Από τη συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ |
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κλίμα στις συναντήσεις ήταν φιλικό και γενικά εκφράστηκε «αμοιβαία βούληση συνεργασίας» για την επίλυση «δύσκολων προβλημάτων». Το ονοματολογικό συζητήθηκε με «θετική διάθεση», εστιάζοντας ωστόσο όχι στην ουσία αλλά στη διαδικασία που θα μπορέσει να οδηγήσει σε «θετικές εξελίξεις».
Στο πλαίσιο αυτό εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές ικανοποίηση για την πορεία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που εγκαινιάστηκαν το 2016, και τα οποία αποδείχτηκαν «χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση της συνεργασίας και την εμπέδωση εμπιστοσύνης». Θυμίζουμε, στο πλαίσιο των ΜΟΕ, συζητούνται «σχέδια δράσεων» σε πεδία όπως η «διασυνδεσιμότητα», ιδίως στους τομείς των Μεταφορών και της Ενέργειας, και η προώθηση «επιχειρηματικών πρωτοβουλιών».
Με μοχλό πίεσης της ελληνικής αστικής τάξης προς την αντίστοιχη σκοπιανή, την «πλάτη» ή τα εμπόδια που μπορεί να βάλει για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε τη στήριξή της στην ένταξη όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές, «αλλά υπό την προϋπόθεση εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού, την επίλυση του ονοματολογικού και φυσικά την εκπλήρωση των προϋποθέσεων και προαπαιτούμενων που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες». Μάλιστα, η ελληνική αντιπροσωπεία εμφανίστηκε πρόθυμη να υποστηρίξει την προώθηση των προαπαιτούμενων «μεταρρυθμίσεων» (π.χ. στη Δικαιοσύνη, στους μηχανισμούς Ασφάλειας κ.ά.) που ζητούν ΝΑΤΟ και ΕΕ, μέσω «μεταφοράς τεχνογνωσίας και εμπειρίας» προς την ΠΓΔΜ.
Στην εφαρμογή της συμφωνίας για την ένταξη των Σέρβων δικαστών, εισαγγελέων και δικαστικών υπαλλήλων στο δικαστικό σύστημα του Κοσσυφοπεδίου από τις 17 Οκτώβρη και στην προετοιμασία «νέας φάσης διαπραγμάτευσης» ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, με στόχο την «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων και τη «συμφιλίωση», συμφώνησαν χτες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και ο πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, στη διάρκεια «άτυπης» συνάντησης που είχαν όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Οσον αφορά στην ένταξη των Σέρβων δικαστικών που υπηρετούν στις σερβικές κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο, η Μογκερίνι την επιδοκίμασε λέγοντας πως «θα συμβάλλει στην απονομή δικαιοσύνης σε όλο το Κοσσυφοπέδιο και ιδιαίτερα στην Μιτρόβιτσα».
Οι Βούτσιτς και Θάτσι συμφώνησαν να συναντιούνται «πιο συχνά» με στόχο την επίτευξη «διμερών» συμφωνιών. Ωστόσο, σε επιμέρους δηλώσεις υπαινίχθηκαν τις μεταξύ τους κόντρες...
Ο Σέρβος Πρόεδρος δήλωσε ότι πέρα από την ένταξη των Σέρβων στο ενιαίο δικαστικό σύστημα του Κοσσυφοπεδίου, συζήτησαν το άνοιγμα της γέφυρας στον ποταμό Ιμπαρ αλλά και την παντελή έλλειψη προόδου στο θέμα της ίδρυσης της «Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου» από τη μεριά της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών.
Ο Θάτσι δήλωσε με νόημα ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν αναμειγνύεται σε εσωτερικά ζητήματα της Σερβίας «γιατί η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα του Κοσσυφοπεδίου είναι τελειωμένα και μη αναστρέψιμα ζητήματα».
Στο φόντο της έντασης των ανταγωνισμών στην περιοχή, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία, Κάμερον Μάντερ, αναφέρθηκε προχτές με εκτενές άρθρο του στην «ανάγκη» να δώσει η Δύση «περισσότερη προσοχή» στα Δυτικά Βαλκάνια. Προφανώς λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος και αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή...
Σε σχετικό άρθρο του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα γεωπολιτικών αναλύσεων Stratfor, εκτίμησε ότι πολλά προβλήματα στην περιοχή «παραμένουν ανεπίλυτα». Ανέφερε ως παραδείγματα το μοντέλο δύσκολης «ακυβερνησίας» που επέβαλε στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη η συμφωνία του Ντέιτον με την οποία τερματίστηκε το 1995 ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τις δυσκολίες στις σχέσεις ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, τις «εσωτερικές προκλήσεις» στην ΠΓΔΜ και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κροατία, όπου σημαντικό τμήμα του πιο ικανού εργατικού δυναμικού μεταναστεύει στο εξωτερικό...
«Τα Δυτικά Βαλκάνια χρειάζονται οικονομική υποστήριξη...» σημείωσε, παρατηρώντας στη συνέχεια το ζωηρό ενδιαφέρον άλλων ανταγωνιστικών δυνάμεων, όπως η Κίνα και η Ρωσία. Οσον αφορά την παρουσία της Κίνας στα Βαλκάνια, ο Μάντερ ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την υπερταχεία σιδηροδρομική σύνδεση Βελιγραδίου - Βουδαπέστης, τη «Λεωφόρο Αδριατική» και την απόκτηση του λιμανιού του Πειραιά από την κινεζική εταιρεία COSCO.
