ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη για «διευθετήσεις» ζητά μέτρα κατά της τουρκικής «αδιαλλαξίας»

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Δένδια στην Αλβανία

INTIME NEWS

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Δένδια στην Αλβανία
Την πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που όπως επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις, οδηγεί ολοταχώς σε νέα αδιέξοδα και τεράστιους κινδύνους για τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, επικαλείται η κυβέρνηση ως «ασπίδα» απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, προστρέχοντας πάλι σε «εταίρους» και «συμμάχους» της αστικής τάξης, παρέχοντας διαβεβαιώσεις για τη διαθεσιμότητά της για διευθετήσεις και ζητώντας κυρώσεις απέναντι στην «αδιάλλακτη» Τουρκία.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία, να φτάνει χτες έως και στα 9 ναυτικά μίλια από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στην Κύπρο για την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπ. Τζόνσον, στον οποίο έθεσε, κατά το Μαξίμου, «τα προβλήματα που δημιουργεί στην Ανατολική Μεσόγειο η συμπεριφορά της Τουρκίας», ενώ «επανέλαβε τη διάθεση της Ελλάδας για εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού στο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών». Ταυτόχρονα, συζητήθηκε και «η προοπτική του Κυπριακού μετά και τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας», ενώ επισημάνθηκε ότι «η επίλυση του Κυπριακού θα ήταν προς όφελος όλων».

Παραπέρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μετά τις προχτεσινές επιστολές σε Πομπέο, ΝΑΤΟ, Μπορέλ κ.ά., ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας απέστειλε επιστολή προς τον επίτροπο Διεύρυνσης Ολιβερ Βαρέλι, όπου υπογραμμίζει ότι «η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπόμενων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ - Τουρκίας». Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από την Κομισιόν να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε επίσης ότι «ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της ΕΕ, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας».

Ο υπουργός έστειλε επίσης επιστολές στους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, με τις οποίες τους καλεί να επιβάλουν εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ελληνας υπουργός επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως αναφέρει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα και παραπέμπει και στη σχετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για αναστολή των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία. Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Ελληνας υπουργός ζητάει να μη δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια (η Τουρκία έχει παραγγείλει 6 γερμανικά υποβρύχια, εκ των οποίων αναμένεται να παραλάβει το πρώτο στο α' εξάμηνο του 2021), φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Οι παρεμβάσεις αυτές της κυβέρνησης, που προσπαθούν να καλλιεργήσουν κάλπικες προσδοκίες για το ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, να κρύψουν τους δεσμούς τους και το ιμπεριαλιστικό παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη με «τον στρατηγικό εταίρο» Τουρκία, «τινάζουν την μπάνκα» της υποκρισίας στον αέρα. Πόσο μάλλον όταν είναι η κυβέρνηση που στέλνει τις Ενοπλες Δυνάμεις σε κοινές αποστολές και ασκήσεις με τις τουρκικές στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών αποστολών, «συναγωνίζεται» μαζί της για το ποιος πρωτοπιάνει τους ΝΑΤΟικούς στόχους, έχει συνυπογράψει και τις ΝΑΤΟικές αποφάσεις που έδωσαν αέρα για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, στη Λιβύη κ.ο.κ.

Στενός ευρωατλαντικός «κορσές»

Σε αυτό το φόντο, και με την Τουρκία να δημιουργεί τετελεσμένα για το ιμπεριαλιστικό «τραπέζι» που έχουν στρώσει ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε «με διπλωματικές ενέργειες, να βάλει έναν κορσέ - ο οποίος φαίνεται πολύ στενός στην τουρκική πλευρά - όσον αφορά το αντικείμενο των συζητήσεων. Είναι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για την επίλυση της μίας και μοναδικής διαφοράς, της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Αυτός ο κορσές είναι πραγματικά στενός για την Τουρκία και κοιτάζει με σπασμωδικές επιθετικές ενέργειες να ξεφύγει από αυτόν».

