...κινούμενοι βέβαια και οι δύο εντός του αντιδραστικού και επικίνδυνου ευρωενωσιακού πλαισίου
Στη Βιέννη βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, για επαφές με τον Αυστριακό ομόλογό του, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης για «αποκατάσταση των διαύλων συνεννόησης και επικοινωνίας», μετά από μία «περίοδο δοκιμασίας» στις διμερείς σχέσεις, «τόσο εξαιτίας μονομερών ενεργειών όσο και άκομψων δημοσίων δηλώσεων πολιτικών (...) με αφορμή την προσφυγική κρίση», όπως διαμηνυόταν χαρακτηριστικά από κύκλους του ελληνικού ΥΠΕΞ τις προηγούμενες μέρες.
Ο Ν. Κοτζιάς μετέβη στην αυστριακή πρωτεύουσα λίγες μέρες πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα (22/5), ενώ ανάμεσα στους υπηρεσιακούς παράγοντες που τον συνόδευσαν, ήταν και η πρέσβειρα Χρυσούλα Αλειφέρη, η οποία επέστρεψε στη Βιέννη μετά την ανάκλησή της στην Αθήνα για «διαβουλεύσεις» τον περασμένο Φλεβάρη, κατόπιν δηλώσεων και ενεργειών Αυστριακών παραγόντων γύρω από το Προσφυγικό, που κρίθηκαν αρνητικές για την Αθήνα.
Σε ένα τέτοιο κλίμα, στις κοινές τους δηλώσεις ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σ. Κουρτζ, μίλησε για «αναλυτική συνομιλία» που είχαν οι δυο υπουργοί, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι Ελλάδα και Αυστρία «σε πολλά ζητήματα (...) έχουν διαφορετικές απόψεις και διαφορετικές λύσεις». Οπως εξήγησε, συζήτησαν «πολύ αναλυτικά» για το Προσφυγικό, προσθέτοντας με νόημα ότι «οι Αυστριακοί έχουμε επίσης πληγεί πάρα πολύ, δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελεί τον τελικό προορισμό με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων κατά κεφαλήν τον τελευταίο χρόνο, με 90.000 πρόσφυγες».
Εχει μια σημασία και η επισήμανσή του πως «ακόμη και αν υπάρχει τώρα μια κάποια εκτόνωση (σ.σ. στις προσφυγικές ροές), πρέπει όπως και πριν να προσέξουμε ιδιαίτερα τη συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να μην δημιουργηθεί καμία εξάρτηση έναντι της Τουρκίας. Πρέπει επίσης να είμαστε τόσο καλά προετοιμασμένοι, ώστε η κρίση, όπως την βιώσαμε πέρυσι, να μην επαναληφθεί για ακόμη μία φορά».
Από την πλευρά του, ο N. Κοτζιάς είπε: «Και οι δύο έχουμε ανησυχίες, φόβους και ενδοιασμούς για το πώς θα εξελιχθεί το προσφυγικό ζήτημα στο μέλλον (...) Μιλήσαμε επίσης για πάρα πολλά προβλήματα. Ενα από τα ζητήματα που μας απασχόλησαν είναι η αλληλεγγύη. Αναμένουμε από τους εταίρους μας στην Ευρώπη αλληλεγγύη - η οποία δεν είναι πάντα δεδομένη - για τα οικονομικά θέματα, την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος, για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό ζήτημα».
Παραπέρα, επικαλέστηκε μια ανάλυση για το Προσφυγικό, «από την οποία προκύπτει ότι για εμάς το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο και περίπλοκο, δεδομένου ότι προέκυψε στην Ελλάδα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Ετσι, τα οικονομικά και προσφυγικά ζητήματα καταλήγουν να εξελίσσονται σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας».
Εξάλλου, στη διαδικασία των δημοσιογραφικών ερωτήσεων, ο Ελληνας υπουργός επέκρινε τη δραστηριότητα μιας σειράς ΜΚΟ γύρω από το Προσφυγικό. Υποστήριξε ότι υπάρχουν ΜΚΟ με πολύ αξιόλογο έργο, όμως άλλες πάνε μόνο για τα λεφτά. Η προσφυγιά, πρόσθεσε, έχει γίνει μια από τις πιο προσοδοφόρες επιχειρήσεις της εποχής μας - ο τζίρος της στην Τουρκία φτάνει τα 10 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα το 1 δισ., υπολόγισε, «προσπερνώντας» βέβαια το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει ορθάνοιχτο πεδίο για να αναπτύσσεται η εν λόγω «μπίζνα»...
