ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 2019
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2019
ΧΑΪΔΑΡΙ
Ψήφος για δημοτική αρχή που παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους για τα δίκια τους κόντρα στην ομηρία τους

Αύριο Παρασκευή στις 8.30 μ.μ. η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Παλατάκι, με ομιλητή τον Μιχάλη Σελέκο

Συζητώντας με εργαζόμενους στο δήμο...
Συζητώντας με εργαζόμενους στο δήμο...
«Εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους ότι όπως κάναμε πάντα, αυτό κάναμε και σαν διοίκηση, ήμασταν στο πλευρό σας και στηρίζαμε τις διεκδικήσεις σας. Δεν σταματάμε να απαιτούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους σας, για να έχετε αξιοπρεπή ζωή κι άλλες προσλήψεις, ώστε συνολικά να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες του δήμου. Εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους ποιον θα έχετε μαζί σας την επόμενη μέρα και ποιον απέναντί σας». Με τα λόγια αυτά και με άμεσο τρόπο, αποτέλεσμα της σχέσης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στη διοίκηση του δήμου και το προσωπικό, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος μίλησε χτες στους εργαζόμενους σε υπηρεσίες και υποδομές του δήμου, καλώντας τους να ρίξουν στην κάλπη την Κυριακή το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για να την αναδείξουν ξανά στη δημοτική αρχή. Μαζί με αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους ο Μ. Σελέκος συζήτησε το πρωί της Τετάρτης με εργαζόμενους στην Καθαριότητα, στο Πράσινο, στην Τεχνική Υπηρεσία και σε μια σειρά από υπηρεσίες που στεγάζονται στο κτίριο του δημαρχείου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά της ως σταθερός συναγωνιστής των εργαζομένων, γεγονός που χαρακτήρισε τη συζήτηση με τους εργαζόμενους σε όλους τους σταθμούς της περιοδείας. Κατά τη συζήτηση θυμήθηκαν πολλές στιγμές, γιατί μαζί πάλεψαν όλα αυτά τα χρόνια, ενώ στην περιοδεία δεν έλειψαν και ανθρώπινες στιγμές, στιγμές συγκίνησης για τους αγώνες που δόθηκαν.


Οι εργαζόμενοι δεν άκουγαν κούφια λόγια και υποσχέσεις, αλλά ό,τι πραγματικά έζησαν τα προηγούμενα χρόνια, όπως ότι η δημοτική αρχή συμπαραστάθηκε στον αγώνα των συμβασιούχων για το δικαίωμα στη δουλειά, τόσο στα δικαστήρια όσο και στο δρόμο. Εφάρμοσε πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων, είτε αυτές αφορούσαν μονιμοποιήσεις, είτε παρατάσεις των συμβάσεων, είτε καταβολή επιδομάτων, την ίδια στιγμή που άλλοι δήμαρχοι έτρεχαν να ασκήσουν εφέσεις.

Ο Μ. Σελέκος κάλεσε τους εργαζόμενους να σταθούν απέναντι σε αυτούς που ζητούν την ψήφο τους με σκοπό «την επόμενη μέρα να τη χρησιμοποιήσουν εναντίον τους». Οπως υπενθύμισε, η παράταξη «Χαϊδάρι Ξανά» του Β. Ντηνιακού, που διεκδικεί την ψήφο των εργαζομένων την Κυριακή, «έβγαζε σπυράκια» όταν άκουγε για το δικαίωμά τους στη σταθερή δουλειά, και έχει αποδείξει την ...προτίμησή της στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που συνεπάγονται διαρκή ομηρία για τους εργαζόμενους. Γι' αυτό ήταν και πολλοί οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα από την «παλιά βάρδια», που τόνιζαν τη διαφορά και καλούσαν και οι ίδιοι σε στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στο επίκεντρο της συζήτησης και του προβληματισμού βρέθηκαν οι προεκλογικές διακηρύξεις του Ντηνιακού και της παράταξής του γύρω από τη λειτουργία του δήμου σε «επιχειρηματικό πλαίσιο». Κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις την «υγιή επιχειρηματικότητα», η συγκεκριμένη παράταξη κλείνει το μάτι στους επιχειρηματίες και υπόσχεται την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών όπως η Καθαριότητα, το Πράσινο, τα τεχνικά έργα, ακόμα και το λογιστήριο του δήμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τους δημότες.

Να πάρουν απάντηση όσοι θέλουν τους εργαζόμενους όμηρους

...και κατοίκους στο Δαφνί
...και κατοίκους στο Δαφνί
Την ίδια στιγμή που δεν κρύβει την αντιλαϊκή του ατζέντα, ο Β. Ντηνιακός, ενοχλημένος από την αύξηση σε ψήφους και ποσοστά που κατέγραψε στον α' γύρο η «Λαϊκή Συσπείρωση», σπεύδει σε συκοφαντίες, στις οποίες απαντώντας ο Μ. Σελέκος τονίζει τα εξής:

«Ο Βαγγέλης Ντηνιακός, πανικόβλητος, προσπαθεί να εξηγήσει τη μεγάλη άνοδο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στον α' γύρο των εκλογών με συκοφαντίες και προσωπικές επιθέσεις. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, την πεντάχρονη διοίκηση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ως "περίοδο μιζέριας και ρουσφετιών".

