ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
Ο «παραγωγικός κόσμος»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Καθολική αντίδραση στις προτάσεις Μίχαλου», διαπιστώνει η χτεσινή «Αυγή» και δυο γραμμές πιο κάτω εξηγεί ότι ενάντια στις προτάσεις «για "ευέλικτο" ωράριο 3-4 ημερών εβδομαδιαίως, αντί απολύσεων, με αντίστοιχη περικοπή των αποδοχών, τάχθηκαν εκπρόσωποι του παραγωγικού κόσμου». Ποιοι είναι οι εκπρόσωποι του «παραγωγικού κόσμου» που αντιδρούν;

Σύμφωνα με την «Αυγή» και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ:

  • Είναι ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δ. Αρμενάκης, «ο οποίος επισήμανε ότι οι εργασιακές συνθήκες δεν αποτελούν θέμα συζήτησης (...) Ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο και ενόψει εορτών, δεν είναι θετικό να δημιουργούνται οιεσδήποτε ανασφάλειες στους εργαζόμενους, οι οποίοι για το εμπόριο είναι εν δυνάμει καταναλωτές».
  • Είναι, ακόμα, οι επαγγελματοβιοτέχνες της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.
  • Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) Γ. Κασιμάτης, ο οποίος δήλωσε ότι «πρόταση, η οποία δυναμιτίζει τις σχέσεις συνεργασίας που πρέπει να υπάρχουν ανάμεσα στο εργατικό δυναμικό και την εργοδοσία, που αποδυναμώνει την αγοραστική δύναμη ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και διευρύνει τα ελλείμματα των ασφαλιστικών φορέων, δε βρίσκει σύμφωνη την Ενωση».
  • Είναι, τέλος, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) Π. Ραβάνης, «ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά "στο καράβι βρισκόμαστε και εμείς και οι εργαζόμενοι, αν μπάζει νερό δεν τους πετάς στη θάλασσα, κοιτάς να σώσεις το καράβι"».
... και η πρεμούρα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Η «Αυγή» και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν να προβάλλουν σαν αντίβαρο στις προτάσεις Μίχαλου τις δηλώσεις των εκπροσώπων άλλων εργοδοτικών ενώσεων, οι οποίοι έχουν ο καθένας εκφράσει ανάλογες αντεργατικές προτάσεις ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. Αν πιστέψουμε τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο με τον οποίο η «Αυγή» προβάλλει τις θέσεις του, σ' αυτόν τον κόσμο υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» εργοδότες, με τους πρώτους να πασχίζουν για τα εργατικά συμφέροντα και τους δεύτερους να επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Κι ακόμα παραπέρα: Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων όλων των παραπάνω είναι η διαφύλαξη της «κοινωνικής συναίνεσης», την οποία και διαταράσσει η «άκομψη» διατύπωση των προτάσεων Μίχαλου. Γι' αυτή κόπτονται οι εργοδότες, το φόβο της όξυνσης της ταξικής πάλης έχουν. Τον ίδιο φόβο έχει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό κόπτεται για τη διατάραξη της «κοινωνικής συναίνεσης», και μάλιστα τσουβαλιάζει εργάτες και εργοδότες υπό τον τίτλο «παραγωγικός κόσμος». Φαίνεται ότι τα συμφέροντα αυτού του «παραγωγικού κόσμου», που τώρα λιβανίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, είχαν στο μυαλό τους και η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ όταν ο ένας το 1990 και ο άλλος το 1998 νομοθετούσαν ό,τι ακριβώς πρότεινε ο Μίχαλος πριν από λίγες μέρες...

Καμάρι ο πρόεδρος...

Γιορτή της Αγίας Βαρβάρας προχτές, γιορτή και για το πυροβολικό, αλλά - λιγότεροι το γνωρίζουν αυτό - γιορτή και για τους λιγνιτωρύχους... Ιδανική αφορμή για να βρεθεί ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Τ. Αθανασόπουλος, στην Πτολεμαΐδα, σε σχετική εκδήλωση.

Οπου άρχισε τα γνωστά για το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ, που είναι μεν φιλόδοξο, αλλά η Επιχείρηση έχει καταφέρει και μεγαλύτερους άθλους στο παρελθόν, όπως τον εξηλεκτρισμό της χώρας, όπως είπε. Ο επόμενος μεγάλος άθλος είναι ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ «σε μια αποτελεσματική και σύγχρονη επιχείρηση, διατηρώντας την ηγετική της θέση όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Καμάρι ο πρόεδρος για την καπιταλιστική ΔΕΗ, που αυγαταίνει τη δράση της σε βάρος των συμφερόντων του λαού... Να γιατί χρειάζεται αγώνας για τομέα ενέργειας κοινωνική ιδιοκτησία. Δεν μπορεί η «εισηγμένη» ΔΕΗ να παριστάνει τη λαϊκή «κοπέλα»...

Οι «μισές αλήθειες»...

