ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ «ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Αλλη μια επικίνδυνη εξέλιξη με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Σούδα, το «καμάρι» των ΗΠΑ στη Μεσόγειο
Σούδα, το «καμάρι» των ΗΠΑ στη Μεσόγειο
Στη ρότα, ακριβώς, που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις συνεχίζει και η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρατείνοντας, για άλλη μια φορά, επί των ημερών της, τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, που αφορά και τη χρήση από τους Αμερικανούς της βάσης της Σούδας. Αλλη μια επικίνδυνη εξέλιξη που βυθίζει το λαό και τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, μετά από μια περίοδο έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και ενόσω εντείνεται η συγκέντρωση πολεμικών μέσων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου από ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, στις 29 Αυγούστου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ υπ' αριθμ. 125 απόφαση, υπογεγραμμένη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης από τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, για «παράταση κατά ένα έτος της Συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των ΗΠΑ», συγκεκριμένα από τις 6 Νοέμβρη 2017 έως τις 6 Νοέμβρη 2018.

Θυμίζουμε ότι η Συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) πρωτο-υπογράφτηκε στην Αθήνα, στις 8 Ιούλη 1990, επί κυβέρνησης ΝΔ, πρωθυπουργίας Κων. Μητσοτάκη και υπουργού Εξωτερικών Αντ. Σαμαρά.

Πάνω στο κείμενο της αρχικής συμφωνίας και προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η στρατιωτική συνεργασία, δηλαδή η παροχή από πλευράς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, και του κράτους γενικά, ποικίλων υπηρεσιών υποστήριξης στα πολεμικά σχέδια τω ΗΠΑ, ανταλλάχθηκαν «ρηματικές διακοινώσεις» μεταξύ της αμερικανικής πρεσβείας και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ρηματική διακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, στις 19 Μάη 2017, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, με «ρηματική διακοίνωσή» της, θύμιζε ότι «η περίοδος ισχύος της Συμφωνίας λήγει στις 6 Νοεμβρίου 2017».

Και συνέχιζε: «Η Πρεσβεία έχει την τιμή να προτείνει, εκ μέρους της Κυβέρνησης των ΗΠΑ, την παράταση της ισχύος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας για ένα έτος, από τις 6 Νοεμβρίου 2017 έως τις 6 Νοεμβρίου 2018.

Εάν η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας αποδεχτεί αυτήν την πρόταση, η Πρεσβεία έχει περαιτέρω την τιμή να προτείνει ότι η παρούσα διακοίνωση και η καταφατική απαντητική διακοίνωση του Υπουργείου θα αποτελέσουν συμφωνία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία της απάντησης του Υπουργείου».

Τέλος, «η Πρεσβεία επωφελείται της παρούσας ευκαιρίας για να ανανεώσει τις βεβαιώσεις της ύψιστης εκτίμησής της προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Η ρηματική διακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Και πώς να μην τρέφει υψηλή εκτίμηση για το ελληνικό ΥΠΕΞ και συνολικά την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εφόσον το υπουργείο με δική του «ρηματική διακοίνωση» στις 7 Ιούλη απάντησε στην πρεσβεία ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών έχει επίσης την τιμή να επιβεβαιώσει ότι η πρόταση στη διακοίνωση της Πρεσβείας είναι αποδεκτή από την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας»...

Τέλος, στο ίδιο κλίμα επίδειξης αστικής διπλωματικής αβρότητας, «το Υπουργείο Εξωτερικών επωφελείται της παρούσας ευκαιρίας για να ανανεώσει προς την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τις βεβαιώσεις της υψηλής εκτίμησής του».

Τι σημαίνει στην πράξη

Τα παραπάνω στην πράξη σημαίνουν ότι οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια, οδικό και λοιπό δίκτυο, σιδηροδρομικό κ.τ.λ., για την προώθηση δυνάμεών τους στα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Επίσης, θα συνεχίσουν να έρχονται εδώ πολεμικά αεροσκάφη και στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ για ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, καθώς οι Αμερικανοί πέραν του γεγονότος ότι βρίσκουν έτσι πρόσχημα για προώθηση, έστω περιοδικά, πρόσθετων δυνάμεών τους στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, ταυτόχρονα βρίσκουν ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε ένα σύνθετο γεωγραφικό ανάγλυφο, που, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, εκτιμούν ιδιαιτέρως, καθώς έτσι προετοιμάζονται για «απαιτητικά» πεδία, όπου θα επιχειρήσουν αργότερα.

Φυσικά, κορωνίδα της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας είναι η αεροναυτική βάση των ΗΠΑ στη Σούδα. «Καμάρι» της βάσης είναι, αναμφισβήτητα, το περίφημο κρηπίδωμα Κ-14. Με μήκος περίπου 300 μέτρων, μπορεί να δένουν εκεί αεροπλανοφόρα, γεγονός που το καθιστά τη μοναδική τέτοια πλατφόρμα στην Ανατολική Μεσόγειο. Διόλου τυχαία και καθώς αυξάνεται η συγκέντρωση πολεμικών μέσων στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν δέσει εκεί, το τελευταίο διάστημα, γιγαντιαία αμερικανικά αεροπλανοφόρα («USS George H.W. Bush» «USS Dwight D. Eisenhower»), όπως και ελικοπτεροφόρα («USS Wasp»).

