Συνεχίζονται οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο της συνδιάσκεψης της «Ελιάς». Μετά τη διαφοροποίηση του Γ. Παπανδρέου και «παπανδρεϊκών» βουλευτών, τις φήμες ακόμα και για δημιουργία νέου κόμματος, χτες φάνηκε να καταβάλλονται προσπάθειες να καταλαγιάσει το θέμα.
Χαρακτηριστικά, μιλώντας στο «Mega» ο Νίκος Ανδρουλάκης, γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν αυτοδιαλύεται. Θα κατέβει κανονικά στις εκλογές, στο ψηφοδέλτιο θα υπάρχει το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ και θα λέει "ΠΑΣΟΚ" κάτω από την "ΕΛΙΑ"». Ερωτηθείς για τον Παπανδρέου, προσπάθησε να «ξεγλιστρήσει» λέγοντας: «Ο θεσμικός μου ρόλος δεν είναι να ανάβω φωτιές, είναι για να σβήνω φωτιές. Ηταν ξεκάθαρα όλα αυτά που είπα. Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω».
Ταυτόχρονα έδινε διαβεβαιώσεις στα μονοπώλια, για το σταθεροποιητικό ρόλο που παίζει για το σύστημα ο πυλώνας της σοσιαλδημοκρατίας: «Δεν είμαστε εμείς το πρόβλημα σταθερότητας της κυβέρνησης. Εμείς ίσα ίσα έχουμε συμβάλει στο να υπάρχει σταθερή κυβέρνηση τα τελευταία 4 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.
Το ΠΑΣΟΚ παράλληλα συνεχίζει να προβάλλει την ανάγκη άλλου μείγματος διαχείρισης, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά και για το ξεπέρασμα της «κρίσης της σοσιαλδημοκρατίας» στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν, Μ. Σουλτς, ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «θέλει να αλλάξει την κυρίαρχη πολιτική της λιτότητας που έχει εξαθλιώσει τις νότιες χώρες της Ευρώπης (...) Πιστεύει ότι πρέπει ν' αλλάξει αυτή η κυρίαρχη πολιτική και το λέω και για τα δικά μας σοσιαλιστικά κόμματα. Οσο υπάρχει σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη, τα σοσιαλιστικά κόμματα δεν πρόκειται να ορθοποδήσουν».
Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», επίσης έδινε διαβεβαιώσεις: «Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν κινήσεις οι οποίες θα θέτουν σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα και την σταθερότητα της κυβέρνησης. Για εμάς αυτό προέχει και αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη του ΠΑΣΟΚ (...) Δεν θεωρώ ότι κανένας από αυτούς στους οποίους αναφέρεστε και είναι υπαρκτά πρόσωπα (σ.σ: οι διαφωνούντες στο ΠΑΣΟΚ για το εγχείρημα της "Ελιάς") θα θέσουν σε κίνδυνο ή θα αναλάβουν την ευθύνη να τεθεί σε κίνδυνο η πολιτική σταθερότητα και η πορεία της χώρας».
Την ίδια ώρα, με μια σειρά θέσεων που έδωσε στη δημοσιότητα, το «Ποτάμι» του Στ. Θεοδωράκη επιβεβαιώνει το ρόλο του ως άλλου ενός αναχώματος της αστικής τάξης για αποτροπή ριζοσπαστικοποίησης των λαϊκών στρωμάτων και για ύπαρξη μπαλαντέρ διαθέσιμων για πιθανές συνεργασίες με τον έναν ή τον άλλον πόλο του νέου διπολισμού, πάντα πλήρως ευθυγραμμισμένων στις επιλογές της ΕΕ και των μονοπωλίων.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το αστικό πολιτικό σύστημα, οι θέσεις του «σχήματος», παρότι πλασάρονται ως «νέες», στην πραγματικότητα εντάσσονται στην ευρύτερη συζήτηση - μεταξύ άλλων και ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης - για την προσαρμογή του στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου: π.χ. μείωση των βουλευτών σε 200 και χωρισμός της χώρας σε πολλές μονοεδρικές περιφέρειες, όπου οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν το κόμμα τους, αλλά και τοπικό υποψήφιο ανεξαρτήτως κόμματος (εκτιμάται ότι πρόκειται για παραλλαγή του γερμανικού συστήματος με τις διπλές κάλπες), κυβερνήσεις το πολύ 20 υπουργών, με κατάργηση θέσεων αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, εθνικές εκλογές αποκλειστικά κάθε τέσσερα χρόνια κ.ά. Ταυτόχρονα, οι παραπάνω θέσεις αξιοποιούνται στην προσπάθεια της αστικής τάξης να παρουσιάσει ως αιτία της κρίσης κάποιες «παθογένειες» του πολιτικού συστήματος και ως διέξοδο από αυτήν την αντιμετώπισή τους.
Στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από το νησί, με την Τουρκία να συνεχίζει τις προκλήσεις
ΓΕΝ |
Μετά την παρουσία του στην Ελλάδα, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS H. W. Bush» συνεχίζει... την «ξεκούρασή» του και τις ασκήσεις σε Τουρκία και Κύπρο |
Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται εν τω μεταξύ ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, για επαφές με αρμοδίους του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ΜΜΕ και «δεξαμενές σκέψεις», ενώ στη Νέα Υόρκη θα συναντηθεί με αρμοδίους του ΟΗΕ. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του ότι «η επίσκεψη αυτή θα επηρεάσει θετικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», ενώ πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μεταφέρεται η θέση του τουρκοκυρπιακού λαού στη διεθνή αρένα, να τη γνωρίσει και να την αξιολογήσει σωστά».
Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου θα έχει συνάντηση με το γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενώ θα έχει επαφές και επί της υποψηφιότητας της Τουρκίας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σαν προσωρινό μέλος.
Χτες, επίσης, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κύπριου Προέδρου με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μετά από πρωτοβουλία του δεύτερου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο αντιπρόεδρος επιδοκίμασε την έναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης στο Κυπριακό».
Σε μια άλλη εξέλιξη στο εσωτερικό της Κύπρου, τις επόμενες μέρες ο Ν. Αναστασιάδης αναμένεται να ανακοινώσει το νέο υπουργικό συμβούλιο, μετά την αντιπαράθεση με το ΔΗΚΟ, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις.
Τη φρεγάτα «Ιμβρος», ένα από τα από τα πιο σύγχρονα σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, συνοδευόμενη από δύο υποβρύχια, στέλνει η τουρκική κυβέρνηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Σκοπός της αποστολής είναι η στρατιωτική υποστήριξη του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», που διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Στην ίδια περίπου περιοχή πλέει και το «USS George H.W. Bush», το υπερσύγχρονο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού ναυτικού, που πριν λίγες μέρες κατέπλευσε για «επίσκεψη» και «ξεκούραση» στον Πειραιά και κατόπιν πραγματοποίησε συνεκπαίδευση με ελληνικές φρεγάτες στο Μυρτώο Πέλαγος. Τώρα κάνει ασκήσεις εντός του FIR Λευκωσίας, αφού πρώτα οι Αμερικανοί φρόντισαν να αγκυροβολήσουν και πάλι για ... «ξεκούραση» του πληρώματος στο λιμάνι της Αττάλειας στη Νότια Τουρκία.
Στην περιοχή υπάρχουν και ρωσικές ναυτικές δυνάμεις, έχοντας δεσμεύσει περιοχές για αεροναυτικές ασκήσεις. Κυρίαρχο ρόλο παίζει το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», η ναυαρχίδα του ρωσικού ΠΝ, το οποίο είχε ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Λεμεσού.
Από όλα αυτά επιβεβαιώνεται ότι και η Ανατολική Μεσόγειος, με τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο, βρίσκεται στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
Εν τω μεταξύ, την τροπολογία ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, που καταθέτουν από κοινού στο Ευρωκοινοβούλιο στην έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και στην οποία καλωσορίζεται η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενταχθεί στο Πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», καταγγέλει με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.
Στην προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού για την εκπόνηση Μελέτης Σκοπιμότητας για το έργο «Eastern Mediterranean Pipeline» - αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ελλάδα - προχωρά η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η «μελέτη σκοπιμότητας» θα παράσχει τεχνικά στοιχεία για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού, οικονομικές και εμπορικές εκτιμήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητά του, ενώ η συνολική δαπάνη θα καλυφθεί από τη ΔΕΠΑ και όποιες άλλες εταιρείες εμπλακούν στην εξόρυξη και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στη λεκάνη της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου.
Το αρμόδιο υπουργείο αναφέρει ότι θα επιδιωχθεί η συγχρηματοδότηση της σχετικής μελέτης από κοινοτικά κονδύλια, ενώ χαρακτηρίζει την ολοκλήρωσή της ως «κρίσιμο βήμα προς το σκοπό της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου» και «μία ιδιαιτέρως σημαντική δράση για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης αλλά και για την ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου». Η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς της περιοχής για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης συνιστά, κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη, «ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης (...) ένα ακόμη βήμα για να καταστεί η Ελλάδα κύρια πύλη εισόδου της Ευρώπης για το αέριο της Κασπίας, της Μέσης Ανατολής και της ΝΑ Μεσογείου».
Το αρχικό μεγαλεπήβολο σενάριο, προβλέπει ότι αγωγός «Eastmed» θα μεταφέρει αρχικά 8 δισ. κυβ. μέτρα ετησίως ισραηλινό και κυπριακό αέριο, θα έχει αφετηρία τα κοιτάσματα της «Λεβαντίνης» (θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου, Συρίας και Λιβάνου). Τελικός προορισμός του είναι οι ακτές τις Θεσπρωτίας, με σκοπό τη διασύνδεσή του με τον αγωγό «IGI-Poseidon», με τελικό προορισμό την ηπειρωτική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, θα ξεκινά από τα κοιτάσματα της περιοχής και θα φτάνει στο Βασιλικό της Κύπρου (150 χλμ), από εκεί στις ανατολικές ακτές της Κρήτης (650 χλμ), θα συνεχίζει μέχρι τις ακτές της ΝΑ Πελοποννήσου (400 χλμ), θα διασχίζει την Πελοπόννησο έως τις ακτές της Αχαΐας (260 χλμ) και τέλος θα καταλήγει στη Θεσπρωτία (220 χλμ).