Ονομάζει "μιζέρια" την προσπάθειά μας να μη φορτώσουμε με νέα βάρη τις λαϊκές οικογένειες αλλά να τις ανακουφίσουμε, μειώνοντας τα δημοτικά τέλη, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς. Να έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, με την αναβάθμιση των υποδομών, των υπηρεσιών του δήμου.

Βαφτίζει "ρουσφέτια" τη στήριξη του δήμου στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στη δουλειά, γιατί θέλει τους εργαζόμενους μόνιμα σε ομηρία, αβεβαιότητα και ανασφάλεια, για να τους εκβιάζει, να τους εκμεταλλεύεται.

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί! Το ρουσφέτι, μαζί με τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία στους εργαζόμενους, το έκανε "επιστήμη" ο συνδυασμός του Ντηνιακού 20 χρόνια στο Χαϊδάρι. Κι αυτό το γνωρίζουν και οι πέτρες...

Σήμερα ο Βαγγέλης Ντηνιακός δεν μπορεί να εξηγήσει την άνοδο στον α' γύρο της "Λαϊκής Συσπείρωσης", τη Δευτέρα δεν θα μπορεί να εξηγήσει την ήττα του».

Καθημερινές συζητήσεις και συσκέψεις σε κάθε γειτονιά

Στο πλαίσιο της καθημερινής δράσης για να φτάσουν το ψηφοδέλτιο και το κάλεσμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε κάθε γειτονιά και σπίτι, ο Μ. Σελέκος συζήτησε χτες στη «Στέγη Πολιτισμού» του δήμου με κατοίκους στην περιοχή Δαφνί. «Την Κυριακή κρίνεται η πορεία του δήμου», τόνισε και πρόσθεσε πως το δίλημμα στο οποίο πρέπει να δοθεί απάντηση είναι αν η κάλπη του β' γύρου θα μετατρέψει το δήμο σε επιχείρηση ή θα δώσει συνέχεια στη ρότα που έχει χαράξει τα προηγούμενα χρόνια, με μειώσεις στα τροφεία των παιδικών σταθμών, ακόμα και κατάργησή τους για πολλές οικογένειες, μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη και στις υπέρογκες συνδρομές στο κολυμβητήριο και σε πολιτιστικές δομές.


Το πραγματικό δίλημμα για το λαό του Χαϊδαρίου

Στον α' γύρο των δημοτικών εκλογών η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγράφει αύξηση σε απόλυτο αριθμό ψήφων κατά 1.471 ψήφους (5.502 από 4.031), ποσοστό αυξημένο κατά 7% (25,43% από 18,43%) σε σχέση με το 2014. Αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για τη νίκη την ερχόμενη Κυριακή.

Εκφράζει τη μεγάλη δυναμική και τη συσπείρωση χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας, που στήριξαν το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Την πλατιά αναγνώριση της θέσης μας «οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες μπροστά», που έγινε πράξη, καθώς τα προηγούμενα 5 χρόνια διεκδικήσαμε, απαιτήσαμε, αγωνιστήκαμε, βρεθήκαμε στην απέναντι όχθη με όλους όσοι τσακίζουν το λαό μας.

Ολο αυτό το διάστημα, βρήκαμε απέναντί μας ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που καραδοκούν. Ο εκλεκτός τους Β. Ντηνιακός, επικεφαλής του συνδυασμού «Χαϊδάρι Ξανά», απολαμβάνει την πλήρη στήριξή τους, με κάθε τρόπο και με όλα τα μέσα. Τους ενοχλεί ότι εμποδίσαμε τα σχέδιά τους, ότι ο λαός του Χαϊδαρίου συνειδητοποιεί την τεράστια διαφορά μας.

Ο Β. Ντηνιακός, προσπαθώντας να εξηγήσει την άνοδο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταφεύγει σε συκοφαντίες για να κρύψει την πραγματικότητα. Γι' αυτό χαρακτηρίζει την πεντάχρονη διοίκηση της Λαϊκής Συσπείρωσης «περίοδο μιζέριας».

«Μιζέρια» όμως ήταν για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που χάλασαν τα σχέδιά τους για να αρπάξουν και να αρμέξουν σε βάρος του λαού, κάνοντας χρήση όλου του αντιλαϊκού - αντιδραστικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των δήμων και υπηρετούν πειθήνια ο Ντηνιακός και οι άλλοι.

