και η όποια κατάληξή τους θα βρει το λαό να μετρά νέες απώλειες.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, - σύμφωνα με δηλώσεις που επικαλείται «Το Βήμα» - επιμένει ότι στις συζητήσεις έχει επιτευχθεί πρόοδος, προτρέπει «να σταματήσει η εισαγόμενη αβεβαιότητα» και υποστηρίζει ότι «αν φτάσουμε στον Ιούνιο χωρίς συμφωνία, όλα τα ζητήματα θα τεθούν πολύ πιο σκληρά». Προσθέτει πως επιδίωξη της κυβέρνησης «είναι μια βιώσιμη λύση εντός του ευρώ», αλλά «η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει από την πλευρά της σε διαδικασίες αυτοκαθορισμού και αυτογνωσίας...».
Στην ερώτηση «Σκέφτεστε την προσφυγή στις κάλπες ή την προκήρυξη δημοψηφίσματος;», απαντά: «Στο πίσω μέρος του μυαλού μας αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο». Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα εναλλακτικής χρηματοδότησης του χρέους υπό τη σκιά σεναρίων που δείχνουν προς Ρωσία και Κίνα, υποστηρίζει: «Δεν αναζητούμε υποκατάστατα του ευρωσυστήματος (...) αναζητούμε αναπτυξιακό δανεισμό», και περιγράφει ένα σχήμα «αξιοποίησης» της κρατικής περιουσίας βάσει «κοινοπρακτικών σχημάτων».
Ο στόχος του έντιμου συμβιβασμού φαίνεται ότι είναι ανέφικτος με τα μέχρι τώρα δεδομένα, επιμένει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μητρόπουλος, αφήνοντας και αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. «Δεν είναι κακό να αναζητήσει ο Τσίπρας μία ειδική νομιμοποίηση είτε μέσω δημοψηφίσματος ή άλλων επιλογών αν έχει να καταλήξει σε μία συμφωνία. Υπό αυτή την έννοια όλα είναι στο τραπέζι», ανέφερε στον ΣΚΑΪ.
Ο δε βουλευτής Γ. Μπαλάφας ανέφερε χτες στον Αθήνα 9.84: «Εμείς θέλουμε να βρεθεί λύση εντός της Ευρωζώνης και γρήγορα. Επείγει. Δεν είναι επιλογή μας ούτε οι εκλογές, ούτε τα δημοψηφίσματα, ούτε τίποτα...».
Νέα παρέμβαση επιχειρεί με άρθρο στην ιστοσελίδα του ο Γ. Μηλιός. Σ' αυτό επικρίνει σαν πραγματολογικά ά-λογη την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ πως το «"σύστημα" ... εμμένει στη λιτότητα από ανορθολογικότητα ή πλάνη, και ότι το ζητούμενο είναι πολιτικές για "την επανεκκίνηση της οικονομίας"», υποστηρίζοντας πως «στην πραγματικότητα η λιτότητα και η ύφεση, δηλαδή η συμπίεση του μισθού και του κοινωνικού μισθού, είναι η στρατηγική της αστικής τάξης, ιδίως σε συγκυρίες κρίσης υπερσυσσώρευσης, όπου το ποσοστό κέρδους του κεφαλαίου συρρικνώνεται».
Αναφερόμενος στο «Κεφάλαιο» του Κ. Μαρξ, ο Γ. Μηλιός επιχειρεί να δώσει διέξοδο στο πλαίσιο του συστήματος και κύρος στην άποψή του. Αλλά αντικειμενικά, εφόσον κινείται μέσα στο σύστημα, εισηγείται κλασικές σοσιαλδημοκρατικές προτάσεις διαχείρισης. «Βασικό ζητούμενο για μας είναι η "αντίστροφη αναδιανομή", ένα "μνημόνιο για το μεγάλο κεφάλαιο", που θα αποφέρει τα χρηματοδοτικά μέσα για την υλοποίηση του προγράμματός μας», γράφει. Προβάλλει μία συνταγή διαχείρισης, μιλώντας για τόνωση της ζήτησης με κάποια αύξηση μισθών, συντάξεων, λαϊκού εισοδήματος κ.λπ., αλλά αυτό αντιβαίνει την απαίτηση για αύξηση του ποσοστού κέρδους των καπιταλιστών. Κρύβει την αντίφαση, αναζητώντας λύση ισορροπίας μέσα σ' αυτή. Την ίδια ώρα αναζητεί χρήμα για τόνωση των καπιταλιστικών επενδύσεων, προβάλλοντας την άποψη για «φορολόγηση των εχόντων». Ο Γ. Μηλιός φαίνεται να προτείνει φορολόγηση του κεφαλαίου για την ενίσχυση των επενδύσεων που αναφέρονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με στήριξη απ' τον κρατικό κορβανά. Είναι και αυτό ένα μέσο που έχει χρησιμοποιηθεί από την αστική διαχείριση στο παρελθόν.
Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή η «Κίνηση 53+» του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε και νέα παρέμβαση, με ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε. Αν και κατά βάση υποστηρικτική προς την κυβέρνηση, εντούτοις δεν έλειψαν οι «προειδοποιήσεις» προς αυτήν να μην προχωρά ερήμην του κόμματος, αφού αυτό είναι το ασφαλές καταφύγιό της, δηλαδή το «πλυντήριο» μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί να «ξεπλυθούν» τα αντιλαϊκά παρεπόμενα της στρατηγικής υπέρ του κεφαλαίου που εφαρμόζει.
Με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, συναντήθηκε, αργά χτες βράδυ (ώρα Ελλάδας), ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ξεκινώντας την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, στη «σκιά» των παρεμβάσεων των ΗΠΑ για την υπόθεση του Σ. Ξηρού και των διαβεβαιώσεων της συγκυβέρνησης για συνέχιση της «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας» με την Ουάσιγκτον...
Κατά τ' άλλα, στο επίκεντρο της συζήτησης αναμενόταν να βρεθούν «διμερή» και «περιφερειακά ζητήματα», με την ελληνική κυβέρνηση να ψάχνει στήριξη στις ΗΠΑ στα παζάρια με τους δανειστές. Σε αντάλλαγμα, προβάλλει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας στο νοτιοανατολικό άκρο του ΝΑΤΟ, την ετοιμότητα να συμβάλει (με υποδομές, μέσα και προσωπικό) στις νέες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις που σχεδιάζονται στην ευθεία από Λιβύη ως Συρία και Ιράκ με πρόσχημα τους τζιχαντιστές, το μεταναστευτικό, την τρομοκρατία, βάζοντας το λαό σε νέους κινδύνους για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.
Αντικείμενο συζήτησης ήταν και το ενεργειακό. Αλλωστε, η ντόπια αστική τάξη επιχειρεί να αναδείξει τη χώρα σε παραγωγό καυσίμου, βάζοντας και αμερικανικά μονοπώλια στο «παιχνίδι» της εξόρυξης και εκμετάλλευσης των ντόπιων υδρογονανθράκων. Επιπρόσθετα, φιλοδοξεί να αναδειχτεί σε κόμβο διακίνησης καυσίμου, σχεδιάζει στρώσιμο αγωγών στο ελληνικό έδαφος, δοκιμάζοντας να ελιχθεί εν μέσω οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
Αργότερα χτες, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον με εκπροσώπους των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων AIPAC και B'nai B'rith. Για τις επόμενες μέρες στο πρόγραμμά του προβλέπονται, επίσης, συναντήσεις με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Σούζαν Ράις, και ηγετικά μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Την Παρασκευή θα έχει συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, και τον Μ. Νίμιτς, προσωπικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Την ίδια μέρα, θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο. Τέλος, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικών ομογενειακών οργανώσεων, καθώς και με ηγετικά στελέχη των ...«σημαντικότερων δεξαμενών σκέψης».
Να υπενθυμίσουμε ότι η μετάβαση Κοτζιά στις ΗΠΑ έρχεται ως συνέχεια αυτής του Π. Καμμένου στη Ν. Υόρκη με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, οπότε και είχε ανακοινωθεί η πρόταση της κυβέρνησης για απευθείας συνεκμετάλλευση με τις ΗΠΑ των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, διαβεβαιώνοντας μάλιστα - λίγες μέρες πριν από το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα - ότι: «Πρέπει οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ να γίνουν ακόμη πιο στενές. Και επειδή ακούγονται διάφορα και γράφονται διάφορα, μη φοβάστε, η Ελλάδα δεν αλλάζει κατεύθυνση. Και βεβαίως η Ελλάδα έχει και άλλους συμμάχους αλλά οι προτεραιότητες είναι αυτές οι οποίες επιλέχθηκαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
Λίγες μέρες μετά, είχε ακολουθήσει απόφαση της κυβέρνησης, για «ανάγκες του ΝΑΤΟ», να δαπανήσει μισό δισ. δολάρια για την ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό 5 αμερικανικών αεροπλάνων ναυτικής συνεργασίας «P-3 Orion», με εργολάβο το αμερικανικό μονοπώλιο «Lockheed Martin»...