«Οι "μισές αλήθειες" βολεύουν κομματικές σκοπιμότητες» ανέφερε κάπου στη χτεσινή ομιλία του στη Βουλή ο Κ. Καραμανλής και, πράγματι, με τα όσα είπε στη συνέχεια, απέδειξε ότι ξέρει να χρησιμοποιεί άριστα τον παραπάνω κανόνα και την τέχνη της αντιστροφής της πραγματικότητας. Θα περιοριστούμε σε δύο χτυπητά παραδείγματα. Πρώτον, για το ζήτημα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός καυχήθηκε για «πάγωμα των τιμών σε ορισμένες περιπτώσεις και ανάκληση ανατιμήσεων». Και το λέει αυτό σε περίοδο που ο διεθνής καπιταλισμός μπαίνει σε περίοδο κρίσης και οι τιμές σε αρκετά προϊόντα υπάρχει πιθανότητα να πέσουν. Με άλλα λόγια, τώρα που οι ίδιες οι εταιρείες μπορεί να ρίξουν τις τιμές για να διασώσουν το μερίδιό τους στην αγορά, τώρα εμφανίζεται ο πρωθυπουργός και ανερυθρίαστα θέλει να δρέψει δάφνες... Το ίδιο ισχύει και για τον ισχυρισμό του ότι «η αγορά εργασίας στη χώρα μας είναι από τις περισσότερο προστατευμένες», τη στιγμή που είναι γνωστό ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίες που δημιουργούνται είναι θέσεις μερικής απασχόλησης και άλλες επιδοτούμενες με ζεστό χρήμα του λαού από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στον ίδιο κανόνα των «μισών αληθειών» υπάγεται και ο άλλος ισχυρισμός περί αύξησης «του μέσου πραγματικού μισθού την τελευταία τριετία», τη στιγμή που οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν το 1 ευρώ την ημέρα... Αυτό που «ξεχνάει» ο πρωθυπουργός είναι ότι οι μισές αλήθειες, όπως και τα ψέματα, έχουν κοντά ποδάρια...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Πράσινη» υποκρισία

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη διάσκεψη του ΟΗΕ στο Πόζναν της Πολωνίας, οι ηγέτες της ΕΕ, αλλά και των άλλων καπιταλιστικών κυβερνήσεων όλου του κόσμου χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, όμως, με αφορμή το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», για το οποίο είναι υπεύθυνη η δράση των πολυεθνικών, προβάλλεται ως λύση η λεγόμενη πράσινη οικονομία, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας κερδοφόρας αγοράς, στην οποία θα επενδύσουν τα ίδια μονοπώλια τα πλούτη που έχουν συσσωρεύσει. Μια «πράσινη» οικονομία που περιλαμβάνει επενδύσεις - και μάλιστα δραστικά επιδοτούμενες από τα κράτη, δηλαδή τη φορολογία του εργαζόμενου λαού - στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, της μεταποίησης (από την αυτοκινητοβιομηχανία ως τη βιομηχανία τροφίμων, κ.ά.).

Ολους αυτούς, λοιπόν, δεν τους πήρε ο πόνος για το περιβάλλον, για το μέλλον του πλανήτη, για την υγεία του λαού. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου. Μπίζνες είναι η «πράσινη» οικονομία. Οπως παραδέχτηκε μόλις προχτές μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ο επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, Στ. Δήμας, «η δέσμη μέτρων της ΕΕ για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια δημιουργεί τη βάση για ένα νέο, πράσινο new deal, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο». «Οι πράσινες μπίζνες είναι οι καλύτερες μπίζνες», είχε δηλώσει πιο ωμά πριν λίγο καιρό ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας. Τα ίδια και το ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός του οποίου, Γ. Παπανδρέου, έχει κάνει σημαία του την «πράσινη» οικονομία - την οποία εμφανίζει σαν τη λύση για την οικονομική κρίση - ενώ απόλυτα ταυτισμένος με την πολιτική της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια είναι και ο ΣΥΝ.

Μόνο υποκριτικές μπορεί να χαρακτηριστούν οι εξαγγελίες της δήθεν φιλοπεριβαλλοντικής ΕΕ ότι επιδιώκει διεθνή συμφωνία, τόσο μεταξύ των κρατών - μελών, όσο και στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με στόχο να μειωθούν οι ρύποι που προκαλούν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» κατά 20% έως το 2020. Οταν το μέτρο που κυριαρχεί στο «πακέτο» της είναι αυτό των «ευέλικτων μηχανισμών», δηλαδή του «εμπορίου ρύπων», σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να αγοράζουν «δικαιώματα» για να βομβαρδίζουν το περιβάλλον με περισσότερους ρύπους!

Πίσω από τις διακηρύξεις για το κλίμα κρύβεται ένας αδυσώπητος πόλεμος για το ποιος θα καταλάβει κυρίαρχη θέση στη νέα κερδοφόρα «πράσινη» καπιταλιστική ανάπτυξη. Προς αναζήτηση συμμαχιών προς αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα διοργανώνονται καμπάνιες λαϊκής «ευαισθητοποίησης» για το περιβάλλον, αξιοποιούνται διάφορες «μη κυβερνητικές οργανώσεις». Δηλαδή, μηχανισμοί του κεφαλαίου και των κρατών του. Οταν την αντιρρυπαντική τεχνολογία δεν την εφαρμόζουν γιατί τη μετράνε με κόστος, χωρίς να λογαριάζουν τη ζωή των εργαζομένων, όλες οι «ευαισθησίες» που δήθεν προβάλλουν είναι η υποκρισία που μετατρέπει ένα τεράστιο πρόβλημα σε μέσο κερδοφορίας και πλουτισμού των καπιταλιστών. Και λύση χωρίς εξάλειψη αυτών των αιτιών που καταστρέφουν το περιβάλλον και τη ζωή των λαών δεν υπάρχει. Αγώνας για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος χρειάζεται. Η καπιταλιστική ανάπτυξη - είτε «πράσινη» είτε «ασπρόμαυρη» - προϋποθέτει την καταστροφή του περιβάλλοντος, αφού το θεωρεί ως πρώτη ύλη για τη μεγιστοποίηση του κέρδους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