Σε άλλο σημείο διαπιστώνει πως ευρωπαϊκές χώρες με πρώτη τη Γερμανία «συνεχίζουν να παρακολουθούν την περιοχή» και ότι η Ρωσία διατηρεί την παρουσία της στον ενεργειακό τομέα της Σερβίας.
Λίγες μέρες μετά το αντικομμουνιστικό «συνέδριο» στο Ταλίν, που διοργάνωσε η εσθονική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ, ο έχων τυπικά την ευθύνη για τη διοργάνωσή του, Εσθονός υπουργός Δικαιοσύνης επανήλθε στο θέμα, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι ο αντικομμουνισμός, ως εργαλείο του κεφαλαίου ενάντια στους λαούς, δουλεύεται συνεχώς και συστηματικά στην ΕΕ ως επίσημη ιδεολογία της.
Συγκεκριμένα, απαντώντας στον Ελληνα ομόλογό του, Στ. Κοντονή, που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο φετινό «συνέδριο», ενώ η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε εκπροσωπηθεί στο αντίστοιχο περσινό στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, απέστειλε επιστολή, όπου αναπαράγει όλα τα τσιτάτα, τα βγαλμένα από τα χαλκεία της CIA, εξισώνοντας τον κομμουνισμό με το ναζισμό όπλο και γέννημα του καπιταλισμού, που από κοινού υπηρετούν.
Ο Εσθονός, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του, στηλιτεύει το γεγονός ότι στη Σοβιετική Ενωση απαγορευόταν το «ελεύθερο επιχειρείν», «ένας από τους προφανείς πυλώνες της ευρωπαϊκής οικονομίας». Και, σε μια επίδειξη ωμής χυδαιότητας και διαστρέβλωσης της Ιστορίας σημειώνει ότι «δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον ναζισμό, τον φασισμό και τον κομμουνισμό. Ολες αυτές οι ιδεολογίες διεκδικούν το αλάνθαστο και στο όνομα των διεστραμμένων οραμάτων τους για το μέλλον κατέστρεψαν ολόκληρα έθνη», ανέφερε.
Ψήφισμα καταδίκης της αντικομμουνιστικής υστερίας της ΕΕ μετά από πρόταση της ΔΑΣ εγκρίθηκε στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 30 Αυγούστου, καλώντας τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τον αντικομμουνισμό. Το ψήφισμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία των λαών από την αντιδραστική ΕΕ αποτελεί πρόκληση για τα εκατομμύρια των λαϊκών αγωνιστών που συνέβαλαν καθοριστικά στη συντριβή του ναζισμού - φασισμού. (...)
Κοινός τόπος του αντικομμουνισμού είναι η άγρια αντιλαϊκή επίθεση, μνημόνια παλιά και νέα. Ακριβώς αυτήν την πολιτική προωθεί αποφασιστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΝΔ ως ένθερμοι υποστηρικτές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, των εγχώριων μεγαλοεργοδοτών και βιομηχάνων».
Την απόφαση των τοπικών αρχών της Χιμάρας στην Αλβανία, να προχωρήσουν σε κατεδαφίσεις ακινήτων της ελληνικής μειονότητας, επικαλούμενες σχέδιο οικιστικής ανάπλασης, σχολίασε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλ. Γεννηματάς, δηλώνοντας χτες: «Οι αλβανικές αρχές φαίνεται ότι θεωρούν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας ως σημαντικότερη από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας». Αναφέρεται στο μοχλό πίεσης που ασκεί η ελληνική πλευρά στην αλβανική, στις μεταξύ τους σχέσεις για τα ανοικτά διμερή ζητήματα, τη στήριξη που μπορεί ή όχι να προσφέρει για να εκπληρωθούν οι στόχοι της δεύτερης να ενταχθεί στην ΕΕ.
Αλλωστε, στο ίδιο πνεύμα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, δήλωσε σχετικά ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας πρέπει να κατανοήσει ότι ο δρόμος της αυθαιρεσίας και των επιθέσεων κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας θα τον φέρει σε αδιέξοδο και θα τον καταστήσει υπόλογο απέναντι στον αλβανικό λαό, γιατί υποσκάπτει το ευρωπαϊκό του μέλλον.
Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνει, με αφορμή τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, εκδρομή σε Μόσχα και Λένινγκραντ, από 6 έως 13 Νοέμβρη, για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις που οργανώνονται από τα Κομμουνιστικά Κόμματα. Για συμμετοχή στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος, Πεδίον του Αρεως, τηλέφωνο: 210.8222.952).
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Περικλή Κουρμούλη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και αρχισυντάκτη του «Ριζοσπάστη», και τον Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος, βρίσκονται στη Λισαβόνα, όπου θα συμμετάσχουν στο ετήσιο Φεστιβάλ της εφημερίδας του Πορτογαλικού ΚΚ «Αβάντε!», που πραγματοποιείται 1-3 Σεπτέμβρη.
Εκδήλωση στον «Ξερόλακκα» Καρυάς Ολύμπου για να τιμήσουν την ορκωμοσία ίδρυσης των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ, που έγινε στις 20 Ιούλη 1942, οργανώνουν τα Παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 3 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής μπορεί να γίνονται στο τηλ. 2410.252.611 του Παραρτήματος Λάρισας, καθημερινά, πλην Κυριακής, από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Η αναχώρηση του λεωφορείου θα γίνει από την πλατεία Εβραίων Λάρισας, την Κυριακή, στις 9 π.μ.