Τέλος, θυμίζουμε ότι επίκειται και επόμενο ταξίδι του Π. Καμμένου στις ΗΠΑ, στις 21 Μάη, στην Ουάσιγκτον, προσκεκλημένος αυτή τη φορά του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Α. Κάρτερ.
Με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θ. Φέσσα συναντήθηκε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, σε μια συνάντηση όπου ο ένας έκοβε κι άλλος έραβε με μέτρο τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Ελλάδας. Ο ΠτΔ ευχήθηκε «στον κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας να βγει το συντομότερο δυνατό από την κρίση», προτρέποντας τον πρόεδρο του ΣΕΒ «όσο μπορείτε να ασκήσετε το ρόλο του συμβούλου στην Πολιτεία γενικώς, διότι έχετε και τεχνογνωσία και τους ανθρώπους, προκειμένου να δώσετε τη γνώμη σας, που είναι πολύτιμη». Είναι βεβαίως σε όλους κατανοητό σε ποια κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων κινείται η «τεχνογνωσία» και η «γνώμη» των βιομηχάνων...
Ο Θ. Φέσσας ανταπάντησε ότι ο ΣΕΒ έχει ήδη προσφέρει «άπλετη υποστήριξη στην κυβέρνηση και τεχνογνωσία, προκειμένου να πάρουμε το σωστό δρόμο για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές, να προσελκυθούν επενδύσεις...».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, σε μια γενικότερη παρέμβαση στις εξελίξεις, προτάσσοντας τις κυρίαρχες στρατηγικές επιλογές του εγχώριου κεφαλαίου, αξίωσε να σταματήσει το συντομότερο δυνατό η αβεβαιότητα, γιατί παρεμποδίζει τις επενδύσεις, και πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητο, γιατί η Ευρώπη είναι το σπίτι μας - το ξέρετε καλύτερα από μένα - και εκεί μέσα πρέπει να βρούμε μια συμφωνία και να ζήσουμε και να ευημερήσουμε εντός της Ευρωζώνης».
«Χαίρομαι που το ακούω», απάντησε ο Πρ. Παυλόπουλος, «γιατί και εγώ, κουραστικά ίσως τον τελευταίο καιρό - πολλοί θα νομίζουν ότι είναι εμμονές αυτά τα οποία με διακρίνουν - τονίζω ότι ο δρόμος μας είναι μέσα στην Ευρώπη, μέσα στην Ευρωζώνη. Πρέπει πράγματι να πορευθούμε μέσα στην Ευρωζώνη, το έχει ανάγκη και η ίδια η Ευρωζώνη αυτό. Και πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί, χωρίς περαιτέρω δυσχέρειες, και μάλιστα κατά τρόπον οριστικό. Γιατί ο τρόπος που ενδείκνυται για να βγούμε στις αγορές είναι ακριβώς μέσα από την Ευρωζώνη».
... απάντηση με συνεργασία ενάντια στους τζιχαντιστές από τη συγκυβέρνηση!
Παρέμβαση με αφορμή το νόμο για τις φυλακές, ρύθμιση του οποίου επιτρέπει σε ισοβίτες να εκτίσουν μέρος της ποινής σε κατ' οίκον περιορισμό, έκανε ο Αμερικανός πρέσβης Ντ. Πιρς. Οπως δήλωσε «αν ο Σάββας Ξηρός ή οποιοσδήποτε άλλος έχει βάψει τα χέρια του με αίμα Αμερικανών διπλωματών ή μελών της αμερικανικής αποστολής αποφυλακιστεί, αυτό θα θεωρηθεί ως βαθιά μη φιλική ενέργεια».
Απαντώντας με «non paper», η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι ο νόμος δεν έχει ως στόχο τον Σ. Ξηρό. Ωστόσο, συμπλήρωσε, και αυτός, όπως και άλλοι κρατούμενοι, πληρούν τις προϋποθέσεις για κατ' οίκον κράτηση με «βραχιολάκι». Η κυβέρνηση, επίσης, επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος ο υπουργός των ΗΠΑ, Τζ. Κέρι, τηλεφώνησε στον Αλ. Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη, προκειμένου να του εκφράσει την ανησυχία του για τη ρύθμιση για τον Σ. Ξηρό. Σύμφωνα με το ίδιο «non-paper», ο Ελληνας πρωθυπουργός εξήγησε στον Αμερικανό υπουργό ότι ο νόμος δεν αφορά τον Σ. Ξηρό, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να συμπληρώσει με νόημα ότι «ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Ευρώπη αλλά και γενικότερα προέρχεται κυρίως από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών», προσθέτοντας ότι «πρέπει να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να την αντιμετωπίσουν».