Ο μόνος βέβαια «στενός κορσές» είναι αυτός των ευρωατλαντικών σχεδιασμών που δρομολογούν τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» και στα Ελληνοτουρκικά για τη ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή, βάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα και το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων, στο «τραπέζι» των παζαριών. Αλλωστε, όπως ανέφεραν ακόμα και κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες μέρες, τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών - τη συνέχεια των οποίων επιδιώκει η κυβέρνηση - είχε συζητηθεί με την Αγκυρα ανοιχτά ακόμα και το «προσαρμοσμένο» ανά περιοχή εύρος τους.

Εμπλοκή από Λιβύη έως ...Μάλι

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχειρεί να χωθεί ακόμα πιο βαθιά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς σε όλη την περιοχή, εμφανίζοντας την εμπλοκή αυτή που δρομολογεί επικίνδυνες εξελίξεις και στα Ελληνοτουρκικά, ως τάχα «ασπίδα» απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, και «στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του με διεθνείς συνομιλητές σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη», όπως αναφέρεται επισήμως από το ΥΠΕΞ, ο υπουργός Δένδιας πραγματοποίησε αργά τη Δευτέρα τηλεδιάσκεψη με τους πρέσβεις των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, και στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Επισήμως, «συζητήθηκαν οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα».

Ολα αυτά καθώς οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν ακόμα πιο ενεργό ρόλο επιχειρησιακά στην περιοχή. Συγκεκριμένα, καθήκοντα διοικητή εν πλω για το β' εξάμηνο του 2020 της ιμπεριαλιστικής επιχείρησης της ΕΕ στα ανοικτά της Λιβύης EUNAVFOR MED «IRINΙ» (πραγματοποιείται με πρόσχημα τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη διαλυμένη από την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ χώρα, ενώ στην πράξη απλώνει μονάδες της ΕΕ στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, ελέγχοντας τον δίαυλο σε κόντρα με άλλα κέντρα), ανέλαβε η Ελλάδα. Η επιχειρησιακή διοίκηση ανατέθηκε σε Ελληνα αρχιπλοίαρχο με πλοίο έδρας διοικητού (και ουσιαστικά ναυαρχίδα της δύναμης) τη φρεγάτα «Αδρίας». Επιπλέον, το εν πλω επιτελείο της επιχείρησης στελεχώνεται από 14 Ελληνες επιτελείς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεισφέρουν στην επιχείρηση και με πτήσεις ιπτάμενων ραντάρ, ενώ αποφασίστηκε οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να συμμετέχουν και στα δύο επόμενα εξάμηνα της επιχείρησης, έως 31 Μάρτη του 2022.

Οι τέτοιες υπηρεσίες στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς απλώνονται και νοτιότερα. Επανέρχονται, άλλωστε, στη δημοσιότητα σενάρια για αποστολή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στο Μάλι της Αφρικής, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης Μακρόν και σχετικών συνεννοήσεων που έχουν ήδη γίνει εδώ και μήνες με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι το θέμα ακόμα «εξετάζεται» στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας και ότι ακόμα δεν υπάρχει οριστική απόφαση. Επιμένουν ότι αν προχωρήσει η τέτοια αποστολή, θα αφορά «παρατηρητές», αν και βέβαια το γαλλικό αίτημα αφορούσε αποστολή μάχιμου τμήματος που θα αναλάμβανε και την αντίστοιχη ...δράση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μεγάλοι κίνδυνοι για το λαό από την πολιτική των απολογητών του ευρωατλαντισμού

Σε σχόλιό του αναφορικά με την πρόταση της κυβέρνησης για αναστολή της τελωνειακής σύνδεσης μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας και εμπάργκο όπλων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Από την ευφορία των προηγούμενων ημερών και την πλήρη ικανοποίηση του πρωθυπουργού για το ρόλο και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η κυβέρνηση ζητάει τώρα εμπάργκο όπλων και αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας.