Οι ίδιοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες και στρατιωτικοί, έχουν αναγνωρίσει δημόσια τη στρατηγική σημασία της βάσης για την προβολή της ισχύος τους στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή καθώς είναι η μοναδική βάση σε όλο τον άξονα από το Νόρφολκ της Βιρτζίνια στις ακτές των ΗΠΑ στον Ατλαντικό, μέχρι τη ναυτική τους βάση «Diego Garcia» σε ένα νησί καταμεσής του Ινδικού Ωκεανού, που μπορεί να δέσει αεροπλανοφόρο, να σβήσει τον αντιδραστήρα με τον οποίο λειτουργεί, να ανεφοδιαστεί, να προχωρήσει σε συντήρηση και επισκευές.

Μέχρι και τον Ειρηνικό

Εξ ου και μια σειρά αναλύσεων στον αστικό Τύπο δένουν τη Σούδα με τα πολεμικά σχέδια του Τραμπ για τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα και τη Ρωσία. Σε μία απ' αυτές σημειώνεται χαρακτηριστικά:

«Στην Αθήνα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα επόμενα χρόνια το βλέμμα της Ουάσιγκτον θα επικεντρώνεται κυρίως στον Ειρηνικό. Και έχουν μάθει διά πολλαπλών διαύλων ότι οι ΗΠΑ, προκειμένου να μπορούν να διατηρούν αποτελεσματική μόχλευση στον υπόλοιπο κόσμο, θα παραμείνουν μόνον όπου θεωρούν ότι η γεωπολιτική συγκυρία αξίζει τον κόπο».

«Προφανώς», συνέχιζε η ίδια ανάλυση, «οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ελλάδα αποτελεί μια τέτοια περίπτωση. Κατ' αρχάς η χώρα, ως το μόνο μέλος της ΕΕ στην περιοχή, αποτελεί σημείο αναφοράς σταθερότητας σε ένα τρίγωνο μιας άνευ προηγουμένου αστάθειας σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Μια δεύτερη, εξίσου σημαντική για τους Αμερικανούς, προϋπόθεση που έχει η Ελλάδα είναι η βάση της Σούδας...».

Αλλωστε, άλλο ένα «συν» της βάσης είναι το αεροπορικό της κομμάτι, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν όλοι οι τύποι αεροσκαφών, από μαχητικά έως και μεταγωγικά. Ιδίως το σκέλος των μεταγωγικών αεροσκαφών είναι πολύ σημαντικό για τους Αμερικανούς καθώς, όπως οι ίδιοι λένε, με έναν αεροδιάδρομο λίγες μόνο εκατοντάδες μέτρα από τον προβλήτα, μπορούν να μεταφέρουν και να φορτώσουν ταχέως πολεμοφόδια και άλλα αναλώσιμα στα πολεμικά τους πλοία, ιδίως αυτά του 6ου Στόλου που περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική, αλλά και του 5ου που περιπολεί σε Περσικό Κόλπο, Ερυθρά Θάλασσα, Αραβική Θάλασσα και μέρη του Ινδικού Ωκεανού.

Σιγκονέλα και Ιντσιρλίκ

Τέλος, στον απόηχο αντιθέσεων μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία και των ΗΠΑ, διακινούνται σενάρια για μετεγκατάσταση στη Σούδα αμερικανικών δυνάμεων από τη βάση τους στο Ιντσιρλίκ. Π.χ. να μεταφερθούν εκεί πεζοναύτες και ιπτάμενα μέσα που έχουν έδρα το Ιντσιρλίκ, ή να σταθμεύουν εκεί αμερικανικά drones, στα πρότυπα της αντίστοιχης βάσης των ΗΠΑ στη Σιγκονέλα της Σικελίας.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο πρώην ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, έχει δηλώσει ότι «θα ήταν σοφό» για το ΝΑΤΟ να σκεφτεί ένα Σχέδιο Β' για την περίπτωση που η Συμμαχία εκδιωχθεί από το Ιντσιρλίκ. Οτι μια άμεση εναλλακτική βάση για τους περίπου 2.500 Αμερικανούς στρατιωτικούς θα ήταν η χώρα μας, «η οποία σίγουρα έχει εξαίρετες υποδομές τόσο στην Κρήτη όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα».

ΕΕΔΥΕ
Κυβέρνηση και αστικά κόμματα επωμίζονται τεράστιες ευθύνες

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει την κυβέρνηση για την παράταση της «συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ» και σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Η βάση της Σούδας έχει εκπληρώσει και εκπληρώνει ειδική αποστολή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη, στην πρόσφατη πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Συριακού λαού. Τα αμερικανοΝΑΤΟικά επιτελεία έχουν συγχαρεί τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τις αντιλαϊκές τους επιλογές και έχουν δηλώσει πως η βάση αυτή συνιστά καθοριστικό παράγοντα για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και όλα τα αστικά κόμματα επωμίζονται τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό για τους μεγάλους κινδύνους που τον εκθέτουν.

Οι εξελίξεις αυτές απαιτούν ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

-- Να εντείνουμε την αντιιμπεριαλιστική πάλη ενάντια σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

-- Να δυναμώσουμε τη δράση μας για το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και όλων των ξένων βάσεων στην Ελλάδα.

-- Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο μας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Σε σχόλιό του για τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της παράτασης της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η επέκταση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, που αφορά και τη βάση της Σούδας, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο συνεχίζει και σ' αυτόν τον τομέα την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και εμπλέκει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στους επιθετικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, σε μια περίοδο επικίνδυνης όξυνσης των ανταγωνισμών.

Γι' αυτόν το λόγο, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας κι όλων των ξένων βάσεων στην Ελλάδα, μαζί με την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του, αποτελούν αιτήματα που πρέπει σήμερα πιο αποφασιστικά να μπουν στο επίκεντρο της λαϊκής πάλης».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org