Επικριτικός ήταν και για εκείνες τις ΜΚΟ οι οποίες καλλιεργούν στους πρόσφυγες προσδοκίες ότι θα μπορούσαν να υπερβούν τους φράχτες των βαλκανικών χωρών και να κινηθούν προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, αλλά και απέναντι σε πρόσφυγες που δε συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ελληνικών αρχών να οδηγηθούν στις εγκαταστάσεις εγκλωβισμού τους.
Στην Ελλάδα, είπε, έχει δημιουργηθεί μια αντίφαση μεταξύ της κρατικής κυριαρχίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Για να υπάρχουν, όμως, τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να προϋπάρξει το κράτος. Γι' αυτό και δεν είναι επιτρεπτή από κανένα η κατάλυσή του - πόσο μάλλον από πρόσφυγες, όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά. Οι τελευταίοι, τόνισε, δεν μπορούν να διεκδικούν περισσότερα δικαιώματα από τους μόνιμους κατοίκους, όπως το κάνουν με τις παράνομες - καταπώς τις χαρακτήρισε - ενέργειές τους στην Ειδομένη και αλλού.
Σήμερα ο Ν. Κοτζιάς μεταβαίνει στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, όπου προγραμματίζεται να δει τον ομόλογό του, Κ. Λάιτσακ, ο οποίος, κατά την Αθήνα, «διακρίνεται για τη μετριοπάθειά του και την υπεύθυνη στάση του», ενώ έχει ήδη έρθει δύο φορές στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, «με θετικά αποτελέσματα για τις σχέσεις των δύο χωρών».
Κατά τους ίδιους κύκλους, «η επίσκεψη στην Μπρατισλάβα θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών - μελών της ΕΕ και για να μεταφέρει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τις ελληνικές θέσεις. Εκτιμάται ότι μετά την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, έχουν πέσει από την Μπρατισλάβα σε σημαντικό βαθμό οι τόνοι αλλά και η κριτική προς την Ελλάδα».
Στην Μπρατισλάβα ο Ν. Κοτζιάς θα γίνει, επίσης, δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και με τις Επιτροπές Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων του σλοβακικού Κοινοβουλίου.
Στο πλαίσιο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών που είναι σε πλήρη εξέλιξη για τη μοιρασιά της «πίτας» στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, επικυρώθηκε προχτές από την Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, το κείμενο «Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας» μεταξύ της ΕΕ και του Ιράκ, όπου προβλέπεται η άρση κάθε περιορισμού στην ελεύθερη πρόσβαση στη χώρα αυτή των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων.
Η συμφωνία είχε κατατεθεί με τη μορφή νομοσχεδίου και στα 123 (!) άρθρα της προβλέπονται, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, όλοι οι όροι που απαιτούνται για τη «διευκόλυνση των διεθνών επενδύσεων και την ενσωμάτωση του Ιράκ στο διεθνές οικονομικό σύστημα». Η συμφωνία αφορά «σε τομείς, όπως βιομηχανία, Ενέργεια, τεχνολογία», την «προώθηση του εμπορίου, επενδύσεων και αρμονικών οικονομικών σχέσεων μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών και στην κατ' αυτόν τον τρόπο άσκηση ευνοϊκής επίδρασης στη βιώσιμη οικονομική τους ανάπτυξη». Προβλέπουν «τη δημιουργία του πλαισίου για τη νομοθετική, οικονομική, κοινωνική, χρηματοοικονομική συνεργασία», την «ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων» και πάει λέγοντας.
Επικάλυμμα όλων αυτών είναι βέβαια η «προώθηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Ιράκ, ενώ υπάρχουν άρθρα - ρήτρες «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής». Μάλιστα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ριζούλης ισχυρίστηκε ότι «η ουσία της συμφωνίας αφορά κυρίως τον εκδημοκρατισμό του Ιράκ»...
Οι βουλευτές των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού και Ενωσης Κεντρώων υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τη συμφωνία. Ενδεικτικά, ο εισηγητής της ΝΔ Αν. Δημοσχάκης ανέφερε ότι «η ΕΕ ως σαφής εγγυητής της ειρήνης, της ευημερίας και της ανάπτυξης οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες», όπως η συμφωνία για τη «στήριξη των πολιτών» προς «την πραγματική δημοκρατία και την ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη»...