Τι έγινε; "Ανακάλυψε" σήμερα η κυβέρνηση τις οικονομικές διαπλοκές της ΕΕ με την Τουρκία ή μήπως ότι είναι οι σύμμαχοί της αυτοί που της πωλούν οπλικά συστήματα και τροφοδοτούν την επιθετικότητα της γειτονικής χώρας;

Σε κάθε περίπτωση τα "αιτήματα" της ελληνικής κυβέρνησης δεν ακυρώνουν τις στρατηγικές σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τα παζάρια που γίνονται για πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Η πολιτική των απολογητών του ευρωατλαντισμού στριφογυρίζει στον ίδιο φαύλο κύκλο της εμπλοκής της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, με μεγάλους κινδύνους για το λαό μας».

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
«Κρίκος» στις επικίνδυνες διευθετήσεις

Να παραπέμψουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τη διαφορά Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών συμφώνησαν οι κυβερνήσεις των δυο χωρών, όπως έγινε γνωστό χτες κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στα Τίρανα και τις επαφές που είχε εκεί. Θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα πηγαίνει στη Χάγη με άλλη χώρα για επίλυση διμερούς διαφοράς, εξέλιξη που ολοφάνερα αποτελεί «κρίκο» στις διευθετήσεις τις οποίες έχουν δρομολογήσει τα ευρωατλαντικά σχέδια, ως τον «μεγάλο συμβιβασμό» με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ελληνας υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα και τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Γκεντ Τσεκάι, «η επίλυση αυτής της διαφοράς θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες μας και, βεβαίως, άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απόλυτη συμφωνία τη θέση του πρωθυπουργού, κ. Ράμα, ότι η λύση αυτή θα έχει ως θεμελιώδη βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που και οι δύο χώρες έχουμε προσυπογράψει». Σε αυτήν τη βάση, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν «από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη. Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». «Η συμφωνία μας αυτή, Ελλάδας και Αλβανίας, βασίζεται στη σταθερή προσήλωση και των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», πρόσθεσε. Τοποθέτηση που κουμπώνει και με τις «εκκλήσεις» που απευθύνει η Αθήνα προς την Αγκυρα για ανάλογη διευθέτηση και των μεταξύ τους διαφορών.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, ο Ν. Δένδιας στηλίτευσε τη στάση της Αγκυρας λέγοντας ότι «σε αντίθεση με τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, μία άλλη χώρα της ευρύτερης περιοχής μας, η οποία είναι ακόμα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δεν κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Για την ακρίβεια, κινείται μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση». Κατηγόρησε δε την Τουρκία ότι «συνεχίζει να παραβιάζει κάθε μέρα τα θεμελιώδη κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά» και αναφέρθηκε στις χτεσινές επιστολές στους Ευρωενωσιακούς «συμμάχους» (βλέπε και σχετικό θέμα).

Ταυτόχρονα, η ελληνική αστική τάξη αξιοποιεί και το ζήτημα της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, με τον Ν. Δένδια να επαναλαμβάνει ότι η διμερής «συνεργασία μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας προς την ΕΕ» και να διαβεβαιώνει πως στην κυβέρνηση είναι «πρόθυμοι» να «συντρέξουν» την Αλβανία στον «κοινό» αυτό στόχο. Τέλος, Δένδιας και Ράμα συμφώνησαν για «εμβάθυνση» του Ελληνοαλβανικού Συμφώνου Φιλίας, Συνεργασίας, Καλής Γειτονίας και Ασφαλείας, που υπεγράφη το 1996 και τέθηκε σε ισχύ το 1998, ενώ συζήτησαν και το λεγόμενο «εμπόλεμο» που παραμένει μεταξύ των δύο χωρών, με τον Ελληνα ΥΠΕΞ να το χαρακτηρίζει «αναχρονισμό» και να διαβεβαιώνει ότι θα «επιλυθεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