Για τις λαϊκές οικογένειες, όμως, ήταν μια περίοδος που δεν φορτώθηκαν άλλα βάρη. Γιατί σε μια δύσκολη περίοδο για όλους εμάς, μέσα στην κρίση, η δημοτική αρχή δεν ήταν ένας ακόμα εχθρός του λαού, αλλά στήριγμα και συναγωνιστής του.

Μιλάει για μια περίοδο «μιζέριας», γιατί ήταν περίοδος ανακούφισης για λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους στο δήμο. Γιατί είναι ενάντια στις διεκδικήσεις τους, γιατί ενώ ήταν μια περίοδος όπου η διοίκηση του δήμου ήταν συνεχώς μαζί και στο πλευρό των εργαζομένων, αυτός θέλει τους εργαζόμενους σε μόνιμη αβεβαιότητα και ανασφάλεια, για να τους εκβιάζει και να τους τρομοκρατεί.

Οποια πέτρα και αν σηκώσεις όμως στο Χαϊδάρι, βρίσκεις τα έργα και τις ημέρες της πορείας του συνδυασμού του Ντηνιακού, επί 20 χρόνια στη διοίκηση του δήμου. Γιατί «Χαϊδάρι ξανά» σημαίνει διοίκηση όπου κουμάντο κάνουν τα συμφέροντα και οι παρατρεχάμενοι. Σημαίνει αυταρχισμός προς τους εργαζόμενους και ομηρία. «Χαϊδάρι ξανά» και Ντηνιακός σημαίνει απλόχερη στήριξη σε λίγους και εκλεκτούς. Σημαίνει ανυπαρξία έργων υποδομής που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, αντιπλημμυρική θωράκιση. Σημαίνει Χαϊδάρι ξανά πνιγμένο.

«Χαϊδάρι Ξανά» σημαίνει πλήρη ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων. Σημαίνει σχεδιασμοί για να βάλουν στο χέρι περιοχές - φιλέτα γύρω από το Χαϊδάρι, τον Σκαραμαγκά, το όρος Αιγάλεω, το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, που αντί να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού της περιοχής και των παιδιών του, θέλουν να καταλήξει σε κάποιους εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες, για να γεμίσουν με ζεστό χρήμα τους λογαριασμούς τους. Στο πρόγραμμά του αναφέρεται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για αυτόν το σκοπό.

«Χαϊδάρι ξανά» και Ντηνιακός σημαίνει οι δημότες στη γωνία, πελάτες, να χρυσοπληρώνουν τις υπηρεσίες. Σημαίνει μπίζνες για να κερδίζουν λίγοι και εκλεκτοί, όσοι τον χρηματοδοτούν, αφού το χρήμα δεν το δίνουν για την ψυχή της μάνας τους, αλλά για να τα βγάλουν διπλά.

«Είδα το παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σαν νέο. Σερνόταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια που κανένας δεν είχε ξαναδεί και βρωμούσε νέες μυρωδιές σαπίλας που κανείς δεν είχε ξαναμυρίσει» (Μπ. Μπρεχτ).

Το δίλημμα της Κυριακής, επομένως, είναι συγκεκριμένο.

Επιλέγουμε δήμαρχο που μειώνει τα δημοτικά τέλη και τις συνδρομές σε πολλές κατηγορίες ή δήμαρχο που θα τα αυξάνει, ξεζουμίζοντας κι άλλο τις τσέπες μας;

Δήμαρχο που καταργεί τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και εξασφαλίζει τη δυνατότητα όλων των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή ή δήμαρχο που πετάει απέξω όσους δεν έχουν να πληρώσουν τροφεία;

Δήμαρχο που διεκδικεί σταθερή χρηματοδότηση για την ενίσχυση των υποδομών της πόλης ή δήμαρχο που να τις ξεπουλάει;

Δήμαρχο που να στηρίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και διεκδικεί προσλήψεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών ή δήμαρχο που θέλει εργαζόμενους σε ομηρία και ανασφάλεια, για να τους εκμεταλλεύεται;

Δήμαρχο που θεωρεί αρμοδιότητά του την αξιοπρεπή ζωή των Χαϊδαριωτών με μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα ή δήμαρχο που αρπάζει ό,τι μένει από τα λεηλατημένα;

Δήμαρχο που διεκδικεί ελεύθερους χώρους με υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες ή δήμαρχο που τα δίνει όλα σε κοράκια μεγαλοεπιχειρηματίες;

Τις μέρες που απομένουν, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, χωρίς να υπολογίζουμε κόπο και προσπάθεια, για να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο μακριά, σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς. Κριτήριο η πείρα μας, η αγωνία μας, για το καλό της δικής μας ζωής αλλά και της ζωής των παιδιών μας. Κανένας δεν θα λείψει μέχρι την Κυριακή το βράδυ, για να επανεκλεγεί δήμαρχος ο Μιχάλης Σελέκος, για να συνεχίσουμε βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες.


Νίκος Καραγιάννης
Αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