Η ΧΑ ψήφισε «παρών». Οπως είπε ο ειδικός της αγορητής Χρ. Παπάς, δεν καταψηφίζει για «τα οφέλη που ενδεχομένως μπορεί να αποκομίσει η πατρίδα μας από τη συνεργασία αυτή», δηλαδή η εγχώρια αστική τάξη...
Στην απέναντι όχθη, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, όχι μόνο καταψήφισε, αλλά επισήμανε ότι ξεπερνάει τα όρια της «πρόκλησης να μιλάει η ΕΕ για τον εκδημοκρατισμό του Ιράκ, όπως ακούστηκε και από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ και από άλλους εισηγητές. Αφού τους σκοτώνουμε, αφού τους μακελεύουμε, θα τους εκδημοκρατίσουμε κιόλας. Αφού καταστρέφουν πολιτισμό χιλιάδων ετών, θα τους εκδημοκρατίσουν. Ποια; Η ΕΕ!»
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας, επισήμανε ότι αυτό αφορά στο πώς θα «μπορέσουν πολύ πιο εύκολα οι ευρωενωσιακοί μονοπωλιακοί όμιλοι να διεισδύσουν στις οικονομίες αυτές». «Απελευθερώνουν πλήρως την αγορά των τρίτων χωρών, καταργώντας δασμολογικά κάθε είδους διοικητικά εμπόδια, καθιερώνοντας διαδικασίες fast track για τις επενδύσεις και γενικά αίρουν κάθε είδους εμπόδιο για την πρόσβαση των μονοπωλιακών ομίλων στις αγορές των τρίτων αυτών χωρών», τόνισε.
Οπως σημείωσε, αντάλλαγμα για τις χώρες αυτές είναι μία μείωση των δασμών για τις εξαγωγές τους, όμως «το τίμημα που έχουν να πληρώσουν οι χώρες αυτές» και οι λαοί τους «είναι πολύ βαρύ», ενώ οι ρήτρες για «τα ανθρώπινα δικαιώματα», είναι ως γνωστόν το όχημα για να επεμβαίνει η ΕΕ στο εσωτερικό αυτών των χωρών.
Αντίστοιχη ευρωενωσιακή συμφωνία επικυρώθηκε από τα ίδια κόμματα και για το Βιετνάμ.
Την άρση ασυλίας 3 βουλευτών της Χρυσής Αυγής και δύο της ΝΔ, αποφάσισε χτες με ονομαστική ψηφοφορία η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής.
Οσον αφορά τους βουλευτές της ναζιστικής ΧΑ, πρόκειται για τους Κ. Μπαρμπαρούση, Ηλ. Παναγιώταρο και Γ. Λαγό, οι οποίοι κατηγορούνται από τον εισαγγελέα για υποκίνηση σε πράξεις ρατσιστικής βίας. Από τους 171 παρόντες βουλευτές υπέρ της άρσης ψήφισαν 160, κατά ψήφισαν 8, δύο ψήφισαν λευκό και ένας «παρών».
Οι βουλευτές της ΝΔ είναι ο Χρ. Κέλλας και ο Αν. Πρατσόλης. Οι κατηγορίες του πρώτου αφορούν σε τροχαίο ατύχημα και του δεύτερου δημοτικά ζητήματα όταν ήταν δήμαρχος της Νέας Αρτάκης Εύβοιας. Υπέρ της άρσης ασυλίας του Χρ. Κέλλα ψήφισαν 142 βουλευτές και 29 κατά, ενώ υπέρ της άρσης ασυλίας του Αν. Πρατσόλη τάχθηκαν 114 και 57 κατά.
Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας για όλες τις περιπτώσεις.
Ξανά αισθητή έγινε η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, μετά τη σχετική ύφεση που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες μέρες, δίνοντας πρόσχημα σε κύκλους της κυβέρνησης να διαχέουν εκτιμήσεις όπως ότι τα διαβήματά της τόσο προς Αγκυρα, όσο και προς τα κεντρικά του ΝΑΤΟ, έπιασαν τάχα τόπο...
Στην πράξη και υπό τα «βλέμματα» της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 που κατόπιν πρόσκλησης (και) της ελληνικής κυβέρνησης αναπτύχθηκε στο Αιγαίο τάχα για το Προσφυγικό, χτες 8 τουρκικά αεροσκάφη (τα 4 οπλισμένα) και 2 ελικόπτερα προχώρησαν σε 11 παραβάσεις και 3 παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο κεντρικό - ανατολικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο. «Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ.